Mijn eerste stappen met de Lomography Belair x6-12

Of ik enthousiast was toen ik voor het eerst las over de nieuwe camera van Lomography? Nogal – de eerste teaser mailtjes waren zeker opgevallen en toen hij eenmaal daar was duurde het slechts 24 uur voor de pre-order was gemaakt. Een 120 middenformaat camera – MET lichtmeter! En de looks! De grootte! Ja, hiervoor moesten al mijn spullen die op mijn wensenlijstje stonden (sorry lubitel – sorry Diana baby) echt aan de kant.

En nog gelukkiger werd ik toen ik een mailtje kreeg dat ik een van de eerste was in Nederland die zijn/haar belair zou mogen gebruiken! Om de rest van jullie alvast warm te maken voor wat er komen gaat (als je hem al hebt besteld) of voor degene die nog twijfelen… twijfel niet langer!

Eerste indruk;

Ik heb een haat/liefde verhouding met track&trace. Ik vind het zo fijn om precies te weten waar ik aan toe ben maar het feit dat ik dus dan een hele dag uit het raam kijk als er een wat zwaardere auto langs lijkt te rijden maakt me wel een beetje gek. Pas om 4 uur stopte het busje waar ik al de hele dag op aan het wachten was met mijn pakketje. De camera was nog koud van de vrachtruimte, maar wat is hij mooi. En groot!!! Precies zoals ik hoopte, dit is echt een camera waar je niet om heen kan. Naast de camera bevatte mijn pakketje een aantal voorbeeld foto’s in de verschillende formaten (6×6/6×9/6×12 (!)) en de 2 lenzen (58 mm groothoek en 90 mm). Oh en natuurlijk het certificaat waarop staat dat ik wereldwijd de 26e bezitter ben van een Belair Jetsetter.

Natuurlijk wilde ik deze camera zo snel mogelijk uitproberen. Ondanks het gebrek aan een gebruiksaanwijzing (en met een beetje hulp van wat er al te vinden was op internet) wist ik vrij snel waar de ISO kon worden ingesteld (best wel goed verstopt wieltje die je alleen kan zien als de camera is uitgeklapt) en dat er batterijtjes nodig waren. Nu is Amsterdam natuurlijk “de grote stad” dus die batterijtjes waren zo gevonden.

En de eerste films…

Omdat het snel donker word nu besloot ik er eerst een Lomography 800 iso CN in te laden, zodat ik wellicht al een beetje kans had op goede niet-flits foto’s. Ik wilde nog niet gelijk met flits werken maar eerst eens de automatische lichtmeter de kans geven te laten zien wat hij kan. Ik schoot dit rolletje op 6×6 formaat en met de 90 mm lens. De resultaten? De foto’s die gelukt zijn zijn erg scherp en gedetailleerd. Omdat ik ze binnen heb gebruikt en het al snel donker word zijn er wel een aantal onscherp en bewogen – het voorwerp (de kat) bewoog of ik bewoog teveel voor de wat langere sluitertijd. Maar alles is wel zichtbaar. Voor binnen/donker toch maar gewoon flitsen of echt goed stil houden dus (ook de Belair heeft een total platte onderkant, dus ergens neerzetten is geen probleem). Over de focus ben ik dus heel erg tevreden, vooral een foto van mijn kat in het raam is heel mooi scherp.

Credits: merelgroebbe

De 90 mm lens heeft toch wel een wat smaller blikveld als ik vanuit was gegaan, het doet me beetje denken aan de standaardlens van de Diana F+. Maar nog steeds, voor 6×6 foto’s werkt het erg mooi!

Het tweede rolletje wilde ik graag schieten op 6×12, gewoon omdat dit zo’n tof formaat is. Ik koos nu voor de 58mm wide angle lens – die horen denk ik gewoon bij elkaar. Het rolletje wat ik koos was een 400 iso CN van Lomography. In plaats van 12 foto’s nu dus maar 6 (je draait hem elke keer naar de even getallen dus 2,4,6) Het kan natuurlijk ook tof zijn om wel gewoon elke foto te belichten maar dan krijg je dus gekke overlappingen, dat heb ik nu nog niet geprobeerd.

Credits: merelgroebbe

Ik heb binnen geschoten, buiten geschoten, de Bulb modus gebruikt en dubbele belichtingen gemaakt. Wat blijkt? De belair kan het allemaal even goed. Hij houdt heel lekker vast en hij valt op! De sluiter klikt fijn, alle instellingen gaan heel makkelijk en spreken voor zich. Kortom een camera die veel meer mogelijkheden heeft dan ik nu al heb uitgeprobeerd of heb ontdekt…

Super pluspunten;

+ Lichtmeter
+ De wide-angle lens, vooral in combinatie met 6×12 maar is vast ook heel cool op 6×6
+ Fijn in gebruik qua grootte en qua gewicht
+ Ingevouwen is het eigenlijk maar een hele platte camera die makkelijk meekan.

Even wennen (maar geen minpunten!);

- De 90 mm lens. Voor zo’n grote/wijde camera geeft ie vrij “small” beeld
- Het uitschuifmechanisme voelt in het begin beetje fragile
- Het in/uitladen van de film is even een beetje pulken aan het begin
- Het vinden van de bulb functie (zit op het wieltje van de iso’s – dan weet iedereen dat alvast en hoef je niet zo lang te zoeken als ik deed ;))

En nu ik mijn 2 rolletjes met tevredenheid terugheb en weet waar ik meer rekening mee moet houden kan ik niet wachten om nog veel en veel meer foto’s te maken met dit pracht-ding.

written by merelgroebbe on 2012-11-27 in #reviews

More Interesting Articles

 • De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  written by wesco on 2014-10-03 in #reviews
  De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  Toen de Belair X 6-12 vorig jaar werd geïntroduceerd, was ik heel enthousiast. Een middenformaat camera met 6x12cm negatieven en automatische belichting voor een redelijke prijs, dat klinkt veelbelovend! Lees verder voor mijn foto's, ervaringen en tips.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  written by Lomography on 2014-09-02 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De Belair 35mm Back: gemaakt voor lekker weidse panorama's

  written by wesco on 2014-03-14 in #reviews
  De Belair 35mm Back: gemaakt voor lekker weidse panorama's

  Toen ik mijn Belair X 6-12 City Slicker bestelde, kocht ik hem als een bundel met de 35mm achterwand. Tijdens onze vakantie bij Venetië in Italië schoot ik mijn eerste rolletje er mee vol. Lees verder voor de foto's en mijn ervaringen!

 • De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  written by wesco on 2014-11-03 in #reviews
  De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  Mijn broer had met de Kickstarter campagne de nieuwe Petzal-lens van Lomography en Zenit aangeschaft, en in het voorjaar mocht ik hem een paar weken lenen. Lees snel door voor mijn eerste indrukken van deze portret-lens!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  written by Lomography on 2014-09-06 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  written by wesco on 2014-05-03 in #world #locations
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.

 • Verse film: Op vakantie naar Lefkas met Eliza was here!

  written by wesco on 2014-06-23 in #lifestyle
  Verse film: Op vakantie naar Lefkas met Eliza was here!

  Eind vorig jaar won ik de hoofdprijs in de grote Eliza was here-rumble: een mooie vakantie naar Lefkas. In mei was het zover en stapten we in het vliegtuig naar Griekenland. Als eerste laat ik hier de foto's met mijn Belair camera zien.

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  written by Lomography on 2014-09-04 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  written by anna-lomo on 2015-01-16 in #news
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!

 • Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  written by chooolss on 2014-11-17 in #lifestyle
  Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  Wat krijg je als je een stelletje tech-savvy kinderen een filmcamera geeft? Check deze hilarische video!