De Anatomische Les: ontleding van een Reflecta II

Waarin onze heldin probeert op eigen houtje een antieke camera te repareren (en niet eens helemaal faalt).

Credits: stratski

Een tijdje geleden zag ik bij de lokale kringloopwinkel een fraaie TLR staan, een Reflecta II. Ook al was hij naar kringloopbegrippen behoorlijk aan de prijs (twee tientjes!), ik kon de verleiding niet weerstaan.

Bij het schieten van een eerste testrolletje bleek dat de camera wel wat kuren vertoonde. Zo was de zoeker bepaald niet al te duidelijk. Weliswaar heeft de Reflecta een schattig klein vergrootglaasje dat uitklapt boven de zoeker, echt veel zoden zet dat niet aan de dijk. Daarnaast zat de focusknop muurvast op 10 meter. Een ander probleem (dat ik ook al met mijn Yashica-D heb) is dat de langzame sluitertijden niet werken. Dat wil zeggen, ze gaan wel open, maar niet meer dicht. Een tragere tijd dan 1/60e seconde gaat mis. Maar het irritantste was nog wel dat de sluiterknop regelmatig bleef steken. Had ik net ondanks de troebele zoeker toch een fraaie compositie weten te maken, drukte hij niet af! Pas na flink schudden en pielen kreeg ik een afdruk, wat de kwaliteit van de foto’s natuurlijk niet echt ten goede zou komen. Zo liep ik ook de nodige mooie foto’s mis (potentiële meesterwerken, ik zeg het u!), omdat een mens ook niet eeuwig naast de doorgaande weg aan een onwillige camera kan blijven pielen.

Na ontwikkelen van het eerste rolletje bleek dat gelukkig allemaal nog wel mee te vallen. Er zaten heus wel een aantal geslaagde plaatjes tussen.

Credits: stratski

En ook wat rariteiten, sommige door de camera (haperende sluiter/spoelknop, resulterend in een wat vreemde combinatieboom) en eentje door mijn eigen sufheid (vingers over de lens, arg!).

Credits: stratski

Toch knaagde het. Geinspireerd door stoere verhalen over camerareparaties op lomography.com dacht ik, dat kan ik vast ook! Naar de Praxis dus, voor een setje mini-schroevendraaiers. Op de geweldige website Matt's classic camera collection vond ik wat handige tips over het demonteren van mijn Reflecta.

Als snel bleek: dat zijn verrekte kleine schroefjes en ze zitten ook behoorlijk vast. Het kostte dan ook aardig wat bloed, zweet en tranen voor ik de voorkant eraf had. De bovenkant ging gelukkig makkelijker, en toen had ik vrij zicht op de meeste essentiële ingewanden van mijn camera. Fascinerend hoor.

Al snel had ik de oorzaak van de haperende sluiterknop gevonden. Een klein veertje was te strak, waardoor de knop steeds klemde. In mijn pogingen het veertje wat op te rekken, sprong het de camera uit. Dat was nou ook weer niet de bedoeling. Met geen mogelijkheid kreeg ik het priegelige dingetje weer om de haakjes gefröbeld. Nou ja, eigenlijk kon het ook best zonder. Het veertje zorgde er alleen voor dat je verplicht moest doorspoelen voor je een nieuwe foto kon nemen. Zo’n sluiterbeveiliging (waardoor je dus geen double exposures kunt maken) is toch vrij irritant.

Het veertje, en de plek waar het eerst zat, naast de spiegel.

Volgende missie was het schoonmaken van de camera en vooral van de zoeker. Het matglas was zo afgenomen, maar de spiegel zag er ook nogal stoffig uit. Dankzij de waarschuwing van Matt was ik al heel voorzichtig, maar toch nog niet voorzichtig genoeg: voor ik het wist had ik al wat stukjes zilver weggepoetst! Auw!

Vieze spiegel, die van poetsen alleen maar slechter werd.

De les hier: een zilveren spiegel is HEEL ERG kwetsbaar. Een aaiend wattenstaafje met alcohol is al te veel. Onherstelbare zwarte vlekken zijn het resultaat. De spiegel liet ik dus maar snel weer met rust.

Dan de laatste twee problemen: de sluitertijden en de muurvaste focusknop. Helaas: muurvast zat de sluiterknop, en muurvast bleef hij, en sneller dan 1/60e werd ie ook niet. Om echt bij beide mechanismen te komen moest ik de onderste lens echt gaan demonteren. Matt was niet zover gekomen, en had dus geen tips meer voor me. Bij gebrek aan schroefjes moest ik waarschijnlijk met tangen in de weer om de boel los te schroeven. Dat ging me toch te ver. Aangezien mijn reparatiepogingen tot nu toe niet zo heel succesvol waren geweest, leek het me verstandiger eieren voor mijn geld te kiezen en te accepteren dat ik alleen maar foto’s van ver weg kan nemen, met een niet te langzame sluitertijd. Dankzij de handige tabel achterop de camera weet ik dat ik in theorie toch scherpe foto’s moet kunnen krijgen vanaf 2,5 meter tot oneindig. Daar kan ik wel mee leven.

Handige tabel.

Goed, een matig succes dus, en de problemen waren nog niet voorbij. Nu ik uitgeknutseld was, moest de camera weer in elkaar. Dat viel nog niet mee. Kostte het al een stief kwartiertje voor ik de onderste voorplaat eraf had, die plaat weer terugwrikken was nog veel lastiger. En dan hebben we het nog niet eens over de minuscule kloteschroefjes. Ik heb heel wat keren de camera op zijn kop moeten houden om weer een weggeschoten schroefje uit het binnenwerk te schudden. Het was dan ook met een zucht van opluchting dat ik het laatste schroefje vast had (zo goed als vast dan, ik geloof dat ik er een paar heb omgewisseld met subtiel afwijkende maten…).

