Vijf supertips voor fotograferen met de Belair X 6-12

Ben jij een van de mazzelaars die de Belair X 6-12 besteld heeft? Dan kun je vast niet wachten tot je hem in je handen hebt. Om ervoor te zorgen dat je eerste rolletjes niet mislukken, hebben we alvast wat handige tips op een rijtje gezet.

Let op de filmgevoeligheid van je rolletje (ISO/ASA) en de automatische sluitertijd

De Belair X 6-12 bepaalt dankzij een ingebouwde lichtgevoelige cel zelf de juiste sluitertijd. Als je met deze camera fotografeert, moet je niet vergeten de juiste filmgevoeligheid in te stellen. Dit zorgt ervoor dat je foto’s niet te donker of juist overbelicht worden. Het bereik van de Belair X 6-12 sluiter is EV4 – EV15.

De Belair X 6-12 bepaalt de sluitertijd mede door de filmgevoeligheid van je rolletje. Deze kun je met het ISO/ASA wieltje aangeven. Dit wieltje vind je onder het batterijklepje. Draai aan het wieltje zodat de ISO-waarde op de camera overeen komt met de ISO-waarde van je rolletje.

We raden je aan om minimaal met een fotorolletje met een ISO-waarde van 100 te schieten. Schiet je in een donkere ruimte, werk dan met een hogere ISO-waarde of kies voor de B-modus. Als je camera in de B-modus staat kun je zelf bepalen hoe lang de sluiter van de camera openstaat en kun je dus meer licht toelaten.

Denk aan de scherpstelafstand

Als je met de Belair X 6-12 met een 90mm lens schiet, heb je vier scherpstelafstanden waar je uit kunt kiezen: 1 meter, 1,5 meter, 3 meter en oneindig. Kies de juiste scherpstelafstand door aan de ring te draaien. De afstand tot je model/object is de afstand die je het beste kunt kieze. Gebruik deze schema's en maak superscherpe foto’s!

Klap op de juiste manier de camera uit en stop de batterijen er goed in

Voordat je op pad gaat, moet je nog wel even je Belair X 6-12 op de juiste manier uitklappen. Druk op het slotje op de bodem van de camera, houd deze ingedrukt en trek de lens eruit.

Stop twee 1,5V (twee LR44) batterijen in het batterijvakje op de bovenkant van je lens. Kijk goed naar de indicatoren zodat je de batterijen niet verkeerd in de camera stopt. Sluit vervolgens het batterijklepje.

Houd de camera op de juiste manier vast

Zorg er altijd voor dat je het voorste gedeelte van de camera aan de goede kant vasthoudt. De lichtmeter zit aan de linkervoorkant van de camera, dus voorkom dat je dit gedeelte bedekt. Of je nou je camera met één of beiden handen vasthoudt, zorg dat je hem stevig vasthoudt. Hiermee voorkom je bewogen foto´s. Lees meer over het vasthouden van de Belair X 6/12 in ons magazine.

Schiet panorama´s zonder overlappende gedeeltes

Gezien het belichte frame van een 6×12 een dubbele 6×6 is, moet je stoppen met het doordraaien van je rolletje als je de 2, 4, 6, 8, 10 en 12 door het venster ziet. Als je ook bij de andere getallen stopt, zullen je foto´s elkaar overlappen.

Belair X 6-12 FAQs

Bij de veelgestelde vragen pagina´s vind je nog veel meer tips. Heb je nog meer vragen? Neem dan contact op de Lomography klantenservice – ze staan altijd voor je klaar!

geschreven door tomas_bates op 2013-01-06 in #gear #tutorials #tips #tipster #advice #netherlands #nederland #dutch #holland #hints #nld #belair-x-6-12 #top-tips #5-top-tips #advies
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen