Yosemite vastleggen: het verslag van een Lomo Reiziger

“The splendor of Yosemite burst upon us and it was glorious.” Dit waren de onsterfelijke woorden die Ansel Adams schreef wanneer hij voor het eerst Yosemite bezocht in 1916.

Foto door Ansel Adams
Credits: blueskyandhardrock

Tientallen jaren later, terwijl ik uitkeek over de Yosemite vallei en haar majestueuze granieten pieken van juist buiten de Wawona Tunnel, hoorde ik deze woorden weergalmen in mijn hoofd alsof hij ze tegen mij had uitgesproken, en ik wist dat het waar was. Het was inderdaad magnifiek. En ik voelde me plots heel klein.

Ik sloot mijn ogen en kon hem bijna zien met zijn trouwe Kodak Brownie, alles vastleggend met een enorm enthousiasme, net als ik van plan was te doen, eens ik alles in mezelf had opgenomen.

Het heeft me enkele minuten en een paniekmomentje gekost, moet ik toegeven. De waarheid is dat alles daar zo verbazingwekkend mooi was dat ik niet wist of ik daar gewoon moest blijven zitten om alles met mijn eigen ogen in me op te nemen, of dat ik moest beginnen alles vast te leggen op film. Het hielp ook niet dat ik daar samen met een honderdtal toeristen stond die allemaal als een gek foto’s aan het nemen waren met hun digitale camera’s en gsm’s.

De vallei zag er nog net zo zuiver en ongerept uit als honderd jaar geleden. Maar schijn kan soms bedriegen en ik wist dat een kijkje van dichtbij zou bewijzen dat Yosemite nogal een circus was geworden tijdens de paar laatste decennia. Het was dus geruststellend te weten dat de gouden vlaktes, de kristalheldere meertjes, en de granieten bergtoppen die Ansel Adams inspireerden er nog altijd zijn en nog steeds mensen inspireren… mij inspireren.

Credits: blueskyandhardrock

Ik zat met een wirwar van gedachten toen ik mijn aandacht van het landschap wegtrok en naar mijn camera’s greep, die tot dan toe als vergeten over mijn schouder hingen. Ik was gewapend met vele rolletjes film en ik wilde ze allemaal gebruiken om elke centimeter van deze wonderlijke plaats vast te leggen. Ik wilde werkelijk alles fotograferen! Jammer genoeg was ik slechts een weekendje daar en had ik niet genoeg tijd om de belangrijkste kenmerken van Yosemite vast te leggen, laat staan elke centimeter van het ongeveer 3000 km² grote gebied.

Credits: blueskyandhardrock
Credits: blueskyandhardrock

Terwijl ik verschillende foto’s nam van het bekende Tunnel View, probeerde ik te beslissen welke vijf dingen ik het liefst wilde doen, maar dat was onmogelijk. Hoe kan iemand in godsnaam kiezen wanneer er honderden dingen zijn om te ervaren en te fotograferen?!

Ik kon mezelf gelukkig genoeg kalmeren om te realiseren dat Yosemite hier al honderden jaren is en het er ook nog voor enkele honderden jaren zou zijn. Ik had tijd. Ik zou altijd terug kunnen komen. Zelfs de fantastische Ansel Adams kwam tenslotte verschillende keren terug voor hij de perfecte foto’s kon maken.

Dus ik zette een stap achteruit, haalde eens diep adem, en liet mezelf gaan.

En toen liet ik Yosemite mezelf inpalmen.

Credits: blueskyandhardrock
Credits: blueskyandhardrock

geschreven door blueskyandhardrock op 2012-12-03 in #lifestyle #film #yosemite #kodak-brownie #reizen #ansel-adams #wawona-tunnel #graniet #toerist
vertaald door undiscovered

Meer interessante artikelen