Met Stratski in een luchtballon: Amersfoort vanuit de lucht

Eén van de leukste dingen die ik deze zomer heb gedaan, is een ballonvaart maken boven Amersfoort. Behalve dat het superleuk was om onder een ballon richting zonsondergang te drijven, gaf het me een heel nieuwe kijk op mijn woonplaats.

Credits: stratski

Net op het randje van de zomer kon ik eindelijk gaan vliegen. Onze ballonvaart stond al voor eerder gepland, maar was toen wegens weersomstandigheden (lees: non-stop stortregen) verzet. Maar nu was het dan eindelijk zo ver. Vol verwachting togen we naar het verzamelpunt, waar geen ballon te bekennen was, maar gelukkig wel nog een hoop licht gespannen om zich heen kijkende mensen. We zaten vast goed. Al snel kwam daar inderdaad een busje van een ballonbedrijf het veldje op rijden. Weliswaar van een concurrerend bedrijf dan waarmee wij zouden vliegen, maar toch…

De concurrerende ballon is sneller weg.

Gelukkig kwam onze ballon er ook al snel aan, en kon het avontuur beginnen. Nou ja, eerst moest er nog gewerkt worden. Ballon uitspreiden op de grond, openhouden, reuzeventilatoren erop richten, het was nog flink aanpoten! Er past een hoop hete lucht in zo’n ballon.

Credits: stratski

Maar voor we het wisten kwam de ballon vrij van de grond, en mochten we de mand in. En wat voor mand: er pasten twintig passagiers en een piloot in. Gelukkig had ik een mooi plekje aan de rand. Mooi om te zien dan de mand nog steeds van riet, leer en hout is gemaakt. Nog een paar stoten met de gasbrander, en toen werden de trossen losgegooid. Als snel stegen we een paar honderd meter op en hadden we een schitterend uitzicht over de stad.

Credits: stratski

Het mooie van een vlucht boven je eigen woonplaats is dat je zo lekker veel herkent. Vooral je eigen huis vanuit de lucht zien is natuurlijk superleuk. Die irritante kronkelstraatjes tussen huis en de supermarkt blijken opeens een mooie ster te vormen. En wat is het rangeerterrein waar ik elke dag met de trein langskom eigenlijk groot!

Met zwetende handjes gemaakte spinner-plaatjes: als ik hem maar niet laat vallen! Toch eens een polsbandje knutselen voor het ding…

Naarmate we hoger kwamen werd het uitzicht ook weidser. Hilversum, Utrecht, Amsterdam, Schiphol… We konden zowat het halve land zien liggen! Het werd wel wat neveliger daarboven, maar dat gaf weer mooi zicht op fraaie wolkenpartijen.

Credits: stratski

In de verte zagen we onze concurrerende ballon boven bossen van de Utrechtse heuvelrug zweven (“Geen donder aan” volgens onze piloot “al die bomen lijken op elkaar. Waar wij zitten is het veel leuker.”) en bij de Piramide van Austerlitz landen. Wij zelf gingen voor een weiland net voorbij Leusden. Ik zou hebben gedacht dat de koeien in het naastgelegen weiland zich wild zouden schrikken, maar dat was juist niet zo. Ze kwamen heel enthousiast op de ballon afgerend om te kijken wat dat voor raar ding was, en leken juist teleurgesteld toen we een veldje verder landden.

Credits: stratski

Uiteindelijk stonden we weer veilig op de grond. De volgwagen had ons snel gevonden, de boer vond het goed dat we in zijn weiland waren, en we konden weer aan de bak: het leeg laten lopen en opvouwen van de ballon was zeker zo veel werk als het opblazen, maar met twintig man was het vrij snel gebeurd. Tijd voor champagne! Een mooi besluit van een prachtige avond.

geschreven door stratski op 2012-09-19 in #places #location #escape-from-the-city #ballon-luchtballon-vliegen-amersfoort-mandje

Meer interessante artikelen