Justin Quinnell - De Pinhole Tovenaar

Justin Quinnell is een meester in het maken van vreemde en wonderlijke pinhole foto's. Hij werkte recent nog als pinhole-adviseur voor de film "The Brothers Bloom" en zijn camera's worden in de film gebruikt. Wij namen van de mogelijkheid gebruik om met hem te praten over zijn Hollywood-ervaring en zijn fascinatie voor pinhole fotografie.

Louis (ontmoet papa)

Wat was jouw eerste introductie met pinhole fotografie?
Ik weet niet hoe relevant dit is, maar op mijn vierde onderging ik verschillende oogoperaties. Ik herinner me dat ik een ooglapje droeg met een klein gaatje erin om door te kijken. Ik herinner me ook een redelijk mislukt experiment op school. Maar het was een tijdje na mijn examens dat het obsessief werd. Ik was hoofd van een fotografie-afdeling in een achterstandswijk in Bristol waar de (ouders van) kinderen geen echte camera’s konden kopen (maar wel enkele blikjes cola op een dag), dus toen liet ik hen camera’s maken van die blikjes en bleef ze zelf ook maken. Het was voor het internettijdperk, dus los van een enkel krantje en obscuur tijdschrift over pinhole fotografie kende ik niemand anders die dit deed.

Ontbijt

Wat fasscineert jou het meest aan pinhole fotografie?
Je camera heeft geen zoeker, het mixt kunst en wetenschap na 150 jaar gescheiden bestaan, er gebeurt veel tijdens het voorstellen van het beeld, tijd is een belangrijk element, net als astronomie, toeval, etc., etc. (Hier kan ik uren over praten tijdens mijn lezingen!) Het is ook goedkoop en anti-commercieel. Ik was betrokken bij de Groene Partij en raakte gedesillusioneerd over fotografie en de destructieve kant ervan – pinhole staat hier buiten.

Het heeft ook te maken met het ontdekken van het onbekende, zoiets als op een eenwieler fietsen – het constante gevoel dat je valt, daar hou ik wel van!

Kust

Wij hoorden van jouw werk als pinhole-adviseur voor de film “The Brothers Bloom” – Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik kreeg een telefoontje uit Belgrado terwijl ik in de trein zat vanaf de Universiteit van Falmouth waar ik parttime lesgeef. Het was een onderzoeker die mij vertelde dat een schrijver en filmregisseur mijn foto’s wilden gebruiken. Mijn broer was net overleden, dus ik zat met mijn hoofd ergens anders en begreep niet direct waarover het ging, totdat ik een paar weken later e-mails uitwisselde met Rian Johnson. Aan het eind genoot ik een maand lang met mijn familie in Califormië! De film is geweldig, maar een aantal originele Engelse pinhole foto’s werden bewerkt voor de Amerikaanse film. De verschijningsdatum werd ook eeuwig uitgesteld, wat niet hielp. Johnson’s volgende film “Looper” (nu in de bios, red.) is met Bruce Willis, maar zonder pinhole foto’s!

Twee van Justin’s pinhole camera’s die in de film “The Brothers Bloom” werden gebruikt

Wat is jouw favoriete pinhole foto die je ooit maakte?
The Royal Crescent – Bath. Het was één van mijn eerste succesvolle kleurenfoto’s, gemaakt in 1991, toen je 4 dagen moest wachten voor je film was ontwikkeld! Degene waarvan ik het meest nerveus was dat die zou mislukken is een mondfoto van mijn zoon Louis toen die net geboren was.

Royal Crescent – Bath

Heb je nog tips voor diegenen die nog onbekend zijn met pinhole fotografie?
Niet teveel nadenken, gewoon doen.

Wat doe je als je geen foto’s maakt?
Familiedingen (ik heb een fantastische vrouw en twee net zo leuke kinderen), vogelen, barhangen, de caravan repareren (het gebruikelijke). Momenteel probeer ik een vastgelopen plaat te repareren. (De MRI scanner raakte van slag toen ik nog een pinhole camera in mijn zak had zitten!)

Clifton hangbrug

Kijk voor meer fantastische pinhole foto’s op Justin’s website

Wereld Pinhole Dag is dit jaar op 28 april! Lees er hier meer over.

Wil je ook je eigen huisgemaakte pinhole maken? Bekijk deze video van Justin!

geschreven door tomas_bates op 2013-01-14 in #lifestyle #quinnell #justin #tovenaar #pinhole-meester-en-magie #lensloos #interview #fotografie

Meer interessante artikelen

 • Petzval Artist: James Nader

  geschreven door hannah_brown op 2014-08-25 in #people #lomoamigos

  James Nader is een mode- en redactioneel fotograaf uit Engeland. Hij is zijn carrière begonnen met fotograferen op film en deze zelf verwerken en ontwikkelen. Nu werkt hij op chique modeshoots en heeft hij onder meer Dita Von Teese en Richard Branson gefotografeerd. James heeft nog altijd een passie voor film en analoge fotografie en gebruikt dit dan ook nog regelmatig. We leenden hem een Petzval lens om eens mee te experimenteren en hij gaf ons een volledig diepte-interview over deze mooie portretlens. Een warm welkom voor James Nader.

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  geschreven door melwyn op 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • Shop Nieuws

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Shop Nieuws

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.

 • De kunst van Shoutbox

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws

  Wat willen we? Shouts outs! Wanneer willen we het? NU! Check hier hoe onze nieuwe Shoutbox werkt...

 • Socializen op de site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws
  Socializen op de site

  Surprise! Terwijl jij weg was, hebben we een klein beetje, nee wacht, HEEL WAT, gerenoveerd op je LomoHome. Check de handleiding hieronder!

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  geschreven door shhquiet op 2015-01-26 in #nieuws
  Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  Er liggen een aantal verrukkelijke analoge traktaties voor het oprapen... Hoe krijg je die te pakken? Door voor 1 februari een online bestelling te plaatsen! Hoe meer je koopt, hoe meer gratis traktaties je krijgt. Je hebt geen kortingscode nodig - de freebies worden automatisch aan je winkelwagentje toegevoegd. Happy shopping!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Foto's uploaden op onze site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-03 in #nieuws
  Foto's uploaden op onze site

  Foto's binnen? Ready! Wil je deze op de nieuwe Lomography site zetten? Set! Check de instructies hieronder... GO!!!