De Olympus AF-10 Twin: de Twin Lens Refl... eh, Rangefinder

Op het eerste gezicht heeft deze camera met zijn twee lenzen boven elkaar wel wat weg van een TLR. Het is echter een twin focus rangefinder, met twee verschillende lenzen. Hij ziet er misschien wat vreemd uit, maar de foto´s die hij maakt zijn aardig goed!

Credits: stratski

Eerst maar even de technische kant. De AF-10 Twin komt uit 1991. Hij heeft twee lenzen: een standaard 35mm/F3.6 (3 elementen/3 groepen) redelijke groothoeklens beneden en een 70mm/F6.3 (5 elementen/5 groepen) telelens boven. Met een knipje bovenop de camera schakel je tussen de lenzen heen en weer (hij past dan ook de zoeker aan). Hij heeft autofocus en automatische belichting, met sluitertijden tussen de 1/15e en 1/750e seconde. Verder een automatische flitser (die ook kan worden uitgeschakeld of op invulflits gezet), DX-decodering van 50-3200 iso (hij herkent dus welke iso je film heeft), een zelfontspanner, motordrive en statiefschroefdraad. Hij loopt op twee 3v Lithium CR123A of DL123A batterijen.

Credits: stratski

Deze kringloopwinkelvondst kocht ik eigenlijk alleen omdat ik die twee lenzen er wel leuk uit vond zien. Eenmaal thuis was ik licht teleurgesteld toen ik erachter kwam dat er twee vrij dure batterijen in moesten (en camera van 1 euro met 15 euro aan batterijen erin, hmm…). Hij bleef me dus een hele tijd op mijn bureau licht verwijtend aan staan staren terwijl ik hem probeerde te negeren. UIteindelijk bedacht ik dat ik mijn andere Olympussen wel echt heel erg fijn vind, en besloot ik toch maar wat batterijen te halen bij de HEMA.

Credits: stratski

Ondanks de waarschuwing op de Olympus website (“Deze twin-focus camera heeft dezelfde functies als de AF-1 TWIN, alleen is hij niet waterafstotend.”) besloot ik hem toch mee te nemen op een tripje naar regenachtig Schotland. Het resultaat is best goed. De foto´s zijn scherp, en de schuivende lensafdekking is er heel aardig in geslaagd de meeste regen uit de camera te houden. Het wisselen tussen de lenzen is makkelijk, en een leuk extraatje.

Credits: stratski

Beide lenzen zijn prima van kwaliteit. Ik had nog een paar andere camera´s mee (een Holga, een waterdicht plastic cameraatje en een Spinner), en de Olympus heeft met afstand de scherpste, helderste foto’s opgeleverd. Hoera voor glazen lenzen!

Het enige nadeel van deze camera vind ik de flitser. Hij staat standaard aan, en ik vergeet nog al eens om hem uit te zetten. Pas als ie flitst denk ik: oja, shit. Elke keer dat je de camera uitzet, schakelt de flits weer naar de standaard stand (aan), dus je moet er ook aan blijven deneken. Het is niet altijd eeen probleem, maar soms wel irritant als je voorgrond naar zijn grootje wordt geflitst.

Credits: stratski

Een kleiner nadeel: het is niet bepaald een stille camera. De motor drive maakt aardig wat herrie, en die automatische flits is ook niet echt onopvallend. Oftewel: niet de beste camera voor straatfotografie.

Maar over het algemeen genomen is dit een vrij goede camera, en een leuke aanvulling op mijn collectie.

geschreven door stratski op 2013-01-11 in #reviews #twin #olympus #camera #twee-lenzen #recensie #rangefinder #af-10
vertaald door stratski

Meer interessante artikelen

 • Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  geschreven door anna-lomo op 2014-09-25 in #nieuws
  Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  Altijd al het plan gehad ooit ergens een workshop te volgen? Kom dan eens langs bij Lomography Store in Amsterdam. Onze eigen Store Manager Jos zegt altijd dat het de leukste winkel van Amsterdam is - en al hoewel hij misschien wat bevooroordeeld is geven we hem gelijk: het is er echt vaak gezellig met workshops, lomo meet-ups, af en toe een borrel of een feestje!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Shop Nieuws

  Film Bundels

  Film Bundels

  Wil je geld besparen? Bekijk dan eens onze selectie speciale filmbundels en deals! Of je nou op zoek bent naar nieuwe spannende emulsies of gewoonweg je voorraad wilt bijvullen; wij hebben de ideale bundel voor je!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Shop Nieuws

  Voordeelbundels in de online shop

  Voordeelbundels in de online shop

  Zuinig aan doen deze maand? Check dan onze speciale deals en bundels. Of je nou Lomomaagd bent of een eindbaas, hier vind je altijd geweldige deals. En altijd met korting!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Lomopedia: de Lomo'Instant

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-10 in #gear #reviews
  Lomopedia: de Lomo'Instant

  Met functies die de meeste instant camera's niet hebben, kunnen we de Lomo'Instant met trots en terecht 's werelds meest creatieve instant camera noemen.

 • Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-09 in #gear #nieuws
  Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  De lens van professor Joseph Petzval in 1840 veranderde de wereld van de portretkunst. Lomography brengt deze lens terug met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Controle Art Lens. In combinatie met je analoge camera's produceert dit verfijnde model produceert een prachtig bokeh rond een gezicht in scherpe focus.