Lente! Tijd voor de bloemen dubbelbelichting

2012-04-02 3

De lente is begonnen, de zon schijnt, de bloemetjes komen op en hier moeten we gebruiken van maken! Verzamel je rolletjes en schiet ze vol met bloemen foto’s, om ze daarna opnieuw te belichten met iets totaal anders.

Zelf ben ik helemaal weg van deze tip en heel het jaar wacht ik weer op het voorjaar om hem te kunnen uitvoeren. Dubbelbelichting met bloemen! Het fleurt je foto helemaal op en maakt van een saaie foto een kunstwerk.

Wat heb je nodig:
- fotorolletjes
- camera
- mooi weer
- bloesem/bloemen

Wat moet je doen:
- Als je de ISO waarde van je camera kunt aanpassen zetten je die bij een rolletje van 100asa naar 200asa. Een rolletje van 200asa schiet je op 400asa (dus je hebt een onderbelichting van 1 stop ). Heb je bv een Diana (mini) dan zet je hem op het zonnetje.
- Markeer op je rolletje hoe je hem in je camera stopt, bv met een vouw of pennenstreep, zodat je hem de tweede keer op dezelfde manier in je camera stopt. ((deze stap kun je eventueel weglaten)

- Op een mooie heldere ochtend of namiddag neem je je camera en al je rolletjes en ga je op zoek naar bloemen (of bloesem) die mooi aan het bloeien zijn.
- Zet je camera op macrostand en houd 30 cm tot 1 meter afstand.
- schiet je rolletje vol, en nog een en nog een!
- Is je rolletje vol, draai hem niet helemaal terug, maar zorg dat er nog een stukje negatief uitsteekt.

- Noteer op je rolletje dat je hem al eens volgeschoten hebt.
- Op een ander moment neem je het rolletje en schiet je opnieuw foto’s met 1 stop onderbelichting.

Er is wel één valkuil, daar wil ik je voor waarschuwen! Vergeet je rolletje niet dubbel te belichten! En doe niet zoals ik, je rolletje laten ontwikkelen en er staan alleen maar bloemen op (kan ook mooi zijn natuurlijk, maar is niet de bedoeling)

Veel plezier en vergeet niet te genieten!!!

geschreven door yarah op 2012-04-02 in #gear #tutorials #dubbelbelichting #lente #art #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #double-exposure #tipster #bloemen #voorjaar

3 Comments

 1. fleurtje
  fleurtje ·

  Waarom raad je aan om alles onderbelicht te schieten?

 2. yarah
  yarah ·

  @fleurtje Omdat je het rolletje twee keer belicht en daardoor dus overbelicht. Bij overbelichting is het negatief zoveel belicht dat er niet nog meer belicht kan worden. Een ander voorbeeld; als je bv eerst een foto maakt van witte wolken in de lucht, kun je daarna dat gedeelte van de witte wolken bijna niet meer nog een keer belichten. Als je eerst van iets donkers een foto maakt heb je nog genoeg over om van iets lichters een foto te maken. Twee keer onderbelichten geeft een 'normaal' belichte foto. Ik hoop dat je het snapt :)

 3. fleurtje
  fleurtje ·

  Dank je wel yarah, ik snap het zeker. Dit is juist de technische info die ik soms mis in artikelen. Dank je voor het toevoegen!

Meer interessante artikelen

 • Stay Focused: voor alles een eerste keer

  geschreven door Lomography op 2016-04-03 in #nieuws
  Stay Focused: voor alles een eerste keer

  Je gelooft nooit wat we voor je in petto hebben met de lancering van ons nieuwste mysterie product. Wat een gek idee, dachten ze. Dit is onmogelijk, zeiden ze. Maar bij Lomography weten we dat er voor alles een eerste keer is. Dus hebben we besloten om in de tijd terug te reizen, we namen een snelle blik op enkele van de eerste ongelooflijke 'primeurs' in de geschiedenis van de fotografie. Hebben deze mijlpalen iets te maken met onze mystery product?

  2016-04-03
 • LomoAmigo's Céline en Marieke van Freshly Framed

  geschreven door anna-lomo op 2016-08-24 in
  LomoAmigo's Céline en Marieke van Freshly Framed

  Marieke en Céline, creatieve dames. Ze begonnen ooit samen met het illustratiemerk Freshly Framed maar zijn ondertussen druk bezig met vele andere avonturen in Amsterdam. We gaven ze een La Sadina DIY camera om hun leven analoog vast leggen. Nieuwsgierig? Check de resultaten en lees het interview hier!

 • Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  geschreven door Lomography op 2016-02-28 in #gear
  Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  De dagen worden langer en het weer warmer; de perfecte tijd om je Lomo LC-Wide weer mee te nemen voor die roadtrips met vrienden, avonturen in het skate park, en luie picknicks in het park! Deze lente scènes vol warm licht en boeiende kleuren zijn het perfecte onderwerp voor deze veelzijdige 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige community foto's gemaakt met de Lomo LC-Wide!

