Week 14: Maarten en de DoorgeefLomo

Maarten Nauw is grafisch ontwerper, frontman van Ravage! Ravage! en de veertiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Een week lang fotografeerde hij zijn leven, van Carré tot de Melkweg.

DoorgeefLomograaf nummer 14: Maarten Nauw

Maarten Nauw (‘1888’) is grafisch ontwerper, muziek- en lijstjesfreak, parttime-partyfotograaf en frontman van nouveau-new wave-band Ravage! Ravage! Met een Diana Mini en één rolletje fotografeerde hij zijn leven. “Erg opwindende of vieze foto’s heb ik niet gemaakt. Tenzij je opgewonden wordt van een mohawk. Of dat vies vindt.”

Credits: doorgeeflomo

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Ik stelde Diana een gevarieerde en stiekem best spannende week in het vooruitzicht. Toen ik haar vertelde over een optreden van mijn band Ravage! Ravage! met Light Asylum voor Subbacultcha!, een voorstelling van Marina Abramovic in Carré én een Vault-sessie voor Mixtup, vermoedde ik dat Diana haar cool een beetje verloor. Haar hipsterhartje moet een sprongetje hebben gemaakt. Al weet ik dat niet zeker, want camera’s kunnen niet praten.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal waar ikzelf ging. Behalve naar het toilet. Misschien jammer – iemand als Nan Goldin had haar daar juist mee naartoe genomen, maar dat ging me te ver. Hoewel, ik heb haar wel meegesleurd naar het herentoilet van de Melkweg. ‘Voor het licht!’ Alsof ze door mijn voorgangers niet óók is meegenomen naar het toilet, pff. Erg opwindende of vieze foto’s heb ik haar niet laten maken. Tenzij je opgewonden wordt van een mohawk. Of dat vies vindt.

Credits: doorgeeflomo

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Mensen die mij niet zo goed kennen, en dat zijn er nogal wat – gelukkig maar, want aan één Ozzy Osbourne heeft de wereld wel genoeg – denken dat ik leef van één keer per maand fotograferen in Club Up. Ik wilde via de DoorgeefLomo mijn andere gezichten te laten zien. Zoveel gezichten als Martin C de Waal, daar kan niemand aan tippen, zelfs Martin C de Waal niet. Maar meer dan één heb ik er wel. Doodvermoeiend.

Credits: doorgeeflomo

Wat voor reacties kreeg je?
Niet zoveel. Dat verbaasde Diana enigszins, maar mij niet zozeer. In mijn omgeving is iedereen wel gewend aan mijn paparazzo-neigingen. Een vriendin zeurde wel: “Ja ja, die foto’s van jou krijgen we toch nooit te zien.” In dit geval zal haar dat meevallen. Of tegenvallen – afhankelijk van het resultaat. Oh, ik ben een keer ‘hipster!’ genoemd. Maar dat ben ik wel gewend.

Credits: doorgeeflomo

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Speciaal voor de DoorgeefLomo heb ik met mijn dekbed, Batman-kussen en vleermuisknuffel over straat gefietst. Need I say more?

Wat ging er mis?
Met mijn leven die week aardig wat, maar daar gaat de vraag waarschijnlijk niet over. Ik heb Diana goed behandeld. Of we elkaar wel echt begrepen hebben, dat ontdek je vaak pas achteraf. Toen bleek dat het rolletje er niet goed in had gezeten en mijn foto’s over elkaar waren geschoven. Maar ziet er eigenlijk best leuk uit.

Credits: doorgeeflomo

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de lomografie?
At least I tried. Alleen ben ik er niet, zoals me werd geadviseerd, opuit getrokken op een zomerse dag. Ik kon, en wilde, me niet anders voordoen dan ik ben.

Welke van de zeven geselecteerde foto’s vind je zelf het leukst?
De laatste. Die foto heb ik gemaakt vlak nadat Maarten de Zwart, de bas-/synthspeler van Ravage! Ravage!, tijdens het uitladen van de apparatuur door zijn rug was gegaan. Op de foto zie je de vrienden die al waren gearriveerd en net te horen hadden gekregen dat ze voor niets waren gekomen omdat de show gecanceld was. En (de rug van) Maarten (de Zwart). Die zit er verslagen bij, de anderen gelaten. Het beeld vertelt het hele verhaal.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Als ik het niet heel leuk had gevonden, had ik niet meegedaan. Ik houd, zoals vrijwel iedereen, van inkijkjes in andermans levens. In het bijzonder van mensen in je omgeving, die je wel kent, maar niet goed genoeg om te weten wat ze nou eigenlijk doordeweeks doen.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Maak een lijstje van onderwerpen, mensen en situaties die je wil fotograferen. Voor je het weet is de week om en heb je Diana allerlei potentieel leuke foto’s door de neus geboord. En neem een fietslampje mee, om bij te schijnen.

