Justin Quinnell - De Pinhole Tovenaar

Justin Quinnell is een meester in het maken van vreemde en wonderlijke pinhole foto's. Hij werkte recent nog als pinhole-adviseur voor de film "The Brothers Bloom" en zijn camera's worden in de film gebruikt. Wij namen van de mogelijkheid gebruik om met hem te praten over zijn Hollywood-ervaring en zijn fascinatie voor pinhole fotografie.

Louis (ontmoet papa)

Wat was jouw eerste introductie met pinhole fotografie?
Ik weet niet hoe relevant dit is, maar op mijn vierde onderging ik verschillende oogoperaties. Ik herinner me dat ik een ooglapje droeg met een klein gaatje erin om door te kijken. Ik herinner me ook een redelijk mislukt experiment op school. Maar het was een tijdje na mijn examens dat het obsessief werd. Ik was hoofd van een fotografie-afdeling in een achterstandswijk in Bristol waar de (ouders van) kinderen geen echte camera’s konden kopen (maar wel enkele blikjes cola op een dag), dus toen liet ik hen camera’s maken van die blikjes en bleef ze zelf ook maken. Het was voor het internettijdperk, dus los van een enkel krantje en obscuur tijdschrift over pinhole fotografie kende ik niemand anders die dit deed.

Ontbijt

Wat fasscineert jou het meest aan pinhole fotografie?
Je camera heeft geen zoeker, het mixt kunst en wetenschap na 150 jaar gescheiden bestaan, er gebeurt veel tijdens het voorstellen van het beeld, tijd is een belangrijk element, net als astronomie, toeval, etc., etc. (Hier kan ik uren over praten tijdens mijn lezingen!) Het is ook goedkoop en anti-commercieel. Ik was betrokken bij de Groene Partij en raakte gedesillusioneerd over fotografie en de destructieve kant ervan – pinhole staat hier buiten.

Het heeft ook te maken met het ontdekken van het onbekende, zoiets als op een eenwieler fietsen – het constante gevoel dat je valt, daar hou ik wel van!

Kust

Wij hoorden van jouw werk als pinhole-adviseur voor de film “The Brothers Bloom” – Kun je daar iets meer over vertellen?
Ik kreeg een telefoontje uit Belgrado terwijl ik in de trein zat vanaf de Universiteit van Falmouth waar ik parttime lesgeef. Het was een onderzoeker die mij vertelde dat een schrijver en filmregisseur mijn foto’s wilden gebruiken. Mijn broer was net overleden, dus ik zat met mijn hoofd ergens anders en begreep niet direct waarover het ging, totdat ik een paar weken later e-mails uitwisselde met Rian Johnson. Aan het eind genoot ik een maand lang met mijn familie in Califormië! De film is geweldig, maar een aantal originele Engelse pinhole foto’s werden bewerkt voor de Amerikaanse film. De verschijningsdatum werd ook eeuwig uitgesteld, wat niet hielp. Johnson’s volgende film “Looper” (nu in de bios, red.) is met Bruce Willis, maar zonder pinhole foto’s!

Twee van Justin’s pinhole camera’s die in de film “The Brothers Bloom” werden gebruikt

Wat is jouw favoriete pinhole foto die je ooit maakte?
The Royal Crescent – Bath. Het was één van mijn eerste succesvolle kleurenfoto’s, gemaakt in 1991, toen je 4 dagen moest wachten voor je film was ontwikkeld! Degene waarvan ik het meest nerveus was dat die zou mislukken is een mondfoto van mijn zoon Louis toen die net geboren was.

Royal Crescent – Bath

Heb je nog tips voor diegenen die nog onbekend zijn met pinhole fotografie?
Niet teveel nadenken, gewoon doen.

Wat doe je als je geen foto’s maakt?
Familiedingen (ik heb een fantastische vrouw en twee net zo leuke kinderen), vogelen, barhangen, de caravan repareren (het gebruikelijke). Momenteel probeer ik een vastgelopen plaat te repareren. (De MRI scanner raakte van slag toen ik nog een pinhole camera in mijn zak had zitten!)

Clifton hangbrug

Kijk voor meer fantastische pinhole foto’s op Justin’s website

Wereld Pinhole Dag is dit jaar op 28 april! Lees er hier meer over.

Wil je ook je eigen huisgemaakte pinhole maken? Bekijk deze video van Justin!

geschreven door tomas_bates op 2013-01-14 in #lifestyle #quinnell #justin #tovenaar #interview #pinhole-meester-en-magie #lensloos #fotografie
vertaald door nike-liscaljet

Meer interessante artikelen

 • Petzval Artist: James Nader

  geschreven door hannah_brown op 2014-08-25 in #people #lomoamigos

  James Nader is een mode- en redactioneel fotograaf uit Engeland. Hij is zijn carrière begonnen met fotograferen op film en deze zelf verwerken en ontwikkelen. Nu werkt hij op chique modeshoots en heeft hij onder meer Dita Von Teese en Richard Branson gefotografeerd. James heeft nog altijd een passie voor film en analoge fotografie en gebruikt dit dan ook nog regelmatig. We leenden hem een Petzval lens om eens mee te experimenteren en hij gaf ons een volledig diepte-interview over deze mooie portretlens. Een warm welkom voor James Nader.

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  geschreven door melwyn op 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  geschreven door bgaluppo op 2015-08-03 in #people #lifestyle
  Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  Misschien heb je het voorbij zien komen als "The Reanimated Film". KONO! films zijn met de hand gerold en ze zijn gemaakt van speciaal materiaal wat (bijna) nooit voor "normale" fotografie wordt gebruikt. De meeste materialen zijn bedoeld voor bewegend beeld en de resultaten kunnen erg verschillen - wat te maken heeft met de manier waarop je de film gebruikt. Lees meer in dit interview met de oprichter van KONO! Film, Uwe Mimoun.

 • Shop Nieuws

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Lomo Essentials: fotografie geïnspireerd door film

  geschreven door kenaz op 2015-08-03 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: fotografie geïnspireerd door film

  De Belair X 6-12 City Slicker lijkt met zijn opvallende profiel net op een filmcamera. Maar de gelijkenis houdt niet op bij zijn looks...

 • Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  geschreven door denisesanjose op 2015-08-02 in #people #nieuws
  Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  Romantischer dan dit wordt het niet. We delen 14 foto's van mannen die hun vriendinnen op een spectaculaire, grappige en creatieve manier ten huwelijk vragen: in een fotohokje!

  9
 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Wijdere en grotere foto's met het nieuwe model Fuji Instax Wide. De foto's zijn 2 keer zo groot als Fuji Instax Mini film dus al je vrienden passen erop!

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

 • Shop Nieuws

  Diana F+ Instant Camera

  Diana F+ Instant Camera

  Maak dromerige plaatjes met de Diana F+ Instant camera. De foto's komen er direct uit en omdat er een close-up lens bijzit, is ze ideaal voor portretten!

 • 10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-20 in #gear #tipster
  10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  De Belair X 6-12 is de eerste camera auto-exposure middenformaat camera ter wereld en hij combineert professionele fotografie met een uniek gebruiksgemak. In dit artikel hebben we een aantal tips waarmee je de foto's geschoten met de Belair kunt verbeteren.

 • Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  geschreven door anamartaml op 2015-07-20 in #world #lifestyle
  Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  Of hij nou portretten of landschappen schiet, we kunnen niet ontkennen dat Jake Cunningham de master van de Petzval lens is.

 • Film Swap voor creatieve eenlingen

  geschreven door nickpage op 2015-07-16 in #world #lifestyle
  Film Swap voor creatieve eenlingen

  Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.