Boris de DoorgeefLomo op avontuur in de dovenwereld

Dankzij een Facebook-oproep belandde Boris bij communitylid Pien. Zij legde met Boris, één rolletje en twee weken tijd haar dagelijks leven vast en leidde Boris rond in de wereld van de doven. Hoe dat eruit ziet? Dat zie je hier!

Credits: borisdedoorgeeflomo

Bij wie is Boris nou weer beland en hoe ziet haar leven eruit?
Boris is beland bij Pien van Dis, een studente van 24 jaar oud. Ik studeer grafisch ontwerp aan de kunstacademie in Den Haag maar ik woon in Amsterdam. Ik ga dus elke dag op en neer. Ik woon in een soort van studentenhuis met nog acht andere bewoners. Op dit moment wonen we met drie mannen en zes dames in het huis. Ëén ding hebben we allemaal gemeen: wij zijn allemaal doof. Ik ben doof geboren, zonder enige oorzaak zoals een ziekte. Mijn ouders en zussen kunnen gebaren. Ik heb zelf op een bassischool voor doven in Amsterdam gezeten en daarna ben ik doorgestroomd naar het reguliere middelbare onderwijs. Nu zit ik dus ook op een ‘gewone’ HBO-opleiding. Een tolk vergezelt mij elke dag en vertaalt alles van gesproken taal naar gebarentaal en andersom.

B-O-R-I-S gespeld in het Nederlandse handalfabet

Hoe is Boris bij jou terechtgekomen en wat was de opdracht die je kreeg?
Via Facebook kwam ik in contact met Boris toen heb ik een bericht geplaatst dat hij welkom was om bij mij te komen logeren en dat ik hem de dovenwereld kon laten zien. Een poosje later plaatste Boris een oproepje dat hij een slaapplaats zocht, waarop ik reageerde met een uitnodiging. Hij was echter niet de enige logee, er komen regelmatig internationale vrienden logeren. Daarom wordt ons huis ook wel ‘het dovenhotel van Amsterdam’ genoemd.

Credits: borisdedoorgeeflomo

Ben je bekend met Lomography of is dit helemaal nieuw voor je?
Zelf heb ik een analoge spiegelreflex die van mijn vader is geweest en sinds december ben ik in het bezit van de LomoKino Ik heb ook twee keer met de La Sardina mogen schieten tijdens workshops in de Gallery Store Amsterdam. Ik heb dus wel al wat ervaring met Lomography maar ik sta nog in de startblokken!

Hoe vond je het om Boris op bezoek te hebben?
Gezellig! Het heeft mij wel bewust gemaakt in een aantal dingen. Hij heeft mij laten inzien dat de dovenwereld niet zoveel verschilt van de gewone wereld. Het enige verschil is de gebarentaal en het niet kunnen horen. Zoals ik had beloofd om Boris de dovenwereld te laten zien, kwam ik erachter dat het lastiger was dan ik had gedacht. Want hoe moet je dat nou vastleggen? Uiteindelijk heb ik een met een paar foto’s geprobeerd de dovenwereld in beeld te brengen.

Op welke manier is Boris onderdeel geworden van jouw leven de afgelopen twee weken?
Boris dook letterlijk in de dovenwereld doordat ik hem overal mee naartoe nam. Onder andere naar het Doven Ontmoetings Centrum aan de stadhouderskade 89 in Amsterdam. Ik kom daar zelf erg vaak, er worden leuke activiteiten georganiseerd en er is een gebarencafe. Iedereen is er welkom, doof of horend! Ook zit ik in de crew van het DFCE (Deaf Free Camp Europe). Dat is in 2002 opgericht door 2 Nederlanders dus dit jaar is de jubileumeditie. Boris is ook meegeweest naar een vergadering van het DFCE.

Credits: borisdedoorgeeflomo

Wat vond je leuk om met Boris vast te leggen?
Ik vond het een uitdaging om de wereld, zoals ik het zelf ervaar, vast te leggen. Zo heb ik geprobeerd om duidelijk te maken dat gebarentaal een hele andere grammatica heeft dan de gesproken en geschreven taal. In de 3 onderstaande foto’s wordt er ‘was – leuk – jou’ gezegd in gebarentaal. Dit betekent in gesproken taal: het was leuk met jou.

Credits: borisdedoorgeeflomo

Wat vonden de mensen om je heen van Boris?
Iedereen was heel erg nieuwsgierig! Elke keer als ik Boris uit mijn tas pakte, wilden ze alles over hem weten. Als ik hen vervolgens uitlegde wie Boris was en wat hij kwam doen, reageerden ze erg enthousiast.

Zou je nog vaker willen experimenteren met Boris of een andere Lomography camera?
Zeker! Ik zou wel wat meer willen experimenteren met mijn LomoKino. Als het wat mooier weer is kan ik met de LomoKino aan de slag, want hij heeft veel licht nodig en helaas ben ik niet in het bezit van een stroboscope flitser. Fotograferen vind ik erg leuk om te doen, of het nou met mijn telefoon, een digitale of een analoge camera is!

Credits: borisdedoorgeeflomo

Waar zou je Boris nog heel graag mee naartoe willen nemen?
Nu heb ik alleen de Nederlandse dovenwereld kunnen laten zien maar er zijn nog veel meer werelden van de doven. Zoals de internationale wereld!

Wat is de opdracht voor de volgende host van Boris?
Zorg goed voor Boris!!

Elke drie weken lees je in ons magazine uitgebreid verslag met foto’s van Boris zijn ervaringen bij diverse mensen. Ben je ongeduldig en kan je hier niet op wachten? Word dan snel vriendjes met Boris op Facebook of volg hem op Twitter.

Boris is natuurlijk heel stiekem gewoon een Lomo LC-A+, die wereldberoemd is geworden door zijn geweldige features: automatische belichting, uitgebreid ISO bereik en de mogelijkheid tot meervoudige en lange belichtingen. Wil jij ook je eigen Boris a.k.a. Lomo LC-A+? Bestel hem dan nu in de online shop!

geschreven door fritssi op 2012-04-27 in #nieuws #lc-a #camera #amsterdam #netherlands #nederland #boris #nld #pien #doof #doorgeeflomo #boris-de-doorgeeflomo #borisdedoorgeeflomo #doven #doorgeef

Meer interessante artikelen