Terug naar mijn Lomo begin: Waarom schiet ik ook al weer met film?

Lomografie ontdekken was als het ontwaken van mijn innerlijke kind – ik ben verslaafd aan Lomo. Lees verder om uit te vinden waarom.

Ik ben opgegroeid met filmfotografie en ben wat Brian Auer een Old School Film Terugkeerder noemt; een pre-digitale filmfotograaf die eerst met film schoot, toen digitaal, en toen weer film. Al moet ik zeggen, ik gebruik mijn telefooncamera ook aardig vaak.

Al sinds halverwege de jaren ’80 schiet ik met film, maar in 2004 schakelde ik definitief over naar digitale fotografie nadat ik tijdens mijn huwelijksreis een belangrijke foto miste. Aangezien digitale compactcamera´s heel betaalbaar waren, was het economisch gezien een logische beslissing om om te schakelen.

Spoelen we 8 jaar door. Toevallig wandelen mijn vrouw en ik een winkel met toy camera´s binnen, waar we de Blackbird Fly zien. Daar ging mijn hartje sneller van kloppen. Ik deed wat research en ontdekte Lomografie. Ik ontdekte dat ik gecrossprocesste foto´s erg leuk vond, iets wat ik niet eerder had gedaan. En zo werd ik weer gegrepen door het filmvirus. Het was het begin van mijn verhouding met Lomografie (ik ben getrouwd, maar gelukkig keurt mijn vrouw deze relatie niet af).

Credits: uncle_jay

Vrij snel daarna, tijdens een vakantie in Hong Kong en Taiwan, kwamen mijn vrouw en ik nog wat toy camera’s tegen die we kochten. We namen wat merkloze onderwatercamera’s mee uit Hong Kong, en in Taiwan kocht ik een Vivitar UWS kloon, de Rainbow V.

Tijdens een korte trip naar Langkawi, Malaysia, schoot ik mijn eerste diarolletje in heel lange tijd vol. Hieronder zie je een van mijn eerste gecrossprocesste foto’s, genomen met de Rainbow V. Verrassend genoeg is het een van mijn populairdere foto’s.

Credits: uncle_jay

De fotografiegoden waren me gunstig gezind, want kort na de trip naar Langkawi vond ik mijn oude Canon EOS 500 in mijn droogbox en wilde ik weten of hij het nog steeds deed. Dat deed hij.

Credits: uncle_jay

En voor ik het wist had ik 10 analoge camera’s verzameld, van spiegelreflexen tot rangefinders en van comactcamera’s tot lomografische camera’s (LC-A Russia Day, LC-Wide & Lubitel 166+) en wat merkloze plastic camera’s, binnen 10 maanden. Het leven is niet meer hetzelfde sindsdien. Ik ben een stuk opmerkzamer geworden, altijd op de uitkijk voor dat “Kodak moment”.

Nu terug naar de vraag, waarom schiet ik ook al weer met film? Hier zijn mijn redenen:

1. Ik wil het soort en de kwaliteit van foto’s opnieuw scheppen die ik me herinner van toen ik opgroeide in de jaren ’70 en ’80.

Credits: uncle_jay

2. Ik wil dat mijn foto’s karakter hebben.

Credits: uncle_jay

3. Ik wil weer zwart-witfilm kunnen gebruiken.

Credits: uncle_jay

4. Ik wil kunnen experimenteren met gecrossprocesste diafilm

Credits: uncle_jay

5. Ik wil mijn eigen redscalefilm kunnen maken, waarvan ik niet wist dat het mogelijk was toen ik negatieffilm schoot.

Credits: uncle_jay

6. Ik wil met toy cameras schieten.

Credits: uncle_jay

7. Ik wil verschillende soorten en merken film (vers en over datum) uitproberen die ik niet eerder heb gezien.

Credits: uncle_jay

8. Maar het belangrijkste is dat filmfotografie het kind in mij wakker maakt.

Credits: uncle_jay

En als mensen vragen waarom ik nog steeds met film fotografeer, vertel ik ze: "Het is therapeutisch. Het is als Tai-Chi, het dwingt je om het langzaam aan te doen en in het nu te staan. Het zorgt ervoor dat ik dingen meer waardeer. Neem je wel de tijd om te genieten?

En hoe zit het met jou? Waarom schiet jij met film? En voor degenen die zijn opgegroeid met film, waarom schiet je weer met film?