  2016-02-28
 • Shop Nieuws

  50% korting op Lomography tassen!

  50% korting op Lomography tassen!

  Iets nodig om je spullen veilig en trots in op te bergen of mee te nemen? Een geweldige selectie van Lomography tassen zijn momenteel in de sale! Kies vandaag nog je favoriet.

 • LomoAmigo Randy ging op fotojacht in Berlijn

  geschreven door anna-lomo op 2016-09-29 in #people #places
  LomoAmigo Randy ging op fotojacht in Berlijn

  Randy uit Amsterdam was eerder dit jaar de winnaar van een van onze Instant Scavenger Hunts en vertelde dat ze mee ging doen aan de Urban Photo Race. Te gek, dacht wij, en gaven haar een Lomo'Instant camera mee om haar avonturen vast te leggen. Lees het interview en check de resultaten hier!

  2016-09-29
 • Warholian & gestileerde portretten met de Lomo'Instant Automat

  geschreven door lomographymagazine op 2016-09-28 in
  Warholian & gestileerde portretten met de Lomo'Instant Automat

  De Lomo'Instant Automat zorgt voor snelle maar toch moeiteloos stijlvolle portretten die nog steeds doet denken aan de pop-art fotografie van Andy Warhol.

  2016-09-28
 • Word creatief met de Lomo'Instant Automat: Creëer je eigen universum

  geschreven door Lomography op 2016-09-27 in
  Word creatief met de Lomo'Instant Automat: Creëer je eigen universum

  Kun jij ook niet wachten op de Lomo’Instant Automat camera? Volg onze snelle trucs zodat je het meeste uit je instant camera kunt halen zodra 'ie binnen is! Het is tijd om je eigen universum te creëren!

  2016-09-27
 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant Cameratas

  Lomo'Instant Cameratas

  Neem je favoriete Lomo'Instant baby mee in de nieuwste, zorgvuldig ontworpen, luxe lederen cameratas van Lomography en Above the Fray: de Lomo'Instant Camera Bag! Pre-order nu en ontvang 'm eind van september 2016.

 • 25% korting op onze favoriete plastic camera's!

  geschreven door anna-lomo op 2016-09-26 in
  25% korting op onze favoriete plastic camera's!

  Plastic fantastic, toch? Juist. Daarom geven we je deze week, van 26 september tot 3 oktober, maar liefst 25% korting op geselecteerde plastic camera's in de Online Shop! Check hier de kortingscode en kies je favoriet.

  2016-09-26
 • Word creatief met de Lomo'Instant Automat: Stel de lucht als je limiet

  geschreven door Lomography op 2016-09-26 in #nieuws
  Word creatief met de Lomo'Instant Automat: Stel de lucht als je limiet

  Kun jij ook niet wachten op de Lomo’Instant Automat camera? Volg onze snelle trucs zodat je het meeste uit je instant camera kunt halen zodra 'ie binnen is! The Sky is the Limit!

  2016-09-26
 • Lomography Benelux x Hoxton: Instant workshop met Scavenger Hunt!

  geschreven door anna-lomo op 2016-09-25 in
  Lomography Benelux x Hoxton: Instant workshop met Scavenger Hunt!

  Koop hier je ticket voor onze instant workshop op zondag 23 oktober in Amsterdam!

  2016-09-25
 • Shop Nieuws

  Geselecteerde tassen in de sale!

  Geselecteerde tassen in de sale!

  Iets nodig om je spullen veilig te bewaren en tegelijkertijd je analoge trots te delen met de wereld? Een geweldige selectie Lomography tassen zijn momenteel afgeprijsd! Bestel vandaag nog je favoriet.

 • Fujifilm maakt een vierkant formaat Instax Film

  geschreven door lomographymagazine op 2016-09-23 in #nieuws
  Fujifilm maakt een vierkant formaat Instax Film

  The instant photography market is raving! All you Lomo'Instant handlers and owners out there will soon be able to shoot in classic instant square prints as Fujifilm is set to produce the iconic format.

  2016-09-23
 • Heel veel moois op Photokina 2016

  geschreven door anna-lomo op 2016-09-22 in
  Heel veel moois op Photokina 2016

  Gisteren ging Lomography Benelux een dagje naar Keulen om Photokina te bezoeken; een 2-jaarlijkse beurs voor alle fotografie-fanaten. Het Lomography hoofdkantoor had ook een stand, en daar was veel moois te zien.. Ontdek het hier!

 • Word creatief met de Lomo'Instant Automat: Wees je eigen held

  geschreven door Lomography op 2016-09-19 in
  Word creatief met de Lomo'Instant Automat: Wees je eigen held

  Kun jij ook niet wachten op de Lomo’Instant Automat camera? Volg onze snelle trucs zodat je het meeste uit je instant camera kunt halen zodra 'ie binnen is! Deze keer willen we dat je een held bent!