Op avontuur bij de Plaosan Tempels in Yogyakarta

De Plaosan tempels zijn Hindu-Buddha tempels in het dorp Bugisan, ongeveer 1 kilometer ten noordoosten van de Prambanan tempel. De tempels zijn in de 9e eeuw gebouwd door Sri Kahulunnan van Pramodhawardhani, de dochter van Samaratungga en nazaat van de Sailendra dynastie. Ze was getrouwd met Rakai Pikatan in de Hindu traditie.

Twee weken geleden ben ik met mijn vrienden op reis geweest naar één van de vele tempels in Yogyakarta. Het was bij de Prambanan tempel wat saai dus stelde ik voor eens verder te kijken naar de andere tempels in de buurt.

Als je bij de Prambanan tempel bent geweest moet je niet gelijk terug rennen naar je hotel. Vlakbij zit nog een prachtige Hindu tempel en andere kleinere tempels die erg interessant kunnen zijn. Als je één kilometertje verder kijkt ben je al bij de Plaosan tempel, een tempel die door Rakai Pikatan voor zijn vrouw, Pramudyawardani, is gebouwd.

Plaosan Lor complex
Plaosan Kidul complex

In dit stelsel van tempels kun je erg veel reliëfs vinden uit de Hindu-Buddha architectuur.

Eén van de Hindu reliëfs in het Plaosan Lor complex
Op elke poort zit een KALA HEAD, het symbool van de beschermer.
Iets noordelijker van de tempel vonden we ook een altaar. Hier staan vijf beelden van Hindu goden.
Er zijn 8 kleinere tempels te vinden in het Plaosan Lor complex.

Je kunt van deze plek erg veel leren over de combinatie van Hindu-Buddha architectuur. Fijne vakantie!

geschreven door dikasapi op 2012-05-16 in #places #history #temple #indonesia #location #nl #netherlands #dutch #holland #yogyakarta #nederlands #boeddha #nld #hollands #art-and-culture #vertaling #hindu-buddha #boeda
vertaald door pretletterp

Meer interessante artikelen