Eerste-wereldoorlogfoto's verloren en gevonden in vintage camera

Het was een goede dag om op antiekjacht te gaan voor analoge fotograaf Anton Orlov. Hij wist niet alleen de stereoscopische Jumelle Bellieni camera uit 1901 te scoren, hij stuitte in de camera ook nog op een aantal honderd jaar oude dia’s die Franse foto’s uit de Eerste Wereldoorlog bleken te zijn.

Screenshot van NBC San Diego

Bijna alle Lomografen lijden vroeg of laat in hun analoge leven wel aan G.A.S., ofwel Gadget Aanscahf Syndroom. Geef het maar toe, ook jij hebt wel eens de onbedwingbare neiging gehad om allerlei camera’s of films aan te schaffen, over Marktplaats gestuind, vlooienmarkten afgeschuimd en kringloopwinkels doorgespit om een nieuw/oud speeltje in handen te krijgen.

Je zou kunnen stellen dan Anton Orlov een zware G.A.S.-aanval had toen hij onlangs meer dan 100 kilometer reed om naar een rommelmarkt te gaan waar een ware schatkist aan fotoapparatuur te krijgen zou zijn. Zijn moeite was niet tevergeefs, want hij stuitte zowaar op een prachtige Jumelle Bellieni stereoscopische camera uit 1901. Hij nam hem mee naar huis, maakte hem schoon, en wilde er net wat mee gaan spelen toen er wat onderdelen afsprongen. Wat hij daarna ontdekte zou zomaar meer waard kunnen zijn dan de hele camera!

Foto’s via The Photo Palace

“Binnen in elke filmkamer vond ik een keurig stapeltje kleine glasplaathouders (12 in totaal). 4 ervan waren leeg, maar in de rest zaten nog de originele dunne glasplaatjes. Het laatste wat ik verwachtte was wel dat er negatieven op de fotoplaatjes stonden! Ze zagen er allemaal uti alsof ze volledig ontwikkeld waren! … Ik was helemaal perplex van deze vondst, maar de beelden waren zo intrigerend dat ik ze besloot te scannen. In negatiefvorm was het latig te zien wat er nu precies op stond, maar bij het scannen werd duidelijk dat ze dateren uit de Eerste Wereldoorlog en ergens in Frankrijk zijn genomen.”

Jazeker, je kijkt naar beelden uit de Eerste Wereldoorlog, waarmee deze foto’s zowat een eeuw oud zijn! We zien Franse militairen die een massavernietigingswapen omhoog houden, na een bombardement ingestorte gebouwen, en nog veel meer die je kan vinden op het blog van Anton Orlov, The Photo Palace.

Dat is nog eens een geschiedenisles! Nog interessanter is Orlov’s kijk op de tastbaarheid en levensduur van analoge foto’s. “Afgezien van vuur, kunnen maar weinig dingen ze vernietigen,” legt hij uit op NBC News. “Over honderd jaar is die SD-kaart vrij nutteloos. Ik ben gewoon blij dat ik deze foto’s kan tonen, nadat ze honderd jaar in de camera verstopt hebben gezeten. Ik ben blij dat mensen ervan genieten.”

Bezoek The Photo Palace voor meer informatie over Anton Orlov en zijn reizende-dokaproject, de Photo Palace Bus. Overgenomen van NBC News San Diego.

geschreven door denisesanjose op 2013-01-24 in #nieuws #vintage #analogue-cameras #frankrijk #analoge-fotografie #wwi #geschiedenis #nieuws #zwart-wit #oorlog #anton-orlov #1901-jumelle-bellieni #teruggevonden #eerste-wereldoorlog
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen