Week 14: Maarten en de DoorgeefLomo

Maarten Nauw is grafisch ontwerper, frontman van Ravage! Ravage! en de veertiende tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Een week lang fotografeerde hij zijn leven, van Carré tot de Melkweg.

DoorgeefLomograaf nummer 14: Maarten Nauw

Maarten Nauw (‘1888’) is grafisch ontwerper, muziek- en lijstjesfreak, parttime-partyfotograaf en frontman van nouveau-new wave-band Ravage! Ravage! Met een Diana Mini en één rolletje fotografeerde hij zijn leven. “Erg opwindende of vieze foto’s heb ik niet gemaakt. Tenzij je opgewonden wordt van een mohawk. Of dat vies vindt.”

Credits: doorgeeflomo

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Ik stelde Diana een gevarieerde en stiekem best spannende week in het vooruitzicht. Toen ik haar vertelde over een optreden van mijn band Ravage! Ravage! met Light Asylum voor Subbacultcha!, een voorstelling van Marina Abramovic in Carré én een Vault-sessie voor Mixtup, vermoedde ik dat Diana haar cool een beetje verloor. Haar hipsterhartje moet een sprongetje hebben gemaakt. Al weet ik dat niet zeker, want camera’s kunnen niet praten.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal waar ikzelf ging. Behalve naar het toilet. Misschien jammer – iemand als Nan Goldin had haar daar juist mee naartoe genomen, maar dat ging me te ver. Hoewel, ik heb haar wel meegesleurd naar het herentoilet van de Melkweg. ‘Voor het licht!’ Alsof ze door mijn voorgangers niet óók is meegenomen naar het toilet, pff. Erg opwindende of vieze foto’s heb ik haar niet laten maken. Tenzij je opgewonden wordt van een mohawk. Of dat vies vindt.

Credits: doorgeeflomo

Hoe ging je te werk, wat wilde je per se fotograferen?
Mensen die mij niet zo goed kennen, en dat zijn er nogal wat – gelukkig maar, want aan één Ozzy Osbourne heeft de wereld wel genoeg – denken dat ik leef van één keer per maand fotograferen in Club Up. Ik wilde via de DoorgeefLomo mijn andere gezichten te laten zien. Zoveel gezichten als Martin C de Waal, daar kan niemand aan tippen, zelfs Martin C de Waal niet. Maar meer dan één heb ik er wel. Doodvermoeiend.

Credits: doorgeeflomo

Wat voor reacties kreeg je?
Niet zoveel. Dat verbaasde Diana enigszins, maar mij niet zozeer. In mijn omgeving is iedereen wel gewend aan mijn paparazzo-neigingen. Een vriendin zeurde wel: “Ja ja, die foto’s van jou krijgen we toch nooit te zien.” In dit geval zal haar dat meevallen. Of tegenvallen – afhankelijk van het resultaat. Oh, ik ben een keer ‘hipster!’ genoemd. Maar dat ben ik wel gewend.

Credits: doorgeeflomo

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Speciaal voor de DoorgeefLomo heb ik met mijn dekbed, Batman-kussen en vleermuisknuffel over straat gefietst. Need I say more?

Wat ging er mis?
Met mijn leven die week aardig wat, maar daar gaat de vraag waarschijnlijk niet over. Ik heb Diana goed behandeld. Of we elkaar wel echt begrepen hebben, dat ontdek je vaak pas achteraf. Toen bleek dat het rolletje er niet goed in had gezeten en mijn foto’s over elkaar waren geschoven. Maar ziet er eigenlijk best leuk uit.

Credits: doorgeeflomo

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de lomografie?
At least I tried. Alleen ben ik er niet, zoals me werd geadviseerd, opuit getrokken op een zomerse dag. Ik kon, en wilde, me niet anders voordoen dan ik ben.

Welke van de zeven geselecteerde foto’s vind je zelf het leukst?
De laatste. Die foto heb ik gemaakt vlak nadat Maarten de Zwart, de bas-/synthspeler van Ravage! Ravage!, tijdens het uitladen van de apparatuur door zijn rug was gegaan. Op de foto zie je de vrienden die al waren gearriveerd en net te horen hadden gekregen dat ze voor niets waren gekomen omdat de show gecanceld was. En (de rug van) Maarten (de Zwart). Die zit er verslagen bij, de anderen gelaten. Het beeld vertelt het hele verhaal.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Als ik het niet heel leuk had gevonden, had ik niet meegedaan. Ik houd, zoals vrijwel iedereen, van inkijkjes in andermans levens. In het bijzonder van mensen in je omgeving, die je wel kent, maar niet goed genoeg om te weten wat ze nou eigenlijk doordeweeks doen.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomograaf?
Maak een lijstje van onderwerpen, mensen en situaties die je wil fotograferen. Voor je het weet is de week om en heb je Diana allerlei potentieel leuke foto’s door de neus geboord. En neem een fietslampje mee, om bij te schijnen.

Credits: doorgeeflomo

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Met een Diana Mini maakt de tijdelijke eigenaar elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen

Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Week 4: Columnist en ‘international superstar’ Jelle Klerx
Week 5: Culticoon en kunstenaar Martin C de Waal
Week 6: Mediamatic-medewerker en dj Inssaf Uarichi
Week 7: Ralph Lauren-medewerker en stoeipoes Jimmy Meyvogel
Week 8: VU-student en talenwonder Willem van Walsem
Week 9: Fotograaf Jasper Groen
Week 10: Presentator en stemacteur Ruben Dingemans
Week 11: Student en dj Robin van Meurs
Week 12: Journaal-presentator Rik van de Westelaken
Week 13: Singer-songwriter Reinier van Harten
Volgende week is de DoorgeefLomo bij Dolly Bellefleur
Lees ook: de horrorverhalen van de DoorgeefLomo.

geschreven door doorgeeflomo op 2012-07-09 in #lifestyle #amsterdam #muzikant #doorgeeflomo #week-14 #maarten-nauw

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen