Week 17: Julia en de DoorgeefLomo

1

Julia Willinge werkt bij de Fotoacademie Amsterdam, is voormalig interieurstylist en de zeventiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde ze een week lang haar leven, van huisfeestjes tot de Dirk.

Julia Willinge, DoorgeefLomograaf #17

Julia Willinge (1964) studeerde aan de Haagse Kunstacademie, verhuisde twintig jaar geleden naar Amsterdam, was eigenaar van interieurwinkel Trunk, heeft nu een administratieve baan bij de Fotoacademie en was de zeventiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. “Had ik éindelijk iedereen neergezet en ieders aandacht, vergat ik door te draaien. Stomme koe dat ik er ben! Maar juist die ‘mislukte’ foto is erg leuk geworden.”

Thuis op het terras met veel lieve vrienden

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Druk! Ik heb meer gedaan dan normaal, omdat ik zoveel mogelijk leuks wilde fotograferen. Dat werd vaak net iets te gezellig, met net iets teveel drankjes, dus het was een vermoeiende week. Want daarnaast moest er natuurlijk gewoon gewerkt worden.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Heen en weer op de pont van en naar Amsterdam Noord, vaak mijn favoriete moment van de dag; even genieten van het uitzicht en de mooie luchten. Voor de dagelijkse boodschappen naar de Dirk van den Broek, fijne winkel! En naar het mooie EYE-filmmuseum. Natuurlijk naar mijn stamcafé Diep. Op bezoek bij vrienden in een prachtig huis met dakterras met weids uitzicht over Amsterdam. Op het werk heb ik mijn collega’s gefotografeerd. Naar Rumors, de vintagewinkel waar schoondochter Sophie werkt, die ik samen met mijn zoon Sam heb gekiekt, want hij moest natuurlijk ook op de foto. En ook nog naar de housewarming van Frank, voor een fijn feestje tot in de kleine uurtjes met veel gezellige vrienden en kennissen. En natuurlijk ook gewoon lekker thuis op ons terras, borrelen en eten met vrienden, en uitkateren voor de tv met man en poezen…

Julia’s favoriete winkel: de Dirk

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Ik had de camera gewoon altijd in mijn tas en heb bijna geen avond thuisgezeten, maar wilde zoveel mogelijk dingen doen die ik normaal ook doe, maar dan wat gespreider. Ik wilde per se zoon Sam, schoondochter Sophie en man Marcel fotograferen, goede vrienden en vriendinnen en Amsterdam-Noord, waar we heel fijn wonen. Maar ook gewoon de dagelijkse beslommeringen, zoals boodschappen doen.

Eye, het nieuwe filmmuseum aan het IJ

Wat voor reacties kreeg je?
Mensen zijn van mij wel gewend dat ik altijd met een camera in de weer ben, alleen is dat dan een iPhone. Ik heb nu wel wat mensen laten poseren, waarbij ik dan wat meer uitleg gaf. De reacties zijn altijd positief en veel mensen kenden het al. De DoorgeefLomo is een begrip in Amsterdam.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Op de housewarming bij Frank was het een gedoe om mensen zover te krijgen om alle gesprekken te staken en iedereen op een rijtje te krijgen. Dan moet je wel even nadenken over waar je mee bezig bent – en toen vergat ik dus door te draaien, stomme koe dat ik er ben! Gelukkig had ik het wel door en heb ik nog een foto gemaakt. Maar juist die ‘mislukte’ foto is erg leuk geworden.

Thuisfeestje bij Julia

Welke van de zeven geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
Veruit mijn favoriete foto is die van al mijn beste vriendjes die bij mij thuis in de camera kijken. Dat was een topavond, ik ben dol op thuisfeestjes, gezellig eten en drinken en dan samen steeds luidruchtiger worden. Ik ben gezegend met mijn vrienden en die foto geeft dat mooi weer.

Wat ging er mis?
Het doordraaien dus, dat was ik eerder ook bij een foto van Sam en Sophie vergeten, en nog wel een paar keer. Verder heb ik niet altijd de scherpstelafstand goed ingesteld. En ik had begrepen dat het niet zoveel zin heeft om door de zoeker te kijken, omdat daar toch niks van klopt, dus heb veel uit de losse pols geschoten. Geen idee waar ik dat vandaan had, ik zal het zelf wel verzonnen hebben.

Julia met zoon Sam met vriendin Sophie

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de Lomografie?
Niet echt, ik ben niet zo van de regels, dus ik heb mijn eigen ding gedaan. Maar dat past juist wel binnen de regels, geloof ik?

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Topidee! Een superleuk initiatief van Sander, die het goed aanpakt. Serieus en professioneel, edoch met een knipoog. Ik zag dat de DoorgeefLomo nu ook doorgegeven gaat worden naar andere steden. Ik hoop wel dat het daar dan goed opgepikt en uitgevoerd wordt, want het moet natuurlijk wel van enig niveau blijven.

Julia’s collega’s van de Fotoacademie

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Neem de camera overal mee naartoe, maak zoveel mogelijk verschillende foto’s en experimenteer er lekker op los. Maar de belangrijkste tip: vergeet de regel dat je vijf foto’s per dag moet maken. De dagen dat er weinig te beleven viel en ik toch foto’s maakte om aan mijn tax te komen, hebben uiteindelijk niets leuks opgeleverd. Die kan je beter bewaren voor andere, leukere dagen, zodat je veel verschillende situaties en mensen kan fotograferen.

Julia en man Marcel dubbel belicht

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Volgende week: Sander den Baas alias Lady Galore
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo

written by doorgeeflomo on 2012-07-30 in #lifestyle #week-17 #amsterdam #doorgeeflomo #fotoacademie #julia-willinge

Een comment

 1. marissa
  marissa ·

  Leuke foto's! Vooral de foto voor de Dirk vind ik vet.

More Interesting Articles

 • Het Elle Festival bij Lomography in Amsterdam - kom je ook?

  written by anna-lomo on 2014-05-30 in #news
  Het Elle Festival bij Lomography in Amsterdam - kom je ook?

  Van 27 tot 29 juni is het in Amsterdam tijd voor het Elle Festival: een mode- en designevent georganiseerd door ELLE, ELLE Eten en ELLE Decoration. Ze selecteerden hun favorieten van de Jordaan en de 9 straatjes - en daar horen wij bij. Daarom organiseren we speciale workshops!

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  written by lgsamsterdam on 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  written by simonesavo on 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!

 • Shop News

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Weekendje Amsterdam op de planning? Ga naar The Weekend Show van FOTOFactory!

  written by anna-lomo on 2014-12-12 in #events
  Weekendje Amsterdam op de planning? Ga naar The Weekend Show van FOTOFactory!

  Kom in het weekend van 16, 17 en 18 januari gezellig eens richting Amsterdam. Waarom? Omdat het dan tijd is voor The Weekend Show van FOTOfactory Amsterdam! Een weekend lang vol inspiratie, workshops en presentaties - volledig gewijd aan fotografie! Kom je ook?

 • Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  written by hannah_brown on 2014-08-13 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  Emma Case woont in Engeland en is een huwelijksfotografe. Samen met haar man Pete Smith heeft ze een succesvol bedrijfje in het maken van prachtige foto's van stelletjes op de belangrijkste dag van hun leven! We hebben Emma een Petzval lens gegeven om uit te proberen en haar resultaten zijn prachtig. Een warm welkom voor Emma Case!

 • De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  written by anna-lomo on 2014-09-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Jurgen van onze Store in Antwerpen aan de beurt!

 • Shop News

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • De crew van Lomography Benelux - Lotte

  written by anna-lomo on 2014-08-26 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Lotte

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week staat in het teken van onze inmiddels afgestudeerde stagiaire Lotte!

 • Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  written by ciscoswank on 2014-04-08 in #reviews
  Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  Lomography's nieuwe Petzval lens is gebaseerd op het originele ontwerp uit de 19e eeuw. Dankzij crowdfunding en met de hulp van duizenden enthousiaste sponsors werd dit oude staaltje optiek weer tot leven gewekt. De lenzen worden geproduceerd in de befaamde Russische Zenit fabriek. Onlangs leenden we een prototype van de Petzval lens uit aan DC Watch, één van de grootste online digitale camera magazines in Japan. Lees snel verder en ontdek wat zij van onze lens vinden.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  written by Lomography on 2014-09-02 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • Shop News

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • De crew van Lomography Benelux - Jos

  written by anna-lomo on 2014-07-29 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Jos

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Store Manager Jos aan de beurt!

  2
 • De crew van Lomography Benelux - Zoe

  written by anna-lomo on 2014-08-22 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Zoe

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Zoe aan de beurt!

 • De crew van Lomography Benelux - Anna

  written by anna-lomo on 2014-10-31 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Anna

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met een Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Community Manager Anna deed dat met de Diana Mini!