Week 4: Jelle en de DoorgeefLomo

Jelle is zelfbenoemd ‘international superstar’ en de vierde tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Met een zwart-blauwe Diana Mini fotografeerde hij een week lang zijn leven, van de eerste kennismaking met zijn schoonouders tot een ontmoeting met Noraly Beyer.

Credits: doorgeeflomo

Jelle Klerx (1987) was de vierde tijdelijke eigenaar van de Diana Mini a.k.a. de DoorgeefLomo. Hij is internetredacteur, columnist en zelfbenoemd ‘international superstar’; als zijn alter ego Le Yeah crasht hij op premièrefeestjes, productlanceringen en partijen. “Spannend, creatief en turbulent,” zo omschrijft Jelle zijn week met de DoorgeefLomo. “Ik heb ervan genoten.” Over zijn week met de DoorgeefLomo schreef hij een column voor Stijlmagazine, inclusief een trits mislukte foto’s en foto’s die wel waren gelukt maar de strenge selectie niet hadden gehaald. Daags nadat hij het cameraatje weer inleverde, postte hij op de Facebook-pagina van de DoorgeefLomo: “Ik mis je.”

Credits: doorgeeflomo

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal. Naar het werk, naar het theater, naar bed, onder de douche, naar vrienden in Den Haag, naar de squashbaan en ga zo maar door. Wie mij kent, weet dat dat heel bijzonder is. De DoorgeefLomo weet meer van mij dan veel van mijn vrienden. Daar ben ik enerzijds ook een beetje angstig voor: mijn leven in beeld. Anderzijds vind ik het leuk dat mensen – en ikzelf – gaan zien hoe ik ben. Want ik denk dat elke foto daar wel iets over zegt.

Credits: doorgeeflomo

Hoe ging je te werk en wat wilde je per se fotograferen?
Ik kreeg de camera op zondagmiddag en was meteen enthousiast. Ik wilde veel foto’s maken, maar niet van dingen die er niet toe doen. Dit had tot gevolg dat ik maandagochtend acute stressaanvallen kreeg: mijn hoofd liep over van de ideeën, maar ik kreeg ze niet goed op een rijtje. Dat vond ik ook interessant aan het project: creatieve ideeën, maar met een exact quotum van vijf foto’s per dag. Mijn hoofd kon dat niet combineren en daarom maakte ik een checklist van de mensen, dingen, plekken en situaties die ik wilde fotograferen.

Credits: doorgeeflomo

Wat voor reacties kreeg je?
Veel enthousiasme en ook wat naïviteit. ‘Zit daar een écht rolletje in?’ vroeg iemand me. Andere reacties waren: ‘Wat een origineel idee!’, ‘Wat persoonlijk om je leven zo in beeld te brengen’ en ‘Kun je de foto niet meteen terugzien?’ Ik werd er bij sommigen zelfs wat populairder door: ‘Jelle, kom bij me op de koffie, ik heb nog een leuk idee voor een foto!’

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van de lomografie?
I don’t live by the rules. Dus nee.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van de zeven geselecteerde foto’s zelf de leukste?
De foto met mijn toneelgroep in de speeltuin vind ik de vetste, omdat je daarop kan zien dat ik mensen infecteer met mijn enthousiasme en gekte.

Wat ging er mis?
Ik heb een paar foto’s over elkaar heen genomen, doordat ik vergat om door te draaien. Dat hoeft namelijk met een telefoon of digitale camera niet meer. Verder vrees ik dat er foto’s mislukt zijn, wat ik jammer zou vinden, omdat ik nogal perfectionistisch bleek te zijn.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Jaloersmakend leuk. Ik heb twee dagen geweigerd om de Facebook-pagina te liken, omdat ik wilde dat ik het zelf bedacht had. Ik vind het een typisch memorabel ding. Ik vraag me retrospectief af of het de bedoeling was dat ik de foto’s vooral zelf maakte. Dat is niet gelukt, want ik ben nou eenmaal meer iemand die op de foto gaat, dan iemand die klikt. Of zoals Britney zegt: ‘There’s only two types of people in the world, the ones that entertain and the ones that observe.’

Credits: doorgeeflomo

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Mijn ontmoeting met Noraly Beyer. Als kind werd ik blij van haar als presentatrice van het Journaal, vooral als ze me tot slot een ‘Goedenafend’ toewenste. Sommige mensen houden van Madonna of Nick en Simon, ik houd van Noraly Beyer. Ze gaf dit weekend een lezing in het Tropenmuseum over de dood, zonder dat het heel zwaar was. Na afloop ontmoette ik haar en dat vond ik bijzonder. In het echt is ze ook lief. Helaas is die foto wel mislukt, net zoals die van de eerste ontmoeting met mijn schoonouders.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomografen?
Wees creatief, je hebt de DoorgeefLomo maar een week.

Credits: doorgeeflomo

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo is een Diana Mini en wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Die tijdelijke eigenaar maakt elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

De voorgaande DoorgeefLomografen
Week 1: COC-medewerker en dj Geert-Jan Edelenbosch
Week 2: Striptekenaar Floor de Goede
Week 3: Barkeeper en feestbeest Daniël de Voer
Volgende week is de DoorgeefLomo bij culticoon en kunstenaar Martin C de Waal.

written by doorgeeflomo on 2012-04-10 in #lifestyle #diana-mini #amsterdam #doorgeeflomo #jelle #week-4

More Interesting Articles

 • De magie die nog moet komen: Deel 3

  written by Lomography on 2014-09-04 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 3

  “Laat me je vertellen hoe mijn leven blauw werd”. Dat waren de eerste woorden van de man op het bankje terwijl hij naast me kwam zitten tijdens m'n lunchpauze. Normaal gesproken eet ik liever alleen, maar er was iets met deze openingszin dat me intrigeerde; dus ik zei tegen hem "Dat is goed vriend, ga je gang. Vertel me hoe je leven blauw werd”.

