Fotografeer de herfst: 6 tips om een herfstdag op te fleuren

In Engeland is na een zomer die geen zomer mocht heten de herfst aangebroken. Ik hoop op een paar zonnige dagen, zodat ik gebruik kan maken van alle schoonheid van de natuur in deze tijd van het jaar. Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om optimaal te genieten van de herfstkleuren.

Credits: simonh82

Zonnige dagen
Ook al zijn ze schaars, fotograferen op een zonnige dag heeft zeker een positief effect op je foto’s. Goed licht laat de kleuren van de natuur nog beter tot hun recht komen en de blauwe lucht levert een mooi contrast. Profiteer van de mooie dagen. Het kleurenspel van de natuur in de herfst duurt niet lang, maar op het juiste moment is het spectaculair.

Credits: simonh82

Goed belichte film
De juiste soort film kiezen kan erg belangrijk zijn. Ik hou van een verzadigde film, zoals Kodak Ektar 100, waarbij de kleuren er echt uitspringen. Maar ik heb ook veel geluk gehad met minder ‘aanwezige’ films, zoals Fuji Relea 100 of Kodak Portra 400, maar Ektar blijft mijn favoriet voor dit soort foto’s.

Credits: simonh82

Scherptediepte
Gebruik scherptediepte om bepaalde dingen in je foto uit te lichten. Maak de achtergrond of juist de voorgrond onscherp. Speel een beetje met dit effect. Het kan soms echt iets unieks opleveren.

Credits: simonh82

Patronen, licht en donker
Maak gebruik van de patronen die bladeren vormen en hoe het licht en de schaduw speelt met de kleuren van de herfst. Ook de ton sur ton in aardetinten is een typisch herfstverschijnsel.

Credits: simonh82

Locatie
Geef statische landschapsfoto’s iets extra’s door een goede locatie te kiezen. De meeste van deze foto’s zijn gemaakt in de Botanische Tuin van Kew. Hier staan niet alleen bijzondere planten, maar ook een aantal prachtige gebouwen die wat meer richting aan je shot geven.

Credits: simonh82

Zoek naar de kleine details
De herfst biedt prachtige tafereeltjes, maar sommige dingen zijn snel over het hoofd te zien. De krokus hieronder bijvoorbeeld bloeit maar heel even. Veel planten hebben een heel kort piekmomentje, en dan moet je ze maar precies dan zien te vinden.

Credits: simonh82

Ik hoop dat je deze tips bruikbaar vind. En ik ben benieuwd naar je favoriete herfstfoto’s, dus post ze vooral hier onder!

geschreven door simonh82 op 2012-10-23 in #gear #tipster #herfst #seizoen #holland #kleur #dutch #seasonal #colour #nld #nederland #tip #season #netherlands #autumn #technique #tipster
vertaald door pinkpix

Meer interessante artikelen

  • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

    geschreven door alienmeatsack op 2014-08-29 in #gear #tipster
    Lekker testen met  Lomochrome Purple en kleurenfilters

    Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

  • De magie die nog moet komen: Deel 5

    geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
    De magie die nog moet komen: Deel 5

    Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

  • Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

    geschreven door tomas_bates op 2014-10-10 in #nieuws
    Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

    Genoten van de Cine200 Tungsten Film? Of was je een van de ongelukkige die deze limited-edition emulsie net heeft gemist? We hebben goed nieuws: over een paar dagen lanceren we een Cine200 follow-up! Vorige keer was het snel uitverkocht dus willen we je de mogelijkheid geven je aan te melden voor de lancering zodat jij het direct te horen krijgt wanneer de film is gelanceerd.

  • Shop Nieuws

    Check de sales sectie in de online shop

    Check de sales sectie in de online shop

    Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

  • Lomography Petzval Lens fotografie tips

    geschreven door gothcupcake op 2014-09-30 in #gear #tipster
    Lomography Petzval Lens fotografie tips

    Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

  • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

    geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
    De Diana F+ Kroniek: Deel IV

    Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

  • Deel je Lomo’Instants en win fantastische prijzen!

    geschreven door tomas_bates op 2014-10-30 in #nieuws
    Deel je Lomo’Instants en win fantastische prijzen!

    We zijn zo blij dat de eerste Lomo'Instant camera's as we speak naar onze Kickstarter donateurs van over de hele wereld worden verzonden! Heb jij de Lomo'Instant op Kickstarter gesteund? Dan hebben we een aantal speciale wedstrijden voor je georganiseerd om de komende paar weken van te genieten zodra je je camera ontvangen hebt!

  • Shop Nieuws

    Film Bundels

    Film Bundels

    Wil je geld besparen? Bekijk dan eens onze selectie speciale filmbundels en deals! Of je nou op zoek bent naar nieuwe spannende emulsies of gewoonweg je voorraad wilt bijvullen; wij hebben de ideale bundel voor je!

  • De magie die nog moet komen: Deel 4

    geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
    De magie die nog moet komen: Deel 4

    Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

  • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

    geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
    Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

    Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

  • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

    geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws #videos
    Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

    Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

  • Shop Nieuws

    Een gratis Diana Mini

    Een gratis Diana Mini

    Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

  • De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

    geschreven door antoniocastello op 2015-06-01 in #gear #nieuws #lifestyle
    De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

    Lomography heeft de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control lens campagne op Kickstarter gelanceerd. Gelukkig was ik in staat om het prototype van de lens in februari uit te proberen. En als je in februari in New York City bent, is er een ding dat je niet mag missen: Fashion Week.

  • De nieuwe Petzval lens in productie - het proces in foto's

    geschreven door Julien Matabuena op 2015-08-19 in #gear #nieuws
    De nieuwe Petzval lens in productie - het proces in foto's

    Neem een kijkje achter de schermen terwijl je geduldig wacht totdat de lens eindelijk bij jou thuis bezorgd wordt!

  • De nieuwe Petzval 85 Art Lens - getest door shoot.be

    geschreven door miss_madri op 2015-08-20 in #gear #reviews
    De nieuwe Petzval 85 Art Lens - getest door shoot.be

    Ben je benieuwd naar onze Petzval 85 lens maar wil je nog wat meer informatie? De experts van shoot.be hebben de lens getest. Lees hier wat zij ervan vinden.