Vernietig je film en speel met kleur

Soms moet je een beetje lef hebben. Zo heb ik laatst mijn eerste film vernietigd en de resultaten zijn onwijs vet geworden! Bekijk hier mijn foto’s vol psychedelische kleuren en ontdek hoe je ze zelf kunt maken.

Benodigdheden:

Als eerste moet je iets kiezen om je film mee te vernietigen. Zelf heb ik voor een heel simpel, maar effectief mengsel gekozen: water en citroensap! Er zijn heel veel mengsels om je film mee te vernietigen, dus kijk vooral nog wat rond als je op zoek bent naar een ander effect.

Het proces:

Je kunt op veel manieren je film vernietigen en iedereen doet het dan ook anders. Dit is in ieder geval hoe ik het heb gedaan:
- Ga op zoek naar iets met een deksel. Dit zodat je het mengsel net als een cocktail kunt gaan schudden. Het is belangrijk dat je rolletje in ieder geval helemaal ondergedompeld wordt. Zelf heb ik een oude thermoskan gebruikt.
- Vul de thermoskan (of wat je ook gebruikt) voor de helft met water.
- Voeg vervolgens 250 ml puur citroensap toe.
- Stop het rolletje erin en schud het geheel enkele minuten goed door elkaar.
- Laat het geheel een uur staan. Schud iedere tien minuten van dit uur het mengsel nog eens extra.
- Laat je rolletje een paar uur in een afdruiprek goed uitlekken.
- Om het rolletje goed op te laten drogen heb ik vervolgens het rolletje een paar weken op een zonnige plek van de vensterbank laten staan. Je wilt het rolletje immers niet nat in je camera stoppen. Heb je meer haast? Dan kun je ook in een donkere kamer het rolletje met een haardroger drogen.

Eigenlijk was ik het rolletje alweer vergeten tot mijn oog er na een paar weken op viel. Ik kreeg gelijk zin om ermee op pad te gaan, dus laadde ik hem in mijn Olympus Trip. Vol enthousiasme schoot ik een eerste foto om vervolgens met een vastgelopen rolletje te eindigen. Op zich niet gek door de combinatie van citroen en zon. In een donkere kamer heb ik hem vervolgens helemaal uitgerold en vervolgens weer in het busje gespoeld. De volgende fotosessie ging perfect en ik zag ook leukere dingen om vast te leggen dan de eerste keer dat ik met het rolletje op pad ging. Zo was de mislukte poging toch nog ergens goed voor geweest.

Eenmaal thuis kon ik natuurlijk niet wachten, dus ik besloot het rolletje met mijn tetenal kit te ontwikkelen. Op de negatieven kon ik sommige kleurveranderingen al een beetje zien, maar ik had niet verwacht dat de kleuren zo vet zouden worden!

Ik vond de resultaten meteen al te gek. Ze zijn zo verschillend. Op sommige foto’s zie je amper iets bijzonders en anderen hebben nu juist psychedelische kleuren waardoor ze me aan de jaren ‘60 doen denken. De foto’s die waarop zachte kleurverschuivingen te zien zijn hebben nu een heerlijke vintage uitstraling.

Probeer het zelf en deel de resultaten!

geschreven door crevans27 op 2012-08-08 in #gear #tutorials #film #retro #colour #lab-rat #tipster #juice #colourful #lomography #lemon #netherlands #citroen #nederland #dutch #holland #bleach #destroy #warp #sap #kleuren #nld #vernietigen #bleek
vertaald door marissa

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen