Lomography's Beginners Gids: Het woordenboek voor nieuwkomers

Wat betekent vignettering en wat heeft het met de LC-A+ te maken? Wat gebeurt er als je een fotorolletje crosst en wat is het verschil tussen een pinhole en een panoramacamera? Als je voor het eerst de Lomography website bezoekt zullen vreemde termen zoals deze je om de oren vliegen. Geen zorgen! In dit artikel worden alle bijzondere begrippen uitgelegd!

Soorten camera’s

Middenformaatcamera’s – Camera’s zoals de Diana F+ en Lubitel 166+. Ze werken met 120 film en maken geweldige vierkante foto’s.

*Instant camera’s * – Laad een instant camera met wat film en je hebt binnen enkele seconden je foto! Daarnaast verkoopt Lomography speciale instant achterkant voor diverse camera’s. Klik bijvoorbeeld de LC-A Instant Back+ of Diana Instant Back+ op een LC-A+" of Diana F+ camera en hij verandert in een instant camera!

Panorama camera’s – Met een panorama camera kun je meer op de foto krijgen en zijn je foto’s langer dan normaal. De Sprocket Rocket, Spinner 360° & de Horizon zijn camera’s die dit soort foto’s maken.

Pinhole camera’s – Camera’s met een piepklein gaat (of ‘kleine diafragma-opening’ om maar in fotografietermen te spreken) en zonder lens – hierdoor hebben pinholefoto’s vaak een dromerig sfeertje. Wil jij graag met pinholefotografie aan de slag? Fotografeer dan bijvoorbeeld met de Diana Multi Pinhole Operator; deze camera heeft drie gaatjes in plaats van één en je kunt gelijk met verschillende kleurenfilters experimenteren!

Fisheye camera’s – Deze camera’s produceren unieke, cirkelvormige foto’s. Ze beschikken over een 170° groothoeklens, dus je zult er meer mee kunnen vastleggen dan je zelf ziet. Fisheye camera's zijn ook perfect om close-up foto’s mee te maken!

Multilens camera’s – Dit zijn camera’s met meer dan één lens; zodra je de sluiterknop indrukt, zullen meerdere foto’s gemaakt worden. Het eindresultaat bestaat dan ook uit verschillende kleine foto’s op één afdruk. De Actionsampler en Supersampler hebben vier lenzen waardoor je bij afdrukken van deze camera’s een foto met vier, opeenvolgende kleine foto’s krijgt. De Oktomat heeft acht lenzen. Deze camera maakt dus acht, opeenvolgende kleine foto’s. De Pop9 heeft nog een lens meer, maar het bijzondere aan deze camera is vooral dat de negeven foto’s op hetzelfde moment gemaakt worden. Deze camera produceert dus een foto met negen gelijke foto’s.

Credits: albeelee

Filmsoorten

35mm – De meestvoorkomende filmsoort. Je vindt hem zelfs nog in de supermarkt en je kunt hem vaak gewoon bij een drogisterij laten ontwikkelen. Veel Lomography camera’s werken met deze filmsoort. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de LC-A+, LC-Wide, LomoKino, Spinner 360°, Diana Mini en Sprocket Rocket. Over het algemeen kun je op een 35mm fotorolletje zo’n 36 foto’s maken.

120 – Filmsoort die samengaat met middenformaatcamera’s zoals de Diana F+ en Lubitel 166+. 120 film ziet er anders uit dan 35mm film en produceert vaak foto’s met meer details. Vaak kun je op één 120 film zo’n 12 tot 16 foto’s maken. Het is iets lastiger om een fotolab te vinden die deze filmsoort ontwikkelt, maar bij het LomoLab kan het sowieso!

110 – Lomography heeft het 110 filmformaat helemaal teruggebracht voor een nieuwe generatie analoge fanaten! Je kunt tot nu toe kiezen uit Orca zwart-wit 110 film of Tiger kleur negatief 110 film – Maar er komt natuurlijk nog veel meer! Als je op zoek bent naar een 110 camera, check dan vooral de Fisheye Baby 110 en Diana Baby 110. Zoek je naar een fotolab om je 110 film te laten ontwikkelen? Bekijk dan het 110 Film FAQ gedeelte.

Kleur negatief film – Dit is de meestvoorkomende filmsoort; hij bestaat onder andere als Kleur negatief 35mm en Kleur negatief 120 film. Als je kleur negatief film laat ontwikkelen, krijg je van je fotolab ‘negatieven’ terug. De film wordt vaak met een proces genaamd C-41 ontwikkeld.

Diafilm – In tegenstelling tot kleur negatief film krijg je wanneer je diafilm laat ontwikkelen positieve beelden terug. De film bestaat als 35mm diafilm en 120 diafilm. Kleuren diafilm wordt meestal met E-6 chemicaliën ontwikkeld, maar lomografen experimenteren natuurlijk graag. Als de film in de ‘verkeerde’ C-41 chemicaliën wordt ontwikkeld heet dat crossprocessen en hierdoor krijg je vaak wilde, levendige kleuren op je foto’s.

Infrarood – Infrarood film is gevoelig voor infrarood licht en je foto’s zullen dan ook heel iets anders laten zien dan je van tevoren verwacht. Bomen worden wit terwijl de lucht pikzwart tevoorschijn komt. Het is een uniek effect en dit levert vaak vette foto’s op! In de Lomography shop vind je infrarood 35mm en Infrared 120 film.

