Uitgebreide recensie over Lomography's nieuwste middenformaatcamera: de Belair X 6-12

1

Eindelijk kun je de Belair X 6-12 bij iedere Lomography Gallery Store kopen. Hoog tijd voor een uitgebreide recensie. Kom meer te weten over het nieuwste Lomography wonder en voorkom mislukte fotorolletjes!

De kleuren van de ‘Jetsetter’ lijken erg op die van de LC-A+Silver Lake

Lomography heeft de afgelopen maanden verschillende nieuwe camera's uitgebracht. De mini varianten van de Fisheye, Diana+ 相機 lijken erg op het origineel, maar werken met 110 film.

Ze zijn perfect om cadeau te geven (vooral meisjes vinden ze vaak leuk). Het kleine formaat, de hoge kosten van het ontwikkelen en scannen zijn dingen die ik juist wat minder vind.

In oktober dit jaar werd de Belair X 6-12 aangekondigd! Er was geen feestje en de camera was niet direct verkrijgbaar, toch is de camera dankzij zijn uiterlijk, bijzondere automatische sluitertijd en 6×12 formaat, verwisselbare lenzen en de geweldige kortingen in de eerste maanden erg goed ontvangen. Zelfs fotografen die eerder enkel digitaal werkten bestelden het wondertje.

1) Ingeklapt is de lichtgewicht camera gemakkelijk mee te nemen. 2) De camera beschikt over twee rode vensters. Eén voor het 6 × 9 formaat en één voor het 6×6 en 6×12 formaat. Als je in het 6×6 of 6×9 formaat schiet, dan moet je het rolletje doordraaien tot je een nieuw nummer in het scherm ziet. Als je in het 6×12 formaat schiet, moet je alleen bij de even nummers stoppen. 3) Aan de onderkant van de camera vind je een schroefdraadaansluiting.

Toen de Belair X 6-12 officieel gelanceerd werd, waren er twee modellen waar je uit kon kiezen: eentje met een volledig plastic body (de City Slicker) en eentje met een zilveren metalen body met bruin PVC leer (de Jetsetter). De driehonderd stuks van de camera met de slangenleren body waren toentertijd al uitverkocht. Vandaar dat ik deze camera’s ook niet verder behandel. Het model dat je nu bij winkels nog kunt bestellen is de Belair Jetsetter met de metalen body .

Volgens RON van Camera R&D kun je van de Jetsetter een City Slicker maken door alle zilveren onderdelen (de hotshoe aansluiting, het haakje, het onderste frame, de zoeker en de sluiterknop) voor zwart plastic en zwart PVC onderdelen te vervangen.

1) Hij is minder groot dan de Lomo LC-A en Lomo LC-Wide samen. 2) Als hij ingeklapt is lijkt hij qua dikte op de LOMO compact camera’s. Als hij opengeklapt is komt het overeen met drie LOMO compact camera’s.

Gewicht

Het staat niet op de microsite en ik heb helaas geen weegschaal, dus het gewicht van de camera kan ik alleen maar omschrijven. Ik vind hem zelf veel lichter dan ik had verwacht. Hij is een stuk lichter dan de Horizon maar zwaarder dan de plastic Lubitel 166+.

De camera is heel handzaam als je over kleine handen beschikt, maar voor mannen is het lastiger om een foto te maken. Maar het is niet heel moeilijk.

Minpunten

De camera ziet er vooral anders uit door het rubberen gedeelte van de camera. Wat wel jammer is, is dat deze rubberen laag veel stof aantrekt. De opvouwmethode van de lens ziet er goed uit, maar ik weet nog niet of je op de lange termijn toch geen last krijgt van slijtage.

Druk om de camera te openen op het knopje aan de onderkant en schuif de lens met beiden handen op. Als je hem dichtdoet moet je de lens voorzichtig terugduwen. Voorkom rare vouwen want hierdoor beschadigt de camera.

Sluiter en lichtmeter

De sluiter van de Belair X 6-12 heeft vijf mesjes. De snelste sluitertijd van het middenformaatwonder is 1/125 seconden en dat ken je waarschijnlijk al een beetje op die van de Lomo LC-A+. Zodra de lichtmeter genoeg licht vangt, sluit de sluiter. Daarnaast beschikt de camera over een bulb-modus. Je kunt zelf de ISO-waarde van je fotorolletje instellen. Dit is vooral handig als je bijvoorbeeld meervoudig belichte foto’s wil maken en daardoor de sluitertijd korter wil laten zijn dan het eigenlijk qua ISO-waarde van je rolletje moet zijn.

Het wieltje waar je de ISO-waarde mee kunt instellen, zit achter het eerste lensframe. Deze kent een waarde van ISO 50 tot 1600 en de eerder genoemde bulb-modus.
De sluiterknop is op de zijkant van het lensframe te vinden. Er is geen aansluiting voor een draadontspanner. Maar Lomography kennende ontwikkelen ze daar wel weer een oplossing voor.

Lens

Op dit moment zijn er twee lenzen voor de Belair X 6-12: 58mm 1:8 (90 graden) en 90mm 1:8 (65 graden). Je krijgt ze als set van twee (58mm) of een set bestaande uit drie delen (90mm) en zijn zijn van plastic. De diafragma-openingen zijn f8 en f16.

58mm (1:8 op 135 formaat)

 • 21mm (6×12)
 • 26mm (6×9)
 • 35mm (6×6)

90mm (1:8 op 135 formaat)

 • 32mm (6×12)
 • 40mm (6×9)
 • 52mm (6×6)

Gelimiteerd door het grote filmformaat (je krijgt gemakkelijk onscherpe foto’s wanneer je voor een grote diafragma-opening kiest) hebben de twee lenzen en alle toekomstige lenzen (inclusief de glazen lezen) slechts twee diafragma-instellingen. Het scherpstellen lijkt op het systeem van de LC-A+. De scherpstelafstanden waar je uit kunt kiezen zijn: 1, 1,5, 4 meter en oneindig.

1) Bij iedere lens hoort een andere zoeker. 2) De afstand staat aangegeven op de scherpstelring. 3) f 8,0. 4) De diafragma instellen. 5) f 16,0.
Net als de meeste analoge camera’s heeft de Belair X 6-12 een hot shoe aansluiting.
Je kunt uit drie verschillende fotoformaten kiezen: 6×6 (12 frames), 6×9 (9 frames), 6×12 (6 frames). Met een beetje hulp van wat zwart tape kun je ook op 6×7 en 6×8 formaat schieten.
1) 58mm zoeker. 2) 90mm zoeker. 3) Verwisselbare zoeker. Je maakt ze vast door ze licht te draaien.

Film

Er worden niet veel 120 diafilms meer gemaakt. Gelukkig maakt Lomography nog wel verschillende soorten 120 film. Kijk bijvoorbeeld eens naar de redscale variant, deze vind je namelijk niet veel meer.

Veel mensen vragen zich af of er nog een instant back voor de camera komt. Gezien het formaat en het ontwerp van de achterkant, denk ik dat dit wel mogelijk is. Maar ik moet dit nog eens navragen bij camera-ontwerper Ron.

Conclusie

In de afgelopen twee jaar heb ik van alle Lomography camera’s alleen de LC-Wide gekocht. Ik houd van camera’s met een automatische sluitertijd en ben niet zo van de speelgoedcamera’tjes. De Belair X 6-12 is een uitzondering. Het is een middenformaatwonder die 120 film weer interessant maakt. Ik denk dan ook dat deze camera ervoor zorgt dat 120 filmformaat ook weer een stuk populairder gaat worden.

Het is een leuke camera om middenformaatfilm weer eens mee te ontdekken. Het is duurder om met 120 film te fotograferen dan met 35mm, maar wil je toch met middenformaatfilm werken, dan is 120 film de goedkoopste optie. Al met al vind ik het een fijn toestelletje waar je zeker mooie foto’s mee kunt maken!

geschreven door cwyeung op 2013-01-06 in #gear #review #hong-kong #netherlands #hk #hongkong #nederland #dutch #holland #preview #belair #user-review #nld #recensie #belair-x-6-12 #gebruikersrecensie #oordeel #beoordeling
vertaald door marissa

Een comment

 1. 4br0k3n3rr0r
  4br0k3n3rr0r ·

  Ik vind 'm nog steeds geweldig, maar ik kwam zoiets soortgelijks pas nog tegen toen ik naar een gebruiksaanwijzing aan het zoeken was... Ik vind hem echt heel veel weghebben van de originele Smena of de Kodak Bantam :P

Meer interessante artikelen