 • Fotografisch kunstenaar Bobby Sham deelt zijn enthousiasme over de Lomography x Zenit Petzval lens

  written by jillytanrad on 2014-04-10 in #news
  Fotografisch kunstenaar Bobby Sham deelt zijn enthousiasme over de Lomography x Zenit Petzval lens

  Bobby Sham is meer dan een fotograaf. Hij is een kunstenaar met een voorliefde voor groot formaat fotografie en voor Petzval lenzen. Hij is ook kunstbeheerder en secretaris van de Hong Kong Photographic Culturele Vereniging, en één van de initiatiefnemers van het Hongkong Photo Festival. Onlangs gaf hij een interview aan onze collega's van Lomography Hong Kong waarin hij met enthousiasme vertelt over zijn ervaringen met onze Petzval lens. Kijk snel verder en geniet van Bobby's Petzval foto's, zowel op groot formaat met een oude lens, als met de nieuwe Lomography x Zenit Petzval Lens.

 • De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  written by anna-lomo on 2014-09-17 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Jurgen

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week is Jurgen van onze Store in Antwerpen aan de beurt!

 • Shop News

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • De crew van Lomography Benelux - Lotte

  written by anna-lomo on 2014-08-26 in #lifestyle
  De crew van Lomography Benelux - Lotte

  Lomography is een groot en wereldwijd bedrijf, maar hier in de Benelux werken we met een fijn klein team. Misschien heb je ons al eens ontmoet, misschien ook niet. Leer ons beter kennen in deze nieuwe serie, waarbij we elk met onze favoriete Lomography camera in een week een rolletje volschieten. Deze week staat in het teken van onze inmiddels afgestudeerde stagiaire Lotte!

 • Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  written by ciscoswank on 2014-04-08 in #reviews
  Wervelende bokeh effecten: DC Watch test de Lomography Petzval Lens

  Lomography's nieuwe Petzval lens is gebaseerd op het originele ontwerp uit de 19e eeuw. Dankzij crowdfunding en met de hulp van duizenden enthousiaste sponsors werd dit oude staaltje optiek weer tot leven gewekt. De lenzen worden geproduceerd in de befaamde Russische Zenit fabriek. Onlangs leenden we een prototype van de Petzval lens uit aan DC Watch, één van de grootste online digitale camera magazines in Japan. Lees snel verder en ontdek wat zij van onze lens vinden.

 • Brock Scott ging in Panama op pad met de nieuwe Petzval lens

  written by zonderbar on 2014-04-07 in #lifestyle
  Brock Scott ging in Panama op pad met de nieuwe Petzval lens

  Kunstenaar Brock Scott, frontman van de band Little Tybee, is gebaseerd in Atlanta. Tijdens zijn reis door Panama, met als doel de opname van een video voor een TEDx event, bracht hij een bezoek aan Kalu Yala -- een duurzaam jungle project voor ondernemers en tropische cowboys. Een bijzondere gelegenheid als deze smeekte om een bijzondere lens, en Brock bracht niets minder dan de nieuwe Petzval met zich mee.

 • Shop News

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  written by chooolss on 2014-09-17 in #lifestyle
  Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  Hij mag dan wel klein zijn, de Diana Baby kan zijn mannetje staan naast zijn grote zussen Diana F+ en Mini. Neem de tijd om deze video te bekijken waarin je ziet hoe je een 110 cartridge in deze zakformaat-camera kan steken.

 • Dit is de gloednieuwe LC-A 120 - De meest compacte, magische en volledig automatische 120 camera ooit!

  written by shhquiet on 2014-09-08 in #news
  Dit is de gloednieuwe LC-A 120 - De meest compacte, magische en volledig automatische 120 camera ooit!

  Think faster, shoot faster! Dit is de nieuwe LC-A 120 Camera. Laad 'm met elke soort 120 film en ervaar de sensatie van middenformaat fotografie. Geniet van alle actie in elke vierkant shot met zijn fantastische 38mm f/4.5 groothoeklens (gelijkwaardig aan een 21mm lens bij een 35mm camera). Nu verkrijgbaar als pre-order: we hebben een zeer beperkte eerste batch van slechts 500 camera's!

 • Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  written by anna-lomo on 2014-09-25 in #news
  Lomography workshops in Amsterdam: elke maand en op aanvraag!

  Altijd al het plan gehad ooit ergens een workshop te volgen? Kom dan eens langs bij Lomography Store in Amsterdam. Onze eigen Store Manager Jos zegt altijd dat het de leukste winkel van Amsterdam is - en al hoewel hij misschien wat bevooroordeeld is geven we hem gelijk: het is er echt vaak gezellig met workshops, lomo meet-ups, af en toe een borrel of een feestje!

 • Shop News

  Korting op een DIY camera!

  Korting op een DIY camera!

  Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  written by anna-lomo on 2015-01-16 in #news
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!