Zeven redenen waarom je zwart-wit moet proberen

1

Twijfel je of je zwart-wit film iets voor jou is? Dan zijn hier een paar goede redenen om het gewoon eens te proberen.

Credits: stratski

1. Van zwart-wit ga je beter fotograferen.
Okay, dat is wel een sterke bewering natuurlijk. Maar zwart-wit is heel geschikt om te oefenen met compositie, vormen en lichtinval. Zonder de afleiding van kleur worden contrast, texturen en patronen belangrijker, en je leert op een andere manier te kijken. Een rode bloem tegen een groene achtergrond blijkt in zwart-wit nauwelijks af te steken. Een drukke wirwar in allerlei kleuren blijkt in zwart-wit juist een mooi rustige achtergrond te vormen. Het is leuk om met dit soort dingen te spelen.

Credits: stratski

2. Zwart-wit is heel vergevingsgezind.
Zwart-witnegatieven zijn heel flexibel. Foto wat onderbelicht? Of juist overbelicht? Geen probleem, je kunt er toch nog vrij makkelijk prima afdrukken (of scans) uit peuren. Waar je met kleurenfilm vrij snel veel te donkere of te lichte foto’s krijgt, om maar te zwijgen van irritante kleurzwemen, of gewoon fletse kleuren, moet het bij zwart-wit wel heel erg uit de hand lopen wil de foto echt ontoonbaar worden. Hierdoor is zwart-wit ook heel geschikt voor fotografische experimenten. Mijn zelfgemaakte pinhole-camera’s waren een matig succes, de meeste foto’s werden te licht of juist te donker. Tot ik het met zwart-witfilm probeerde en ik wel prima foto’s kreeg. Ook allerlei oude camera’s die gemaakt zijn in een tijd dat de meest film nog een heel lage iso had, produceren betere foto’s als je er een zwart-wit rolletje in stopt.

Zwart-wit pinholefoto’s met een zelfgeknutselde camera.

3. Je kan het zelf ontwikkelen en afdrukken.
Tuurlijk, je kan ook kleur en dia zelf ontwikkelen, maar zwart-wit is wel een stuk makkelijker. De chemicalieën zijn goedkoper, de temperatuur komt minder nauwkeurig, het is makkelijker een goed resultaat te krijgen, en je kunt zelf makkelijk afdrukken maken. Niet voor niets werk je bij de doorsnee doka-cursus met zwart-wit. Wil je zelf foto’s ontwikkelen en afdrukken (en dat is heel leuk), dan is zwart-wit de aangewezen film. Vooral het afdrukken zou iedere lomograaf toch minstens een keer zelf moeten doen. Het is zo ontzettend leuk om een stuk papier in een badje te dompelen en dan langzaam je foto te zien verschijnen!

Zelf ontwikkelde en afgedrukte plaatjes.

4. Zelfs (bijna) zonder schadelijke chemicalieën.
Als je alleen je negatieven wil ontwikkelen, en geen afdrukken maakt, hoef je zelfs geen ingewikkelde chemicalieën aan te schaffen om je rolletje te ontwikkelen. Het kan ook met koffie. Ja echt, oploskoffie met vitamine C en schoonmaaksoda werken ook. Allemaal gewoon te krijgen in de betere supermakt of drogist. Het is even pielen met de exacte verhoudingen, maar het kan wel. Cafenol heet het mengsel ook wel, en als je erop googelt kom je heel wat handleidingen tegen. Deze bijvoorbeeld, van Photojojo

Ik geef het toe, het is mij nog nooit gelukt. Maar anderen wel. Zoals Flashstalker, Aanum, Zark, Thejunkman en Paappraiser.

5. Je hebt meer keuze dan je denkt.
Je denkt misschien, zwart-wit is zwart-wit, maar dat is niet zo. Zo heb je bij zwart-wit een ruime keuze in snelheden. 50 iso is makkelijk te vinden, en heel geschikt voor die antieke boxcamera van de rommelmarkt. Maar ook 3200 iso film is te krijgen, en 25 iso, en zo’n beetje elke iso ertussen: 100, 125, 200, 400, 800, 1600. Dan is er ook nog infraroodfilm en pseudo-infraroodfilm. Je hebt films met een hele fijne korrel, voor haarscherpe details, en films met grove korrel, voor een ruige look.

3200 iso, 125 iso, 400 iso, 100 iso, verlopen 200 iso film]

6. Je kunt ook midden op de dag en op sombere dagen mooie foto’s maken.
Saaie grijze lucht? Gen probleem, in zwart-wit valt het nauwelijks op. Keihard licht midden op de dag? Mooi! Dat zorgt voor flinke contrasten, en die geven prima foto’s in zwart-wit. Geen gedoen met vroeg opstaan of lang blijven plakken om maar te kunnen fotograferen tijdens het golden hour dus.

Grijze dagen of juist hard licht? Geen probleem.

7. Het ziet er cool uit.
Ja, kleur is mooi hoor. Maar zwart-wit is gewoon supercool. Ik zeg Anton Corbijn. Q.E.D.

geschreven door stratski op 2012-09-07 in #gear #tutorials #inspiratie #netherlands #zwart-wit #b-w #holland #film #nld #nederland #cafenol #dutch #doka #tipster

Een comment

 1. yblomo
  yblomo ·

  Leuk geschreven. Ik ben gek op zwart wit!

Meer interessante artikelen

 • 20% korting op LomoChrome Purple en LomoChrome Turquoise films (plus nog meer bijzondere korting op film!)

  geschreven door shhquiet op 2015-08-10 in #nieuws #gear
  20% korting op LomoChrome Purple en LomoChrome Turquoise films (plus nog meer bijzondere korting op film!)

