Mijn eerste stappen met de Lomography Belair x6-12

Of ik enthousiast was toen ik voor het eerst las over de nieuwe camera van Lomography? Nogal – de eerste teaser mailtjes waren zeker opgevallen en toen hij eenmaal daar was duurde het slechts 24 uur voor de pre-order was gemaakt. Een 120 middenformaat camera – MET lichtmeter! En de looks! De grootte! Ja, hiervoor moesten al mijn spullen die op mijn wensenlijstje stonden (sorry lubitel – sorry Diana baby) echt aan de kant.

En nog gelukkiger werd ik toen ik een mailtje kreeg dat ik een van de eerste was in Nederland die zijn/haar belair zou mogen gebruiken! Om de rest van jullie alvast warm te maken voor wat er komen gaat (als je hem al hebt besteld) of voor degene die nog twijfelen… twijfel niet langer!

Eerste indruk;

Ik heb een haat/liefde verhouding met track&trace. Ik vind het zo fijn om precies te weten waar ik aan toe ben maar het feit dat ik dus dan een hele dag uit het raam kijk als er een wat zwaardere auto langs lijkt te rijden maakt me wel een beetje gek. Pas om 4 uur stopte het busje waar ik al de hele dag op aan het wachten was met mijn pakketje. De camera was nog koud van de vrachtruimte, maar wat is hij mooi. En groot!!! Precies zoals ik hoopte, dit is echt een camera waar je niet om heen kan. Naast de camera bevatte mijn pakketje een aantal voorbeeld foto’s in de verschillende formaten (6×6/6×9/6×12 (!)) en de 2 lenzen (58 mm groothoek en 90 mm). Oh en natuurlijk het certificaat waarop staat dat ik wereldwijd de 26e bezitter ben van een Belair Jetsetter.

Natuurlijk wilde ik deze camera zo snel mogelijk uitproberen. Ondanks het gebrek aan een gebruiksaanwijzing (en met een beetje hulp van wat er al te vinden was op internet) wist ik vrij snel waar de ISO kon worden ingesteld (best wel goed verstopt wieltje die je alleen kan zien als de camera is uitgeklapt) en dat er batterijtjes nodig waren. Nu is Amsterdam natuurlijk “de grote stad” dus die batterijtjes waren zo gevonden.

En de eerste films…

Omdat het snel donker word nu besloot ik er eerst een Lomography 800 iso CN in te laden, zodat ik wellicht al een beetje kans had op goede niet-flits foto’s. Ik wilde nog niet gelijk met flits werken maar eerst eens de automatische lichtmeter de kans geven te laten zien wat hij kan. Ik schoot dit rolletje op 6×6 formaat en met de 90 mm lens. De resultaten? De foto’s die gelukt zijn zijn erg scherp en gedetailleerd. Omdat ik ze binnen heb gebruikt en het al snel donker word zijn er wel een aantal onscherp en bewogen – het voorwerp (de kat) bewoog of ik bewoog teveel voor de wat langere sluitertijd. Maar alles is wel zichtbaar. Voor binnen/donker toch maar gewoon flitsen of echt goed stil houden dus (ook de Belair heeft een total platte onderkant, dus ergens neerzetten is geen probleem). Over de focus ben ik dus heel erg tevreden, vooral een foto van mijn kat in het raam is heel mooi scherp.

Credits: merelgroebbe

De 90 mm lens heeft toch wel een wat smaller blikveld als ik vanuit was gegaan, het doet me beetje denken aan de standaardlens van de Diana F+. Maar nog steeds, voor 6×6 foto’s werkt het erg mooi!

Het tweede rolletje wilde ik graag schieten op 6×12, gewoon omdat dit zo’n tof formaat is. Ik koos nu voor de 58mm wide angle lens – die horen denk ik gewoon bij elkaar. Het rolletje wat ik koos was een 400 iso CN van Lomography. In plaats van 12 foto’s nu dus maar 6 (je draait hem elke keer naar de even getallen dus 2,4,6) Het kan natuurlijk ook tof zijn om wel gewoon elke foto te belichten maar dan krijg je dus gekke overlappingen, dat heb ik nu nog niet geprobeerd.

Credits: merelgroebbe

Ik heb binnen geschoten, buiten geschoten, de Bulb modus gebruikt en dubbele belichtingen gemaakt. Wat blijkt? De belair kan het allemaal even goed. Hij houdt heel lekker vast en hij valt op! De sluiter klikt fijn, alle instellingen gaan heel makkelijk en spreken voor zich. Kortom een camera die veel meer mogelijkheden heeft dan ik nu al heb uitgeprobeerd of heb ontdekt…

Super pluspunten;

+ Lichtmeter
+ De wide-angle lens, vooral in combinatie met 6×12 maar is vast ook heel cool op 6×6
+ Fijn in gebruik qua grootte en qua gewicht
+ Ingevouwen is het eigenlijk maar een hele platte camera die makkelijk meekan.

Even wennen (maar geen minpunten!);

- De 90 mm lens. Voor zo’n grote/wijde camera geeft ie vrij “small” beeld
- Het uitschuifmechanisme voelt in het begin beetje fragile
- Het in/uitladen van de film is even een beetje pulken aan het begin
- Het vinden van de bulb functie (zit op het wieltje van de iso’s – dan weet iedereen dat alvast en hoef je niet zo lang te zoeken als ik deed ;))

En nu ik mijn 2 rolletjes met tevredenheid terugheb en weet waar ik meer rekening mee moet houden kan ik niet wachten om nog veel en veel meer foto’s te maken met dit pracht-ding.

geschreven door merelgroebbe op 2012-11-27 in #reviews #6x12 #6x6 #review #belair #jetsetter #lomography #new #try-out #120 #6x9

Meer interessante artikelen

 • De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  geschreven door wesco op 2014-10-03 in #reviews
  De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  Toen de Belair X 6-12 vorig jaar werd geïntroduceerd, was ik heel enthousiast. Een middenformaat camera met 6x12cm negatieven en automatische belichting voor een redelijke prijs, dat klinkt veelbelovend! Lees verder voor mijn foto's, ervaringen en tips.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  geschreven door wesco op 2014-11-03 in #reviews
  De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  Mijn broer had met de Kickstarter campagne de nieuwe Petzal-lens van Lomography en Zenit aangeschaft, en in het voorjaar mocht ik hem een paar weken lenen. Lees snel door voor mijn eerste indrukken van deze portret-lens!

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Fuji Instax Mini Film Stripe

  Voeg wat strepen toe aan je frames met deze speciale Fuji Instax Mini film!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Shop Nieuws

  35 mm verrassingspakket

  35 mm verrassingspakket

  Hou jij van een verrassing? Bestel dan nu ons 35mm verrassingspakket. We hebben speciaal verlopen en zeldzame film geselecteerd!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.