Zelfgemaakte redscale film

2

Ik werd verliefd op redscale film nadat ik de XR 50-200 gebruikte. Ik besloot mijn eigen redscale film te gaan maken. Toen ik daarmee begon, bleek het niet handig te zijn dat je twee rolletjes nodig hebt. Daarom heb ik een manier bedacht waarvoor maar een rolletje film nodig is.

De dingen die je nodig hebt:

 • 1 rolletje film (waar je redscale van gaat maken)
 • Donkere kamer of wisselzak
 • Een schaar

Het hele proces moet worden uitgevoerd in een donkere kamer of in een wisselzak (zelf ga ik onder een deken zitten). Je begint met de film uit het rolletje te trekken.

Vervolgens ga je de film vouwen. Kijk goed naar bovenstaande foto’s voor je dit doet. Misschien kun je dit een paar keer oefenen op een stuk film dat je al hebt laten ontwikkelen.

Na het vouwen draai je de film terug in het rolletje. Als je bij het gevouwen stukje bent, moet je de film misschien een beetje in het rolletje duwen.

Vergeet niet het beginstukje van de film uit het rolletje te laten. Anders kun je het rolletje niet in je camera zetten. Als laatste stap laad je de film ondersteboven in je camera. Met de schaar kun je je film in de juiste vorm knippen. Veel plezier! Tot nu toe werkt deze methode prima in mijn Diana Mini.

geschreven door casperxd op 2012-05-26 in #gear #tutorials #film #redscale #tipster #doe-het-zelf
vertaald door frau_inga

2 Comments

 1. mrmex
  mrmex ·

  Gaaf stuk, ga het zeker eens uitproberen.
  zal dit ook werken met slide/dia film?
  Lijkt me wel interessant; redscale+xpro
  En raad je altijd ISO 800 aan of werkt dit ook met lagere film snelheden ?

 2. letterkoekje
  letterkoekje ·

  Waarom vouw je je film? Ik laat meestal mijn film 1,5cm uitsteken waarna ik hem afknip verdraai en met electrisiteits tape terug aan mekaar zet. Vergt wat oefening maar hou je wel meer film over. Redscale best 1 a 2 stops overbelichten om meer kleur uit je foto's te halen. Redscale en xpro gaf me vorige keer heel roze foto's ... Hoe lager de iso hoe minder graan is de regel...

Meer interessante artikelen