Beide kanten van de film belichten

Ik deze tipster leg ik de EBS-techniek uit. Dit staat voor ‘exposing both sides’, oftewel het belichten van beide kanten van de film. Moeilijk? Misschien wel. Maar met een beetje geluk en concentratie krijg je geweldige resultaten!

Credits: hodachrome

Hoe je film te laden
Stop de film in je camera. Voor deze techniek gebruik ik de LC-A, maar het werkt hetzelfde met een andere camera. Zorg dat de doordraaiknop goed is doorgedraaid, tot dat je deze niet meer kan doordraaien. Het is de bedoeling dat de camera de tweede keer precies hetzelfde kan laden. Maak de film vast aan het spoeltje. Markeer op de film hoe de perforatiegaatjes vastzitten. Zorg dat de film stevig vast zit, met genoeg spanning. Je kan altijd de film iets terugdraaien met de terugspoelknop om de film iets strakker te draaien.
Maak een foto van hoe de film vastzit met een digitale of telefoon-camera. Hiermee kan je bij de tweede keer laden terugkijken naar hoe de film de eerste keer vast zat. Sluit de achterkant, maak een foto en draai door. Als je merkt dat de film niet goed doordraait, laadt dan de film opnieuw.

Je bent klaar om te gaan fotograferen! Doe dat op een mooie heldere dag, stel de ISO in op 400 of 200, en fotografeer de normale kant van de film. Ik heb 800-ISO film gebruikt en vind het mooi om de film wat te overbelichten, ik vind de foto’s wat onderbelicht als ik de camera instel op 800 ISO. Fotografeer vooral dingen met een hoog contrast en met een heldere achtergrond. Een heldere blauwe lucht als in mijn foto’s werkt perfect! Gebruik de Splitzer om de onderste helft af te dekken. Als je een paar van dezelfde foto’s achter elkaar maakt heb je een grotere kans op een goed resultaat.

Als je rolletje vol is kan je de film omdraaien om er redscale van te maken. (Lees in deze tipster hoe je redscale moet maken). Let wel op dat de film in dezelfde volgorde in de camera zit!

De redscale-kant van de film is een stuk minder lichtgevoelig, dus je moet de film twee stops overbelichten. Dat doe je door de camera bij ISO 800 in te stellen als ISO 200. (En bij een 400 als 100, bij een 200-rolletje als 50, bij 100 als 25…etcetera.)

Laad de film op precies dezelfde manier als de vorige keer. Je hoeft er maar iets naast te zitten en je foto’s worden niet symmetrisch. Kijk goed naar de digitale foto die je eerder hebt gemaakt om de film er goed in te krijgen.

Gelukt? Dan ben je klaar om met de redscale-kant te gaan schieten! Doe dit op een bewolkte dag, ik vind zelf dat het contrast dan mooier wordt. Stel de ISO in op 200. Net zoals de eerste keer moet je bij het fotograferen de onderkant van de foto met de Splitzer bedekken.

In precies dezelfde volgorde als de eerste keer ga je precies dezelfde foto’s maken. Dus precies dezelfde plek, dezelfde positie en dezelfde afstand. Hoe je dit allemaal uit je hoofd moet weten? Onmogelijk natuurlijk. Ik schrijf altijd op hoe ik de foto’s heb gemaakt of maak zelfs een foto met mijn mobiele telefoon om de compositie te kunnen onthouden.
Omdat je bij het maken van de redscale de film al hebt omgedraaid, hoef je de camera niet op z’n kop te houden.

Als je klaar bent kan je de film laten ontwikkelen. Het is een normaal kleurnegatief, dus kan in normale C-41 worden ontwikkeld. Je hoeft geen extra instructies te geven. Het kan zijn dat er verschillende afstanden tussen de foto’s zitten, daar moet je op letten tijdens het scannen.

Het vergt wat tijd en concentratie, maar je krijgt er ook wel iets voor terug! Een prachtige rood-blauwe symmetrische wereld…wie wil nou niet zulke mooie plaatjes schieten?

geschreven door hodachrome op 2013-01-28 in #gear #tutorials #lc-a #redscale #multiple-exposure #tipster #double #double-exposure #dubbele-belichtingen #exposing-both-sides-of-the-film #ebs #beide-kanten-belichten
vertaald door desibel

Meer interessante artikelen