Leer de goede belichtingstijd te bepalen voor long exposures

1

Als ik long exposures maak, heb ik geen zin om een hele tas vol apparatuur mee te zeulen. Ik wil gewoon mijn camera en statief grijpen en gaan. Er is geen ruimte voor lichtmeters of zo. Maar hoe krijg ik dan die belichtingstijd goed? Hier is mijn tip.

Credits: jutei

Eerst heb je wat basiskennis nodig over diafragma en f-stop. Hier is een uitstekend artikel van amirulshahrom waar je al die kennis vindt.

Het idee is dat je de lichtmeter van je digitale spiegelreflex als leermiddel gebruikt. Neem je dSLR mee naar buiten en richt hem op verschillende scènes. Probeer de sluitertijden voor de verschillende tijden te onthouden. Zo leer je geleidelijk aan om verschillende omstandigheden te evalueren zonder lichtmeter… je wordt als het ware zelf de lichtmeter.

Maar voor je naar buiten gaat, zo pak je het aan. Zet eerst je spiegelreflex op diafragmavoorkeuze (ofwel aperture mode). Zo geeft de camera je de goede sluitertijd voor het diafragma van je keuze. Stel daarna de ISO in op de film die je wilt gaan gebruiken. Stel je dSLR vervolgens in op de waarden van de filmcamera die je wilt gaan gebruiken. Met de Diana Mini, op vierkant formaat, is de lens 30mm, diafragma op stand bewolkt is f8, en de sluitertijd is 1/60s. (Denk eraan dat je in sommige dSLR’s je de brandpuntsafstand moet vermenigvuldigen om met je filmcamera overeen te komen. Bij mijn Nikon D80, bijvoorbeeld, moet ik de brandpuntsafstand vermenigvuldigen met 1,5 om bij de 30mm van de Diana uit te komen. Ik stel mijn Nikkor 18-50mm lens in op ongeveer 20mm.)

Zet je dSLR op de hoogste ISO die hij aankan (bij mij is dat 1600). We zetten hem zo hoog mogelijk, en niet op de ISO van onze film, omdat de omstandigheden zoms te donker zijn voor de lichtmeter van je dSLR. Als het te donker is, geeft mijn D80 helemaal niets aan en zegt alleen “laag”. Met een hogere ISO kan je toch een meting krijgen, en die dan omrekenen naar de ISO van je film. Je kunt deze leer-uitstapjes zo vaak maken als je wilt, of je kan je dSLR gewoon uit het raam steken en wat ruwe metingen te doen voor je op pad gaat om echt te fotograferen.

Credits: jutei

Hier is een voorbeeld:
Als je spiegelreflex bij een ISO van 1600 een belichtingstijd van 4 seconden voorstelt, en je schiet met 200 ISO-film, dan wordt je correcte belichtingstijd 12 seconden. Er zitten 3 f-stops tussen 1600 ISO en 200 ISO, dus hoef je alleen de gesuggereerde belichtingstijd te vermenigvuldigen met 3 (4s x 3 = 12 seconde).

Maar wacht, er is nog één ding dat je moet onthouden: een naar dingetje dat reciprocity heet! Het komt er in het kort op neer dat bij hele lange belichtingstijden, de film langer nodig heeft dan de lichtmeter aangeeft. Ik doe er meestal niet al te moeilijk over, maar als de belichtingstijd boven de 5 seconden komt, gooi ik er meestal nog een seconde of wat extra tegenaan, om onderbelichting te voorkomen.

Ik hoop dat dit je helpt bij het bepalen van je belichtingstijd.

geschreven door jutei op 2013-01-31 in #gear #tutorials #film #long-exposure #camera #tipster #nacht #dslr #lichtmeter #belichtingstijd
vertaald door stratski

Een comment

 1. stratski
  stratski ·

  Extragratis vertaalservice: de artikelen hier op lomography.com en .nl zijn natuurlijk al heel goed, maar ze worden nog beter door het commentaar van oplettende lezers. Daarom hier nog even de nuttige aanvullingen die bij het originele artikel werden achtergelaten.

  @marcus_loves_film schreef: Een makkelijke tip voor reciprocity failure: als de meter belichtingstijden laat zien van meer dan 1 seconde, neem dan het kwadraat van de belichtingstijd. Bijvoorbeeld 2²=4, 3²=9 4²=16, 5²=25. De reciprocity failure verschilt per film, maar met deze formule kom je een heel eind.

  @francoiswnel zei: Ha, ik wil niet zeuren, maar je belichtingswiskunde klopt niet helemaal! Als de juiste belichting bij 1600 ISO 4 seconde is, dan is de juiste belichting bij 200 ISO 32 seconden, en niet 12. Lichtstops zijn niet lineair, dus een verschil van 3 stops is in feite 8 keer zo veel licht. 4 seconden x 8 is 32 seconden. Anders gezegs, de volgende belichtingen geven allemaal dezelfde hoeveelheid licht (bij gelijkblijvend diafragma): 4s @ 1600 ISO, 8s @ 800 ISO, 16s @ 400 ISO, 32s @ 200 ISO, 64s @ 100 ISO.

  (@marcus_loves_film, @francoiswnel: Hi, I translated your comments for this original article because they were very useful. Thanks!)

Meer interessante artikelen