Zeven redenen waarom je zwart-wit moet proberen

1

Twijfel je of je zwart-wit film iets voor jou is? Dan zijn hier een paar goede redenen om het gewoon eens te proberen.

Credits: stratski

1. Van zwart-wit ga je beter fotograferen.
Okay, dat is wel een sterke bewering natuurlijk. Maar zwart-wit is heel geschikt om te oefenen met compositie, vormen en lichtinval. Zonder de afleiding van kleur worden contrast, texturen en patronen belangrijker, en je leert op een andere manier te kijken. Een rode bloem tegen een groene achtergrond blijkt in zwart-wit nauwelijks af te steken. Een drukke wirwar in allerlei kleuren blijkt in zwart-wit juist een mooi rustige achtergrond te vormen. Het is leuk om met dit soort dingen te spelen.

Credits: stratski

2. Zwart-wit is heel vergevingsgezind.
Zwart-witnegatieven zijn heel flexibel. Foto wat onderbelicht? Of juist overbelicht? Geen probleem, je kunt er toch nog vrij makkelijk prima afdrukken (of scans) uit peuren. Waar je met kleurenfilm vrij snel veel te donkere of te lichte foto’s krijgt, om maar te zwijgen van irritante kleurzwemen, of gewoon fletse kleuren, moet het bij zwart-wit wel heel erg uit de hand lopen wil de foto echt ontoonbaar worden. Hierdoor is zwart-wit ook heel geschikt voor fotografische experimenten. Mijn zelfgemaakte pinhole-camera’s waren een matig succes, de meeste foto’s werden te licht of juist te donker. Tot ik het met zwart-witfilm probeerde en ik wel prima foto’s kreeg. Ook allerlei oude camera’s die gemaakt zijn in een tijd dat de meest film nog een heel lage iso had, produceren betere foto’s als je er een zwart-wit rolletje in stopt.

Zwart-wit pinholefoto’s met een zelfgeknutselde camera.

3. Je kan het zelf ontwikkelen en afdrukken.
Tuurlijk, je kan ook kleur en dia zelf ontwikkelen, maar zwart-wit is wel een stuk makkelijker. De chemicalieën zijn goedkoper, de temperatuur komt minder nauwkeurig, het is makkelijker een goed resultaat te krijgen, en je kunt zelf makkelijk afdrukken maken. Niet voor niets werk je bij de doorsnee doka-cursus met zwart-wit. Wil je zelf foto’s ontwikkelen en afdrukken (en dat is heel leuk), dan is zwart-wit de aangewezen film. Vooral het afdrukken zou iedere lomograaf toch minstens een keer zelf moeten doen. Het is zo ontzettend leuk om een stuk papier in een badje te dompelen en dan langzaam je foto te zien verschijnen!

Zelf ontwikkelde en afgedrukte plaatjes.

4. Zelfs (bijna) zonder schadelijke chemicalieën.
Als je alleen je negatieven wil ontwikkelen, en geen afdrukken maakt, hoef je zelfs geen ingewikkelde chemicalieën aan te schaffen om je rolletje te ontwikkelen. Het kan ook met koffie. Ja echt, oploskoffie met vitamine C en schoonmaaksoda werken ook. Allemaal gewoon te krijgen in de betere supermakt of drogist. Het is even pielen met de exacte verhoudingen, maar het kan wel. Cafenol heet het mengsel ook wel, en als je erop googelt kom je heel wat handleidingen tegen. Deze bijvoorbeeld, van Photojojo

Ik geef het toe, het is mij nog nooit gelukt. Maar anderen wel. Zoals Flashstalker, Aanum, Zark, Thejunkman en Paappraiser.

5. Je hebt meer keuze dan je denkt.
Je denkt misschien, zwart-wit is zwart-wit, maar dat is niet zo. Zo heb je bij zwart-wit een ruime keuze in snelheden. 50 iso is makkelijk te vinden, en heel geschikt voor die antieke boxcamera van de rommelmarkt. Maar ook 3200 iso film is te krijgen, en 25 iso, en zo’n beetje elke iso ertussen: 100, 125, 200, 400, 800, 1600. Dan is er ook nog infraroodfilm en pseudo-infraroodfilm. Je hebt films met een hele fijne korrel, voor haarscherpe details, en films met grove korrel, voor een ruige look.

3200 iso, 125 iso, 400 iso, 100 iso, verlopen 200 iso film]

6. Je kunt ook midden op de dag en op sombere dagen mooie foto’s maken.
Saaie grijze lucht? Gen probleem, in zwart-wit valt het nauwelijks op. Keihard licht midden op de dag? Mooi! Dat zorgt voor flinke contrasten, en die geven prima foto’s in zwart-wit. Geen gedoen met vroeg opstaan of lang blijven plakken om maar te kunnen fotograferen tijdens het golden hour dus.

Grijze dagen of juist hard licht? Geen probleem.

7. Het ziet er cool uit.
Ja, kleur is mooi hoor. Maar zwart-wit is gewoon supercool. Ik zeg Anton Corbijn. Q.E.D.

geschreven door stratski op 2012-09-07 in #gear #tipster #b-w #inspiratie #zwart-wit #tipster #nederland #netherlands #film #holland #nld #dutch #doka #cafenol

Een comment

 1. yblomo
  yblomo ·

  Leuk geschreven. Ik ben gek op zwart wit!

Meer interessante artikelen

 • Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  geschreven door melwyn op 2014-08-11 in #lifestyle
  Station Noir: zwart-wit fotografie in de zomer

  Zomers zijn bordevol kleuren. Misschien niet voor de hand liggend om gebruik te maken van zwart-wit film. Toch is het zomerse zonlicht prachtig in zwart-wit. Ook een poging wagen? Het mooiste licht vind ik op het station tijdens de spits.

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Lomography Petzval Lens fotografie tips

  geschreven door gothcupcake op 2014-09-30 in #gear #tipster
  Lomography Petzval Lens fotografie tips

  Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

 • Shop Nieuws

  Voordeelbundels in de online shop

  Voordeelbundels in de online shop

  Zuinig aan doen deze maand? Check dan onze speciale deals en bundels. Of je nou Lomomaagd bent of een eindbaas, hier vind je altijd geweldige deals. En altijd met korting!

 • Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  geschreven door shhquiet op 2014-12-01 in #nieuws
  Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  Het is Cyber Monday: dit is het startsein voor een goede week evenals het begin van het vakantieseizoen! Een ideaal moment om te beginnen met winkelen voor cadeaus, vinden we.

 • Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  geschreven door hannah_brown op 2014-08-13 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  Emma Case woont in Engeland en is een huwelijksfotografe. Samen met haar man Pete Smith heeft ze een succesvol bedrijfje in het maken van prachtige foto's van stelletjes op de belangrijkste dag van hun leven! We hebben Emma een Petzval lens gegeven om uit te proberen en haar resultaten zijn prachtig. Een warm welkom voor Emma Case!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Twee keer het formaat van fuji instax mini film. Schiet wijder en grootser met de Fuji Instax Wide 300!

 • Deel je Lomo’Instants en win fantastische prijzen!

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-30 in #nieuws
  Deel je Lomo’Instants en win fantastische prijzen!

  We zijn zo blij dat de eerste Lomo'Instant camera's as we speak naar onze Kickstarter donateurs van over de hele wereld worden verzonden! Heb jij de Lomo'Instant op Kickstarter gesteund? Dan hebben we een aantal speciale wedstrijden voor je georganiseerd om de komende paar weken van te genieten zodra je je camera ontvangen hebt!

 • Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-07-07 in #world #lifestyle
  Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  Hij vraagt respectvol om een fotosessie. Hij legt niet uit waarom en als je verlegen bent zal je jezelf afvragen wat hij in jou zag. Hij begroet terughoudendheid met begrip en een overtuigde ja met gelijk enthousiasme. Als de dag daar is behandelt hij jou als een gelijke. En als hij praat over het resultaat- meestal foto’s van je meest zelfverzekerde ik- noemt hij jou een muse.

 • 7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  geschreven door jacobs op 2014-12-07 in #nieuws
  7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  Op zoek naar een goede deal voor een geweldige camera voor de feestdagen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Advent Deal van vandaag schenkt een ongelooflijke 20% korting op onze Horizon en Belair camera's én al onze overige Premium Camera's!

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-10 in #nieuws
  Bereid je voor op een nieuwe Cine Film op maandag 13 oktober - meld je aan voor de lancering!

  Genoten van de Cine200 Tungsten Film? Of was je een van de ongelukkige die deze limited-edition emulsie net heeft gemist? We hebben goed nieuws: over een paar dagen lanceren we een Cine200 follow-up! Vorige keer was het snel uitverkocht dus willen we je de mogelijkheid geven je aan te melden voor de lancering zodat jij het direct te horen krijgt wanneer de film is gelanceerd.

 • Nieuw: Meld je aan voor de Film Swap Matchmaker!

  geschreven door anna-lomo op 2014-09-30 in #nieuws
  Nieuw: Meld je aan voor de Film Swap Matchmaker!

  Op zoek naar de ideale filmswap-partner? De Film Swap Matchmaker koppelt jou aan een andere lomograaf! Heb je interesse? Meld je dan hier aan! Let op: alleen voor lomografen uit de Benelux.

  11
 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?