Instant film – Wanneer je met een instant camera werkt, heb je instant film nodig. De film glijdt uit je camera vlak nadat je de sluiterknop hebt ingedrukt. Vervolgens komt de foto binnen een paar minuten tevoorschijn – Hoe vet is dat?

Verlopen – Net als zoveel andere dingen in het leven, hebben fotorolletjes een houdbaarheidsdatum. Vaak gooien mensen de rolletjes weg als de houdbaarheidsdatum verstreken is, maar de meeste lomografen zijn juist op zoek naar verlopen film. Deze fotorolletjes leveren namelijk vaak bijzondere foto’s op. De ene keer zorgt verlopen film voor wazige kleuren terwijl je de andere keer weer heel andere onverwachte resultaten kunt behalen. Het tofste aan verlopen film is dan ook dat je nooit weet wat je krijgt!

Credits: fruchtzwerg_hh

Fotografietermen

Diafragma – Het woord ‘diafragma’ slaat op het formaat van het gaatje waardoor licht je camera inschijnt. Een grote diafragma-opening betekent dan ook dat er veel licht in je camera komt wanneer je een foto maakt. Een kleine diafragama-opening betekent het tegenovergestelde. Bij veel camera’s kun je zelf de grootte van deze opening aanpassen maar sommige camera’s hebben een vaste diafragma-opening.

ISO – De ISO-waarde van een fotorolletje staat voor de snelheid of lichtgevoeligheid van de film. Een film met een lage ISO-waarde (zoals 100 bijvoorbeeld) is niet zo gevoelig voor licht en produceert films met een kleine korrel. Deze film kun je dan ook het beste gebruiken op een heldere, zonnige dag. Fotorolletjes met een hogere ISO-waarde (zoals 800 bijvoorbeeld) zijn veel gevoeliger voor licht en daardoor perfect voor een bewolkte dag of wanneer je binnen foto’s gaat maken.

Crossprocessen (X-Pro) – Een term die op de Lomography website veel te vinden is, is ‘crossprocessen’ (ook wel X-Pro genoemd). Deze term staat voor het ‘verkeerd’ ontwikkelen van je fotorolletje. Hiermee bedoelen we het ontwikkelen van diafilm met het proces voor kleuren negatief film en andersom. Crossprocessen levert vaak wilde en bizarre kleuren op. Lees vooral ook eens onze handleiding over crossprocessen voor meer informatie!

Meervoudige belichtingen – Een meervoudig belichtte foto (ook wel MX-foto genoemd) is een foto waarbij meerdere foto’s op hetzelfde frame zijn geschoten. Veel Lomography camera’s hebben een MX-knop waardoor je dit resultaat gemakkelijk kunt behalen. Deze knop zit bijvoorbeeld op de LC-A+, LC-Wide, La Sardina, Diana F+, Diana Mini en Sprocket Rocket.

Half-frame – Met een half-frame camera kun je twee foto’s op één standaard 35mm frame maken. Hierdoor kun je dus 72 foto’s op één fotorolletje in plaats van de standaard 36 foto’s maken. Twee Lomography camera’s waarmee dit kan zijn de schattige Diana Mini en de getalenteerde LC-Wide.

Sprockets – Sprockets zijn de herkenbare gaatjes van 35mm fotorolletjes. De kleine perforaties lopen langs de rand van de film en ze zorgen ervoor dat de film goed in een 35mm camera bevestigd kan worden. Ze worden vaak niet belicht als je een foto maakt, maar met camera’s zoals de Sprocket Rocket en Spinner 360°, kan het wel! Dit levert mooie unieke beelden op!

Groothoek – Met een groothoeklens kun je meer vastleggen dan met een standaard lens. Een paar groothoekwondertjes van Lomography zijn bijvoorbeeld de LC-Wide, Sprocket Rocket en La Sardina.

Vignetten – Het woord vignetten slaat op de donkere hoeken op een foto. Dit effect is typerend voor veel analoge camera’s en het zorgt er vaak voor dat het midden van een foto extra wordt benadrukt.

Verzadiging – Wanneer je over verzadiging praat, praat je over de felheid van de kleuren van een foto. Een goed verzadigde foto zit dus vol kleuren en contrast. Veel Lomography camera’s leveren van zichzelf natuurlijk verzadigde foto’s en dit is vooral goed te zien wanneer een fotorolletje gecrossprocesst wordt.

“Meer uitleg over fotografietermen vind je in de Lomography FAQ”:http://www.lomography.nl/about/faq/2110-the-lomography-analogue-photoglossary

Ben je op zoek naar je eerste Lomography camera? Check vooral onze Beginners Gids. Daar vind je geheid je eerste analoge liefde!

geschreven door tomas_bates op 2012-09-16 in #lifestyle #tips #netherlands #nederland #dutch #holland #suggestions #beginners #recommendations #nieuw #analoge-fotografie #nld #starters #handleiding #woordenboek #lomography-beginners-guide #ideas-by-photo-type #beginners-guide #camera-suggestions #beginnershandleiding #lomography-beginners #begrippen #termen
vertaald door marissa

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen