Week 17: Julia en de DoorgeefLomo

1

Julia Willinge werkt bij de Fotoacademie Amsterdam, is voormalig interieurstylist en de zeventiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een plastic cameraatje en één rolletje fotografeerde ze een week lang haar leven, van huisfeestjes tot de Dirk.

Julia Willinge, DoorgeefLomograaf #17

Julia Willinge (1964) studeerde aan de Haagse Kunstacademie, verhuisde twintig jaar geleden naar Amsterdam, was eigenaar van interieurwinkel Trunk, heeft nu een administratieve baan bij de Fotoacademie en was de zeventiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. “Had ik éindelijk iedereen neergezet en ieders aandacht, vergat ik door te draaien. Stomme koe dat ik er ben! Maar juist die ‘mislukte’ foto is erg leuk geworden.”

Thuis op het terras met veel lieve vrienden

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Druk! Ik heb meer gedaan dan normaal, omdat ik zoveel mogelijk leuks wilde fotograferen. Dat werd vaak net iets te gezellig, met net iets teveel drankjes, dus het was een vermoeiende week. Want daarnaast moest er natuurlijk gewoon gewerkt worden.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Heen en weer op de pont van en naar Amsterdam Noord, vaak mijn favoriete moment van de dag; even genieten van het uitzicht en de mooie luchten. Voor de dagelijkse boodschappen naar de Dirk van den Broek, fijne winkel! En naar het mooie EYE-filmmuseum. Natuurlijk naar mijn stamcafé Diep. Op bezoek bij vrienden in een prachtig huis met dakterras met weids uitzicht over Amsterdam. Op het werk heb ik mijn collega’s gefotografeerd. Naar Rumors, de vintagewinkel waar schoondochter Sophie werkt, die ik samen met mijn zoon Sam heb gekiekt, want hij moest natuurlijk ook op de foto. En ook nog naar de housewarming van Frank, voor een fijn feestje tot in de kleine uurtjes met veel gezellige vrienden en kennissen. En natuurlijk ook gewoon lekker thuis op ons terras, borrelen en eten met vrienden, en uitkateren voor de tv met man en poezen…

Julia’s favoriete winkel: de Dirk

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Ik had de camera gewoon altijd in mijn tas en heb bijna geen avond thuisgezeten, maar wilde zoveel mogelijk dingen doen die ik normaal ook doe, maar dan wat gespreider. Ik wilde per se zoon Sam, schoondochter Sophie en man Marcel fotograferen, goede vrienden en vriendinnen en Amsterdam-Noord, waar we heel fijn wonen. Maar ook gewoon de dagelijkse beslommeringen, zoals boodschappen doen.

Eye, het nieuwe filmmuseum aan het IJ

Wat voor reacties kreeg je?
Mensen zijn van mij wel gewend dat ik altijd met een camera in de weer ben, alleen is dat dan een iPhone. Ik heb nu wel wat mensen laten poseren, waarbij ik dan wat meer uitleg gaf. De reacties zijn altijd positief en veel mensen kenden het al. De DoorgeefLomo is een begrip in Amsterdam.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Op de housewarming bij Frank was het een gedoe om mensen zover te krijgen om alle gesprekken te staken en iedereen op een rijtje te krijgen. Dan moet je wel even nadenken over waar je mee bezig bent – en toen vergat ik dus door te draaien, stomme koe dat ik er ben! Gelukkig had ik het wel door en heb ik nog een foto gemaakt. Maar juist die ‘mislukte’ foto is erg leuk geworden.

Thuisfeestje bij Julia

Welke van de zeven geselecteerde foto’s vind je zelf de leukste?
Veruit mijn favoriete foto is die van al mijn beste vriendjes die bij mij thuis in de camera kijken. Dat was een topavond, ik ben dol op thuisfeestjes, gezellig eten en drinken en dan samen steeds luidruchtiger worden. Ik ben gezegend met mijn vrienden en die foto geeft dat mooi weer.

Wat ging er mis?
Het doordraaien dus, dat was ik eerder ook bij een foto van Sam en Sophie vergeten, en nog wel een paar keer. Verder heb ik niet altijd de scherpstelafstand goed ingesteld. En ik had begrepen dat het niet zoveel zin heeft om door de zoeker te kijken, omdat daar toch niks van klopt, dus heb veel uit de losse pols geschoten. Geen idee waar ik dat vandaan had, ik zal het zelf wel verzonnen hebben.

Julia met zoon Sam met vriendin Sophie

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de Lomografie?
Niet echt, ik ben niet zo van de regels, dus ik heb mijn eigen ding gedaan. Maar dat past juist wel binnen de regels, geloof ik?

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Topidee! Een superleuk initiatief van Sander, die het goed aanpakt. Serieus en professioneel, edoch met een knipoog. Ik zag dat de DoorgeefLomo nu ook doorgegeven gaat worden naar andere steden. Ik hoop wel dat het daar dan goed opgepikt en uitgevoerd wordt, want het moet natuurlijk wel van enig niveau blijven.

Julia’s collega’s van de Fotoacademie

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Neem de camera overal mee naartoe, maak zoveel mogelijk verschillende foto’s en experimenteer er lekker op los. Maar de belangrijkste tip: vergeet de regel dat je vijf foto’s per dag moet maken. De dagen dat er weinig te beleven viel en ik toch foto’s maakte om aan mijn tax te komen, hebben uiteindelijk niets leuks opgeleverd. Die kan je beter bewaren voor andere, leukere dagen, zodat je veel verschillende situaties en mensen kan fotograferen.

Julia en man Marcel dubbel belicht

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Week 14: Grafisch ontwerper Maarten Nauw
Week 15: Grafisch vormgever Jorn Slotboom
Week 16: ‘Beauty with brains’ Dolly Bellefleur
Volgende week: Sander den Baas alias Lady Galore
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo

geschreven door doorgeeflomo op 2012-07-30 in #lifestyle #amsterdam #doorgeeflomo #week-17 #julia-willinge #fotoacademie

Een comment

  1. marissa
    marissa ·

    Leuke foto's! Vooral de foto voor de Dirk vind ik vet.

Meer interessante artikelen