De allereerste Lomowalls

Bij Lomgraphy draait het om creatieve revoluties, daarom gaan we even razendsnel terug naar de allereerste Lomography tentoonstelling in 1992. Wat doe je wanneer je een aantal kunstenaars allemaal evenveel expositieruimte eisen voor hun werk? Als creatieve oplossing voor dit probleem werd de LomoWall geboren!

Het was 1992 en de eerste Lomography tentoonstelling stond in de steigers. Met een kleine studentenflat als locatie, stonden de deelnemende kunstenaars, die bevriend waren met de oprichters van de Lomographic Society International, te trappelen om hun foto’s te laten zien die ze geschoten hadden met de opnieuw ontdekte Lomo LC-A.

Ze kwamen er al snel achter dat er niet genoeg ruimte was om hun werk op verschillende manieren te laten zien. De één wilde uitvergrotingen, de ander een aantal installaties en weer anderen hadden hele specifieke formaten en constructies in gedachten.

Bij Lomography staat de creatieve revolutie altijd hoog in het vaandel, en uiteindelijk kwamen ze met een geniale oplossing. Ze verzamelden de negatieven van alle deelnemers, besloten deze foto’s in gelijke groottes en formaat af te drukken, en brachten alle foto’s samen in een levendige, caleidoscopische muur. Et voila, zo ontstonden de eerste Lomowalls.

Op grotere afstand is de Lomowall een reusachtige constructie van abstracte kunst—een stortvloed aan kleuren, vignetten en vormen. Als je dichterbij komt zul je echter een hele andere wereld zien: levendige beelden van specifieke objecten en gestileerde set-ups, gefotografeerd door Lomografen. Buiten dat het een prachtig aanzicht is, is het tegelijkertijd een democratische vorm om ieders werk af te beelden en laat het vooral zien dat Lomography zowel een beweging als community is voor alle analoge liefhebbers.

Misschien overbodig om te vermelden, maar de eerste expositie was een groot success! Bijna 400 Lomografen propten zich in de piepkleine gallerie (een krappe 6m²), om de meer dan levensgrote Lomowall en de daarin verwerkte foto’s te bezichtigen.

Dat we in staat zijn om het Lomowall concept, bijna twee decennia later, te gebruiken in de hedendaagse virtuele wereld, bewijst nog maar eens de bruikbaarheid van dit concept. Dit vormt uiteraard de inspiratie voor de LomoWalls die je in je eigen LomoHome kan maken.

We wensen onze favoriete, pionierende fotografiebeweging een fijne 20e verjaardag!

*Bezoek de website van het twintigjarig bestaan van Lomography*

geschreven door denisesanjose op 2012-11-13 in #lifestyle #lomowall #lc-a #kunst #lomography #lca #analoge-fotografie #tentoonstelling #geschiedenis #lomografen #analoge-cameras #lomography-20
vertaald door joers

Meer interessante artikelen