Kleur de wereld met Kodak EIR Aerochrome

1

Toen ik voor het eerst een Aerochrome infraroodfoto zag was mijn reactie: wow! Dat wil ik ook! Nu heb ik deze film dan eindelijk geprobeerd, en denk ik: wow! Dat wil ik vaker doen!

Credits: stratski

Kodak Aerochrome is waarschijnlijk wel de meest spectaculaire film die er bestaat. Het is een zogenaamde false color infrared. Dat wil zeggen dat de kleuren die je op de foto ziet, niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Normale foto’s leggen de zichtbare kleuren vast, infraroodfilm legt nog extra straling vast. Lees er vooral de (Engelse) Wikipedia op na, die kan het beter uitleggen dan dat ik het snap. Het resultaat is in elk geval een hele gave foto.

Credits: stratski

Het leuke van deze film is natuurlijk dat de kleuren die op je foto terechtkomen weinig te maken hebben met de echte kleuren. Dat boombladeren en gras rood kleuren is misschien bekend maar de roze bloemen van het vingerhoedskruid op de volgende foto zijn op het plaatje opeens knalgeel geworden. En dat oranje shirt dat ik aanheb, is in werkelijkheid knalgroen. Zelf ben ik in wekelijkheid trouwens ook een stuk minder geel…

Credits: stratski

Terwijl planten en mensen er vrolijk gekleurd uitkomen, blijven zaken zoals gebouwen, stenen, zand, en de kuntstwerken op de volgende foto’s (die in werkelijkheid felgekleurd waren), grijs en wit. Maar het mooiste van de film is denk ik wel de waanzinnige detaillering die je krijgt. Op de een of andere manier lijkt het op de beste foto’s wel of elk blaadje en elke grasspriet uit het beeld knalt.

Credits: stratski

Zoek hier op lomography.nl ook maar eens op ‘aerochrome’ voor nog veel meer spectaculaire infraroodplaatjes.

Je moet bij het fotograferen met deze film wel met een paar dingen rekening houden.

  • De iso-waarde is 400 maar die verandert onder invloed van de hoogte. Het heeft iets met uv-licht te maken. Hier in de Lage Landen kun je verder gewoon van 400 uitgaan.
  • Voor mooie foto’s heb je een kleurfilter nodig: rood, geel of oranje. Dat houdt een deel van het zichtbare licht tegen, waardoor het infraroodeffect beter uitkomt. Voor mijn foto’s heb ik een oranje filter gebruikt (een ander heb ik niet…). Zonder filter zal het zichtbare licht het infraroodeffect teniet doen en dat is zonde van je dure rolletje.
  • Denk eraan dat je bij het belichten rekening houdt met je filter. Die 400 iso gaat uit van een geel filter maar gebruik je oranje of rood, dan moet je daarvoor compenseren door ofwel iets langer te belichten, ofwel je diafragma te vergroten. Ik zou zeggen langer belichten, vanwege het volgende punt:
Deze eerste twee foto’s van mijn rolletje was ik vergeten dat ik een filter op mijn lens had zitten. Die zijn daarom iets onderbelicht.
  • Focussen kan lastig zijn. Om de een of andere reden ligt het focuspunt met Aerochrome net wat anders dan bij normale film. Om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden, kun je het beste een klein diafragma gebruiken, zodat je de grootste scherptediepte hebt. Zorg dan wel dat je genoeg licht hebt voor een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen of gebruik een statief (of de grond, een muurtje, etc.).
  • Infraroodfilm is HEEL ERG gevoelig voor licht. Als je een camera hebt met zo’n rood venstertje om het aantal opnames te tellen (een Diana of een Holga bijvoorbeeld), plak dat dan goed af met zwart tape (gok maar hoe ver je doordraait, of test met een gewoon rolletje hoeveel slagen je aan de knop moet doen). Zeg het ook tegen je ontwikkelboer dat het infrarood is, en dat de film in totale duisternis ontwikkeld moet worden, anders krijg je nare lichtlekken op je film. Ik heb de mazzel dat ik een lichtdichte Yashica-D heb en mijn eigen film kan ontwikkelen, dat scheelt een hoop stress.

Ben je nu enthousiast geworden? Sorry… Kodak maakt geen Aerochrome meer. Op een gegeven moment heeft een man in Duitsland nog een flinke partij weten te bemachtigen die hij via internet doorverkocht. Zo heb ik tegen een overweldigende 20 euro per stuk exclusief portokosten (auw!) nog twee rolletjes kunnen kopen. Per 8 juni staat er op zijn website de ontmoedigende mededeling SOLD OUT!

Maar: “there are just a few rolls left that i am auctioning off one at a time on ebay usa.” Heb je dus een flinke schep geld over (want het zal wel niet bij 20 euro per rol blijven nu), dan is er nog steeds een beetje hoop.

Intussen koester ik mijn laatste rolletje voor een speciale gelegenheid…

geschreven door stratski op 2012-06-22 in #gear #review #film-infrarood-aerochrome-eir-kodak-kleur

Een comment

  1. adash
    adash ·

    The photos are WOOOOW, but I can't understand a word from the text....

Meer interessante artikelen