Film swaps: altijd weer een verrassing!

1

Film swaps… Een jaar geleden had ik geen idee wat er mee bedoeld werd. Inmiddels heb ik er meerdere achter de rug, zowel nationaal als internationaal. En ik kan een ding zeggen: het is leuk, spannend en vooral verrassend!

Het begon in maart dit jaar op Fotografica in Nieuwegein. Ik deed mee aan een lomomeeting en maakte daar kennis met een aantal leuke medelomografen. En ineens kreeg ik een rolletje in mijn hand gedrukt met de vraag: “Hé, zin om mee te doen aan een film swap?”. Het rolletje bleek van Stephan (oftewel Mephisto19) te zijn en het was dus de bedoeling dat ik dat nog eens volschoot. Hij had dat al op Fotografica gedaan. Enigszins beduusd zei ik ja en stopte ik het rolletje in mijn tas. Een paar dagen later haalde ik mijn Trip 35 tevoorschijn en stopte het rolletje erin. Ik was klaar voor mijn eerste film swap.

Die Trip ging mee naar Den Haag en Rotterdam. Ik besloot kleurige dingen te fotograferen. Na het ontwikkelen en scannen bleek het resultaat goed uit te vallen.

Vervolgens kreeg ik, een maand geleden, weer een rolletje van Stephan voor een film swap. Deze keer had ik het tijdens een workshop gewonnen door het trekken van het juiste lootje. Dit rolletje ging mee op vakantie en in Frankrijk heb ik het volgeschoten met mijn Ricoh KR-10X.

Ik had de smaak te pakken! Film swaps zijn leuk. En ik wilde meer…. Via de internationale Lomography site kreeg ik contact met Aurelio (oftewel Superlighter). Hij was op zoek naar een bepaald soort film, en ik heb die naar hem opgestuurd. In het pakketje dat ik naar Italië stuurde heb ik iets extra’s gedaan: een door mij in Frankrijk al volgeschoten fotorolletje voor een film swap. Superllighter stuurde mij vervolgens de resultaten.

Is het nu altijd een succes? Nou, nee. Van deze drie film swaps waren niet alle resultaten even leuk. De reden? De belichting is soms erg lastig. Bij dubbele belichtingen is het belangrijk dat je de foto’s wat onderbelicht. Bij overbelichting verdwijnt een van de lagen.

Maar het is ook belangrijk dat je niet teveel onderbelicht, want ook dan verdwijnt een van de lagen.

Zoals je ziet zijn de resultaten altijd verrassend, omdat je vaak niet weet wat de ander geschoten heeft. Dat maakt een film swap ook spannend. En zoals met alle analoge fotografie: soms valt het resultaat gewoon ronduit tegen. Houdt me dat tegen om nieuwe film swaps te doen? Nee, het is zo leuk, dat ik via Flickr een film swap georganiseerd heb. Er liggen nu in Italië, Frankrijk, Canada en Amsterdam rolletjes van mij te wachten om volgeschoten te worden. En gisteren ontving ik een rolletje uit IJsland. Kortom: film swaps, ik ben er nog niet klaar mee!

geschreven door frau_inga op 2012-07-06 in #lifestyle #mephisto19 #film-swap #superlighter #mpx #requested-post #dubbele-belichting #dubbels #leuk #frau-inga #verrassend

Kickstarter

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Een comment

  1. brave
    brave ·

    Hey frau_inga,

    Ik probeer dus op de website aan te geven dat ik een film swap wil doen maar ik kan niet vinden waar. Zou jij me misschien kunnen helpen? Lijkt me erg leuk om een keer uit te proberen. Nog meer tips?

    Groetjes, Tanja

Meer interessante artikelen