Eén dag analoog

5

“The future is analogue”. “Leave the digital grind behind”. Mooie kreten hoor, maar hoe is het nu om echt helemaal analoog te gaan? Geen smartphone, geen laptop, geen tablet, geen tv… Magazine editor Marije ging de uitdaging aan.

Dit mag dus allemaal niet.

De voorbereiding
De avond voor mijn analoge dag in gaat, stel ik een aantal regels voor mezelf op. Omdat ik geen horloge heb en dus mijn telefoon als klok (en wekker) gebruik, besluit ik dat die alleen als zodanig dienst mag doen. Verder spreek ik met mezelf af dat als ik gebeld word, ik wel op mag nemen (voor noodgevallen of opdrachtgevers). Zelf bellen mag ik niet (behalve als ik op analoge wijze ernstig gewond raak, dan mag ik 112 bellen), en ook mail, sms, WhatsApp, Twitter, Facebook, WordFeud en andere apps zijn uit den boze. Mijn laptop blijft uit, net als mijn iPad. Tv kijken is ook not done, dat doe ik immers via een digitale ontvanger. De Wii gaat niet aan, maar na even piekeren bedenk ik dat ik wel met de SNES mag spelen, zo’n oude bak is natuurlijk hartstikke analoog. CD’s luisteren mag niet, plaatjes draaien wel.
Omdat ik digitaal nogal aanwezig ben, besluit ik een berichtje op Facebook te plaatsen over mijn experiment, zodat niemand zich zorgen gaat maken.

Achternamen gewist om de social media-verslaafden te beschermen ;)

8:30
De wekker gaat. Normaal gesproken zou ik nu mijn telefoon pakken, mijn mail checken, Facebook checken, nu.nl lezen, kijken wat voor weer het wordt. Maar dat mag dus allemaal niet vandaag. Dan maar opstaan. En nog geen half uur nadat mijn analoge dag gestart is, speel ik al vals. Helemaal per ongeluk. Als ik de brokjes voor de poes afweeg, besef ik dat mijn keukenweegschaal een digitaal display heeft. Crap. Helemaal analoog gaan is dus nog moeilijker dan ik dacht.

Oeps.

10:00
Omdat de digitale verleidingen thuis te groot zijn, besluit ik in de Coffee Company te gaan schrijven. Op elke andere dag zou ik mijn laptop meenemen, maar voor vandaag volstaan mijn Moleskine en een pen. Een lekker lichte tas is het gevolg – fijn!

Credits: marije

Aan de leestafel lees ik eerst De Volkskrant, ook wel weer eens lekker na alleen maar snel het nieuws op internet scannen.

Credits: marije

12:00
Ik weet de lokroep van mijn iPhone aardig te negeren, hoewel ik me erg in moet houden om niet ook even heel snel mijn mail te checken als ik op de homeknop tik om te zien hoe laat het is…

14:00
Tijdens het schrijven van mijn treatment loop ik ergens tegenaan dat ik graag even op zou zoeken in een vorige versie. Maar helaas, die staat op mijn laptop. Een tikkie frustrerend is het wel, maar ik zet me er vrij snel overheen. Zonder digitale afleiding gaat het schrijven redelijk vlot, en het ouderwetse met pen en papier schrijven komt mijn creatieve flow ten goede. Yay!

15:00
Zei ik dat het schrijven vlot ging? Inmiddels zit ik alweer een half uur naar een lege pagina te staren. Iets dat me op mijn laptop ook had kunnen overkomen, met als cruciaal verschil dat ik dan waarschijnlijk al na vijf minuten doelloos was gaan internetten. Tijd om een frisse neus te halen?

Credits: marije

18:00
Okay, ik heb misschien een béétje ontwenningsverschijnselen. Normaal gesproken plof ik rond vijven op de bank om een beetje doelloos te zappen, vaak ook nog met mijn iPad op schoot om bij te houden wat er allemaal gebeurt op Facebook. Nu heb ik in de tuin gezeten en de Bright gelezen (hoe ironisch, op mijn analoge dag een tijdschrift over digitale ontwikkelingen lezen).

Credits: marije
Mrs. Mia Wallace is analoog aan het genieten.

Maar nu, nu staat me een tv- en internetloze avond te wachten. Ik heb geen afspraken gemaakt en die kan ik ook niet meer maken, want ik mag mijn telefoon niet gebruiken.

Diner voor één met de Ikea-gids erbij: gezellig!

