Mijn eerste stappen met de Lomography Belair x6-12

Of ik enthousiast was toen ik voor het eerst las over de nieuwe camera van Lomography? Nogal – de eerste teaser mailtjes waren zeker opgevallen en toen hij eenmaal daar was duurde het slechts 24 uur voor de pre-order was gemaakt. Een 120 middenformaat camera – MET lichtmeter! En de looks! De grootte! Ja, hiervoor moesten al mijn spullen die op mijn wensenlijstje stonden (sorry lubitel – sorry Diana baby) echt aan de kant.

En nog gelukkiger werd ik toen ik een mailtje kreeg dat ik een van de eerste was in Nederland die zijn/haar belair zou mogen gebruiken! Om de rest van jullie alvast warm te maken voor wat er komen gaat (als je hem al hebt besteld) of voor degene die nog twijfelen… twijfel niet langer!

Eerste indruk;

Ik heb een haat/liefde verhouding met track&trace. Ik vind het zo fijn om precies te weten waar ik aan toe ben maar het feit dat ik dus dan een hele dag uit het raam kijk als er een wat zwaardere auto langs lijkt te rijden maakt me wel een beetje gek. Pas om 4 uur stopte het busje waar ik al de hele dag op aan het wachten was met mijn pakketje. De camera was nog koud van de vrachtruimte, maar wat is hij mooi. En groot!!! Precies zoals ik hoopte, dit is echt een camera waar je niet om heen kan. Naast de camera bevatte mijn pakketje een aantal voorbeeld foto’s in de verschillende formaten (6×6/6×9/6×12 (!)) en de 2 lenzen (58 mm groothoek en 90 mm). Oh en natuurlijk het certificaat waarop staat dat ik wereldwijd de 26e bezitter ben van een Belair Jetsetter.

Natuurlijk wilde ik deze camera zo snel mogelijk uitproberen. Ondanks het gebrek aan een gebruiksaanwijzing (en met een beetje hulp van wat er al te vinden was op internet) wist ik vrij snel waar de ISO kon worden ingesteld (best wel goed verstopt wieltje die je alleen kan zien als de camera is uitgeklapt) en dat er batterijtjes nodig waren. Nu is Amsterdam natuurlijk “de grote stad” dus die batterijtjes waren zo gevonden.

En de eerste films…

Omdat het snel donker word nu besloot ik er eerst een Lomography 800 iso CN in te laden, zodat ik wellicht al een beetje kans had op goede niet-flits foto’s. Ik wilde nog niet gelijk met flits werken maar eerst eens de automatische lichtmeter de kans geven te laten zien wat hij kan. Ik schoot dit rolletje op 6×6 formaat en met de 90 mm lens. De resultaten? De foto’s die gelukt zijn zijn erg scherp en gedetailleerd. Omdat ik ze binnen heb gebruikt en het al snel donker word zijn er wel een aantal onscherp en bewogen – het voorwerp (de kat) bewoog of ik bewoog teveel voor de wat langere sluitertijd. Maar alles is wel zichtbaar. Voor binnen/donker toch maar gewoon flitsen of echt goed stil houden dus (ook de Belair heeft een total platte onderkant, dus ergens neerzetten is geen probleem). Over de focus ben ik dus heel erg tevreden, vooral een foto van mijn kat in het raam is heel mooi scherp.

Credits: merelgroebbe

De 90 mm lens heeft toch wel een wat smaller blikveld als ik vanuit was gegaan, het doet me beetje denken aan de standaardlens van de Diana F+. Maar nog steeds, voor 6×6 foto’s werkt het erg mooi!

Het tweede rolletje wilde ik graag schieten op 6×12, gewoon omdat dit zo’n tof formaat is. Ik koos nu voor de 58mm wide angle lens – die horen denk ik gewoon bij elkaar. Het rolletje wat ik koos was een 400 iso CN van Lomography. In plaats van 12 foto’s nu dus maar 6 (je draait hem elke keer naar de even getallen dus 2,4,6) Het kan natuurlijk ook tof zijn om wel gewoon elke foto te belichten maar dan krijg je dus gekke overlappingen, dat heb ik nu nog niet geprobeerd.

Credits: merelgroebbe

Ik heb binnen geschoten, buiten geschoten, de Bulb modus gebruikt en dubbele belichtingen gemaakt. Wat blijkt? De belair kan het allemaal even goed. Hij houdt heel lekker vast en hij valt op! De sluiter klikt fijn, alle instellingen gaan heel makkelijk en spreken voor zich. Kortom een camera die veel meer mogelijkheden heeft dan ik nu al heb uitgeprobeerd of heb ontdekt…

Super pluspunten;

+ Lichtmeter
+ De wide-angle lens, vooral in combinatie met 6×12 maar is vast ook heel cool op 6×6
+ Fijn in gebruik qua grootte en qua gewicht
+ Ingevouwen is het eigenlijk maar een hele platte camera die makkelijk meekan.

Even wennen (maar geen minpunten!);

- De 90 mm lens. Voor zo’n grote/wijde camera geeft ie vrij “small” beeld
- Het uitschuifmechanisme voelt in het begin beetje fragile
- Het in/uitladen van de film is even een beetje pulken aan het begin
- Het vinden van de bulb functie (zit op het wieltje van de iso’s – dan weet iedereen dat alvast en hoef je niet zo lang te zoeken als ik deed ;))

En nu ik mijn 2 rolletjes met tevredenheid terugheb en weet waar ik meer rekening mee moet houden kan ik niet wachten om nog veel en veel meer foto’s te maken met dit pracht-ding.

geschreven door merelgroebbe op 2012-11-27 in #reviews #new #jetsetter #120 #belair #try-out #review #6x9 #6x12 #lomography #6x6

Meer interessante artikelen

 • De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  geschreven door wesco op 2014-10-03 in #reviews
  De Belair X 6-12 City Slicker: een camera voor verrassingen en serieuze plaatjes

  Toen de Belair X 6-12 vorig jaar werd geïntroduceerd, was ik heel enthousiast. Een middenformaat camera met 6x12cm negatieven en automatische belichting voor een redelijke prijs, dat klinkt veelbelovend! Lees verder voor mijn foto's, ervaringen en tips.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  geschreven door Lomography op 2014-09-02 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  geschreven door wesco op 2014-11-03 in #reviews
  De nieuwe Petzval lens: voor portretten met zwierige bokeh

  Mijn broer had met de Kickstarter campagne de nieuwe Petzal-lens van Lomography en Zenit aangeschaft, en in het voorjaar mocht ik hem een paar weken lenen. Lees snel door voor mijn eerste indrukken van deze portret-lens!

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  geschreven door wesco op 2014-05-03 in #world #locaties
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.

 • Verse film: Op vakantie naar Lefkas met Eliza was here!

  geschreven door wesco op 2014-06-23 in #lifestyle
  Verse film: Op vakantie naar Lefkas met Eliza was here!

  Eind vorig jaar won ik de hoofdprijs in de grote Eliza was here-rumble: een mooie vakantie naar Lefkas. In mei was het zover en stapten we in het vliegtuig naar Griekenland. Als eerste laat ik hier de foto's met mijn Belair camera zien.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Twee keer het formaat van fuji instax mini film. Schiet wijder en grootser met de Fuji Instax Wide 300!

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  geschreven door Lomography op 2014-09-04 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebrities - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.