Terug naar mijn Lomo begin: Waarom schiet ik ook al weer met film?

Lomografie ontdekken was als het ontwaken van mijn innerlijke kind – ik ben verslaafd aan Lomo. Lees verder om uit te vinden waarom.

Ik ben opgegroeid met filmfotografie en ben wat Brian Auer een Old School Film Terugkeerder noemt; een pre-digitale filmfotograaf die eerst met film schoot, toen digitaal, en toen weer film. Al moet ik zeggen, ik gebruik mijn telefooncamera ook aardig vaak.

Al sinds halverwege de jaren ’80 schiet ik met film, maar in 2004 schakelde ik definitief over naar digitale fotografie nadat ik tijdens mijn huwelijksreis een belangrijke foto miste. Aangezien digitale compactcamera´s heel betaalbaar waren, was het economisch gezien een logische beslissing om om te schakelen.

Spoelen we 8 jaar door. Toevallig wandelen mijn vrouw en ik een winkel met toy camera´s binnen, waar we de Blackbird Fly zien. Daar ging mijn hartje sneller van kloppen. Ik deed wat research en ontdekte Lomografie. Ik ontdekte dat ik gecrossprocesste foto´s erg leuk vond, iets wat ik niet eerder had gedaan. En zo werd ik weer gegrepen door het filmvirus. Het was het begin van mijn verhouding met Lomografie (ik ben getrouwd, maar gelukkig keurt mijn vrouw deze relatie niet af).

Credits: uncle_jay

Vrij snel daarna, tijdens een vakantie in Hong Kong en Taiwan, kwamen mijn vrouw en ik nog wat toy camera’s tegen die we kochten. We namen wat merkloze onderwatercamera’s mee uit Hong Kong, en in Taiwan kocht ik een Vivitar UWS kloon, de Rainbow V.

Tijdens een korte trip naar Langkawi, Malaysia, schoot ik mijn eerste diarolletje in heel lange tijd vol. Hieronder zie je een van mijn eerste gecrossprocesste foto’s, genomen met de Rainbow V. Verrassend genoeg is het een van mijn populairdere foto’s.

Credits: uncle_jay

De fotografiegoden waren me gunstig gezind, want kort na de trip naar Langkawi vond ik mijn oude Canon EOS 500 in mijn droogbox en wilde ik weten of hij het nog steeds deed. Dat deed hij.

Credits: uncle_jay

En voor ik het wist had ik 10 analoge camera’s verzameld, van spiegelreflexen tot rangefinders en van comactcamera’s tot lomografische camera’s (LC-A Russia Day, LC-Wide & Lubitel 166+) en wat merkloze plastic camera’s, binnen 10 maanden. Het leven is niet meer hetzelfde sindsdien. Ik ben een stuk opmerkzamer geworden, altijd op de uitkijk voor dat “Kodak moment”.

Nu terug naar de vraag, waarom schiet ik ook al weer met film? Hier zijn mijn redenen:

1. Ik wil het soort en de kwaliteit van foto’s opnieuw scheppen die ik me herinner van toen ik opgroeide in de jaren ’70 en ’80.

Credits: uncle_jay

2. Ik wil dat mijn foto’s karakter hebben.

Credits: uncle_jay

3. Ik wil weer zwart-witfilm kunnen gebruiken.

Credits: uncle_jay

4. Ik wil kunnen experimenteren met gecrossprocesste diafilm

Credits: uncle_jay

5. Ik wil mijn eigen redscalefilm kunnen maken, waarvan ik niet wist dat het mogelijk was toen ik negatieffilm schoot.

Credits: uncle_jay

6. Ik wil met toy cameras schieten.

Credits: uncle_jay

7. Ik wil verschillende soorten en merken film (vers en over datum) uitproberen die ik niet eerder heb gezien.

Credits: uncle_jay

8. Maar het belangrijkste is dat filmfotografie het kind in mij wakker maakt.

Credits: uncle_jay

En als mensen vragen waarom ik nog steeds met film fotografeer, vertel ik ze: "Het is therapeutisch. Het is als Tai-Chi, het dwingt je om het langzaam aan te doen en in het nu te staan. Het zorgt ervoor dat ik dingen meer waardeer. Neem je wel de tijd om te genieten?

En hoe zit het met jou? Waarom schiet jij met film? En voor degenen die zijn opgegroeid met film, waarom schiet je weer met film?

Vertel!

geschreven door uncle_jay op 2013-01-14 in #lifestyle #film #singapore #bug #toy-cameras #cross-process #1987 #fotografie #hobby #straatfotografie #brian-auer #verslaasfd #enthousiast
vertaald door stratski

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen