Zo verwijder je die vervelende horizontale strepen op je scans

Een simpele oplossing om die horizontale strepen van het scannen weg te krijgen.

Is er iets vervelender dan die vervelende stofjes op de gescande foto’s? Als je het mij vraagt niet. Het kostte me zo’n twee uur per fotorolletje om al die vlekjes van m’n foto’s te verwijderen. Gek werd ik er van!

En toen viel me ineens op dat er boven al mijn foto’s van die blauwe of paarsige strepen zaten.

Dit zijn de twee horizontale strepen die steeds aan de bovenkant van mijn gescande foto’s zichtbaar waren.

Ben jij dit ook wel eens tegen gekomen? Ik denk de meesten van jullie wel.

Ik dacht eerst dat het kwam door de goedkope wisser die ik gebruikte om water van de negatieven te verwijderen na het ontwikkelen. Dus stopte ik met het gebruiken van die wisser, dat zou het probleem dan wel moeten oplossen.

Helaas niet. Op de volgende twee rollen die ik ontwikkelde, zowel een 120 als een 35mm-rol, waren nog steeds dezelfde lijnen zichtbaar in elke foto. Gek genoeg zaten deze strepen ook nog op dezelfde plaats. Op de negatieven was niets zichtbaar, de strepen leken pas zichtbaar te worden bij het scannen.

Het probleem moest wel liggen bij het glas van de scanner. Op wat kleine stofjes na, was de buitenkant van de glasplaat in orde. Toen ik wat beter keek zag ik dat er aan de binnenzijde van het glas een paar duidelijk zichtbare vlekjes zaten. Daar kom je helaas wat minder makkelijk bij.

Lichtjes schudden met de scanner of tikken op het glas hielp niet. Die stofjes leken zich wel als bloedzuigers te hebben vastgezogen aan het glas! Het kon niet anders dan dat deze stofjes de strepen in de scans veroorzaakten, dus ik was vastberaden om deze vlekjes te verwijderen.

Hoe ik dit voor elkaar heb gekregen? Ik heb mijn scanner uit het stopcontact gehaald en zachtjes omgedraaid. Aan de onderkant zitten een paar schroefjes waarmee het deel van de glasplaat vast zit aan de rest van de scanner. Die heb ik losgedraaid, vervolgens heb ik de onderkant opgetild en het glas met een zacht doekje schoongemaakt.

Toen ik zeker was dat er geen stofje meer op het glas zat heb ik de achterkant weer vastgeschroefd en de scanner weer omgedraaid. Ik heb dezelfde negatieven opnieuw gescand en voilá: geen strepen meer!

Deze foto had eerst twee strepen aan de linkerkant. Na het schoonmaken en opnieuw scannen waren die strepen weg!
De strepen aan de bovenkant van de foto waren helemaal weg nadat ik het glas had schoongemaakt.

Dus mocht je hetzelfde probleem hebben, kan dit een simpele, maar effectieve oplossing zijn. Wees wel voorzichtig met je scanner, het is een duur grapje als je per ongeluk iets kapot maakt!

written by blueskyandhardrock on 2013-01-26 #gear #tutorials #tipster #scanner #scannen #quickie-tipster #snelle-tipster #horizontale-strepen

More Interesting Articles