Lomography Beginners Gids: Ideeën per foto type

Dus, je wilt je eerste Lomography snapshot camera kopen. Gefeliciteerd! Er niet helemaal zeker van op welke camera je jezelf wil trakteren? Om te helpen, hebben wij een aantal suggesties voor je. Laat je door ons meenemen naar een aantal basisvragen om over na te denken - en als je een favoriete camera wil aanbevelen aan de nieuwe lomografen, plaats dan een reactie onderaan dit artikel!

Je eerste analoge camera kopen is een speciaal moment

“Welke film wil ik gaan gebruiken?”

Verschillende analoge camera’s schieten met verschillende soorten films. Sommige camera’s schieten met 35mm film; sommigen 110 film, en andere schieten met 120 film (ook wel medium formaat genoemd).

35 mm film zit in een busje en produceert rechthoekige foto’s; het is het soort film dat je kan kopen en ontwikkelen in de lokale supermarkt. Het zal je ook opvallen dat 35mm film kleinere perforaties langs de kant heeft, dit noemen we sprocket gaatjes. In tegenstelling is 120 groter en produceert meer gedetailleerde shots – 120 film heeft geen sprocket gaatjes. 110 film wordt gebruikt bij broekzakformaat camera’s en kan ook in de meeste foto labs ontwikkeld worden.

“Wat voor soort foto’s wil ik schieten?”

Je zult snel merken dat elke Lomography camera iets speciaals heeft. De Spinner 360° produceert 360° panorama foto’s. De Lomo LC-Wide maakt vette groothoek shots en geeft je de keuze uit 3 formaten. De Sprocket Rocket laat de sprocket gaatjes op elke foto zien. De Fisheye Baby 110 legt voor jou plezier vast, fisheye foto’s in een kleiner, draagbaar formaat. Bekijk eens alle camera’s en hun specialiteiten en kies degene die bij je past!

Ideeën per Foto Type

Dit spelletje is heel makkelijk – Kies een foto waarvan jij wel eens een soortgelijke foto van zou willen schieten, dan geven wij je een paar camera aanbevelingen!

Half Frame

Diana Mini – 35mm
LC-Wide – 35mm

Voor Half-Frame foto’s…

Fisheye

Fisheye One – 35mm
Fisheye Baby 110 Metal – 110

Voor Fisheye Photos

Groothoek

LC-Wide – 35mm
La Sardina – 35mm

Voor groothoek foto’s

Panoramisch

Spinner 360° – 35mm
Horizon Kompakt – 35mm

Voor panorama foto’s

Sprocket gaatjes

Sprocket Rocket – 35mm
Spinner 360° – 35mm

Voor Sprocket gaatjes foto’s

Multilens

Supersampler – 35mm
Actionsampler – 35mm

Voor Multilens foto’s

Vierkant

Diana F+ – 120
Diana Mini – 35mm

Voor vierkante foto’s

Heb je al een Lomography camera? Welke zou jij aanbevelen voor mensen die de community gaan joinen? Deel je suggesties als reactie hieronder!

Op zoek naar je eerste Lomography camera? Laat de Beginners Gids je helpen bij je droom naar analoge fotografie!

geschreven door tomas_bates op 2012-09-03 in #lifestyle #beginners-gids #camera-suggesties #ideeen-per-foto-type #lomography-beginners-gids #suggesties #aanbevelingen
vertaald door anna-lomo

Meer interessante artikelen

 • Trakteer jezelf op een camera en bespaar 30% op film!

  geschreven door jacobs op 2014-12-27 in #nieuws
  Trakteer jezelf op een camera en bespaar 30% op film!

  Je hebt weer een wilde kerstvakantie met vrienden, familie, eten en plezier overleefd - nu is het tijd om jezelf een gigantisch klopje op de rug te geven door jezelf te trakteren op een geweldige analoge camera. Bezoek de Online Shop en scoor 30% korting op ons uitgebreide collectie films. Je hebt geen kortingscode nodig!

 • De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  geschreven door shhquiet op 2014-08-18 in #nieuws
  De vijf stylishe jaren van de Diana Mini

  De Diana Mini wordt deze maand vijf! Door de jaren heen hebben we gezien hoe deze schattige 35mm camera van een klassieke analoge schoonheid transformeerde tot een blingbling snapshooter en alles wat daar tussen zit. Herinner je de Love Letters editie nog? Of de Premier Cru? Om je geheugen op te frissen check je hier een galerie van alle Diana Mini stijlen die we in de afgelopen vijf jaar hebben uitgebracht. Welke limited edition is jouw favoriet?

 • Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  geschreven door bgaluppo op 2015-08-03 in #people #lifestyle
  Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

  Misschien heb je het voorbij zien komen als "The Reanimated Film". KONO! films zijn met de hand gerold en ze zijn gemaakt van speciaal materiaal wat (bijna) nooit voor "normale" fotografie wordt gebruikt. De meeste materialen zijn bedoeld voor bewegend beeld en de resultaten kunnen erg verschillen - wat te maken heeft met de manier waarop je de film gebruikt. Lees meer in dit interview met de oprichter van KONO! Film, Uwe Mimoun.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Wijdere en grotere foto's met het nieuwe model Fuji Instax Wide. De foto's zijn 2 keer zo groot als Fuji Instax Mini film dus al je vrienden passen erop!

 • Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  geschreven door denisesanjose op 2015-08-02 in #people #nieuws
  Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

  Romantischer dan dit wordt het niet. We delen 14 foto's van mannen die hun vriendinnen op een spectaculaire, grappige en creatieve manier ten huwelijk vragen: in een fotohokje!

  9
 • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
  We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

  De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

 • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

  geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
  5 travel tips voor de Lomo'Instant

  Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

 • Shop Nieuws

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
  PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

  In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

 • 10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-20 in #gear #tipster
  10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

  De Belair X 6-12 is de eerste camera auto-exposure middenformaat camera ter wereld en hij combineert professionele fotografie met een uniek gebruiksgemak. In dit artikel hebben we een aantal tips waarmee je de foto's geschoten met de Belair kunt verbeteren.

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  geschreven door anamartaml op 2015-07-20 in #world #lifestyle
  Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

  Of hij nou portretten of landschappen schiet, we kunnen niet ontkennen dat Jake Cunningham de master van de Petzval lens is.

 • Film Swap voor creatieve eenlingen

  geschreven door nickpage op 2015-07-16 in #world #lifestyle
  Film Swap voor creatieve eenlingen

  Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.

 • Mistige middagen met de Petzval 85 Art Lens

  geschreven door kenaz op 2015-07-15 in #gear #lifestyle
  Mistige middagen met de Petzval 85 Art Lens

  Wat krijg je als je zwart-wit fotografie combineert met een soft-focuslens zoals de Petzval 85. Asgrauwe, nevelige beelden nemen je mee het bos in voor de perfecte zondagmiddag.