Fotografeer de herfst: 6 tips om een herfstdag op te fleuren

In Engeland is na een zomer die geen zomer mocht heten de herfst aangebroken. Ik hoop op een paar zonnige dagen, zodat ik gebruik kan maken van alle schoonheid van de natuur in deze tijd van het jaar. Ik hoop dat deze tips je kunnen helpen om optimaal te genieten van de herfstkleuren.

Credits: simonh82

Zonnige dagen
Ook al zijn ze schaars, fotograferen op een zonnige dag heeft zeker een positief effect op je foto’s. Goed licht laat de kleuren van de natuur nog beter tot hun recht komen en de blauwe lucht levert een mooi contrast. Profiteer van de mooie dagen. Het kleurenspel van de natuur in de herfst duurt niet lang, maar op het juiste moment is het spectaculair.

Credits: simonh82

Goed belichte film
De juiste soort film kiezen kan erg belangrijk zijn. Ik hou van een verzadigde film, zoals Kodak Ektar 100, waarbij de kleuren er echt uitspringen. Maar ik heb ook veel geluk gehad met minder ‘aanwezige’ films, zoals Fuji Relea 100 of Kodak Portra 400, maar Ektar blijft mijn favoriet voor dit soort foto’s.

Credits: simonh82

Scherptediepte
Gebruik scherptediepte om bepaalde dingen in je foto uit te lichten. Maak de achtergrond of juist de voorgrond onscherp. Speel een beetje met dit effect. Het kan soms echt iets unieks opleveren.

Credits: simonh82

Patronen, licht en donker
Maak gebruik van de patronen die bladeren vormen en hoe het licht en de schaduw speelt met de kleuren van de herfst. Ook de ton sur ton in aardetinten is een typisch herfstverschijnsel.

Credits: simonh82

Locatie
Geef statische landschapsfoto’s iets extra’s door een goede locatie te kiezen. De meeste van deze foto’s zijn gemaakt in de Botanische Tuin van Kew. Hier staan niet alleen bijzondere planten, maar ook een aantal prachtige gebouwen die wat meer richting aan je shot geven.

Credits: simonh82

Zoek naar de kleine details
De herfst biedt prachtige tafereeltjes, maar sommige dingen zijn snel over het hoofd te zien. De krokus hieronder bijvoorbeeld bloeit maar heel even. Veel planten hebben een heel kort piekmomentje, en dan moet je ze maar precies dan zien te vinden.

Credits: simonh82

Ik hoop dat je deze tips bruikbaar vind. En ik ben benieuwd naar je favoriete herfstfoto’s, dus post ze vooral hier onder!

geschreven door simonh82 op 2012-10-23 in #gear #tutorials #tip #autumn #colour #season #tipster #technique #netherlands #nederland #dutch #holland #seasonal #herfst #nld #kleur #seizoen
vertaald door pinkpix

Meer interessante artikelen