Credits: doorgeeflomo

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Volgende week is de DoorgeefLomo bij Dolly Bellefleur
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo.

written by doorgeeflomo on 2012-07-09 in #lifestyle #muzikant #doorgeeflomo #amsterdam #week-14 #maarten-nauw

More Interesting Articles

 • Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  written by ciscoswank on 2014-04-08 in #reviews
  Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  Lomography's nieuwe Petzval lens is gebaseerd op het originele ontwerp uit de 19e eeuw. Dankzij crowdfunding en met de hulp van duizenden enthousiaste sponsors werd dit oude staaltje optiek weer tot leven gewekt. De lenzen worden geproduceerd in de befaamde Russische Zenit fabriek. Onlangs leenden we een prototype van de Petzval lens uit aan DC Watch, één van de grootste online digitale camera magazines in Japan. Lees snel verder en ontdek wat zij van onze lens vinden.

 • Brock Scott ging in Panama op pad met de nieuwe Petzval lens

  written by zonderbar on 2014-04-07 in #lifestyle
  Brock Scott ging in Panama op pad met de nieuwe Petzval lens

  Kunstenaar Brock Scott, frontman van de band Little Tybee, is gebaseerd in Atlanta. Tijdens zijn reis door Panama, met als doel de opname van een video voor een TEDx event, bracht hij een bezoek aan Kalu Yala -- een duurzaam jungle project voor ondernemers en tropische cowboys. Een bijzondere gelegenheid als deze smeekte om een bijzondere lens, en Brock bracht niets minder dan de nieuwe Petzval met zich mee.

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 28 - Michelle

  written by anna-lomo on 2014-05-08 in #news
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 28 - Michelle

  Michelle (a.k.a bellslomography) uit Haarlem liet onze Boris niet stilzitten. Zo ging hij mee longboarden, mee naar het strand, mee naar het bos.. hij heeft zijn ogen uitgekeken! En dat werd dan ook vastgelegd op de geliefde LomoChrome Purple film. Check hier de toffe foto's en het interview!

 • Shop News

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 29 - Leo

  written by anna-lomo on 2014-06-19 in #news
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 29 - Leo

  Boris logeerde afgelopen week bij lomograaf leolensen in Amsterdam. Van Michelle kreeg hij de uitdagende opdracht om de vier elementen (aarde, water, vuur en wind) te fotograferen. Check hier de verrassende resultaten!

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 30 - Petra

  written by anna-lomo on 2014-06-27 in #news
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 30 - Petra

  Boris heeft een culinair weekje achter de rug. Lomograaf pretletterp nam hem mee naar de Rollende Keukens in Amsterdam, en kreeg de opdracht fruit te fotograferen. Dat is gelukt! Check de foto's en lees het interview hier.

 • Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  written by shhquiet on 2014-06-19 in #news
  Lomography T-Shirt Sale! Scoor je favoriet voor 5 euro - alleen deze week!

  De zomer is nog maar net begonnen maar het is belangrijk dat je zo comfortabel en stylish mogelijk geniet van de zon. Zorg ervoor dat je de juiste outfit hebt; trek een ultra-soft Lomography T-Shirt aan! Tot 22 juni zijn alle T-Shirts in de Sale, dus je kunt iedere dag een ander exemplaar dragen.

 • Shop News

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Laat je film ontwikkelen door het LomoLAB

  Rolletje vol? Stuur ze naar het LomoLAB! We ontwikkelen kleur, zwartwit, 120 film, 110 film en 35mm film. En natuurlijk ook alle speciale formaten, met of zonder sprocket holes. Voor lomografen, door lomografen.

 • Fotografisch kunstenaar Bobby Sham deelt zijn enthousiasme over de Lomography x Zenit Petzval lens

  written by jillytanrad on 2014-04-10 in #news
  Fotografisch kunstenaar Bobby Sham deelt zijn enthousiasme over de Lomography x Zenit Petzval lens

  Bobby Sham is meer dan een fotograaf. Hij is een kunstenaar met een voorliefde voor groot formaat fotografie en voor Petzval lenzen. Hij is ook kunstbeheerder en secretaris van de Hong Kong Photographic Culturele Vereniging, en één van de initiatiefnemers van het Hongkong Photo Festival. Onlangs gaf hij een interview aan onze collega's van Lomography Hong Kong waarin hij met enthousiasme vertelt over zijn ervaringen met onze Petzval lens. Kijk snel verder en geniet van Bobby's Petzval foto's, zowel op groot formaat met een oude lens, als met de nieuwe Lomography x Zenit Petzval Lens.

 • Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  written by hannah_brown on 2014-08-13 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  Emma Case woont in Engeland en is een huwelijksfotografe. Samen met haar man Pete Smith heeft ze een succesvol bedrijfje in het maken van prachtige foto's van stelletjes op de belangrijkste dag van hun leven! We hebben Emma een Petzval lens gegeven om uit te proberen en haar resultaten zijn prachtig. Een warm welkom voor Emma Case!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!

 • Shop News

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  written by anna-lomo on 2014-09-25 in #news
  Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  Altijd al het plan gehad ooit ergens een workshop te volgen? Kom dan eens langs bij Lomography Store in Amsterdam. Onze eigen Store Manager Jos zegt altijd dat het de leukste winkel van Amsterdam is - en al hoewel hij misschien wat bevooroordeeld is geven we hem gelijk: het is er echt vaak gezellig met workshops, lomo meet-ups, af en toe een borrel of een feestje!

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  written by simonesavo on 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  written by anna-lomo on 2014-07-17 in #competitions
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2