De basis: de tijd vastleggen

Einstein mag dan hebben gezegd dat tijdreizen onmogelijk is, het beste van ons aller favoriete bezigheid, fotograferen, is dat je er de tijd mee stil kan zetten. Dit De basisartikel geeft jou de macht om te kiezen hoe je dat doet.

Credits: adam_g2000

Voor je verder leest, vind je het misschien handig om mijn eerdere artikelen te bekijken. Om deze tipster te volgen, moet je wel iets van diafragma’s en sluitertijden afweten.

Je sluitertijd en diafragma doen meer dan alleen maar de scherptediepte bepalen, ze stellen je ook in staat om te kiezen hoe je de tijd stilzet. Zoals we eerder al eens bespraken, kan je als je sluiter heel lang openstaat en je de camera in je hand houdt last krijgen van bewegingsonscherpte. Knal je camera op een statief of een stabiele ondergrond en gebruik een draadontspanner, en alles is opgelost, tenzij je onderwerp beweegt..

Omgekeerd kun je met een hele snelle sluitertijd (afhankelijk van het onderwerp dat je vast wil leggen) de beweging stopzetten en alles haarscherp in beeld krijgen.

In de foto hieronder kun je zien dat ik het diafragma van mijn spiegelreflex heb opengezet en een hoge filmsnelheid heb ingesteld in een poging de waterdruppels van de fontein vast te leggen,iets waarmee het menselijk oog moeite heeft.

Statief, 1/1000e seconde.

In de foto hieronder heb ik juist het omgekeerde gedaan: het diafragma is veel kleiner en de filmsnelheid is langzamer, waardoor het stomende water op een veel vloeiendere, dromerigere manier is vastgelegd.

Statief, 1/8e seconde.

Het is vrij eenvoudig om vage mensen die een straat oversteken, stromend water, etc. te fotograferen. Dit kan met de meeste camera’s wel worden vastgelegd (zie verderop). Het haarscherp vastleggen van bewegende objecten vereist meestal een hele snelle sluitertijd, iets wat over het algemeen alleen spiegelreflexcamera’s kunnen. Hoe snel die sluitertijd precies moet zijn om beweging haarscherp vast te leggen hangt af van het onderwerp, en hoe ver weg het is. Zo kan een trein op 10 meter afstand worden stilgezet met 1/100e seconde. Is hij dichterbij, dan hem je misschien wel 1/1000e seconde nodig.

Snel genoeg om de bellen stil te zetten, maar niet genoeg om de beweging helemaal te stoppen.

Een hele intense les om dit voor elkaar te krijgen vind je in dit artikel How to Calculate a Minimum Shutter Speed to Yield an Adequately Sharp Image of a Moving Object (Hoe bereken je een minimumsluitertijd om een voldoende scherpe foto van een bewegend object te krijgen), daar vind je ook een hele goede tabel met wat vuistregels.

In eerdere artikelen hebben we al geleerd over het drietal variabelen dat we nodig hebben om een perfecte foto te krijgen. Nu moeten we leren hoe je die drie dingen met echt goed gebruiken, vooral om beweging vast te leggen. Dat zal oefening kosten als je beide effecten op hetzelfde rolletje wil vastleggen, vooral zonder een flexibele ISO, zoals een digitale camera die wel heeft. Om dat te kunnen, zul je wat met een lichtmeter moeten spelen, bijvoorbeeld de lichtmeter in een spiegelreflextcamera, tot je de goede film voor die dag te pakken hebt. Lees De basis: diafragma en scherptediepte er nog eens op na als dit niet helemaal duidelijk is. Uiteindelijk weet je dat je aan bepaalde diafrgma’s en sluitertijden vast zit, dus moet je goed nadenken over welke ISO, of filmsnelheid, je nodig hebt.

Je hebt geen spiegelreflex nodig om deze effecten te bereiken, maar je moet wel een bepaalde controle over de instellingen van je camera hebben. Automatische camera’s zoals onze geliefde LC-A voldoen niet echt. Een handmatig in te stellen camera als een Lubitel is perfect: met zijn ruime keuze uit diafragma’s en sluitertijden kan je de tijd stilzetten of zaken heerlijk vloeiend krijgen. Je hebt het helemaal in eigen hand.

Voorbeelden uit de community van stopgezette of vloeiende tijd.

Een Diana, Holga of La Sardina is weer iets anders. Je sluitertijd ligt vast, en het diafragma maakt ook niet bijster veel uit. Je kan zien (als je de afstandstabel bekijkt) dat je de tijd op afstand wel kan bevriezen, maar in close-up wordt het niets. Maar het is makkelijk zat om dingen vloeibaar te krijgen. Je hebt nog een supertruc achter de hand met deze camera’s: de B-modus.

Zet je camera op de B-stand, knal hem op een statief, gebruik een draadontspanner, en gooi de sluiter open zo lang je wilt. Zorg er alleen voor dat je film langzaam genoeg is (een lage iso heeft dus) om een lange sluitertijd toe te staan. Een lichtmeter kan je hierbij helpen.

Ik ga er hier niet verder op in (dat mag iemand anders een keer doen), maar het laatste woord over dit onderwerp hoort naar pinholefotografie te gaan. Alle pinholefoto’s zijn van nature heel traag.

Credits: neanderthalis, azurblue, janiemeringuepie & adam_g2000

Ik hoop dat jullie net zo veel hebben genoten van het lezen van deze serie, als ik gedaan heb bij het schrijven. Het leukste was nog wel de discussies in de commentaren en alle priveberichten die ik heb gekregen met vragen, feedback en verzoekjes om meer informatie. Bedankt!

En daarmee, vrienden, zijn we aan het eind gekomen!

De basis is een maandelijkse tipster van Adam Griffiths waarmee hij technische, analoge fotografie kennis deelt. Hij kiest voor ieder artikel een hoofdonderwerp en legt het kort en in begrijpelijke taal uit (met voorbeelden wanneer mogelijk).

geschreven door adam_g2000 op 2012-12-21 in #gear #tutorials #film #camera #lens #tipster #asa #iso #tijd #b-modus #sluitertijd #lange-belichtingstijd
vertaald door stratski

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen