Holga en Diana: een vergelijking

Ben jij wel eens in verwarring gebracht door deze twee cultcamera’s: de Holga en de Diana? Ze zijn allebei gemaakt van plastic en hebben plastic lenzen. Maar zien de foto’s er dan ook hetzelfde uit en hebben ze evenveel vignetting en soft focus? Vanuit mijn nieuwsgierigheid kocht ik een Diana en ging ik experimenteren!

Vorige week deed ik rolletjes Lomography CN 100 120 in allebei de camera’s, vroeg mijn zus of ze zich leuk wilde aankleden en liep met haar naar een veld vlakbij mijn huis voor het experiment. Ik had bedacht dat ik de camera’s op vijf gebieden zou testen: portretten/gewone foto’s, dubbele belichtingen, landschappen, tegen de zon in fotograferen en op de bulb-stand.

Dit zijn de resultaten (de eerste foto is telkens van de Holga, de tweede van de Diana):

1. Portretten / gewone foto’s

Credits: tomkiddo

2. Dubbele belichtingen

Credits: tomkiddo

3. Landschappen

Credits: tomkiddo

4. Tegen de zon in

Credits: tomkiddo

5. Bulb-stand

Credits: tomkiddo

Conclusie

De Holgafoto’s bleken een breder beeldkader te hebben en scherper te zijn. De Dianafoto’s hadden een smaller beeldkader en zagen er dromeriger uit. Qua stevigheid lijkt de Holga wat degelijker, hoewel de sluiting minder goed is. Hierdoor heb je meer kans op lichtlekken bij de Holga. De Diana lijkt wat fragieler en je moet er voorzichtiger mee zijn, maar ze sluit beter dan de Holga. De Diana heeft ook de mogelijkheid om pinholefoto’s te maken, wat dan weer niet kan met de Holga. Bovendien heeft de Diana meer accessoires dan de Holga, maar de Diana is ook duurder.

Als je me vraagt welke camera beter is, dan zeg ik de Holga. Het voelt lekkerder om met de Holga te schieten. De Holga is wat praktischer. De Diana vind ik een camera voor af en toe. Als je houdt van zachte, dromerige en romantische foto’s dan is de Diana wel heel geschikt voor je.

Als jij ook een mening hebt over deze twee camera’s, aarzel dan niet om je commentaar te geven!

geschreven door tomkiddo op 2013-01-22 in #gear #plastic #review #vignette #experiment #reviews #holga #diana #lomografie #maleisie #dromerig #vergelijking
vertaald door frau_inga

Meer interessante artikelen