Justin Quinnell - De Pinhole Tovenaar

Justin Quinnell is een meester in het maken van vreemde en wonderlijke pinhole foto's. Hij werkte recent nog als pinhole-adviseur voor de film "The Brothers Bloom" en zijn camera's worden in de film gebruikt. Wij namen van de mogelijkheid gebruik om met hem te praten over zijn Hollywood-ervaring en zijn fascinatie voor pinhole fotografie.

Louis (ontmoet papa)

Wat was jouw eerste introductie met pinhole fotografie?
Ik weet niet hoe relevant dit is, maar op mijn vierde onderging ik verschillende oogoperaties. Ik herinner me dat ik een ooglapje droeg met een klein gaatje erin om door te kijken. Ik herinner me ook een redelijk mislukt experiment op school. Maar het was een tijdje na mijn examens dat het obsessief werd. Ik was hoofd van een fotografie-afdeling in een achterstandswijk in Bristol waar de (ouders van) kinderen geen echte camera’s konden kopen (maar wel enkele blikjes cola op een dag), dus toen liet ik hen camera’s maken van die blikjes en bleef ze zelf ook maken. Het was voor het internettijdperk, dus los van een enkel krantje en obscuur tijdschrift over pinhole fotografie kende ik niemand anders die dit deed.

Ontbijt

Wat fasscineert jou het meest aan pinhole fotografie?
Je camera heeft geen zoeker, het mixt kunst en wetenschap na 150 jaar gescheiden bestaan, er gebeurt veel tijdens het voorstellen van het beeld, tijd is een belangrijk element, net als astronomie, toeval, etc., etc. (Hier kan ik uren over praten tijdens mijn lezingen!) Het is ook goedkoop en anti-commercieel. Ik was betrokken bij de Groene Partij en raakte gedesillusioneerd over fotografie en de destructieve kant ervan – pinhole staat hier buiten.

Het heeft ook te maken met het ontdekken van het onbekende, zoiets als op een eenwieler fietsen – het constante gevoel dat je valt, daar hou ik wel van!

Kust

Wij hoorden van jouw werk als pinhole-adviseur voor de film “The Brothers Bloom” – Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik kreeg een telefoontje uit Belgrado terwijl ik in de trein zat vanaf de Universiteit van Falmouth waar ik parttime lesgeef. Het was een onderzoeker die mij vertelde dat een schrijver en filmregisseur mijn foto’s wilden gebruiken. Mijn broer was net overleden, dus ik zat met mijn hoofd ergens anders en begreep niet direct waarover het ging, totdat ik een paar weken later e-mails uitwisselde met Rian Johnson. Aan het eind genoot ik een maand lang met mijn familie in Califormië! De film is geweldig, maar een aantal originele Engelse pinhole foto’s werden bewerkt voor de Amerikaanse film. De verschijningsdatum werd ook eeuwig uitgesteld, wat niet hielp. Johnson’s volgende film “Looper” (nu in de bios, red.) is met Bruce Willis, maar zonder pinhole foto’s!

Twee van Justin’s pinhole camera’s die in de film “The Brothers Bloom” werden gebruikt

Wat is jouw favoriete pinhole foto die je ooit maakte?
The Royal Crescent – Bath. Het was één van mijn eerste succesvolle kleurenfoto’s, gemaakt in 1991, toen je 4 dagen moest wachten voor je film was ontwikkeld! Degene waarvan ik het meest nerveus was dat die zou mislukken is een mondfoto van mijn zoon Louis toen die net geboren was.

Royal Crescent – Bath

Heb je nog tips voor diegenen die nog onbekend zijn met pinhole fotografie?
Niet teveel nadenken, gewoon doen.

Wat doe je als je geen foto’s maakt?
Familiedingen (ik heb een fantastische vrouw en twee net zo leuke kinderen), vogelen, barhangen, de caravan repareren (het gebruikelijke). Momenteel probeer ik een vastgelopen plaat te repareren. (De MRI scanner raakte van slag toen ik nog een pinhole camera in mijn zak had zitten!)

Clifton hangbrug

Kijk voor meer fantastische pinhole foto’s op Justin’s website

Wereld Pinhole Dag is dit jaar op 28 april! Lees er hier meer over.

Wil je ook je eigen huisgemaakte pinhole maken? Bekijk deze video van Justin!

geschreven door tomas_bates op 2013-01-14 in #lifestyle #quinnell #justin #tovenaar #pinhole-meester-en-magie #lensloos #interview #fotografie
vertaald door nike-liscaljet

Meer interessante artikelen

 • Petzval Artist: James Nader

  geschreven door hannah_brown op 2014-08-25 in #people #lomoamigos

  James Nader is een mode- en redactioneel fotograaf uit Engeland. Hij is zijn carrière begonnen met fotograferen op film en deze zelf verwerken en ontwikkelen. Nu werkt hij op chique modeshoots en heeft hij onder meer Dita Von Teese en Richard Branson gefotografeerd. James heeft nog altijd een passie voor film en analoge fotografie en gebruikt dit dan ook nog regelmatig. We leenden hem een Petzval lens om eens mee te experimenteren en hij gaf ons een volledig diepte-interview over deze mooie portretlens. Een warm welkom voor James Nader.

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  geschreven door melwyn op 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Shop Nieuws

  Diana F+ Instant Camera

  Diana F+ Instant Camera

  Maak dromerige plaatjes met de Diana F+ Instant camera. De foto's komen er direct uit en omdat er een close-up lens bijzit, is ze ideaal voor portretten!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Voordeelbundels in de online shop

  Voordeelbundels in de online shop

  Zuinig aan doen deze maand? Check dan onze speciale deals en bundels. Of je nou Lomomaagd bent of een eindbaas, hier vind je altijd geweldige deals. En altijd met korting!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Voeg wat strepen toe aan je frames met deze speciale Fuji Instax Mini film!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Lomopedia: de Lomo'Instant

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-10 in #gear #reviews
  Lomopedia: de Lomo'Instant

  Met functies die de meeste instant camera's niet hebben, kunnen we de Lomo'Instant met trots en terecht 's werelds meest creatieve instant camera noemen.

 • Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-09 in #gear #nieuws
  Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  De lens van professor Joseph Petzval in 1840 veranderde de wereld van de portretkunst. Lomography brengt deze lens terug met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Controle Art Lens. In combinatie met je analoge camera's produceert dit verfijnde model produceert een prachtig bokeh rond een gezicht in scherpe focus.