Lachen naar het vogeltje: Tips om kinderen te fotograferen

We hebben allemaal wel eens foto’s genomen van kinderen in onze omgeving. Je kleine broer of zus, neef of nicht of je eigen kinderen. En hoewel zij er zelf altijd schattig uitzien, is het niet makkelijk om die schattigheid ook op film te krijgen.

In de volgende foto’s kan je mijn kleine zus van drie jaar oud zien die ik absoluut aanbid. Ze is mijn kleine oogappel, of die van mijn lens zou je kunnen zeggen. Ik heb al een paar heel mooie foto’s van haar kunnen maken, maar er zijn er ook veel gefaald. Is het gebrek aan ervaring, slechte timing of ligt het aan het feit dat driejarige kinderen nu eenmaal hyperactief zijn? Waarschijnlijk het laatste.

Hier zijn een paar tips om prachtige foto’s te krijgen van die kleine deugnieten:

  • Verwacht het onverwachte.

Kinderen zijn altijd bezig met iets geks te doen, dus het is belangrijk dat je op alle momenten je camera bij je hebt. Ze kunnen elk moment gekke gezichten trekken of zotte toeren uithalen, dus je moet ervoor zorgen dat je klaar bent om die foto te trekken! Maar wees voorzichtig, deze deugnietjes vinden het geweldig om met je camera te spelen, dus leg je camera zeker niet binnen hun bereik!

  • Omkopen!

Eigenlijk is het heel simpel: als je wilt dat kinderen zich gedragen moet je hen omkopen! Zo kan je hen enkele minuten laten poseren voordat ze zich terug verder kunnen gaan uitleven. Snoepgoed werkt altijd, maar je kan ook beloven nadien een ijsje te gaan eten of naar de speeltuin gaan (waar je ook weer de mogelijkheid hebt om een paar leuke foto’s te maken). Je kan ze ook even met je camera laten spelen als je dit aandurft. Zo zullen ze geïnteresseerd geraken en zijn ze meer bereid een fotoshoot te doen.

  • Omgeving

Als je een fotoshoot wil doen die ongedwongen uit ziet, moet je natuurlijk je kleine onderwerp niet voor een witte muur plaatsen. Foto’s van dieren maak je toch ook in hun natuurlijke omgeving, waarom niet hetzelfde doen met kinderen? In de speeltuin, springend op hun bed, bezig met hun speelgoed, de mogelijkheden zijn eindeloos! Wat belangrijk is dat je het ook voor hen leuk maakt!

  • Luister

Laat hen beslissen wat ze willen doen, er kunnen een paar heel grappige foto’s van terecht komen. Laat ze zich een tijdje amuseren voordat je ze vertelt hoe dat je wilt dat ze poseren. Dan is het minder stresserend voor hen en zal het poseren ook meer natuurlijk lijken. Om ze gemakkelijker in hun vel te doen voelen kan je ze ook hun eigen outfit laten kiezen, kinderen voelen zich nu eenmaal comfortabeler in iets dat ze zelf hebben gekozen.

Dit is alles wat ik jullie kan vertellen uit mijn ervaring, ik hoop dat het kan helpen om zelf aan de slag te gaan! Als je zelf tips hebt, aarzel dan niet om een reactie te plaatsen. Veel plezier met de shoot en ik hoop dat je een paar heel mooie foto’s kan maken!

geschreven door xgitte op 2013-01-23 in #gear #tutorials #kids #tipster #fotografie #gek #kinderen #schattig
vertaald door xgitte

Meer interessante artikelen