Justin Quinnell - De Pinhole Tovenaar

Justin Quinnell is een meester in het maken van vreemde en wonderlijke pinhole foto’s. Hij werkte recent nog als pinhole-adviseur voor de film “The Brothers Bloom” en zijn camera’s worden in de film gebruikt. Wij namen van de mogelijkheid gebruik om met hem te praten over zijn Hollywood-ervaring en zijn fascinatie voor pinhole fotografie.

Louis (ontmoet papa)

Wat was jouw eerste introductie met pinhole fotografie?
Ik weet niet hoe relevant dit is, maar op mijn vierde onderging ik verschillende oogoperaties. Ik herinner me dat ik een ooglapje droeg met een klein gaatje erin om door te kijken. Ik herinner me ook een redelijk mislukt experiment op school. Maar het was een tijdje na mijn examens dat het obsessief werd. Ik was hoofd van een fotografie-afdeling in een achterstandswijk in Bristol waar de (ouders van) kinderen geen echte camera’s konden kopen (maar wel enkele blikjes cola op een dag), dus toen liet ik hen camera’s maken van die blikjes en bleef ze zelf ook maken. Het was voor het internettijdperk, dus los van een enkel krantje en obscuur tijdschrift over pinhole fotografie kende ik niemand anders die dit deed.

Ontbijt

Wat fasscineert jou het meest aan pinhole fotografie?
Je camera heeft geen zoeker, het mixt kunst en wetenschap na 150 jaar gescheiden bestaan, er gebeurt veel tijdens het voorstellen van het beeld, tijd is een belangrijk element, net als astronomie, toeval, etc., etc. (Hier kan ik uren over praten tijdens mijn lezingen!) Het is ook goedkoop en anti-commercieel. Ik was betrokken bij de Groene Partij en raakte gedesillusioneerd over fotografie en de destructieve kant ervan – pinhole staat hier buiten.

Het heeft ook te maken met het ontdekken van het onbekende, zoiets als op een eenwieler fietsen – het constante gevoel dat je valt, daar hou ik wel van!

Kust

Wij hoorden van jouw werk als pinhole-adviseur voor de film “The Brothers Bloom” – Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik kreeg een telefoontje uit Belgrado terwijl ik in de trein zat vanaf de Universiteit van Falmouth waar ik parttime lesgeef. Het was een onderzoeker die mij vertelde dat een schrijver en filmregisseur mijn foto’s wilden gebruiken. Mijn broer was net overleden, dus ik zat met mijn hoofd ergens anders en begreep niet direct waarover het ging, totdat ik een paar weken later e-mails uitwisselde met Rian Johnson. Aan het eind genoot ik een maand lang met mijn familie in Califormië! De film is geweldig, maar een aantal originele Engelse pinhole foto’s werden bewerkt voor de Amerikaanse film. De verschijningsdatum werd ook eeuwig uitgesteld, wat niet hielp. Johnson’s volgende film “Looper” (nu in de bios, red.) is met Bruce Willis, maar zonder pinhole foto’s!

Twee van Justin’s pinhole camera’s die in de film “The Brothers Bloom” werden gebruikt

Wat is jouw favoriete pinhole foto die je ooit maakte?
The Royal Crescent – Bath. Het was één van mijn eerste succesvolle kleurenfoto’s, gemaakt in 1991, toen je 4 dagen moest wachten voor je film was ontwikkeld! Degene waarvan ik het meest nerveus was dat die zou mislukken is een mondfoto van mijn zoon Louis toen die net geboren was.

Royal Crescent – Bath

Heb je nog tips voor diegenen die nog onbekend zijn met pinhole fotografie?
Niet teveel nadenken, gewoon doen.

Wat doe je als je geen foto’s maakt?
Familiedingen (ik heb een fantastische vrouw en twee net zo leuke kinderen), vogelen, barhangen, de caravan repareren (het gebruikelijke). Momenteel probeer ik een vastgelopen plaat te repareren. (De MRI scanner raakte van slag toen ik nog een pinhole camera in mijn zak had zitten!)

Clifton hangbrug

Kijk voor meer fantastische pinhole foto’s op Justin’s website

Wereld Pinhole Dag is dit jaar op 28 april! Lees er hier meer over.

Wil je ook je eigen huisgemaakte pinhole maken? Bekijk deze video van Justin!

geschreven door tomas_bates op 2013-01-14 in #lifestyle #interview #justin #fotografie #quinnell #pinhole-meester-en-magie #lensloos #tovenaar
vertaald door nike-liscaljet

Meer interessante artikelen