Een tweede testrolletje wees uit dat ik de boel in elk geval niet verpest heb: de camera produceert nog steeds hele toonbare foto’s. En de sluiterknop werkt als een zonnetje, dat is ook wat waard.

Hoera, hij doet het nog!

Het was een leerzaam project, maar niet één dat ik snel zal herhalen.

written by stratski on 2012-06-27 in #gear #tipster #tipster #camera-reflecta-tlr-reparatie-doe-het-zelf-sluiterknop-spiegel-requested #camera

More Interesting Articles

 • Mozes and the Firstborn ging op tour en nam Lomography fotorolletjes mee

  written by anna-lomo on 2015-01-02 in #people #lomoamigos
  Mozes and the Firstborn ging op tour en nam Lomography fotorolletjes mee

  We gaven Mozes and the Firstborn - muzikaal talent uit Eindhoven - een La Sardina en wat fotorolletjes mee voor hun tour door Amerika maar vergaten de camera in te pakken. Niet getreurd! Ze wisten een vintage camera op de kop te tikken en schoten alsnog onze Lomography rolletjes vol. Check de resultaten en het interview van onze nieuwste Amigo's hier!

 • Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  written by e_ercolini on 2014-08-07 in #people #lomoamigos
  Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  De zomer is helemaal op gang gekomen en zo ook de lawine aan trouwfeesten. De perfecte gelegenheid voor huwelijksfotograaf Johnny Cheng om er met zijn vriendin op uit te trekken en de nieuwe Petzval lens te ontdekken. Resultaat van dit avontuur is een reeks foto's om verliefd op te worden! De soft focus en bokeh effecten van de lens zorgen voor schitterende achtergronden en een stralend model. Tijd om te vragen wat deze fotograaf uit Georgia van onze Petzval lens vindt.

 • Winterse Sprocket Rocket panorama's

  written by cheeo on 2014-12-01 in #lifestyle
  Winterse Sprocket Rocket panorama's

  Laat de kou je niet tegenhouden van het schieten van foto's. Pak je Sprocket Rocket erbij en ga op een panoramisch avontuur!

 • Shop News

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • LES Antwerpen: Workshops november 2014

  written by lgsantwerpen on 2014-10-20 in #events
  LES Antwerpen: Workshops november 2014

  November belooft weer een leuke maand te worden! Wil jij je al voorbereiden op de gezelligheid van de kerstperiode? Mis dan zeker onze laatste workshops van dit jaar niet!

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  written by simonesavo on 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!

 • Fotografisch kunstenaar Bobby Sham deelt zijn enthousiasme over de Lomography x Zenit Petzval lens

  written by jillytanrad on 2014-04-10 in #news
  Fotografisch kunstenaar Bobby Sham deelt zijn enthousiasme over de Lomography x Zenit Petzval lens

  Bobby Sham is meer dan een fotograaf. Hij is een kunstenaar met een voorliefde voor groot formaat fotografie en voor Petzval lenzen. Hij is ook kunstbeheerder en secretaris van de Hong Kong Photographic Culturele Vereniging, en één van de initiatiefnemers van het Hongkong Photo Festival. Onlangs gaf hij een interview aan onze collega's van Lomography Hong Kong waarin hij met enthousiasme vertelt over zijn ervaringen met onze Petzval lens. Kijk snel verder en geniet van Bobby's Petzval foto's, zowel op groot formaat met een oude lens, als met de nieuwe Lomography x Zenit Petzval Lens.

 • Shop News

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Recap: LES Antwerpen x Sound Architecture Record Store Day '14

  written by lgsantwerpen on 2014-05-30 in #news
  Recap: LES Antwerpen x Sound Architecture Record Store Day '14

  Wat is er nou beter dan een dag waarin alles in het teken van analoog staat? Lees hier wat er allemaal op Record Store Day heeft plaatsgevonden in onze shop te Antwerpen!

 • Store Antwerpen: Workshops in Augustus!

  written by lgsantwerpen on 2014-07-15 in #events
  Store Antwerpen: Workshops in Augustus!

  De zomer is alweer half en hopelijk heb je nog enkele plekjes opengelaten om een van onze te gekke workshops mee te doen!

 • Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  written by s0y on 2014-05-17 in #lifestyle
  Een dope feestje - op een gevonden fotorol

  Vorig jaar ging ik naar de Fotografica-beurs in Nieuwegein, een 2 jaarlijkse beurs waar eigenlijk alles wat met (film) fotografie te maken heeft wordt verkocht. Het is veelal tweedehands dus eigenlijk is het een soort schatzoeken als je van fotografie houdt! Naast leuke koopjes was ik ook specifiek op zoek naar camera's waar misschien nog een niet ontwikkeld rolletje in zat...

 • Shop News

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • 7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  written by jacobs on 2014-12-07 in #news
  7 december - Advent Deal: bestel voordelig je favoriete premium traktatie! (Online Code: PREMIUMTREAT20)

  Op zoek naar een goede deal voor een geweldige camera voor de feestdagen? Dan ben je hier aan het juiste adres! De Advent Deal van vandaag schenkt een ongelooflijke 20% korting op onze Horizon en Belair camera's én al onze overige Premium Camera's!

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  written by tomas_bates on 2014-12-05 in #news
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • De Lomography Community Cup!

  written by icequeenubia on 2014-07-07 in #news
  De Lomography Community Cup!

  Voetbalfans hebben nu al zin in de finale in Brazilië komend weekend - en wij delen diezelfde opwinding met diehard voetbalfans van over de hele wereld. Of je nou een voetballiefhebber bent of niet, je kunt het gevoel van de spanning van het spel ook ervaren met onze eigen Lomography Cup!