De tien te breken regels in fotografie

De 10e regel van Lomography: maak je geen zorgen over de regels. Waarom? Nou, lees bijvoorbeeld eens deze simpele ideeën die je creativiteit stimuleren. Ze gaan een stap verder dan de academische regels van compositie.

Regel 10 van Lomography: Maak je geen zorgen over de regels. Misschien, voor Lomography, had Andreas Feininger, beroemde fotograaf voor Life, hier al over nagedacht voor zijn boek “Principles of Composition” (Principes van compositie).

Hier zijn een aantal van zijn ideeën:

De weinige regels van compositie zijn alleen aanvaardbaar als richtlijnen, heel wat terechte uitzonderingen kunnen voorkomen. Soms is het breken van de regels een manier om een goede foto te verkrijgen. Natuurlijk is dit pas waar als, en alleen als, de fotograaf zich bewust is van wat hij doet.

Dus, dit is hoe Feininger in zijn boek veel academische regels afbreekt:

1. De gulden snede volgen (en dat wil zeggen: de regel van derden, m.a.w. het onderwerp plaatsen op 1/3 van de ene rand van de foto wat zorgt voor vrede en harmonie) kan saai zijn.

2. De S-vormige curve is één van de meest herhaalde patronen.

3. De theorie van de “richtlijnen”, die het oog van de kijker naar het belangrijkste onderwerp leiden, is onjuist, zoals blijkt uit wetenschappelijke studies. Het oog detecteert in één keer het meest interessante deel van de foto. Maar wat de fotograaf het belangrijkste vindt in de foto valt niet altijd samen met de focus van de waarnemer.

4. Composities gebaseerd op driehoeken, diagonalen en andere geraffineerde geometrische figuren bestaan ​​alleen in de hoofden van de fotografen die dit hebben uitgevonden. De academische waarnemer die vrij is van vooroordelen heeft lak aan dit soort regels.

5. De horizon mag nooit de foto in tweeën delen, om een monotone (saaie) foto te voorkomen. Maar wat nou als een fotograaf gewoon het idee van verveling wilde vastleggen?

Credits: sirio174

6. Beweging en actie moeten altijd van links naar rechts gaan, volgens de normale leesrichting. Fout: Joden en Arabieren lezen van rechts naar links!

7. De ruimte voor het voorwerp moet groter zijn dan die erachter. Dat is niet altijd waar: bijvoorbeeld een lopend persoon, geplaatst naar de rand van het beeld in de richting van de beweging, geeft een indruk van aankomst, en dit is belangrijk wanneer je sportevenementen fotografeert (zoals atletiekwedstrijden).

Credits: sirio174

8. In het portret, als het onderwerp naar de camera kijkt, laat je meer ruimte open in de richting van zijn ogen. Fout: overtreding van deze regel kan de foto een bepaalde spanning geven.

9. De lichte delen van een foto springen meer in het oog meer dan de donkere. Fout: een donkere vorm met goed gedefinieerde grenzen, in een groot en helder gebied, trekt meteen de aandacht.

10. Herhaling en ruimtelijke frequentie van dergelijke elementen kunnen interessante patronen produceren. Fout: er is geen reden waarom een ​​raster of een reeks van vele identieke en oninteressante objecten beter is dan één object als onderwerp.

Anderzijds, aldus Feininger in zijn boek, zijn er ten minste drie regels waarin hij nooit een uitzondering heeft gevonden:

1. De kleine witte gebieden van het onderwerp of van de achtergrond in de buurt van de randen van de foto geeft de indruk van een afdruk “aangevreten door ratten”. Deze gebieden dienen te worden verbrand (zwart) in de donkere kamer (of afgesneden).

2. Curves en ronde vormen mogen nooit de randen van de foto raken, maar moet dapper worden uitgesneden, zodat een niet te verwaarlozen deel van de curve buiten beeld blijft.

Credits: sirio174

3. De rechte lijnen moeten niet eindigen in een hoek van de foto, maar op een bepaalde afstand daarvan.

Credits: sirio174

Ik hoop dat deze 10 regels om te breken, samen met de 10 Gouden Regels van Lomography, je helpen nóg creatiever te zijn!

Bronnen voor dit artikel zijn Andreas Feiningers “Photographic Seeing” (1973) en “Principles of Composition in Photography” (1973).

geschreven door sirio174 op 2012-05-10 in #gear #tipster #art #principi-di-composizione #netherlands #nld #andreas-feininger #tipster #lomografia #regole #holland #nederland #suggerimento #feininger #dutch
vertaald door pinkpix

Meer interessante artikelen

 • The sky is the limit! Of niet?!

  geschreven door abecd op 2014-09-04 in #gear #tipster
  The sky is the limit! Of niet?!

  Wie houdt er niet van dubbele belichtingen? Maar wil jij verder fotograferen dan onze aardse omgeving? Of droom je van de sterren? In deze tipster toon ik je hoe je een trapje hoger kunt gaan met je dubbele belichtingen!

 • Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  geschreven door hannah_brown op 2014-10-15 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  Er werken veel getalenteerde mensen voor de Lomography Gallery Soho en Victoria Schofield is geen uitzondering op deze regel. Ze is een studente die al een uitgebreid portfolio van foto's heeft opgebouwd en is vooral geïnteresseerd in muziekfotografie. We leenden haar een Petzval lens uit voor het weekend en hier zijn de reslutaten.

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  geschreven door lgsamsterdam op 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!

 • Shop Nieuws

  35 mm verrassingspakket

  35 mm verrassingspakket

  Hou jij van een verrassing? Bestel dan nu ons 35mm verrassingspakket. We hebben speciaal verlopen en zeldzame film geselecteerd!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Shop Nieuws

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  Het LC-A 120 beginnerspakket

  De Phoblographer Editor’s Choice Award Winnaar is er in een nieuw beginners-vriendelijk pakket! Ontvang de Lomo 120 films met 15% korting.

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Shop Nieuws

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!