Lomography's Beginners Gids: Het woordenboek voor nieuwkomers

Wat betekent vignettering en wat heeft het met de LC-A+ te maken? Wat gebeurt er als je een fotorolletje crosst en wat is het verschil tussen een pinhole en een panoramacamera? Als je voor het eerst de Lomography website bezoekt zullen vreemde termen zoals deze je om de oren vliegen. Geen zorgen! In dit artikel worden alle bijzondere begrippen uitgelegd!

Soorten camera’s

Middenformaatcamera’s – Camera’s zoals de Diana F+ en Lubitel 166+. Ze werken met 120 film en maken geweldige vierkante foto’s.

*Instant camera’s * – Laad een instant camera met wat film en je hebt binnen enkele seconden je foto! Daarnaast verkoopt Lomography speciale instant achterkant voor diverse camera’s. Klik bijvoorbeeld de LC-A Instant Back+ of Diana Instant Back+ op een LC-A+" of Diana F+ camera en hij verandert in een instant camera!

Panorama camera’s – Met een panorama camera kun je meer op de foto krijgen en zijn je foto’s langer dan normaal. De Sprocket Rocket, Spinner 360° & de Horizon zijn camera’s die dit soort foto’s maken.

Pinhole camera’s – Camera’s met een piepklein gaat (of ‘kleine diafragma-opening’ om maar in fotografietermen te spreken) en zonder lens – hierdoor hebben pinholefoto’s vaak een dromerig sfeertje. Wil jij graag met pinholefotografie aan de slag? Fotografeer dan bijvoorbeeld met de Diana Multi Pinhole Operator; deze camera heeft drie gaatjes in plaats van één en je kunt gelijk met verschillende kleurenfilters experimenteren!

Fisheye camera’s – Deze camera’s produceren unieke, cirkelvormige foto’s. Ze beschikken over een 170° groothoeklens, dus je zult er meer mee kunnen vastleggen dan je zelf ziet. Fisheye camera's zijn ook perfect om close-up foto’s mee te maken!

Multilens camera’s – Dit zijn camera’s met meer dan één lens; zodra je de sluiterknop indrukt, zullen meerdere foto’s gemaakt worden. Het eindresultaat bestaat dan ook uit verschillende kleine foto’s op één afdruk. De Actionsampler en Supersampler hebben vier lenzen waardoor je bij afdrukken van deze camera’s een foto met vier, opeenvolgende kleine foto’s krijgt. De Oktomat heeft acht lenzen. Deze camera maakt dus acht, opeenvolgende kleine foto’s. De Pop9 heeft nog een lens meer, maar het bijzondere aan deze camera is vooral dat de negeven foto’s op hetzelfde moment gemaakt worden. Deze camera produceert dus een foto met negen gelijke foto’s.

Credits: albeelee

Filmsoorten

35mm – De meestvoorkomende filmsoort. Je vindt hem zelfs nog in de supermarkt en je kunt hem vaak gewoon bij een drogisterij laten ontwikkelen. Veel Lomography camera’s werken met deze filmsoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de LC-A+, LC-Wide, LomoKino, Spinner 360°, Diana Mini en Sprocket Rocket. Over het algemeen kun je op een 35mm fotorolletje zo’n 36 foto’s maken.

120 – Filmsoort die samengaat met middenformaatcamera’s zoals de Diana F+ en Lubitel 166+. 120 film ziet er anders uit dan 35mm film en produceert vaak foto’s met meer details. Vaak kun je op één 120 film zo’n 12 tot 16 foto’s maken. Het is iets lastiger om een fotolab te vinden die deze filmsoort ontwikkelt, maar bij het LomoLab kan het sowieso!

110 – Lomography heeft het 110 filmformaat helemaal teruggebracht voor een nieuwe generatie analoge fanaten! Je kunt tot nu toe kiezen uit Orca zwart-wit 110 film of Tiger kleur negatief 110 film – Maar er komt natuurlijk nog veel meer! Als je op zoek bent naar een 110 camera, check dan vooral de Fisheye Baby 110 en Diana Baby 110. Zoek je naar een fotolab om je 110 film te laten ontwikkelen? Bekijk dan het 110 Film FAQ gedeelte.

Kleur negatief film – Dit is de meestvoorkomende filmsoort; hij bestaat onder andere als Kleur negatief 35mm en Kleur negatief 120 film. Als je kleur negatief film laat ontwikkelen, krijg je van je fotolab ‘negatieven’ terug. De film wordt vaak met een proces genaamd C-41 ontwikkeld.

Diafilm – In tegenstelling tot kleur negatief film krijg je wanneer je diafilm laat ontwikkelen positieve beelden terug. De film bestaat als 35mm diafilm en 120 diafilm. Kleuren diafilm wordt meestal met E-6 chemicaliën ontwikkeld, maar lomografen experimenteren natuurlijk graag. Als de film in de ‘verkeerde’ C-41 chemicaliën wordt ontwikkeld heet dat crossprocessen en hierdoor krijg je vaak wilde, levendige kleuren op je foto’s.

Infrarood – Infrarood film is gevoelig voor infrarood licht en je foto’s zullen dan ook heel iets anders laten zien dan je van tevoren verwacht. Bomen worden wit terwijl de lucht pikzwart tevoorschijn komt. Het is een uniek effect en dit levert vaak vette foto’s op! In de Lomography shop vind je infrarood 35mm en Infrared 120 film.

Instant film – Wanneer je met een instant camera werkt, heb je instant film nodig. De film glijdt uit je camera vlak nadat je de sluiterknop hebt ingedrukt. Vervolgens komt de foto binnen een paar minuten tevoorschijn – Hoe vet is dat?

Verlopen – Net als zoveel andere dingen in het leven, hebben fotorolletjes een houdbaarheidsdatum. Vaak gooien mensen de rolletjes weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar de meeste lomografen zijn juist op zoek naar verlopen film. Deze fotorolletjes leveren namelijk vaak bijzondere foto’s op. De ene keer zorgt verlopen film voor wazige kleuren terwijl je de andere keer weer heel andere onverwachte resultaten kunt behalen. Het tofste aan verlopen film is dan ook dat je nooit weet wat je krijgt!

Credits: fruchtzwerg_hh

Fotografietermen

Diafragma – Het woord ‘diafragma’ slaat op het formaat van het gaatje waardoor licht je camera inschijnt. Een grote diafragma-opening betekent dan ook dat er veel licht in je camera komt wanneer je een foto maakt. Een kleine diafragama-opening betekent het tegenovergestelde. Bij veel camera’s kun je zelf de grootte van deze opening aanpassen maar sommige camera’s hebben een vaste diafragma-opening.

ISO – De ISO-waarde van een fotorolletje staat voor de snelheid of lichtgevoeligheid van de film. Een film met een lage ISO-waarde (zoals 100 bijvoorbeeld) is niet zo gevoelig voor licht en produceert films met een kleine korrel. Deze film kun je dan ook het beste gebruiken op een heldere, zonnige dag. Fotorolletjes met een hogere ISO-waarde (zoals 800 bijvoorbeeld) zijn veel gevoeliger voor licht en daardoor perfect voor een bewolkte dag of wanneer je binnen foto’s gaat maken.

Crossprocessen (X-Pro) – Een term die op de Lomography website veel te vinden is, is ‘crossprocessen’ (ook wel X-Pro genoemd). Deze term staat voor het ‘verkeerd’ ontwikkelen van je fotorolletje. Hiermee bedoelen we het ontwikkelen van diafilm met het proces voor kleuren negatief film en andersom. Crossprocessen levert vaak wilde en bizarre kleuren op. Lees vooral ook eens onze handleiding over crossprocessen voor meer informatie!

Meervoudige belichtingen – Een meervoudig belichtte foto (ook wel MX-foto genoemd) is een foto waarbij meerdere foto’s op hetzelfde frame zijn geschoten. Veel Lomography camera’s hebben een MX-knop waardoor je dit resultaat gemakkelijk kunt behalen. Deze knop zit bijvoorbeeld op de LC-A+, LC-Wide, La Sardina, Diana F+, Diana Mini en Sprocket Rocket.

Half-frame – Met een half-frame camera kun je twee foto’s op één standaard 35mm frame maken. Hierdoor kun je dus 72 foto’s op één fotorolletje in plaats van de standaard 36 foto’s maken. Twee Lomography camera’s waarmee dit kan zijn de schattige Diana Mini en de getalenteerde LC-Wide.

Sprockets – Sprockets zijn de herkenbare gaatjes van 35mm fotorolletjes. De kleine perforaties lopen langs de rand van de film en ze zorgen ervoor dat de film goed in een 35mm camera bevestigd kan worden. Ze worden vaak niet belicht als je een foto maakt, maar met camera’s zoals de Sprocket Rocket en Spinner 360°, kan het wel! Dit levert mooie unieke beelden op!

Groothoek – Met een groothoeklens kun je meer vastleggen dan met een standaard lens. Een paar groothoekwondertjes van Lomography zijn bijvoorbeeld de LC-Wide, Sprocket Rocket en La Sardina.

Vignetten – Het woord vignetten slaat op de donkere hoeken op een foto. Dit effect is typerend voor veel analoge camera’s en het zorgt er vaak voor dat het midden van een foto extra wordt benadrukt.

Verzadiging – Wanneer je over verzadiging praat, praat je over de felheid van de kleuren van een foto. Een goed verzadigde foto zit dus vol kleuren en contrast. Veel Lomography camera’s leveren van zichzelf natuurlijk verzadigde foto’s en dit is vooral goed te zien wanneer een fotorolletje gecrossprocesst wordt.

“Meer uitleg over fotografietermen vind je in de Lomography FAQ”:http://www.lomography.nl/about/faq/2110-the-lomography-analogue-photoglossary

Ben je op zoek naar je eerste Lomography camera? Check vooral onze Beginners Gids. Daar vind je geheid je eerste analoge liefde!

written by tomas_bates on 2012-09-16 in #lifestyle #beginners #beginners-guide #handleiding #termen #begrippen #ideas-by-photo-type #lomography-beginners #recommendations #nld #woordenboek #dutch #tips #nieuw #netherlands #starters #lomography-beginners-guide #beginnershandleiding #suggestions #analoge-fotografie #camera-suggestions #holland #nederland

More Interesting Articles

 • Filmvernietigingstips: Filmsoep van ammoniak en DIY ontwikkelen

  written by aguillem on 2014-06-08 in #gear #tipster
  Filmvernietigingstips: Filmsoep van ammoniak en DIY ontwikkelen

  Hoogstwaarschijnlijk heb je wel eens gehoord van filmsoep. Benieuwd naar wat er gebeurt als je ammoniak op de film spettert voor je ontwikkelt?

 • De Diana F+ Kroniek: Deel II

  written by audiosoldier on 2014-10-07 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel II

  Net zoals in De Diana F+ Kroniek Deel I worden hier alle tips & tricks over de Diana F+ even op een rijtje gezet zodat zowel beginners, gevorderden als meesters altijd de belangrijkste informatie nog even kunnen nalezen! Vandaag aan de beurt: Lenzen en accessoires!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  written by jacobs on 2014-12-19 in #news
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Shop News

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Mozes and the Firstborn ging op tour en nam Lomography fotorolletjes mee

  written by anna-lomo on 2015-01-02 in #people #lomoamigos
  Mozes and the Firstborn ging op tour en nam Lomography fotorolletjes mee

  We gaven Mozes and the Firstborn - muzikaal talent uit Eindhoven - een La Sardina en wat fotorolletjes mee voor hun tour door Amerika maar vergaten de camera in te pakken. Niet getreurd! Ze wisten een vintage camera op de kop te tikken en schoten alsnog onze Lomography rolletjes vol. Check de resultaten en het interview van onze nieuwste Amigo's hier!

 • Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  written by alienmeatsack on 2014-08-29 in #gear #tipster
  Lekker testen met Lomochrome Purple en kleurenfilters

  Hou jij ook zo van Lomography's Lomochrome Purple XR 100-400 film? Ik wel! Zullen we eens bekijken wat deze toffe film doet als je kleurenfilters op je lens zet? Ik heb geprobeerd alles vast te leggen zodat anderen het kunnen nadoen en zelf kunnen experimenteren. Ik hoop dat je er iets aan hebt.

 • Colorsplashen voor dummies

  written by shhquiet on 2014-05-29 in #gear #tipster
  Colorsplashen voor dummies

  Colorsplashen kan wonderen doen voor je foto's. Het kan de sfeer van het beeld aanpassen, kleuren verbeteren, of je foto van een geheel nieuw perspectief benaderen! Je hebt hier geen geavanceerde fotoskills voor nodig. Alles wat je nodig hebt is een Colorsplash camera (of flitser) en je verbeelding. 'Verf' je hond groen, kleur het gezicht van je vriend roze... De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier is een lijst van technieken die je gedurende de dag kunt proberen.

 • Shop News

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  written by anna-lomo on 2014-07-17 in #competitions
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  written by jillytanrad on 2014-04-18 in #lifestyle
  Wat te fotograferen met de Russar+ Lens

  Als de moeder van alle moderne groothoeklenzen schiet de nieuwe Russar+ Lens scherpe groothoekfoto's vol karakter. De vaste en compacte ultragroothoek 20mm lens kan worden gebruikt om nagenoeg alles te fotograferen, en is te gebruiken met een verscheidenheid aan film en digitale camera's. Je kunt het volledige potentieel benutten door je onderwerpen vanuit een creatief perspectief vast te leggen!

 • De Diana Mini: een kleine kanjer!

  written by panchoballard on 2014-05-28 in #reviews
  De Diana Mini: een kleine kanjer!

  Je zou denken dat een camera die zo klein en schattig is als de Diana mini een hebbedingetje is - gewoon een leuk apparaatje om op vakantie wat kekke kiekjes mee te schieten. En hoewel het inderdaad een prima camera is om dat mee te doen, kan ze nog zo veel meer! Profiteer van de vele functies en verander je camera in een creatieve krachtpatser!

 • Shop News

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #people #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • 4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  written by jacobs on 2014-12-04 in #news
  4 december - Advent Deal: op zoek naar een leuke camera? (Online Code: BRIGHTDELIGHT15)

  Het is weer die tijd van het jaar — de Lomography Advent deals! Als je op zoek bent naar een mooi cadeau voor creatieve mensen of voor jezelf: wij hebben het voor je. De deal van vandaag is geldig op onze Diana F+ en Diana Mini en onze overige plastic camera's.

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  written by Lomography on 2014-09-03 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.