Je eerste filmpje crossen, mijn ervaringen

De typische lomo foto’s met die mooie kleuren en contrasten, waardoor velen lomografie zo mooi vinden, krijg je niet zomaar. Pas als je een diarolletje laat crossen(dus in c-41 laat ontwikkelen), krijg je dat typische lomo effect. Ook ik wilde graag die geweldige kleuren en ik kocht een pakje Lomo xpro chrome 100.

Tijdens het schieten van mijn diarolletje was ik erg benieuwd hoe de foto’s er nou daadwerkelijk uit zouden zien. Ik heb afgeteld naar de dag dat mijn foto’s terug zouden komen van de fotograaf. En het resultaat mag er zijn, maar er zijn wel een aantal dingen waar ik bij het volgende rolletje rekening mee ga houden.

Hier de eerste twee foto’s, gemaakt in Londen. De foto’s hebben niet eens hele uitspringende kleuren, maar het blauwe van de foto’s vind ik erg mooi. Het gebouw op de tweede foto heeft ook een net iets andere kleur. De blauwe lucht krijgt naar mijn mening een erg mooie kleur. Als je dus buiten schiet, zet vooral een stuk lucht op je foto.

De mooi contrasten die je krijgt zijn erg goed te zien op deze foto. Zeker op deze foto vind ik het contrast erg mooi, omdat het gezicht zo echt uit het donker komt. Als het hoofd meer naar de camera gedraaid zou zijn, zou het heel anders worden. Het gezicht zou dan te donker zijn, zoals je nu ook al een beetje ziet aan de linker kant van het gezicht. Zorg dus voor een goede lichtinval, zodat het gezicht van je model licht genoeg is. Een flitser gebruiken kan anders ook erg handig zijn.

Dit portret is buiten gemaakt. Door de hoed valt er minder licht op het gezicht en door de grote contrasten wordt het gezicht nog donkerder. Op deze foto is dat jammer, omdat je zo de ogen van het model niet ziet. Een flitser zou bij deze foto dus het beste zijn geweest, Als je dan het onderwerp niet te licht wil maken, is het een goed idee de flitser naar boven of een beetje opzij te richten. Hiervoor moet je dan natuurlijk wel een kabeltje hebben.

Het contrast op deze foto is iets te groot. De rechterhelft van de foto is nauwelijks zichtbaar terwijl het gras al overbelicht is. Ook voor dit soort foto’s, waar dus een stuk schaduw is, kan je dus het beste een flitser gebruiken. Als je deze dan vooral op de linker kant richt, is de foto in zijn geheel goed belicht.

Ook groen wordt op de Xpro 100 een beetje anders. Ik weet niet precies wat het is, maar de kleur van het gras vind ik op deze foto erg mooi.

Binnen krijgt de witte muur een mooie kleur, in dit geval geel. Ook zie je op deze foto een beetje vignetten, wat ik normaal bijna nooit met mijn camera heb. Bij het binnen fotograferen is het dus aan te raden ook een stuk muur te fotograferen. Zo krijg je dus een mooie kleur op je foto.

Kortom:

  • Hou er rekening mee dat er grote contrasten zullen zijn en maak hier gebruik van
  • Zorg voor een lichtinval op de goede plaats of gebruik een flitser
  • Groen en blauw worden erg mooi, let op deze kleuren dus
  • Zet een stuk muur op je foto voor mooie kleuren

Succes met jouw cross-filmpje!

geschreven door bbthom op 2012-06-16 in #gear #tutorials #film #slide #c41 #100 #tipster #dia #lomo #xpro #cross-processing #crossen

De Diana Instant Square brengt een iconische esthetiek naar instant fotografie in vierkant formaat en vult frames met sterke, verzadigde kleuren en rijke, humeurige vignettering. Onze nieuwste innovatie, gebouwd om je inspiratie de vrije loop te laten, is voorzien van een Multiple Exposure modus, een Bulb modus voor lange belichtingen, een hot-shoe adapter en nog veel meer! Je kunt 'm zelfs gebruiken met alle lenzen die voor de Diana F+ zijn gemaakt, zodat je je perspectief altijd en overal kunt veranderen. Geen enkele foto zal hetzelfde zijn. Steun ons nu op Kickstarter!

Meer interessante artikelen