  De zomer is de beste tijd om Lomography film uit te proberen! De zon maakt alles namelijk nog levendiger en kleurrijker. En wat nou als je die kleuren kan transformeren in gekke, verbazingwekkende tinten? Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is een rolletje LomoChrome Purple of LomoChrome Turquoise in je favoriete camera laden. En het goede nieuws is: ze zijn in de sale!

 • Master of Monotone: Zwart, Grijs, Wit

  geschreven door lomographymagazine op 2016-02-29 in
  Master of Monotone: Zwart, Grijs, Wit

  Spelen met zwart-wit film is de beste manier om je vaardigheid in het vastleggen van licht en schaduw te verbeteren. Check hier een aantal mooie voorbeelden van de Lomography community.

 • Geselecteerde shipping deals voor Last Minute Shoppers!

  geschreven door Lomography op 2015-12-17 in #nieuws #gear
  Geselecteerde shipping deals voor Last Minute Shoppers!

  Moet je het perfecte cadeau voor je geliefden nog vinden? Of is het nu eindelijk tijd om jezelf te verwennen? Hoe dan ook, je hebt geluk — we hebben overal ter wereld holiday shipping deals! Afhankelijk vanuit welk land kan elke bestelling van meer dan €150/£150/$200 in aanmerking komen voor gratis express verzending voor de cut off data. Lees hier alle details!

 • Shop Nieuws

  Stuur je LomoLAB rollen naar ons kantoor in Amsterdam!

  Stuur je LomoLAB rollen naar ons kantoor in Amsterdam!

  Vanaf deze maand kun je je filmrollen weer opsturen (of door de brievenbus gooien) naar ons kantoor in Amsterdam zodat het enige echte LomoLab je rollen kan ontwikkelen. Hoe en wat? Check hier alle details!

 • Dit zijn de resultaten van onze caffenol workshop met Simply Slow!

  geschreven door Anna Meijer op 2015-12-09 in #people #nieuws #gear #tutorials
  Dit zijn de resultaten van onze caffenol workshop met Simply Slow!

  Check hier de beste resultaten van onze caffenol workshop met Simply Slow. Deze foto's zijn het bewijs dat je een zwart-wit rolletje in koffie kunt ontwikkelen!

 • De esthetiek van de nieuwe Russar+: 5 Tips

  geschreven door lomography op 2015-10-29 in #gear #tutorials
  De esthetiek van de nieuwe Russar+: 5 Tips

  Met uitzonderlijk vakmanschap en functies is de nieuwe Russar+ inderdaad een mooie fotografische uitrusting. Het juiste om dan te doen is om alleen maar de beste beelden met deze lens te fotograferen. Dat gezegd hebbende: check hier een paar tups om je te helpen de juiste onderwerpen te vinden, maar ook om de juiste compositie te bepalen en ze te vangen.

 • 6 infrarood films voor een buitenaardse glow

  geschreven door lomographymagazine op 2016-04-11 in #gear
  6 infrarood films voor een buitenaardse glow

  Infrarood films zijn gewild om hun altijd schijnende highlights en verbeterde diepte en contrast. Nieuwsgierig? Check hier een lijst van films om te proberen.

 • Shop Nieuws

  Ontdek de nieuwe Jupiter 3+

  Ontdek de nieuwe Jupiter 3+

  Een herleving van Russisch premium optiek met dezelfde elegantie en klassiek compact design. Verkrijgbaar in kleine hoeveelheden op een wie het eerst komt, het eerst maalt basis.

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door K. Aquino op 2015-06-22 in #gear
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  geschreven door Lomography op 2016-02-28 in #gear
  Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  De dagen worden langer en het weer warmer; de perfecte tijd om je Lomo LC-Wide weer mee te nemen voor die roadtrips met vrienden, avonturen in het skate park, en luie picknicks in het park! Deze lente scènes vol warm licht en boeiende kleuren zijn het perfecte onderwerp voor deze veelzijdige 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige community foto's gemaakt met de Lomo LC-Wide!

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door lomographymagazine op 2015-07-29 in #gear
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Shop Nieuws

  Unibrom 160 BP 9x12 Photopaper 25-pak

  Unibrom 160 BP 9x12 Photopaper 25-pak

  Je eigen monochrome meesterwerken afdrukken? Ga voor het Unibrom Photo Paper voor mooie 10x15cm zwart-wit foto's

 • Liefde en leven in analoog met "Viewfinder": een korte film

  geschreven door lomographymagazine op 2016-05-16 in #videos
  Liefde en leven in analoog met "Viewfinder": een korte film

  Hier is iets om je maandag blues verheffen: een Britse filmmaker creëerde een korte maar zoete film over hoe een filmcamera iemands leven kan veranderen.

 • Eric Kim over analoge straatfotografie

  geschreven door lomographymagazine op 2016-03-11 in #videos
  Eric Kim over analoge straatfotografie

  Misschien heb je al eens gehoord van de naam Eric Kim. Voor alle analoge beginners; hier legt hij uit waarom en hoe je de stad op film moet vastleggen.

 • Een geheim van de kosmos: de geschiedenis van een kosmonaut

  geschreven door Lomography op 2016-01-20 in #nieuws #gear
  Een geheim van de kosmos: de geschiedenis van een kosmonaut

  Ben je net zo enthousiast over onze nieuwe lancering als wij? We kunnen haast niet wachten, maar we zijn bijna over de grens! We houden dit geheim dan nog wel in ons docking station voor de galactische lancering aanstaande donderdag, maar in de tussentijd lees je hier enkele hilarische en historische leuke feiten over de Russische Ruimtevaart om je een paar aanwijzingen over ons kosmische geheim te geven.