De kleinste maritieme republiek van Italië

Noli is een stad in de regio Liguria, Italië. Het ligt ongeveer 50 kilometer van Genoa en is een onafhankelijke republiek geweest van 1193 tot 1797. De allerkleinste van de vijf zogenaamde ‘maritieme republieken’ en één van de kleinste steden aan de kust van Liguria. Maar ook de meest romantische!

Noli is een kleine stad aan de westkust van Liguria, Italië en is rijk aan historie en charme. De plaats heeft minder dan 3000 inwoners maar bevat veel historie met oude kerken en een Romaanse basiliek uit de 11e eeuw.

Noli behoorde tot de vijf “maritieme republieken” (de meest populaire zijn Amalfi, Pisa, Genoa, en Venetië) tot 1797. Hun zelfstandigheid kwam ten einde door de Napolitaanse invasie in dat jaar.

De maritieme republieken waren stadsstaten. Al deze steden hadden tijdens hun onafhankelijkheid ongeveer eenzelfde systeem om de boel draaiende te houden. De maritieme republieken waren ook erg actief tijdens de kruistochten waarbij ze gebruik maakten van deze tochten om meer handel te drijven en te verdienen aan deze oorlogen.

In de lente kun je op het strand veel materiaal en boten zien van de lokale vissersbevolking. Deze zaken kun je er overdag vinden en het zijn een zeer dankbare onderwerpen voor prachtige foto’s.

De nauwe straatjes zijn bestrooid met keien en er bevinden zich erg veel leuke winkeltjes die vanalles verkopen, van lokale nijverheid tot heerlijk voedsel. Zo kun je er heerlijke pesto (een saus gemaakt van basilicum, pijnboompitten, knoflook en olie) vinden en de lokale specialiteit “focaccia alla genovese” (Genoa’s witte pizza)!

Er zijn enorm veel kleine B&B hotelletjes om te overnachten waar ze erg gastvriendelijk zijn en erg lekker eten hebben.

Elke hoek van de stad is versierd met prachtige subtiele details.

In de zomer is Noli vooral een druk toeristenplaatsje. Er is ook genoeg zon te vangen dus als je lekker lui wilt liggen en genieten kan dat ook prima! Als je meer op zoek bent naar rust en cultuur dan zijn de herfst en lente de beste seizoenen om langs te komen.

Alle foto’s zijn genomen met een Lomo LC-A op Kodak Tri-X 400: film en ontwikkeld in Ilfosol 3.

Meer info over Noli kun je hier vinden en op de officiele website van deze prachtige stad.

geschreven door sirio174 op 2012-05-18 in #places #sea #town #romantic #location #nl #italy #liguria #netherlands #dutch #holland #nederlands #requested-post #nld #hollands #art-and-culture #vertaling #spring-fling #noli #maritime-republic
vertaald door pretletterp

Meer interessante artikelen