19:15
Omdat ik zo langzamerhand een beetje gek word van de stilte in mijn huis, haal ik mijn draagbare platenspelertje naar beneden om eens fijn plaatjes te draaien. Niks zo analoog als vinyl, toch? Helaas blijkt analoge technologie een stuk kwetsbaarder te zijn dan zijn digitale soortgenoot: de naald van mijn pick-up is op mysterieuze wijze verdwenen. Mijn plaatje draait wel, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Dan maar de keukenradio in de woonkamer zetten en 3FM luisteren.

Credits: marije

22:45
Na een dag zonder digitale stimulatie en indrukken, zonder flikkerende beeldschermen, piepjes en andere zaken die me voortdurend alert houden, ben ik zowaar gewoon moe. Nog voor elven! Ik heb geschreven, gelezen, radio geluisterd. Prima tijdsbesteding. En nu is het tijd voor bed. Op mijn telefoon zet ik de wekker voor morgen – zonder mail of andere zaken te checken.

De volgende dag
De grote vraag, als ik mijn laptop aanzwengel, is natuurlijk: wat heb ik allemaal gemist? Dat blijkt reuze mee te vallen: 27 mailtjes en 6 Facebook berichten. Verder nog één Whatsapp bericht en 22 updates op lomography.nl. Niks dringends, niks superbelangrijks. Een paar minuten nadat ik weer ben ingelogd op Facebook, verschijnt er een bericht van een vriend op mijn timeline: “Hey, je bent er weer!”. Ben ik toch een beetje gemist.

Conclusie
Op een paar mini-dipjes na viel het me eigenlijk reuze mee. Kom maar op met die analoge toekomst dus? Nou… Zonder internet is het wel erg lastig om contacten met opdrachtgevers te onderhouden, en die opdrachtgevers zitten evenmin te wachten op een handgeschreven script of artikel. Wat me vooral opviel is dat het mijn creativiteit enorm ten goede kwam: zonder digitale afleiding verzette ik twee keer zoveel werk als normaal, zelfs op mijn vrije avond. Schrijven met pen en papier is heerlijk, ik kan het iedereen aanraden. Gek genoeg heb ik trouwens maar heel weinig foto’s gemaakt.

Ik was wel voortdurend op zoek naar analoge alternatieven voor digitale zaken: kan ik geen mp3’tjes luisteren? Dan zoek ik mijn platenspeler op. Even overwoog ik zelfs een telefooncel te gaan zoeken, zodat ik toch nog vrienden kon bellen om iets af te spreken. Tot ik me realiseerde dat ik sinds de opkomst van de mobiele telefoon geen enkele nummer meer uit mijn hoofd ken…

Of ik vaker een analoge dag in ga lassen? Dat weet ik niet. Een paar analoge uurtjes of zelfs een halve dag? Zeker weten. Ik vond het heerlijk om zonder digitale afleiding bezig te zijn.

En nu ga ik een nieuwe naald voor mijn pick-up kopen. Op internet.

Durf jij net als Marije een dagje analoog te gaan? Schrijf er dan een lifestyle artikel over en verdien piggies!

geschreven door marije op 2012-09-11 in #lifestyle #the-future-is-analogue #analoog #uitdaging #digitaal #social-media #een-dag-analoog

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

5 Comments

 1. pinkpix
  pinkpix ·

  Superleuk om te lezen, maar ik weet niet of ik dit nog zou kunnen hoor... Op vakantie makkelijk, maar thuis? En ik heb dan wel een SNES en een platenspeler, maar ook een e-reader en een heftige iphoneverslaving.

 2. stratski
  stratski ·

  Haha, ik ga deze "uitdaging" juist niet aan omdat het te makkelijk is! Op werkdagen lukt het niet (kantoorbaan, de baas ziet me aankomen...), maar in mijn vrije tijd ben ik regelmatig volledig analoog bezig. Het helpt natuurlijk dat ik geen mobiel, spelcomputer en facebook-account heb en wel heel veel lp's (en nee, ik ben niet bejaard).

 3. pfvandenbroek
  pfvandenbroek ·

  Tof artikel! Kan een verademing zijn als je even afgesloten bent van de digitale wereld.

 4. pretletterp
  pretletterp ·

  Heerlijk dit! Ik zit te overwegen of het mij zou lukken, want in hoeverre is iets wel of niet analoog. Als ik de stad in zou willen tijdens mijn analoge dag, moet ik met een OV-chip reizen, en dat is weer digitaal... Ahrg! Toch overweeg ik het enorm, want het is wel iets om weer eens bij stil te staan, hahaha.

 5. miniatuurmensje
  miniatuurmensje ·

  Wat tof, al denk ik niet dat ik dat een hele dag zou kunnen. Ik kijk 's avonds veel te graag nog een film of serie. Wat ik nu wél eens wil gaan doen, is in één dag een heel rolletje volschieten.

Meer interessante artikelen