Mijn eerste stappen met de Lomography Belair x6-12

Of ik enthousiast was toen ik voor het eerst las over de nieuwe camera van Lomography? Nogal – de eerste teaser mailtjes waren zeker opgevallen en toen hij eenmaal daar was duurde het slechts 24 uur voor de pre-order was gemaakt. Een 120 middenformaat camera – MET lichtmeter! En de looks! De grootte! Ja, hiervoor moesten al mijn spullen die op mijn wensenlijstje stonden (sorry lubitel – sorry Diana baby) echt aan de kant.

En nog gelukkiger werd ik toen ik een mailtje kreeg dat ik een van de eerste was in Nederland die zijn/haar belair zou mogen gebruiken! Om de rest van jullie alvast warm te maken voor wat er komen gaat (als je hem al hebt besteld) of voor degene die nog twijfelen… twijfel niet langer!

Eerste indruk;

Ik heb een haat/liefde verhouding met track&trace. Ik vind het zo fijn om precies te weten waar ik aan toe ben maar het feit dat ik dus dan een hele dag uit het raam kijk als er een wat zwaardere auto langs lijkt te rijden maakt me wel een beetje gek. Pas om 4 uur stopte het busje waar ik al de hele dag op aan het wachten was met mijn pakketje. De camera was nog koud van de vrachtruimte, maar wat is hij mooi. En groot!!! Precies zoals ik hoopte, dit is echt een camera waar je niet om heen kan. Naast de camera bevatte mijn pakketje een aantal voorbeeld foto’s in de verschillende formaten (6×6/6×9/6×12 (!)) en de 2 lenzen (58 mm groothoek en 90 mm). Oh en natuurlijk het certificaat waarop staat dat ik wereldwijd de 26e bezitter ben van een Belair Jetsetter.

Natuurlijk wilde ik deze camera zo snel mogelijk uitproberen. Ondanks het gebrek aan een gebruiksaanwijzing (en met een beetje hulp van wat er al te vinden was op internet) wist ik vrij snel waar de ISO kon worden ingesteld (best wel goed verstopt wieltje die je alleen kan zien als de camera is uitgeklapt) en dat er batterijtjes nodig waren. Nu is Amsterdam natuurlijk “de grote stad” dus die batterijtjes waren zo gevonden.

En de eerste films…

Omdat het snel donker word nu besloot ik er eerst een Lomography 800 iso CN in te laden, zodat ik wellicht al een beetje kans had op goede niet-flits foto’s. Ik wilde nog niet gelijk met flits werken maar eerst eens de automatische lichtmeter de kans geven te laten zien wat hij kan. Ik schoot dit rolletje op 6×6 formaat en met de 90 mm lens. De resultaten? De foto’s die gelukt zijn zijn erg scherp en gedetailleerd. Omdat ik ze binnen heb gebruikt en het al snel donker word zijn er wel een aantal onscherp en bewogen – het voorwerp (de kat) bewoog of ik bewoog teveel voor de wat langere sluitertijd. Maar alles is wel zichtbaar. Voor binnen/donker toch maar gewoon flitsen of echt goed stil houden dus (ook de Belair heeft een total platte onderkant, dus ergens neerzetten is geen probleem). Over de focus ben ik dus heel erg tevreden, vooral een foto van mijn kat in het raam is heel mooi scherp.

Credits: merelgroebbe

De 90 mm lens heeft toch wel een wat smaller blikveld als ik vanuit was gegaan, het doet me beetje denken aan de standaardlens van de Diana F+. Maar nog steeds, voor 6×6 foto’s werkt het erg mooi!

Het tweede rolletje wilde ik graag schieten op 6×12, gewoon omdat dit zo’n tof formaat is. Ik koos nu voor de 58mm wide angle lens – die horen denk ik gewoon bij elkaar. Het rolletje wat ik koos was een 400 iso CN van Lomography. In plaats van 12 foto’s nu dus maar 6 (je draait hem elke keer naar de even getallen dus 2,4,6) Het kan natuurlijk ook tof zijn om wel gewoon elke foto te belichten maar dan krijg je dus gekke overlappingen, dat heb ik nu nog niet geprobeerd.

Credits: merelgroebbe

Ik heb binnen geschoten, buiten geschoten, de Bulb modus gebruikt en dubbele belichtingen gemaakt. Wat blijkt? De belair kan het allemaal even goed. Hij houdt heel lekker vast en hij valt op! De sluiter klikt fijn, alle instellingen gaan heel makkelijk en spreken voor zich. Kortom een camera die veel meer mogelijkheden heeft dan ik nu al heb uitgeprobeerd of heb ontdekt…

Super pluspunten;

+ Lichtmeter
+ De wide-angle lens, vooral in combinatie met 6×12 maar is vast ook heel cool op 6×6
+ Fijn in gebruik qua grootte en qua gewicht
+ Ingevouwen is het eigenlijk maar een hele platte camera die makkelijk meekan.

Even wennen (maar geen minpunten!);

- De 90 mm lens. Voor zo’n grote/wijde camera geeft ie vrij “small” beeld
- Het uitschuifmechanisme voelt in het begin beetje fragile
- Het in/uitladen van de film is even een beetje pulken aan het begin
- Het vinden van de bulb functie (zit op het wieltje van de iso’s – dan weet iedereen dat alvast en hoef je niet zo lang te zoeken als ik deed ;))

En nu ik mijn 2 rolletjes met tevredenheid terugheb en weet waar ik meer rekening mee moet houden kan ik niet wachten om nog veel en veel meer foto’s te maken met dit pracht-ding.

geschreven door merelgroebbe op 2012-11-27 in #gear #120 #review #new #6x6 #lomography #6x9 #6x12 #belair #try-out #jetsetter

Meer interessante artikelen