Kleur de wereld met Kodak EIR Aerochrome

1

Toen ik voor het eerst een Aerochrome infraroodfoto zag was mijn reactie: wow! Dat wil ik ook! Nu heb ik deze film dan eindelijk geprobeerd, en denk ik: wow! Dat wil ik vaker doen!

Credits: stratski

Kodak Aerochrome is waarschijnlijk wel de meest spectaculaire film die er bestaat. Het is een zogenaamde false color infrared. Dat wil zeggen dat de kleuren die je op de foto ziet, niet overeenstemmen met de werkelijkheid. Normale foto’s leggen de zichtbare kleuren vast, infraroodfilm legt nog extra straling vast. Lees er vooral de (Engelse) Wikipedia op na, die kan het beter uitleggen dan dat ik het snap. Het resultaat is in elk geval een hele gave foto.

Credits: stratski

Het leuke van deze film is natuurlijk dat de kleuren die op je foto terechtkomen weinig te maken hebben met de echte kleuren. Dat boombladeren en gras rood kleuren is misschien bekend maar de roze bloemen van het vingerhoedskruid op de volgende foto zijn op het plaatje opeens knalgeel geworden. En dat oranje shirt dat ik aanheb, is in werkelijkheid knalgroen. Zelf ben ik in wekelijkheid trouwens ook een stuk minder geel…

Credits: stratski

Terwijl planten en mensen er vrolijk gekleurd uitkomen, blijven zaken zoals gebouwen, stenen, zand, en de kuntstwerken op de volgende foto’s (die in werkelijkheid felgekleurd waren), grijs en wit. Maar het mooiste van de film is denk ik wel de waanzinnige detaillering die je krijgt. Op de een of andere manier lijkt het op de beste foto’s wel of elk blaadje en elke grasspriet uit het beeld knalt.

Credits: stratski

Zoek hier op lomography.nl ook maar eens op ‘aerochrome’ voor nog veel meer spectaculaire infraroodplaatjes.

Je moet bij het fotograferen met deze film wel met een paar dingen rekening houden.

 • De iso-waarde is 400 maar die verandert onder invloed van de hoogte. Het heeft iets met uv-licht te maken. Hier in de Lage Landen kun je verder gewoon van 400 uitgaan.
 • Voor mooie foto’s heb je een kleurfilter nodig: rood, geel of oranje. Dat houdt een deel van het zichtbare licht tegen, waardoor het infraroodeffect beter uitkomt. Voor mijn foto’s heb ik een oranje filter gebruikt (een ander heb ik niet…). Zonder filter zal het zichtbare licht het infraroodeffect teniet doen en dat is zonde van je dure rolletje.
 • Denk eraan dat je bij het belichten rekening houdt met je filter. Die 400 iso gaat uit van een geel filter maar gebruik je oranje of rood, dan moet je daarvoor compenseren door ofwel iets langer te belichten, ofwel je diafragma te vergroten. Ik zou zeggen langer belichten, vanwege het volgende punt:
Deze eerste twee foto’s van mijn rolletje was ik vergeten dat ik een filter op mijn lens had zitten. Die zijn daarom iets onderbelicht.
 • Focussen kan lastig zijn. Om de een of andere reden ligt het focuspunt met Aerochrome net wat anders dan bij normale film. Om te voorkomen dat je foto’s onscherp worden, kun je het beste een klein diafragma gebruiken, zodat je de grootste scherptediepte hebt. Zorg dan wel dat je genoeg licht hebt voor een snelle sluitertijd om bewegingsonscherpte te voorkomen of gebruik een statief (of de grond, een muurtje, etc.).
 • Infraroodfilm is HEEL ERG gevoelig voor licht. Als je een camera hebt met zo’n rood venstertje om het aantal opnames te tellen (een Diana of een Holga bijvoorbeeld), plak dat dan goed af met zwart tape (gok maar hoe ver je doordraait, of test met een gewoon rolletje hoeveel slagen je aan de knop moet doen). Zeg het ook tegen je ontwikkelboer dat het infrarood is, en dat de film in totale duisternis ontwikkeld moet worden, anders krijg je nare lichtlekken op je film. Ik heb de mazzel dat ik een lichtdichte Yashica-D heb en mijn eigen film kan ontwikkelen, dat scheelt een hoop stress.

Ben je nu enthousiast geworden? Sorry… Kodak maakt geen Aerochrome meer. Op een gegeven moment heeft een man in Duitsland nog een flinke partij weten te bemachtigen die hij via internet doorverkocht. Zo heb ik tegen een overweldigende 20 euro per stuk exclusief portokosten (auw!) nog twee rolletjes kunnen kopen. Per 8 juni staat er op zijn website de ontmoedigende mededeling SOLD OUT!

Maar: “there are just a few rolls left that i am auctioning off one at a time on ebay usa.” Heb je dus een flinke schep geld over (want het zal wel niet bij 20 euro per rol blijven nu), dan is er nog steeds een beetje hoop.

Intussen koester ik mijn laatste rolletje voor een speciale gelegenheid…

geschreven door stratski op 2012-06-22 in #reviews #film-infrarood-aerochrome-eir-kodak-kleur

Een comment

 1. adash
  adash ·

  The photos are WOOOOW, but I can't understand a word from the text....

Meer interessante artikelen

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  geschreven door wesco op 2014-05-03 in #world #locaties
  Perfecte Pinhole locatie: de Veilinghaven in Utrecht

  Een paar weken terug ging ik op pad om voor het eerst wat foto's te schieten met mijn Diana F+ camera. Deze camera kun je ook gebruiken voor pinhole foto's, en ik besloot het gebied rond de Veilinghaven in Utrecht te gaan verkennen.

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Surf Fotografie door Alex Laurel

  geschreven door Julien Matabuena op 2015-04-16 in #people #lifestyle
  Surf Fotografie door Alex Laurel

  De Franse surf-fotograaf Alex Laurel gaf onlangs een interview met onafhankelijke en internationale publicatie voor de in Berlijn gevestigde Freunde von Freunden, waarin hij sprak over zijn jeugd, het verhuizen van Anglet naar Gabon om gemakkelijk toegang te hebben tot Frankrijk's beste surf gebieden, de beste surf bestemmingen ter wereld en zelfs over zijn reis naar IJsland en Kamchatka.

  1
 • Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-15 in #world #lifestyle
  Tintype celebreties - zo ziet dat eruit!

  Victoria Will fotografeerde Kevin Bacon, Robert Redford, Ethan Hawke en Ewan McGregor in een moderne studio en ontwikkelde hun foto's met behulp van een proces dat dateert uit 1851.

 • Shop Nieuws

  35 mm verrassingspakket

  35 mm verrassingspakket

  Hou jij van een verrassing? Bestel dan nu ons 35mm verrassingspakket. We hebben speciaal verlopen en zeldzame film geselecteerd!

 • De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  geschreven door anna-lomo op 2015-04-08 in #world #locaties
  De Lomo LC-A+ in Hong Kong

  De Lomo LC-A + is je beste vriend voor al je reizen en avonturen. Hong Kong ligt aan de zuidelijke kust van China en staat bekend als een metropool waar de Oosterse en Westerse culturen elkaar ontmoeten. Laat de LC-A + je meenemen en voel de drukte van een van de meest dichtbevolkte steden ter wereld!

 • Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-04-02 in #world #lifestyle
  Top 5 manieren om je Instant Shots te schieten

  Instant hoeft niet altijd hetzelfde te zijn.

 • Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  geschreven door anna-lomo op 2015-03-27 in #world #wedstrijden
  Lomography X Enterprise Rent-A-Car Nederland: analoog roadtrippen!

  Wil jij een dag op roadtrip in een huurauto en onze Lomo'Instant camera mee? Dat kan! Hoe? Door mee te doen aan de winactie van Enterprise Rent-A-Car Nederland.

 • Shop Nieuws

  Een gratis Diana Mini

  Een gratis Diana Mini

  Je krijgt deze camera helemaal gratis wanneer je voor EUR 99,- aan 35mm film besteed in onze online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart dus wees er snel bij!

 • De kunst van Shoutbox

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws

  Wat willen we? Shouts outs! Wanneer willen we het? NU! Check hier hoe onze nieuwe Shoutbox werkt...

 • Socializen op de site

  geschreven door pan_dre op 2015-02-04 in #nieuws
  Socializen op de site

  Surprise! Terwijl jij weg was, hebben we een klein beetje, nee wacht, HEEL WAT, gerenoveerd op je LomoHome. Check de handleiding hieronder!

 • Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  geschreven door shhquiet op 2015-01-26 in #nieuws
  Top traktatie: ontvang deze week gratis goodies bij jouw online bestelling!

  Er liggen een aantal verrukkelijke analoge traktaties voor het oprapen... Hoe krijg je die te pakken? Door voor 1 februari een online bestelling te plaatsen! Hoe meer je koopt, hoe meer gratis traktaties je krijgt. Je hebt geen kortingscode nodig - de freebies worden automatisch aan je winkelwagentje toegevoegd. Happy shopping!