Mijn eerste stappen met de Lomography Belair x6-12

Of ik enthousiast was toen ik voor het eerst las over de nieuwe camera van Lomography? Nogal – de eerste teaser mailtjes waren zeker opgevallen en toen hij eenmaal daar was duurde het slechts 24 uur voor de pre-order was gemaakt. Een 120 middenformaat camera – MET lichtmeter! En de looks! De grootte! Ja, hiervoor moesten al mijn spullen die op mijn wensenlijstje stonden (sorry lubitel – sorry Diana baby) echt aan de kant.

En nog gelukkiger werd ik toen ik een mailtje kreeg dat ik een van de eerste was in Nederland die zijn/haar belair zou mogen gebruiken! Om de rest van jullie alvast warm te maken voor wat er komen gaat (als je hem al hebt besteld) of voor degene die nog twijfelen… twijfel niet langer!

Eerste indruk;

Ik heb een haat/liefde verhouding met track&trace. Ik vind het zo fijn om precies te weten waar ik aan toe ben maar het feit dat ik dus dan een hele dag uit het raam kijk als er een wat zwaardere auto langs lijkt te rijden maakt me wel een beetje gek. Pas om 4 uur stopte het busje waar ik al de hele dag op aan het wachten was met mijn pakketje. De camera was nog koud van de vrachtruimte, maar wat is hij mooi. En groot!!! Precies zoals ik hoopte, dit is echt een camera waar je niet om heen kan. Naast de camera bevatte mijn pakketje een aantal voorbeeld foto’s in de verschillende formaten (6×6/6×9/6×12 (!)) en de 2 lenzen (58 mm groothoek en 90 mm). Oh en natuurlijk het certificaat waarop staat dat ik wereldwijd de 26e bezitter ben van een Belair Jetsetter.

Natuurlijk wilde ik deze camera zo snel mogelijk uitproberen. Ondanks het gebrek aan een gebruiksaanwijzing (en met een beetje hulp van wat er al te vinden was op internet) wist ik vrij snel waar de ISO kon worden ingesteld (best wel goed verstopt wieltje die je alleen kan zien als de camera is uitgeklapt) en dat er batterijtjes nodig waren. Nu is Amsterdam natuurlijk “de grote stad” dus die batterijtjes waren zo gevonden.

En de eerste films…

Omdat het snel donker word nu besloot ik er eerst een Lomography 800 iso CN in te laden, zodat ik wellicht al een beetje kans had op goede niet-flits foto’s. Ik wilde nog niet gelijk met flits werken maar eerst eens de automatische lichtmeter de kans geven te laten zien wat hij kan. Ik schoot dit rolletje op 6×6 formaat en met de 90 mm lens. De resultaten? De foto’s die gelukt zijn zijn erg scherp en gedetailleerd. Omdat ik ze binnen heb gebruikt en het al snel donker word zijn er wel een aantal onscherp en bewogen – het voorwerp (de kat) bewoog of ik bewoog teveel voor de wat langere sluitertijd. Maar alles is wel zichtbaar. Voor binnen/donker toch maar gewoon flitsen of echt goed stil houden dus (ook de Belair heeft een total platte onderkant, dus ergens neerzetten is geen probleem). Over de focus ben ik dus heel erg tevreden, vooral een foto van mijn kat in het raam is heel mooi scherp.

Credits: merelgroebbe

De 90 mm lens heeft toch wel een wat smaller blikveld als ik vanuit was gegaan, het doet me beetje denken aan de standaardlens van de Diana F+. Maar nog steeds, voor 6×6 foto’s werkt het erg mooi!

Het tweede rolletje wilde ik graag schieten op 6×12, gewoon omdat dit zo’n tof formaat is. Ik koos nu voor de 58mm wide angle lens – die horen denk ik gewoon bij elkaar. Het rolletje wat ik koos was een 400 iso CN van Lomography. In plaats van 12 foto’s nu dus maar 6 (je draait hem elke keer naar de even getallen dus 2,4,6) Het kan natuurlijk ook tof zijn om wel gewoon elke foto te belichten maar dan krijg je dus gekke overlappingen, dat heb ik nu nog niet geprobeerd.

Credits: merelgroebbe

Ik heb binnen geschoten, buiten geschoten, de Bulb modus gebruikt en dubbele belichtingen gemaakt. Wat blijkt? De belair kan het allemaal even goed. Hij houdt heel lekker vast en hij valt op! De sluiter klikt fijn, alle instellingen gaan heel makkelijk en spreken voor zich. Kortom een camera die veel meer mogelijkheden heeft dan ik nu al heb uitgeprobeerd of heb ontdekt…

Super pluspunten;

+ Lichtmeter
+ De wide-angle lens, vooral in combinatie met 6×12 maar is vast ook heel cool op 6×6
+ Fijn in gebruik qua grootte en qua gewicht
+ Ingevouwen is het eigenlijk maar een hele platte camera die makkelijk meekan.

Even wennen (maar geen minpunten!);

- De 90 mm lens. Voor zo’n grote/wijde camera geeft ie vrij “small” beeld
- Het uitschuifmechanisme voelt in het begin beetje fragile
- Het in/uitladen van de film is even een beetje pulken aan het begin
- Het vinden van de bulb functie (zit op het wieltje van de iso’s – dan weet iedereen dat alvast en hoef je niet zo lang te zoeken als ik deed ;))

En nu ik mijn 2 rolletjes met tevredenheid terugheb en weet waar ik meer rekening mee moet houden kan ik niet wachten om nog veel en veel meer foto’s te maken met dit pracht-ding.

geschreven door merelgroebbe op 2012-11-27 in #reviews #6x12 #review #jetsetter #lomography #try-out #belair #6x6 #6x9 #new #120

Meer interessante artikelen

 • De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  geschreven door wesco op 2014-10-03 in #reviews
  De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  Toen de Belair X 6-12 vorig jaar werd geïntroduceerd, was ik heel enthousiast. Een middenformaat camera met 6x12cm negatieven en automatische belichting voor een redelijke prijs, dat klinkt veelbelovend! Lees verder voor mijn foto's, ervaringen en tips.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  geschreven door wesco op 2014-11-03 in #reviews
  De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  Mijn broer had met de Kickstarter campagne de nieuwe Petzal-lens van Lomography en Zenit aangeschaft, en in het voorjaar mocht ik hem een paar weken lenen. Lees snel door voor mijn eerste indrukken van deze portret-lens!

 • Shop Nieuws

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  geschreven door denisesanjose op 2015-08-02 in #people #nieuws
  Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  Romantischer dan dit wordt het niet. We delen 14 foto's van mannen die hun vriendinnen op een spectaculaire, grappige en creatieve manier ten huwelijk vragen: in een fotohokje!

  9
 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant

  Lomo'Instant

  Verleg de grenzen van instant fotografie met 's werelds meest creatieve instant camera systeem boordevol functies - de Lomo'Instant Camera! De Lomo'Instant is van perfect formaat en schiet fantastisch creatieve foto's die je onmiddellijk met iedereen kan delen. Kies nu je favoriete kleur en ga aan de slag!

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

 • 10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-20 in #gear #tipster
  10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  De Belair X 6-12 is de eerste camera auto-exposure middenformaat camera ter wereld en hij combineert professionele fotografie met een uniek gebruiksgemak. In dit artikel hebben we een aantal tips waarmee je de foto's geschoten met de Belair kunt verbeteren.

 • Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  geschreven door anamartaml op 2015-07-20 in #world #lifestyle
  Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  Of hij nou portretten of landschappen schiet, we kunnen niet ontkennen dat Jake Cunningham de master van de Petzval lens is.