Kleur de wereld met Kodak EIR Aerochrome

1

Toen ik voor het eerst een Aerochrome infraroodfoto zag was mijn reactie: wow! Dat wil ik ook! Nu heb ik deze film dan eindelijk geprobeerd, en denk ik: wow! Dat wil ik vaker doen!

Credits: stratski

Kodak Aerochrome is waarschijnlijk wel de meest spectaculaire film die er bestaat. Het is een zogenaamde false color infrared. Dat wil zeggen dat de kleuren die je op de foto ziet, niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Normale foto’s leggen de zichtbare kleuren vast, infraroodfilm legt nog extra straling vast. Lees er vooral de (Engelse) Wikipedia op na, die kan het beter uitleggen dan dat ik het snap. Het resultaat is in elk geval een hele gave foto.

Credits: stratski

Het leuke van deze film is natuurlijk dat de kleuren die op je foto terechtkomen weinig te maken hebben met de echte kleuren. Dat boombladeren en gras rood kleuren is misschien bekend maar de roze bloemen van het vingerhoedskruid op de volgende foto zijn op het plaatje opeens knalgeel geworden. En dat oranje shirt dat ik aanheb, is in werkelijkheid knalgroen. Zelf ben ik in wekelijkheid trouwens ook een stuk minder geel…

Credits: stratski

Terwijl planten en mensen er vrolijk gekleurd uitkomen, blijven zaken zoals gebouwen, stenen, zand, en de kuntstwerken op de volgende foto’s (die in werkelijkheid felgekleurd waren), grijs en wit. Maar het mooiste van de film is denk ik wel de waanzinnige detaillering die je krijgt. Op de een of andere manier lijkt het op de beste foto’s wel of elk blaadje en elke grasspriet uit het beeld knalt.

Credits: stratski

Zoek hier op lomography.nl ook maar eens op ‘aerochrome’ voor nog veel meer spectaculaire infraroodplaatjes.

Je moet bij het fotograferen met deze film wel met een paar dingen rekening houden.

 • De iso-waarde is 400 maar die verandert onder invloed van de hoogte. Het heeft iets met uv-licht te maken. Hier in de Lage Landen kun je verder gewoon van 400 uitgaan.
 • Voor mooie foto’s heb je een kleurfilter nodig: rood, geel of oranje. Dat houdt een deel van het zichtbare licht tegen, waardoor het infraroodeffect beter uitkomt. Voor mijn foto’s heb ik een oranje filter gebruikt (een ander heb ik niet…). Zonder filter zal het zichtbare licht het infraroodeffect teniet doen en dat is zonde van je dure rolletje.
 • Denk eraan dat je bij het belichten rekening houdt met je filter. Die 400 iso gaat uit van een geel filter maar gebruik je oranje of rood, dan moet je daarvoor compenseren door ofwel iets langer te belichten, ofwel je diafragma te vergroten. Ik zou zeggen langer belichten, vanwege het volgende punt:
Deze eerste twee foto’s van mijn rolletje was ik vergeten dat ik een filter op mijn lens had zitten. Die zijn daarom iets onderbelicht.
 • Focussen kan lastig zijn. Om de een of andere reden ligt het focuspunt met Aerochrome net wat anders dan bij normale film. Om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden, kun je het beste een klein diafragma gebruiken, zodat je de grootste scherptediepte hebt. Zorg dan wel dat je genoeg licht hebt voor een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen of gebruik een statief (of de grond, een muurtje, etc.).
 • Infraroodfilm is HEEL ERG gevoelig voor licht. Als je een camera hebt met zo’n rood venstertje om het aantal opnames te tellen (een Diana of een Holga bijvoorbeeld), plak dat dan goed af met zwart tape (gok maar hoe ver je doordraait, of test met een gewoon rolletje hoeveel slagen je aan de knop moet doen). Zeg het ook tegen je ontwikkelboer dat het infrarood is, en dat de film in totale duisternis ontwikkeld moet worden, anders krijg je nare lichtlekken op je film. Ik heb de mazzel dat ik een lichtdichte Yashica-D heb en mijn eigen film kan ontwikkelen, dat scheelt een hoop stress.

Ben je nu enthousiast geworden? Sorry… Kodak maakt geen Aerochrome meer. Op een gegeven moment heeft een man in Duitsland nog een flinke partij weten te bemachtigen die hij via internet doorverkocht. Zo heb ik tegen een overweldigende 20 euro per stuk exclusief portokosten (auw!) nog twee rolletjes kunnen kopen. Per 8 juni staat er op zijn website de ontmoedigende mededeling SOLD OUT!

Maar: “there are just a few rolls left that i am auctioning off one at a time on ebay usa.” Heb je dus een flinke schep geld over (want het zal wel niet bij 20 euro per rol blijven nu), dan is er nog steeds een beetje hoop.

Intussen koester ik mijn laatste rolletje voor een speciale gelegenheid…

geschreven door stratski op 2012-06-22 in #reviews #film-infrarood-aerochrome-eir-kodak-kleur

Een comment

 1. adash
  adash ·

  The photos are WOOOOW, but I can't understand a word from the text....

Meer interessante artikelen

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Shop Nieuws

  Verlopen Film

  Verlopen Film

  Net als een stuk kaas heeft een filmrolletje een THT datum! En toch krijg je soms de mooiste effecten juist doordat je een verlopen rolletje gebruikt. Het is altijd een verrassing wat er gebeurd is met je rol na het ontwikkelen.

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Shop Nieuws

  Gratis Diana F+

  Gratis Diana F+

  Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Lomopedia: de Lomo'Instant

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-10 in #gear #reviews
  Lomopedia: de Lomo'Instant

  Met functies die de meeste instant camera's niet hebben, kunnen we de Lomo'Instant met trots en terecht 's werelds meest creatieve instant camera noemen.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Twee keer het formaat van fuji instax mini film. Schiet wijder en grootser met de Fuji Instax Wide 300!

 • Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-09 in #gear #nieuws
  Portretten met textuur met Lomography's nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  De lens van professor Joseph Petzval in 1840 veranderde de wereld van de portretkunst. Lomography brengt deze lens terug met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Controle Art Lens. In combinatie met je analoge camera's produceert dit verfijnde model produceert een prachtig bokeh rond een gezicht in scherpe focus.

 • 10 stappen naar betere Sprocket Rocket fotografie

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-06-01 in #gear #tipster
  10 stappen naar betere Sprocket Rocket fotografie

  Je fotografie-skills met de Sprocket Rocket verbeteren? Dan zit je heir goed! In dit artikel geven we je een aantal manieren over hoe je het meeste uit deze bescheiden maar functionele 35mm shooter kan halen.

 • De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-01 in #gear #nieuws #lifestyle
  De nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Lens op New York Fashion Week

  Lomography heeft de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control lens campagne op Kickstarter gelanceerd. Gelukkig was ik in staat om het prototype van de lens in februari uit te proberen. En als je in februari in New York City bent, is er een ding dat je niet mag missen: Fashion Week.