Fisheye Baby 110 interview met Cat Ong & Ron Lau

Lomography Azië’s Cat Ong en Ron Lau zijn onderdeel van het team dat producten ontwikkelt voor Lomography en we zijn eens bij ze neergestreken aan hun bureau, waar trouwens enorm veel top-secret materiaal voor komende releases op lag! Maar die hebben we gelaten voor wat het was. Nu eerst de Fisheye Baby 110!

Afbeelding via Cat Ong

Vertel! Waarom heeft Lomography besloten om 110 film weer terug te brengen? En waarom in zwart wit?
Bij Lomography waren we het er allemaal over eens: als we een filmtype terug gingen halen moest het wel de 110 zijn. Het waarom is simpel: 110 film is nog altijd enorm populair, pas in 2009 is men gestopt met het produceren van de film. Het zwart-wit is uit te leggen doordat we graag laten zien hoe iets klassieks terug kan komen in een nieuw jasje. Zwart-wit is enorm klassiek en de Orca 110 film is daar een hommage aan.

Er zijn andere formaten film die we hadden kunnen reanimeren maar de 110 is wel echt uniek. We hadden ook de 126 film kunnen bekijken maar die lijkt net even te veel op de nog steeds populaire 135. En een kleiner formaat is super spannend! Je kunt nu als spion rondrennen met een piepkleine camera! Overigens moet je het kleine formaat van de film niet onderschatten! De ontwikkelde grootte is namelijk M4/3 en dus een ‘normaal’ formaat!

Waarom de Fisheye?
We wilden iets unieks doen. De combinatie van een Fisheye camera in 110 formaat bestond nog niet waardoor deze camera een extra tof karakter krijgt. We brengen een oude camera terug maar maken er tegelijkertijd een uniek, modern, nieuw toestel van.

Afbeelding via Cat Ong

Jullie moeten alle fabeltastische camera’s die jullie bedenken geheim houden tot de release, hoe ging dat deze keer?
Ze is zo klein dat er weinig te verbergen was! Deze keer vroeg de camera wel om aardig wat aandacht. Er stonden al hordes blije mensen klaar om in de wangen van deze Baby te knijpen.

110 cameras worden vaak als ‘gemiddeld’ gezien wat betreft hun behuizing, lenzen en de kwaliteit van de film. Hoe gaat Lomography ten strijde trekken tegen dit vooroordeel?
(na een korte uitbarsting) Mensen hebben het dan vooral over de camera en film alsof het een ding is. Zo werkt het echter niet. Als je een prutcamera hebt met goede film, of een goede camera met prutfilm dan worden je foto’s ook niet zo geweldig. Het is een combinatie van beide zaken.

Goede 110 cameras zoals de Pentax Auto 110 Super hebben topkwaliteit lenzen waardoor de reputatie van de 110 film en camera’s ook hooggehouden werd. Eén van de dingen waar ook lomografen blij van worden is de manier waarop de 110 camera een beetje ouderwets en futuristisch tegelijk is.

Afbeeldingen via Ron Lau

Hoe ging het ontwerp- en conceptproces voor de Fisheye Baby 110?
Voordat we begonnen met schetsen zat het idee in ons hoofd. In 2011 zijn we begonnen met uitrekenen en conceptplanning om te kijken hoe haalbaar het zou zijn en hoe alles er uit zou moeten zien. Eind 2011 konden we alles presenteren in het hoofdkantoor in Wenen. Daarna was het rennen als een malle en liep alles op rolletjes.

Vergeleken met andere Lomography camera’s duurde het ontwerp- en conceptproces voor de Fisheye Baby 110 niet langer of korter van idee tot lancering.

Voor en na!

Hoe spannend was het hele traject?
Joh, we zijn nog helemaal niet klaar! Pas na de lancering en als de lomografen hun foto’s geschoten hebben en de foto’s geupload zijn weten we hoe het gaat. Dan gaan we vieren welk resultaat we behaald hebben met de Fisheye Baby 110.

Waren jullie al vanaf het begin fan van het kleine formaat? En hoe denken jullie dat de mensen die voor groter gaan reageren?
Ik vind het een heerlijk formaat. Eén van onze vrienden schiet exclusief op middenformaat film en toen we hem influisterde dat er een 110 camera zou komen om de Orca film te vergezellen werd hij meteen blij. Hij begon direct shoots te plannen. Het is als het ware 2 kanten van het extreme, groot en klein, allebei zijn extremen en daar zijn sommige mensen dol op.

Afbeeldingen via Ron Lau

Verder nog iets?
De filmcasettes voor de Fisheye Baby 110 zijn zo ontzettend makkelijk om in te laden in de camera! Zelfs iemand met twee linkerhanden kan het voor elkaar krijgen. Ook voor beginners is het een ideale film. Je hoeft niet te klooien met sprocketgaatjes!

De Fisheye Baby 110 Cameras is een miniatuurversie van de Fisheye No. 2 en speciaal ontworpen voor 110 film. Gecombineerd met de Lomography Orca B&W 100 film krijg je een perfecte vissige visie op de wereld in zwart-wit! Niet alleen dat, je kunt ook meervoudige belichtingen maken en de camera heeft een bulb-stand! Check de 110 camera microsite voor meer info!

geschreven door soundfoodaround op 2012-06-20 in #lifestyle #mystery #review #110 #behind-the-scenes #tester #nl #netherlands #fisheye #dutch #holland #making-of #nederlands #nld #fisheye-baby-110
vertaald door pretletterp

Meer interessante artikelen