Dubbel zien - drie tips voor het maken van meervoudig belichte foto's

“Huh, ik zie dubbel!” – Geen zorgen, het zijn gewoon meervoudig belichte foto’s. Het maken van deze foto’s is alleen niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Lees hier drie basistips die mij erg geholpen hebben en die jou ook nog wel eens van pas kunnen komen.

Credits: mario-salvenmoser

Als je een dubbel of meervoudig belichte foto maakt krijg je vaak te gekke resultaten. Het is daarnaast vooral een leuke manier om met analoge fotografie te experimenteren. Maar hoe zorg je ervoor dat ze worden zoals jij ze bedacht had? Lees hier drie tips die mij geholpen hebben.

1. Plan je foto
Probeer vooraf te bedenken hoe het resultaat eruit moet komen te zien. Waar was die ene bloem ook alweer en welke kant kijkt je model op? Dit helpt al enorm bij het maken van een goede meervoudig belichte foto. Je fotografeert zonder moeite een tweeling door je model twee keer op hetzelfde frame vast te leggen. Experimenteer vooral met het omdraaien van je camera!

Credits: mario-salvenmoser

2. Let op donkere en lichte plekken
Als je met meervoudige belichtingen aan de slag gaat moet je goed op de donkere en lichte delen van je foto letten. Als je veel donkere dingen op de eerste foto vastlegt, dan zullen deze bij de tweede foto goed te zien zijn. Daarnaast zullen lichte delen die elkaar overlappen vaak helemaal wit op je foto tevoorschijn komen. Met deze kennis kun je bijvoorbeeld geweldige silhouetten schieten! Wat nog belangrijker is om te weten is dat je aan de hand van de sluitertijd kunt bepalen welke foto je het duidelijkst te zien wil hebben. Experimenteer hiermee en je krijgt gegarandeerd superfoto’s.

Credits: mario-salvenmoser

3. Houd altijd rekening met de ISO-waarde
Je zal wel denken, ‘Maar dat is toch basiskennis?’. Inderdaad! En daarom moet je er ook altijd rekening mee houden. Zoals je inmiddels weet belicht je voor een meervoudig belichte foto meerdere keren hetzelfde frame. Dit betekent ook dat je extra op de belichting van je foto moet letten. Stel dat je bijvoorbeeld met een Diana F+ op een redelijk zonnige dag met wat wolken en een fotorolletje met een ISO-waarde van 200 aan de slag gaat, is het beter om te kiezen voor de zonnige modus van je diafragma te kiezen zodat je foto’s niet overbelicht raken. Je kunt natuurlijk ook een minder gevoelig fotorolletje (zoals een rolletje met een ISO-waarde van 100) gebruiken.

Credits: mario-salvenmoser

Dit zijn de tips die mij heel erg hebben geholpen bij het maken van meervoudige belichtingen. Heb jij nog meer advies? Deel het vooral in een reactie op deze pagina!

geschreven door mario-salvenmoser op 2012-10-31 in #gear #tutorials #tips #camera #tutorial #exposure #mx #multi #tipster #double #doubles #double-exposure #netherlands #multi-exposure #help #nederland #dutch #holland #dubbel #nld #dubbele #meervoudig #meervoudig-belichte-foto-s
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen