Maak dagelijks gebruik van je MX-skills!

Dit is heel gemakkelijk. Je kunt alle technieken van de meervoudige belichting (MX) gebruiken. Schiet wat je wil en maak je eigen unieke foto’s! Zolang je maar weet hoe je moet MX’en. :)

Dit is een dubbele belichting van de lucht. Ik heb hem gemaakt zonder statief. Inderdaad, met de camera in de hand en dan twee keer geknipt. Ziet het er niet geweldig uit? Dat ziet er toch dromerig uit? Het is net alsof de bloem doorzichtig is, en ook nog wat beweegt. Zo’n foto maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Je hebt alleen een paar tips nodig…. en die zal ik je nu geven! :)

Wat heb je nodig?
1. Een camera (LC-A+, Holga, Diana zijn goed te gebruiken, omdat je er gemakkelijk mee kunt MX’en)
2. Film(Maakt niet uit wat, als het maar geen film met een hoge isowaarde is)
3. Splitzer (voor gevorderden)

1. De vergelijking tussen een enkele en een dubbele opname
Laten we eens kijken naar de verschillen tussen een enkele en een dubbele opname. Boven zie je de luchtfoto. Als enkele opname was ie best mooi. Maar ik heb bewust twee keer een foto gemaakt, een enkele en een dubbele opname, zodat we de resultaten kunnen vergelijken. Wat vinden jullie? Ik vind de enkele opname mooi, maar ik hou ook van de dubbele opname. Die heeft een andere sfeer. Door te MX’en kun je een andere wereld creeëren op je foto’s.

Een vergelijking tussen een enkele en een dubbele belichting

En zo moet je dat doen! :)

2. Hoe doe je het?

Ik gebruikte een LC-A+ en 100 iso diafilm.

Stel je camera in op 200 iso en maak de eerste foto. Het maakt niet uit wat je schiet. Ik adviseer je een onderwerp te kiezen met een rustige achtergrond. Op die manier is het makkelijker om beweging in je foto te suggereren. Onthou goed hoe je de foto de eerste keer gemaakt hebt. Gebruik vervolgens de MX-knop en schiet dezelfde foto nog een keer. Je camera blijft ingesteld op 200 iso. Probeer ervoor te zorgen dat je compositie de tweede keer gelijk is aan die van je eerste foto. Je kunt de foto natuurlijk niet helemaal hetzelfde maken, omdat je geen statief gebruikt maar de camera vasthoudt. En dat is juist het punt!

Met deze tipster geef ik jullie een andere kijk op MX. Je foto’s worden een beetje wazig omdat je twee keer hetzelfde schiet. De dubbele omtrek van je onderwerp zorgt voor een andere uitstraling. Hoe zullen we het eens noemen? Helderheid? Transparantie? Zeg het maar! De reden waarom een eenvoudige achtergrond belangrijk is, is dat je niet zo goed kunt zien of er een verschil in compositie is tussen de eerste en de tweede foto. De beelden lijken dan meer op elkaar. Je isogetal zet je bewust hoger, om overbelichting te voorkomen.

Zorg er wel voor dat je twee foto’s zoveel mogelijk over elkaar vallen. Als er een groter gat zit tussen je onderwerp op de twee foto’s ziet dat er niet mooi uit. Als je een 200 isofilm gebruikt, zet de camera dan op 400 iso. Schiet je met een 400 isofilm, zet je camera dan op 800 iso voor een dubbele belichting.

Niet zo goed……

3. Gebruik de MX-knop terwijl je door de zoeker kijkt
Hier is nog een tip om zo weinig mogelijk verschuiving tussen je twee foto’s te krijgen. Direct na het maken van je eerste foto gebruik je de MX-knop en schiet je meteen weer. Als je niet naar je camera hoeft te kijken om de MX-knop te gebruiken, loop je ook niet het risico dat je compositie de tweede keer niet goed is. Hiervan wordt je eindresultaat beter. Dit werkt het beste als je de camera in je rechterhand houdt, en met je linkerhand de MX-knop verschuift. Je kunt dat vantevoren oefenen. :)

Kijk goed…… en klik!

4. Truc voor gevorderden
Als je de hiervoor beschreven techniek beheerst, kun je unieke foto’s maken. Maar we kunnen nog een stapje verder gaan. Daarvoor gebruiken we de Lomography Splitzer. Bedek de onderkant van de lens met de splitzer en maak twee foto’s (zoals hierboven beschreven) en draai de splitzer dan om. Maak vervolgens nog twee foto’s, dus vier in totaal. Het effect is nog unieker.

Dubbele belichting met splitzer

Dan een dubbele belichting met een bloem.
Dubbele belichtingen met bloemen zorgen voor nog betere droombeelden. (Ik heb een tipster geschreven over dubbele belichtingen met bloemen) Hiermee krijg je een nog beter resultaat!

Dubbele belichting met bloemen

En dan een nog techniek voor gevorderden: filmsoep! Je maakt dubbele belichtingen en legt de film dan in filmsoep. Dit is een radicale manier om spectaculaire resultaten te krijgen, maar hé, je foto’s worden er een stuk mooier van. ;) Ik zal in een ander artikel uitleggen wat filmsoep is.

Dubbele belichting met filmsoep-effect

Hoe vond je dit? Kun je er wat mee? Met de Holga, Diana of Sprocket Rocket kun je gemakkelijke dubbele belichtingen maken omdat je alleen maar twee keer hoeft te knippen. :) Ik hoop dat jullie dit allemaal een keer proberen. Het is een eenvoudige manier om lol te hebben met MX! Je kunt je eigen MX droomwereld maken.★

Geniet van je MX-leven met een dubbel shot :)

Hodachrome heeft nog meer artikelen geschreven:

MX met bloemen
Redscale bij bewolking
Fotograferen aan beide kanten van de film (EBS)
Haal meer uit je splitzer

geschreven door hodachrome op 2013-01-24 in #gear #tutorials #lc-a #mx #tipster #bloemen #dubbel #dubbele-belichting #meervoudige-belichting #technieken
vertaald door frau_inga

Meer interessante artikelen