10 dingen die je misschien nog niet weet over zwart-witfotografie

Sinds kort gebruik ik steeds meer zwart-witfilm. Hier zijn een paar zaken die ik heb geleerd.

1. Zwart-witfotografie is goedkoop. Zwart-witfilm is goedkoper dan kleurenfilm en je kan het ook vaak met korting kopen.

Credits: bsmart

2. Zwart-witfilm ontwikkelen in een lab kost dan weer wel wat meer. Maar, het is gemakkelijk om zwart-witfilm zelf te ontwikkelen. Dan kost het je ongeveer EUR 1,20 per rolletje.

Credits: bsmart

3. Als je jouw zwart-witrolletjes zelf ontwikkelt, kan je het zilver recupereren uit de ontwikkelvloeistoffen. Je zal echter heel wat moeten ontwikkelen vooraleer je een deftige hoeveelheid zilver hebt hoor!

Credits: bsmart

4. Voor de ontwikkeling van zwart-witfilm heb je het volgende nodig: een wisselzak, schaar, ontwikkeltank en -spoel, ontwikkelvloeistof, fixeermiddel en -bad, water

Credits: bsmart

5. Het maakt niet zoveel uit of het bewolkt is of niet als je zwart-wit schiet. Wolken zijn wit, net zoals je film.

Credits: bsmart

6. Zwart-wit printen is ook vrij gemakkelijk. Het is geweldig om zelf alle touwtjes in handen te hebben van het fotograferen, van het ontwikkelen tot het afdrukken.

Credits: bsmart

7. Je kan kleurenfilters gebruiken om de kleurtonen op je foto te veranderen, bijvoorbeeld geel, rood en oranje. Met deze filters maak je de lucht donkerder en krijgen de wolken een duidelijkere omlijning.

Credits: bsmart

8. Aangezien de zwart-witfilm goedkoper is om te kopen en te ontwikkelen, kan je meer experimenteren en nieuwe technieken uitproberen.

Credits: bsmart

9. Zwart-witfilm is ideaal voor portretten.

Credits: bsmart

10.Zwart-witfilm rocks!

geschreven door bsmart op 2012-05-11 in #gear #tutorials #film #black-and-white #monochrome #portrait #white #tips #self #black #filter #tipster #cheap #10 #b-w #lomography #print #dutch #develop #ten #cost #nederlands #requested-post #nld #zwartwit
vertaald door gdc

Meer interessante artikelen