Vertel!

written by uncle_jay on 2013-01-14 in #lifestyle #film #hobby #cross-process #singapore #brian-auer #verslaasfd #bug #enthousiast #fotografie #straatfotografie #toy-cameras #1987

More Interesting Articles

 • Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  written by sirio174 on 2014-06-12 in #lifestyle
  Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  In 1958 maakte de grote fotograaf Robert Frank met zijn Leica een serie foto's van het straatleven in New York door het raam van een bus, op dezelfde manier als ik nu deze serie foto's heb gemaakt van mijn stad como met mijn vertrouwde LC-A geladen met een Kodak Tri-X film. Dit is een eerbetoon aan een fantastische camera en een fantastische fotograaf. Lees snel verder!

 • Awesome Albums: Over The Red Hill van Mikahsupageek

  written by plasticpopsicle on 2014-05-12 in #news
  Awesome Albums: Over The Red Hill van Mikahsupageek

  Het bekijken van dit album is als het zien van een magisch sprookjesboek. Lees verder om te ontdekken of je het met ons eens bent!

 • Wild Knutselen: Een nieuwe look voor de (niet DIY) La Sardina

  written by dopa on 2014-06-06 in #gear #tipster
  Wild Knutselen: Een nieuwe look voor de (niet DIY) La Sardina

  Toegegeven, de twee DIY edities van La Sardina zijn heel simpel aan te passen: ze worden er gewoon opgeschilderd of je versiert ze met een van de dresses. Met een beetje handigheid kan je dit ook met de niet DIY La Sardina doen. Lees verder om te zien hoe.

  2
 • Shop News

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  written by shhquiet on 2014-12-01 in #news
  Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  Het is Cyber Monday: dit is het startsein voor een goede week evenals het begin van het vakantieseizoen! Een ideaal moment om te beginnen met winkelen voor cadeaus, vinden we.

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  written by lgsamsterdam on 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!

 • Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  written by jillytanrad on 2014-04-18 in #lifestyle
  Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  Als de moeder van alle moderne groothoeklenzen schiet de nieuwe Russar+ Lens scherpe groothoekfoto's vol karakter. De vaste en compacte ultragroothoek 20mm lens kan worden gebruikt om nagenoeg alles te fotograferen, en is te gebruiken met een verscheidenheid aan film en digitale camera's. Je kunt het volledige potentieel benutten door je onderwerpen vanuit een creatief perspectief vast te leggen!

 • Shop News

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • Het lang verloren familielid van de Horizon

  written by crevans27 on 2014-06-14 in #reviews
  Het lang verloren familielid van de Horizon

  De Horizon Kompakt? De Horizon Perfekt? Wat denken we van de iets oudere afstammeling, de Horizon 202? Lees verder om meer te weten te komen over dit uit het oog verloren pareltje.

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  written by wesco on 2014-05-03 in #world #locations
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.

 • Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  written by ciscoswank on 2014-04-08 in #reviews
  Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  Lomography's nieuwe Petzval lens is gebaseerd op het originele ontwerp uit de 19e eeuw. Dankzij crowdfunding en met de hulp van duizenden enthousiaste sponsors werd dit oude staaltje optiek weer tot leven gewekt. De lenzen worden geproduceerd in de befaamde Russische Zenit fabriek. Onlangs leenden we een prototype van de Petzval lens uit aan DC Watch, één van de grootste online digitale camera magazines in Japan. Lees snel verder en ontdek wat zij van onze lens vinden.

 • Shop News

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  written by audiosoldier on 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Verzoekjes voor juni 2014

  written by jillytanrad on 2014-06-06 in #news
  Verzoekjes voor juni 2014

  Bij het Lomography Magazine ben je verzekerd van een dikke groep lezers die jouw passie voor analoge fotografie delen! Tijd dus om jouw artikelen in te sturen en liefde en kennis te delen met andere lomografen! Naast een groot Nederlandstalig publiek spekken we ook je piggie spaarpot!

 • Verzoekjes voor oktober 2014

  written by jillytanrad on 2014-10-03 in #news
  Verzoekjes voor oktober 2014

  Bij het Lomography Magazine ben je verzekerd van een dikke groep lezers die jouw passie voor analoge fotografie delen! Tijd dus om jouw artikelen in te sturen en liefde en kennis te delen met andere lomografen! Naast een groot Nederlandstalig publiek spekken we ook je piggie spaarpot!