Week 17: Julia en de DoorgeefLomo

2012-07-30 1

Julia Willinge werkt bij de Fotoacademie Amsterdam, is voormalig interieurstylist en de zeventiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde ze een week lang haar leven, van huisfeestjes tot de Dirk.

Julia Willinge, DoorgeefLomograaf #17

Julia Willinge (1964) studeerde aan de Haagse Kunstacademie, verhuisde twintig jaar geleden naar Amsterdam, was eigenaar van interieurwinkel Trunk, heeft nu een administratieve baan bij de Fotoacademie en was de zeventiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. “Had ik éindelijk iedereen neergezet en ieders aandacht, vergat ik door te draaien. Stomme koe dat ik er ben! Maar juist die ‘mislukte’ foto is erg leuk geworden.”

Thuis op het terras met veel lieve vrienden

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Druk! Ik heb meer gedaan dan normaal, omdat ik zoveel mogelijk leuks wilde fotograferen. Dat werd vaak net iets te gezellig, met net iets teveel drankjes, dus het was een vermoeiende week. Want daarnaast moest er natuurlijk gewoon gewerkt worden.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Heen en weer op de pont van en naar Amsterdam Noord, vaak mijn favoriete moment van de dag; even genieten van het uitzicht en de mooie luchten. Voor de dagelijkse boodschappen naar de Dirk van den Broek, fijne winkel! En naar het mooie EYE-filmmuseum. Natuurlijk naar mijn stamcafé Diep. Op bezoek bij vrienden in een prachtig huis met dakterras met weids uitzicht over Amsterdam. Op het werk heb ik mijn collega’s gefotografeerd. Naar Rumors, de vintagewinkel waar schoondochter Sophie werkt, die ik samen met mijn zoon Sam heb gekiekt, want hij moest natuurlijk ook op de foto. En ook nog naar de housewarming van Frank, voor een fijn feestje tot in de kleine uurtjes met veel gezellige vrienden en kennissen. En natuurlijk ook gewoon lekker thuis op ons terras, borrelen en eten met vrienden, en uitkateren voor de tv met man en poezen…

Julia’s favoriete winkel: de Dirk

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Ik had de camera gewoon altijd in mijn tas en heb bijna geen avond thuisgezeten, maar wilde zoveel mogelijk dingen doen die ik normaal ook doe, maar dan wat gespreider. Ik wilde per se zoon Sam, schoondochter Sophie en man Marcel fotograferen, goede vrienden en vriendinnen en Amsterdam-Noord, waar we heel fijn wonen. Maar ook gewoon de dagelijkse beslommeringen, zoals boodschappen doen.

Eye, het nieuwe filmmuseum aan het IJ

Wat voor reacties kreeg je?
Mensen zijn van mij wel gewend dat ik altijd met een camera in de weer ben, alleen is dat dan een iPhone. Ik heb nu wel wat mensen laten poseren, waarbij ik dan wat meer uitleg gaf. De reacties zijn altijd positief en veel mensen kenden het al. De DoorgeefLomo is een begrip in Amsterdam.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Op de housewarming bij Frank was het een gedoe om mensen zover te krijgen om alle gesprekken te staken en iedereen op een rijtje te krijgen. Dan moet je wel even nadenken over waar je mee bezig bent – en toen vergat ik dus door te draaien, stomme koe dat ik er ben! Gelukkig had ik het wel door en heb ik nog een foto gemaakt. Maar juist die ‘mislukte’ foto is erg leuk geworden.

Thuisfeestje bij Julia

Welke van de zeven geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
Veruit mijn favoriete foto is die van al mijn beste vriendjes die bij mij thuis in de camera kijken. Dat was een topavond, ik ben dol op thuisfeestjes, gezellig eten en drinken en dan samen steeds luidruchtiger worden. Ik ben gezegend met mijn vrienden en die foto geeft dat mooi weer.

Wat ging er mis?
Het doordraaien dus, dat was ik eerder ook bij een foto van Sam en Sophie vergeten, en nog wel een paar keer. Verder heb ik niet altijd de scherpstelafstand goed ingesteld. En ik had begrepen dat het niet zoveel zin heeft om door de zoeker te kijken, omdat daar toch niks van klopt, dus heb veel uit de losse pols geschoten. Geen idee waar ik dat vandaan had, ik zal het zelf wel verzonnen hebben.

Julia met zoon Sam met vriendin Sophie

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de Lomografie?
Niet echt, ik ben niet zo van de regels, dus ik heb mijn eigen ding gedaan. Maar dat past juist wel binnen de regels, geloof ik?

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Topidee! Een superleuk initiatief van Sander, die het goed aanpakt. Serieus en professioneel, edoch met een knipoog. Ik zag dat de DoorgeefLomo nu ook doorgegeven gaat worden naar andere steden. Ik hoop wel dat het daar dan goed opgepikt en uitgevoerd wordt, want het moet natuurlijk wel van enig niveau blijven.

Julia’s collega’s van de Fotoacademie

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Neem de camera overal mee naartoe, maak zoveel mogelijk verschillende foto’s en experimenteer er lekker op los. Maar de belangrijkste tip: vergeet de regel dat je vijf foto’s per dag moet maken. De dagen dat er weinig te beleven viel en ik toch foto’s maakte om aan mijn tax te komen, hebben uiteindelijk niets leuks opgeleverd. Die kan je beter bewaren voor andere, leukere dagen, zodat je veel verschillende situaties en mensen kan fotograferen.

Julia en man Marcel dubbel belicht

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Volgende week: Sander den Baas alias Lady Galore
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo

geschreven door doorgeeflomo op 2012-07-30 in #julia-willinge #doorgeeflomo #lifestyle #amsterdam #week-17 #fotoacademie

Een comment

 1. marissa
  marissa ·

  Leuke foto's! Vooral de foto voor de Dirk vind ik vet.

Meer interessante artikelen

 • Eerste indruk van de nieuwe Jupiter 3+ Art Lens: Kieko

  geschreven door Lomography op 2016-01-25 in #gear
  Eerste indruk van de nieuwe Jupiter 3+ Art Lens: Kieko

  Tijd voor een snelle babbel met Kieko, een vrolijke lomograaf uit Tokyo. Ze vertelt over haar ervaringen met de nieuwe Jupiter 3+ Art Lens en deelt een aantal van haar foto's.

  2016-01-25
 • LomoAmigo Randy ging op fotojacht in Berlijn

  geschreven door anna-lomo op 2016-09-29 in #people #places
  LomoAmigo Randy ging op fotojacht in Berlijn

  Randy uit Amsterdam was eerder dit jaar de winnaar van een van onze Instant Scavenger Hunts en vertelde dat ze mee ging doen aan de Urban Photo Race. Te gek, dacht wij, en gaven haar een Lomo'Instant camera mee om haar avonturen vast te leggen. Lees het interview en check de resultaten hier!

 • LomoAmigo's Céline en Marieke van Freshly Framed

  geschreven door anna-lomo op 2016-08-24 in
  LomoAmigo's Céline en Marieke van Freshly Framed

  Marieke en Céline, creatieve dames. Ze begonnen ooit samen met het illustratiemerk Freshly Framed maar zijn ondertussen druk bezig met vele andere avonturen in Amsterdam. We gaven ze een La Sadina DIY camera om hun leven analoog vast leggen. Nieuwsgierig? Check de resultaten en lees het interview hier!

  2016-08-24
 • Shop Nieuws

  LomoLab Europa is verhuisd!

  LomoLab Europa is verhuisd!

  Het EU LomoLab is verhuisd en klaar voor service! Analogue lovers uit Oostenrijk, Duitsland, Spanje, Nederland, België, Luxemburg en de rest van Europa kunnen hun films sturen naar: Lomographische AG LomoLAB Kaiserstrasse 34/12 1070 WIen Austria Echter, als je in Duitsland woont - en je een langere wachttijd niet erg vindt, kun n je nog steeds je rollen sturen naar: Lifesmyle Store Berlin - LomoLAB Friedrichstraße 133 10117 Berlin Germany

 • LomoAmigo Stefan: klassieke Zenit shots

  geschreven door anna-lomo op 2016-07-29 in
  LomoAmigo Stefan: klassieke Zenit shots

  Stefan is mede-eigenaar van Photoautomat Amsterdam - die leuke analoge fotohokjes bij Hoxton, Hutspot en The Student Hotel - maar schiet zelf ook graag foto's. We gaven hem de Zenit camera om een paar zwart-wit foto's te maken. Check de resultaten en een paar van zijn favoriete foto's hier!

  2016-07-29
 • Hoxton x Lomography: Caffenol Workshop [UITVERKOCHT]

  geschreven door Anna Meijer op 2015-12-17 in #nieuws #people #places
  Hoxton x Lomography: Caffenol Workshop [UITVERKOCHT]

  Wat is zwart-wit en zit onder de koffie? Je volgende analoge foto's! Op 17 januari organiseren we een workshop bij het Hoxton hotel waarbij jij, na het volschieten van je filmrolletje, je eigen foto's gaat ontwikkelen in koffie! Meer weten? Check hier de details.

  2015-12-17
 • Een Master in Film: Julian Martin's verleidelijke analoge werken

  geschreven door Ciel Hernandez op 2016-10-21 in #people
  Een Master in Film: Julian Martin's verleidelijke analoge werken

  Terwijl de meerderheid van de professionele industrie liever pixels dan prints ziet, blijft film streven als een medium van het kunstenaarschap en meningsuiting; maar de in Californië gevestigde fotograaf Julian Martin slaagt erin om zowel de commerciële als esthetische games met het analoge medium vast te houden.

  2016-10-21
 • Shop Nieuws

  Ontdek de nieuwe Jupiter 3+

  Ontdek de nieuwe Jupiter 3+

  Een herleving van Russisch premium optiek met dezelfde elegantie en klassiek compact design. Verkrijgbaar in kleine hoeveelheden op een wie het eerst komt, het eerst maalt basis.

 • 6 perfecte camera's voor een herfstwandeling

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-19 in
  6 perfecte camera's voor een herfstwandeling

  Stel je eens voor. Een frisse wind, een warm zonnetje en prachtige kleuren van rood tot groen - tijd voor een herfstwandeling in het bos! In dit artikel vertellen we je welke camera je het beste mee kan nemen. Ontdek het hier!

  2016-10-19
 • Lomography Benelux bezoekt tentoonstelling in FOAM

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-18 in
  Lomography Benelux bezoekt tentoonstelling in FOAM

  Heb je een dagje Amsterdam op de planning staan? Bezoek dan ook de tentoonstelling Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie in Foam. Meer weten? Check hier alle details!

 • In de elementen: Een interview met Scott Toepfer

  geschreven door cheeo op 2016-10-18 in #people
  In de elementen: Een interview met Scott Toepfer

  "Buy the ticket, take the ride." Ontdek hoe deze Hunter Thompson past bij het werk van fotograafvScott Toepfer.

 • Shop Nieuws

  Hellolulu Poplar DSLR Camera Backpack - Navy

  Hellolulu Poplar DSLR Camera Backpack - Navy

  De Poplar rugtas zal je overal vergezellen en je kostbare foto spullen en digitale apparaten beschermen. De gevoerde camera verdelers zorgen ervoor dat je DSLR en compactcamera's op hun plek blijven. De Poplar kan ook je 13" laptop bewaren in de speciale gewatteerde achterkant met rits.

 • California Dreaming: een interview met Enzo Iriarte

  geschreven door Ivana Džamić op 2016-10-18 in #people
  California Dreaming: een interview met Enzo Iriarte

  Venice Beach, warme zomerdagen, eindeloze zonsondergangen en badpakken. Ook zo toe aan een vakantie?

 • Analoog de wereld rond: Connemara, Ierland

  geschreven door Lomography op 2016-10-17 in #places
  Analoog de wereld rond: Connemara, Ierland

  "Analoog de wereld rond" is je hapklare gids voor de meest fantastische reisbestemmingen over de hele wereld, gedocumenteerd door de members van de Lomography community. Vandaag neemt lomograaf Mark Furniss ons mee naar zijn betoverende woonplaats.

 • Portretten van dieren uit de Vintage Archives

  geschreven door lomographymagazine op 2016-10-15 in #culture
  Portretten van dieren uit de Vintage Archives

  Leer een ding of twee van de eigenaren van gezelschapsdieren van de 19e en begin 20e eeuw; over hoe ze stijlvolle foto's namen van hun dierlijke metgezellen.