Is je film in de cassette verdwenen? Gebruik een filmtrekker!

Bij een nieuw 35mm fotorolletje steekt er altijd een klein stukje film uit de cassette. Dankzij dit stukje film kun je je rolletje op de juiste manier in de camera stoppen. Maar wat moet je doen als dit stukje film in de cassette zit? Geen paniek! Er zijn veel trucjes waarmee je dit kunt oplossen. Geen zin in gedoe? Met een filmtrekker is het zo gepiept.

Het is natuurlijk heel irritant als je alles klaar hebt om een fotorolletje voor de tweede keer te gebruiken, en je vervolgens alleen maar bezig bent met een manier te vinden om het beginnetje van de film uit de cassette te krijgen.

Ik heb inmiddels veel verschillende trucjes gevonden waarmee je de film uit de cassette kunt krijgen. Een ander stukje film natmaken en die erin steken, dubbelzijdig tape gebruiken en ga zo maar door… Op de een of andere manier lukte het me gewoon niet en uiteindelijk opende ik gewoon het hele busje. Het kwam wel vaker voor dat ik na zo’n prutsmomentje allemaal kleine sneetjes in m’n handen had.

Uiteindelijk besloot ik toch maar een filmtrekker te kopen. Met dit handige, kleine tooltje kun je supersnel het begin van je film weer tevoorschijn krijgen. Het duurde even voor ik doorhad hoe hij werkte – er zat geen handleiding bij toen ik hem van iemand overkocht, dus het leek me handig jullie te vertellen hoe zo’n filmpakker nou eigenlijk werkt.

De filmtrekker is een kleine tool met twee schuifjes en drie verschuifbare ‘reepjes’ van plasticachtig materiaal. Eentje is kort en twee zijn wat langer. Met de schuifjes bedien je de verschillende reepjes.

Als je de filmtrekker gaat gebruiken moet je ervoor zorgen dat de reepjes zo min mogelijk uitsteken. Pak je fotorolletje en stop de drie reepjes in het busje.

Duw het reepje dat verbonden is aan schuif A in de cassette.

Draai nu aan de spoel van het fotorolletje (deze vind je aan de bovenkant van de cassette) tot je een klik hoort.

Duw vervolgens het reepje dat verbonden is aan schuif B in de cassette.

Schuif hierna tegelijkertijd de schuifjes terug. Als het goed is zie je nu het begin van je film weer!

Het lukt waarschijnlijk niet gelijk de eerste keer, maar als je eenmaal door hebt hoe het werkt is het superhandig en makkelijk!

In dit filmpje kun je zien hoe je het moet doen:

Succes!

geschreven door stratski op 2012-12-06 in #videos #gear #tutorials #film #tips #tools #tipster #leader #netherlands #nederland #dutch #holland #cassette #howto #nld #film-picker #film-puller #filmtrekker
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen