Adam Goldberg en zijn avontuur met de Diana F+

Je kent hem waarschijnlijk uit films als Dazed and Confused, Saving Private Ryan, The Hebrew Hammer en 2 Days in Paris – niet de minste dus. Of misschien uit televisieseries zoals Friends of Entourage. Hij is echter niet alleen acteur maar ook schrijver/regisseur en muzikant die onlangs nog 2 albums uitbracht met LANDy en The Goldberg Sisters. Lees hieronder zijn verslag over hoe de Diana F+ zijn drukke leven verrijkte!

Je werkt al in de film en televisiewereld sinds 1992, al jaren dus! Hoe zie jij de verhouding tussen bewegend beeld en stilstaand beeld?

Nou, toen ik 14 jaar was begon ik me te interesseren voor fotografie en het jaar erna nogal geobsedeerd door het feit dat het maken van een films een beroep was en dat je dat kon worden. Het één was gewoon een logisch vervolg op het ander. De twee films die ik heb geregisseerd I Love Your Work en Scotch and Milk, waren behoorlijk gestileerde en esthetische films. Vooral tijdens het maken van Scotch and Milk (die is gefilmd in zwart/wit) was mijn intentie dat elk shot, elke frame ook een goede foto zou kunnen zijn, mocht je de film stilzetten.

Omschrijf je eerste herinnering alsof het een foto is

Dat is een interessante vraag, aangezien er iets gebeurt als we ouder worden; we verwarren foto’s met herinneringen of we bevriezen onze herinneringen alsof het foto’s zijn waar we doorheen kunnen bladeren. Dus mijne is: Een kleine kleuter die alleen maar een luier draagt en voor een grote 1970’s – met hout omringde – televisie staat, terwijl hij in zijn broek poept. De foto heeft de warme kleuren die kenmerkend zijn voor een ’70’s snapshot maar zou gemaakt kunnen zijn door Eggelston (dit is natuurlijk pure fanatasie!) .

Hoe was het om te werken met de Diana F+?

Ik zal er niet over liegen, het heeft een tijdje geduurd. De frustratie was op momenten erg aanwezig. Ik ben wel gewend te werken met een grote variëteit aan camera’s – Mijn M6, verschillende middenformaat camera’s (Mamiya Universal, Bessa iii, Plaubel 670 etc) en 4×5 camera’s (Toyo 45a) maar de Diana was ingewikkelder om grip op te krijgen in vergelijking met al die anderen. Deels omdat ik echt wilde proberen om hem te gebruiken op dezelfde manier als ik mijn andere gebruik. Dus ik was niet echt aan het richten en schieten, maar echt aan het uitmeten, licht meten en aan het inschatten hoelang 1/4 seconde was in de B-stand! Ik weet dat de Diana erg draait om “happy accidents” maar ik merkte dat ik mijn principes moeilijk kon laten liggen. Als de film te los was opgerold, deed ik veel moeite om het toch strakker op te rollen en in folie in te maken naderhand, etc. Dat gezegd te hebben, vind ik de resultaten echt geweldig! Ik denk dat de zwart/wit foto’s die ik genomen heb net zo tof zijn als degene die ik neem met mijn modernere camera’s en het doorgelekte licht op de zwart/wit foto’s is ook iets waar ik echt van hou. Vooral de stugge, stijve Weege-achtige sfeer van het zwart/wit portret van mijn vriend Julian vind ik heel mooi geworden. Waar ik echt van hield was het feit dat de camera zelf zo stil, licht (mijn andere camera’s zijn zo zwaar!) en bescheiden is. Het was makkelijk om hem mee te nemen naast mijn andere spullen. Aan het eind van mijn eerste paar rolletjes, begon ik hem echt te accepteren als een unieke camera met unieke resultaten die ik simpelweg niet zou kunnen bereiken met een andere camera.

Beschrijf de Diana F+ in 5 woorden.

1. Speciaal
2. Beperkend
3. Divers
4. Hartenbreker
5. Kunst-maker

Wie zijn de hoofdpersonen op je foto’s?

Mijn vriendin/muze, grafisch ontwerper Roxanne Daner. Mijn vriend en dichter John Tottenham, wiens gedichten – The Inertia Variations – inspiratie waren voor wat korte 16mm films. Mijn vriend sinds de basisschool, Julian Fischer. Oh, en Liz Vaida – ze verschijnt ergens als een soort waas in een hotelgang (we werkten samen aan een televisieshow). En als laatst, mijn twee honden, The Sheriff en Simone.

Wat is je favoriete foto van al de foto’s die je hebt gemaakt? en wat is het verhaal erachter?

Roxanne als een geest in onze kast. Ik had deze foto al een tijdje in mijn hoofd zitten. Ik heb heel veel polaroid-foto’s gemaakt van de kast. Er is iets aan het (goedkope) licht en het feit dat het zo’n niet-aantrekkelijke plek is van nature wat het fotogeniek maakt. Ik wist dat een spookachtige weergave van Roxanne het goed zou doen tegen die lege muur.

Als je foto’s hier een soundtrack konden hebben bestaande uit drie liedjes, wat zou die dan zijn?

Nou, hier komt een nogal ijdele antwoord. Ik heb namelijk meer dan een paar keer muziek gemaakt gebaseerd op mijn foto’s. Eén van Roxanne in een gang, getiteld “Hello”, kan nog steeds op Youtube gevonden worden. Andere foto’s zijn samengevoegd in korte films die ik heb gemaakt, genaamd “My week in Polaroids” waar ik ook de muziek voor heb gecomponeerd. En alle foto’s voor mijn platen (LANDy, The Goldberg Sisters) heb ik ook zelf gemaakt. Dus, alle dingen die ik doe zijn met elkaar verbonden.

1. BFF door LANDy (vooral voor de “twins” photo van Roxanne op het dek midden in de nacht; feitelijk, de video voor dit liedje, heeft ook iets “Doppelganger” achtigs)
2.You’re Beautiful When You Die van The Goldberg Sisters
3. The Heart Grows Fonder van The Goldberg Sisters

Heb je nog projecten waar je je nu mee bezig houdt of gaat houden die je zou willen delen met de community?

Ik ben bezig geweest met schrijven en het opnemen van demo’s voor een nieuw album, ik heb net mijn eerste screenplay afgemaakt die ik graag zou willen produceren en regisseren komend jaar; Net klaar met het maken van foto’s voor Land Rover’s Tumblr pagina en van Alexis Palladino (van de band Exitmusic) voor Ladygunn magazine.

Zie je een manier om Lomography toe te passen ergens hierin?

Wie zal het zeggen? Sommige Lomofoto’s kunnen makkelijk worden gebruikt als album art voor het volgende album en ik zie mezelf ook heel goed een LomoKino muziekvideo maken voor mezelf of een andere artiest.

Als laatst, kun je onze lezers wat advies geven wanneer ze willen schieten met de Diana F+?

1. Zorg dat je lensopening (zonnig/bewolkt etc) instelling op 1 stand staat, en niet tussen twee verschillende (zoals ik 1 rolletje had).
2. Wees niet te gehaast. (Ik weet dat Lomography helemaal gaat om het laten gaan en gewoon schieten! maar ik ben daar niet zo van) Hoe leuk het ook is om met film te schieten, het heeft geen zin om te ontkennen dat het duurder is en schaarser wordt. Zo basic en eenvoudig als de Diana is zou het echt een handig en mooi artistiek ding kunnen zijn. Ik laat snapshots wel over aan Instagram.
3. Vergeet wat ik hier boven heb gezegd en zet alles en iedereen op de foto. altijd.
4. Experimenteer. Het is vrij moeilijk dat niet te doen met de Diana.
5. Wees niet bang (of lui, in mijn geval) voor het gebruiken van een tripod. Het helpt je foto’s echt, vooral in de B-mode.
6.Heb plezier! (na jaren of therapie vind ik dit nog steeds de lastigste)

geschreven door jeanmendoza op 2012-05-22 in #people #film #diana-f #lomoamigo #fotografie #acteur #muzikant #adam-goldberg #adamgoldberg
vertaald door merelgroebbe

Meer interessante artikelen