Martin Parr: Assorted Cocktail

3

Toen ik hoorde dat er in mijn geboortestad Helmond een tentoonstelling was van fotograaf Martin Parr wist ik meteen: “Daar moet ik heen!”. Martin Parr is al een paar jaar één van mijn favoriete fotografen en de kans om zijn werk in het echt te zien kon ik niet laten schieten.

Bron: http://www.bjp-online.com

Martin Parr is een fotograaf die misschien niet bij iedereen bekend is. Hij is geboren in Engeland in 1952. Als jongetje was hij al geïnteresseerd in fotografie en daar heeft hij uiteindelijk ook zijn beroep van kunnen maken. Hij begon halverwege de jaren ’70 als beroepsfotograaf, nadat hij zijn studie fotografie had afgerond. Sinds 1994 werkt Parr als fotograaf voor het toonaangevende persbureau Magnum.

Zijn werk is controversieel. Hij laat eigenlijk alledaagse, maar toch bizarre dingen zien, op een absurdistische manier. Zijn werk krijgt hierdoor soms een vulgair tintje. Hij kreeg veel kritiek op een aantal van zijn series over Engeland (gebundeld in het boek “Think of England”), omdat hij in die series de Engelse “working class” (de werkende onderlaag van de samenleving) belachelijk zou maken. Volgens Parr is dit niet waar. Hij wees zijn criticasters op zijn serie foto’s waarin de rijken op de korrel werden genomen, en waarbij hij foto’s maakte op prestigieuze gelegenheden zoals de paardenraces van Ascot.

Parr werd bekend door onder andere zijn serie “Bored couples”. Hierin legde hij stellen vast die op elkaar uitgekeken leken te zijn. Verder maakte hij zoals eerder geschreven een aantal series over Engeland, slecht weer en reizende mensen.

Uit de serie Bored Couples (Bron: http://www.parisbeijingphotogallery.com en http://www.latajacaszkola.pl)
Uit de serie Think of England (Bron: www.cracovie.travel, http://www.fotopolis.pl, http://www.espaciominimo.es)

In het Gemeentemuseum van Helmond was tot en met 16 september de tentoonstelling “Assorted Cocktail” te zien. Hier hangen werken uit onder andere de series “Think of England”, “Bored Couples” en “Carnaval in Helmond”. Deze laatste serie heeft Martin Parr eerder dit jaar gemaakt op verzoek van een aantal carnavalsverenigingen in Helmond. In de korte film die er over zijn bezoek aan Helmond gemaakt is, zegt Parr dat het carnaval een van de meest bijzondere evenementen is, die hij ooit heeft meegemaakt. Als (ex)Brabantse kan ik me daar iets bij voorstellen…..

De tentoonstelling is overzichtelijk opgebouwd. Je loopt langs de gerangschikte series foto’s. In een donkere box in het midden van de zaal is een documentaire te zien die de VPRO enkele jaren geleden maakte over Martin Parr. Deze documentaire was mijn kennismaking met Parr en hij is de moeite van het bekijken waard. Je krijgt een goed inzicht in wat Martin Parr beweegt en hoe hij werkt. Verder krijg je een kijkje in het leven van deze toch wel prettig gestoorde fotograaf. Hij laat zijn verzamelingen zien, variërend van foto’s uit fotoboeken van andere fotografen tot behangpapier en dienbladen.

Meer informatie over Martin Parr is te vinden op zijn website

Meer informatie over de tentoonstelling en andere tentoonstellingen van het Gemeentemuseum Helmond vind je hier

geschreven door frau_inga op 2012-09-26 in #places #location #fotografie #requested-post #tentoonstelling #art-and-culture #lomolocatie #martin-parr #helmond #gemeentemuseum

3 Comments

 1. mrmaart
  mrmaart ·

  leuk!! ik overweeg zeker om naar helmond te gaan nu :)

 2. tah_boeddha
  tah_boeddha ·

  Balen dat ik er niet naar toe kon. Leuk om er wat over te lezen. Martin Parr is zeker een van mijn voorbeelden!

 3. frau_inga
  frau_inga ·

  @tah_boeddha Dank! Ik vond het echt de moeite waard. :)
  @mrmaart De tentoonstelling is helaas voorbij, maar er is er nu wel een met werk van o.a. Anton Corbijn. En Helmond ligt vlak bij Eindhoven, mocht je naar de Lomoroadshow in het Klokgebouw gaan... ;-)

Meer interessante artikelen