DIY Redscale diafilms!

1

Voor veel lomografen is het motto: niet denken, gewoon schieten. Maar wat nou als je daarbij ook nog eens op de kosten kan letten? Haal het meeste uit je diafilm door alleen de laatste 3 of 5 frames te D.I.Y. redscalen – omdat de rest van het rolletje je ook zoveel waard is!

Ik wil altijd het fijne weten van mogelijke kleurcombinaties tussen rolletje en camera. Sinds vorig jaar hoor ik veel geroezemoes over D.I.Y. redscaling, zowel op deze website als op de Indonesische Lomography facebook groep: LOMONESIA. Ik wist eigenlijk mijn god niet wat “redscale” was. Via youtube zag ik een video over D.I.Y. redscaling, volgde de handleiding en mijn eerste homemade redscale rolletje was al snel een feit. Lichtelijk teleurgesteld met het resultaat, kwam ik op het idee om redscale toe te passen op diafilm. Een rolletje Kodak Elitechrome EB ISO 100 diafilm werd zo mijn eerste D.I.Y. redscale diafilm.

Credits: hervinsyah

Toen ik het resultaat deelde op Lomonesia dachten veel mensen dat ik gek was, omdat voor Indonesiërs zoals ik diarolletjes behoorlijk aan de prijs zijn. Daarnaast krijgen door het redscale proces diafilms in plaats van contrastrijke kleuren een wat eentonige rode kleur.

Credits: hervinsyah

In de eerste plaats negeerde ik de protesten die volgden op mijn diafilm redscale hobby, totdat ik mij realiseerde dat ik bijna door mijn dure diafilm voorraad heen was. Na lang nadenken, bedacht ik dat voor sommige kritieken best wat te zeggen was. Dat zette me aan tot nadenken wannéér en hoe ik mijn diafilm kon D.I.Y. redscalen.

1. Redscale alleen de laatste 3 of 5 frames. Ik heb veel rolletjes verspild omdat veel D.I.Y. redscale shots – geschoten met diafilm – een teleurstelling waren. Ik besloot dus om alleen de laatste 3 of 5 frames van een rolletje te gebruiken, en niet alle frames.

Credits: hervinsyah

2. Ik heb bijna alle diafilms geprobeerd en bijna allemaal hadden grofweg hetzelfde resultaat: een monotome redscale kleur. Combineer gewone kleuren in het eerste frame en dubbel belicht deze met D.I.Y. redscale op hetzelfde frame en je krijgt gevarieerde, toffe resultaten. Dit heb ik ook gedaan met mijn Fujichrome 50D ISO 50 diafilm.

Credits: hervinsyah

3. Schiet wanneer de zon overdadig schijnt of met goede licht omstandigheden, anders krijg je super teleurstellende, onderbelichte resultaten, net zoals gebeurde met mijn Fuji Provia ISO 100 diafilm die in 1997 was verlopen.

4. Ik maakte een een belofte aan mijzelf: als ik al mijn diafilms geredscaled had, zou ik er mee stoppen. Dit omdat niet de redscale kleur de foto zo speciaal maakt, maar juist het proces van zelf je diafilm om te toveren tot redscale te gek is!

Check de rest van de diafilms die ik zelf heb geredscaled. Veel plezier!

Fuji Velvia RVP ISO 50 diafilm

Fuji Astia ISO 100 diafilm

Credits: hervinsyah

Fuji Sensia ISO 400 diafilm

Credits: hervinsyah

Lomography X-Pro ISO 100 diafilm

Credits: hervinsyah

Kodak EL ISO 400 diafilm

Credits: hervinsyah

Kodak Ektachrome E100VS ISO 100 diafilm (verlopen)

geschreven door hervinsyah op 2012-11-14 in #gear #tutorials #red #film #redscale #indonesia #tipster #diafilm #d-i-y #hervinsyah
vertaald door joers

Een comment

  1. hervinsyah
    hervinsyah ·

    @joers : Thank you very much for translating my article =D

Meer interessante artikelen