Zeven redenen waarom je zwart-wit moet proberen

1

Twijfel je of je zwart-wit film iets voor jou is? Dan zijn hier een paar goede redenen om het gewoon eens te proberen.

Credits: stratski

1. Van zwart-wit ga je beter fotograferen.
Okay, dat is wel een sterke bewering natuurlijk. Maar zwart-wit is heel geschikt om te oefenen met compositie, vormen en lichtinval. Zonder de afleiding van kleur worden contrast, texturen en patronen belangrijker, en je leert op een andere manier te kijken. Een rode bloem tegen een groene achtergrond blijkt in zwart-wit nauwelijks af te steken. Een drukke wirwar in allerlei kleuren blijkt in zwart-wit juist een mooi rustige achtergrond te vormen. Het is leuk om met dit soort dingen te spelen.

Credits: stratski

2. Zwart-wit is heel vergevingsgezind.
Zwart-witnegatieven zijn heel flexibel. Foto wat onderbelicht? Of juist overbelicht? Geen probleem, je kunt er toch nog vrij makkelijk prima afdrukken (of scans) uit peuren. Waar je met kleurenfilm vrij snel veel te donkere of te lichte foto’s krijgt, om maar te zwijgen van irritante kleurzwemen, of gewoon fletse kleuren, moet het bij zwart-wit wel heel erg uit de hand lopen wil de foto echt ontoonbaar worden. Hierdoor is zwart-wit ook heel geschikt voor fotografische experimenten. Mijn zelfgemaakte pinhole-camera’s waren een matig succes, de meeste foto’s werden te licht of juist te donker. Tot ik het met zwart-witfilm probeerde en ik wel prima foto’s kreeg. Ook allerlei oude camera’s die gemaakt zijn in een tijd dat de meest film nog een heel lage iso had, produceren betere foto’s als je er een zwart-wit rolletje in stopt.

Zwart-wit pinholefoto’s met een zelfgeknutselde camera.

3. Je kan het zelf ontwikkelen en afdrukken.
Tuurlijk, je kan ook kleur en dia zelf ontwikkelen, maar zwart-wit is wel een stuk makkelijker. De chemicalieën zijn goedkoper, de temperatuur komt minder nauwkeurig, het is makkelijker een goed resultaat te krijgen, en je kunt zelf makkelijk afdrukken maken. Niet voor niets werk je bij de doorsnee doka-cursus met zwart-wit. Wil je zelf foto’s ontwikkelen en afdrukken (en dat is heel leuk), dan is zwart-wit de aangewezen film. Vooral het afdrukken zou iedere lomograaf toch minstens een keer zelf moeten doen. Het is zo ontzettend leuk om een stuk papier in een badje te dompelen en dan langzaam je foto te zien verschijnen!

Zelf ontwikkelde en afgedrukte plaatjes.

4. Zelfs (bijna) zonder schadelijke chemicalieën.
Als je alleen je negatieven wil ontwikkelen, en geen afdrukken maakt, hoef je zelfs geen ingewikkelde chemicalieën aan te schaffen om je rolletje te ontwikkelen. Het kan ook met koffie. Ja echt, oploskoffie met vitamine C en schoonmaaksoda werken ook. Allemaal gewoon te krijgen in de betere supermakt of drogist. Het is even pielen met de exacte verhoudingen, maar het kan wel. Cafenol heet het mengsel ook wel, en als je erop googelt kom je heel wat handleidingen tegen. Deze bijvoorbeeld, van Photojojo

Ik geef het toe, het is mij nog nooit gelukt. Maar anderen wel. Zoals Flashstalker, Aanum, Zark, Thejunkman en Paappraiser.

5. Je hebt meer keuze dan je denkt.
Je denkt misschien, zwart-wit is zwart-wit, maar dat is niet zo. Zo heb je bij zwart-wit een ruime keuze in snelheden. 50 iso is makkelijk te vinden, en heel geschikt voor die antieke boxcamera van de rommelmarkt. Maar ook 3200 iso film is te krijgen, en 25 iso, en zo’n beetje elke iso ertussen: 100, 125, 200, 400, 800, 1600. Dan is er ook nog infraroodfilm en pseudo-infraroodfilm. Je hebt films met een hele fijne korrel, voor haarscherpe details, en films met grove korrel, voor een ruige look.

3200 iso, 125 iso, 400 iso, 100 iso, verlopen 200 iso film]

6. Je kunt ook midden op de dag en op sombere dagen mooie foto’s maken.
Saaie grijze lucht? Gen probleem, in zwart-wit valt het nauwelijks op. Keihard licht midden op de dag? Mooi! Dat zorgt voor flinke contrasten, en die geven prima foto’s in zwart-wit. Geen gedoen met vroeg opstaan of lang blijven plakken om maar te kunnen fotograferen tijdens het golden hour dus.

Grijze dagen of juist hard licht? Geen probleem.

7. Het ziet er cool uit.
Ja, kleur is mooi hoor. Maar zwart-wit is gewoon supercool. Ik zeg Anton Corbijn. Q.E.D.

geschreven door stratski op 2012-09-07 in #gear #tipster #inspiratie #cafenol #zwart-wit #holland #dutch #netherlands #tipster #b-w #nld #nederland #doka #film

Een comment

 1. yblomo
  yblomo ·

  Leuk geschreven. Ik ben gek op zwart wit!

Meer interessante artikelen

 • 20% korting op LomoChrome Purple en LomoChrome Turquoise films (plus nog meer bijzondere korting op film!)

  geschreven door shhquiet op 2015-08-10 in #gear #nieuws
  20% korting op LomoChrome Purple en LomoChrome Turquoise films (plus nog meer bijzondere korting op film!)

  De zomer is de beste tijd om Lomography film uit te proberen! De zon maakt alles namelijk nog levendiger en kleurrijker. En wat nou als je die kleuren kan transformeren in gekke, verbazingwekkende tinten? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een rolletje LomoChrome Purple of LomoChrome Turquoise in je favoriete camera laden. En het goede nieuws is: ze zijn in de sale!

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  geschreven door shhquiet op 2014-12-01 in #nieuws
  Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  Het is Cyber Monday: dit is het startsein voor een goede week evenals het begin van het vakantieseizoen! Een ideaal moment om te beginnen met winkelen voor cadeaus, vinden we.

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-07-07 in #world #lifestyle
  Over rauwe schoonheid: Een interview met portrettist Don Micheal Acler De Leon

  Hij vraagt respectvol om een fotosessie. Hij legt niet uit waarom en als je verlegen bent zal je jezelf afvragen wat hij in jou zag. Hij begroet terughoudendheid met begrip en een overtuigde ja met gelijk enthousiasme. Als de dag daar is behandelt hij jou als een gelijke. En als hij praat over het resultaat- meestal foto’s van je meest zelfverzekerde ik- noemt hij jou een muse.

 • 7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  geschreven door jacobs op 2014-12-07 in #nieuws
  7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  Op zoek naar een goede deal voor een geweldige camera voor de feestdagen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Advent Deal van vandaag schenkt een ongelooflijke 20% korting op onze Horizon en Belair camera's én al onze overige Premium Camera's!

 • Shop Nieuws

  De allernieuwste Diana Mini!

  De allernieuwste Diana Mini!

  We hebben een nieuw lid van de Diana Mini Familie - de Diana Mini Monte Rosa wintereditie - die al momenten kan vastleggen op 35mm film in vierkant of half-frame formaat! met

 • De Lomo’Instant Wide "Share The News" wedstrijd

  geschreven door Lomography op 2015-10-21 in #gear #wedstrijden #videos
  De Lomo’Instant Wide "Share The News" wedstrijd

  Als je de afgelopen week op Neptunes hebt gezeten (wacht, hoe ben je daar gekomen!?) heb je het misschien gemist – De gloednieuwe Lomo’Instant Wide is geland! De Pre-orders voor de meest creatieve instant camera met wijd fotoformaat stromen binnen en om het nog spannender te maken hebben we besloten om er ook een wedstrijd aan te wijden.

 • Weekendje Amsterdam op de planning? Ga naar The Weekend Show van FOTOFactory!

  geschreven door anna-lomo op 2014-12-12 in #events
  Weekendje Amsterdam op de planning? Ga naar The Weekend Show van FOTOFactory!

  Kom in het weekend van 16, 17 en 18 januari gezellig eens richting Amsterdam. Waarom? Omdat het dan tijd is voor The Weekend Show van FOTOfactory Amsterdam! Een weekend lang vol inspiratie, workshops en presentaties - volledig gewijd aan fotografie! Kom je ook?

 • De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-01 in #gear #nieuws #lifestyle
  De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  Lomography heeft de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control lens campagne op Kickstarter gelanceerd. Gelukkig was ik in staat om het prototype van de lens in februari uit te proberen. En als je in februari in New York City bent, is er een ding dat je niet mag missen: Fashion Week.

 • Shop Nieuws

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws #videos
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!