Lente! Tijd voor de bloemen dubbelbelichting

2012-04-02 3

De lente is begonnen, de zon schijnt, de bloemetjes komen op en hier moeten we gebruiken van maken! Verzamel je rolletjes en schiet ze vol met bloemen foto’s, om ze daarna opnieuw te belichten met iets totaal anders.

Zelf ben ik helemaal weg van deze tip en heel het jaar wacht ik weer op het voorjaar om hem te kunnen uitvoeren. Dubbelbelichting met bloemen! Het fleurt je foto helemaal op en maakt van een saaie foto een kunstwerk.

Wat heb je nodig:
- fotorolletjes
- camera
- mooi weer
- bloesem/bloemen

Wat moet je doen:
- Als je de ISO waarde van je camera kunt aanpassen zetten je die bij een rolletje van 100asa naar 200asa. Een rolletje van 200asa schiet je op 400asa (dus je hebt een onderbelichting van 1 stop ). Heb je bv een Diana (mini) dan zet je hem op het zonnetje.
- Markeer op je rolletje hoe je hem in je camera stopt, bv met een vouw of pennenstreep, zodat je hem de tweede keer op dezelfde manier in je camera stopt. ((deze stap kun je eventueel weglaten)

- Op een mooie heldere ochtend of namiddag neem je je camera en al je rolletjes en ga je op zoek naar bloemen (of bloesem) die mooi aan het bloeien zijn.
- Zet je camera op macrostand en houd 30 cm tot 1 meter afstand.
- schiet je rolletje vol, en nog een en nog een!
- Is je rolletje vol, draai hem niet helemaal terug, maar zorg dat er nog een stukje negatief uitsteekt.

- Noteer op je rolletje dat je hem al eens volgeschoten hebt.
- Op een ander moment neem je het rolletje en schiet je opnieuw foto’s met 1 stop onderbelichting.

Er is wel één valkuil, daar wil ik je voor waarschuwen! Vergeet je rolletje niet dubbel te belichten! En doe niet zoals ik, je rolletje laten ontwikkelen en er staan alleen maar bloemen op (kan ook mooi zijn natuurlijk, maar is niet de bedoeling)

Veel plezier en vergeet niet te genieten!!!

geschreven door yarah op 2012-04-02 in #gear #tutorials #double-exposure #dubbelbelichting #lente #select-type-of-tipster #select-what-this-tipster-is-about #tipster #bloemen #voorjaar #art

3 Comments

 1. fleurtje
  fleurtje ·

  Waarom raad je aan om alles onderbelicht te schieten?

 2. yarah
  yarah ·

  @fleurtje Omdat je het rolletje twee keer belicht en daardoor dus overbelicht. Bij overbelichting is het negatief zoveel belicht dat er niet nog meer belicht kan worden. Een ander voorbeeld; als je bv eerst een foto maakt van witte wolken in de lucht, kun je daarna dat gedeelte van de witte wolken bijna niet meer nog een keer belichten. Als je eerst van iets donkers een foto maakt heb je nog genoeg over om van iets lichters een foto te maken. Twee keer onderbelichten geeft een 'normaal' belichte foto. Ik hoop dat je het snapt :)

 3. fleurtje
  fleurtje ·

  Dank je wel yarah, ik snap het zeker. Dit is juist de technische info die ik soms mis in artikelen. Dank je voor het toevoegen!

Meer interessante artikelen

 • Stay Focused: voor alles een eerste keer

  geschreven door Lomography op 2016-04-03 in #nieuws
  Stay Focused: voor alles een eerste keer

  Je gelooft nooit wat we voor je in petto hebben met de lancering van ons nieuwste mysterie product. Wat een gek idee, dachten ze. Dit is onmogelijk, zeiden ze. Maar bij Lomography weten we dat er voor alles een eerste keer is. Dus hebben we besloten om in de tijd terug te reizen, we namen een snelle blik op enkele van de eerste ongelooflijke 'primeurs' in de geschiedenis van de fotografie. Hebben deze mijlpalen iets te maken met onze mystery product?

  2016-04-03
 • LomoAmigo's Céline en Marieke van Freshly Framed

  geschreven door anna-lomo op 2016-08-24 in
  LomoAmigo's Céline en Marieke van Freshly Framed

  Marieke en Céline, creatieve dames. Ze begonnen ooit samen met het illustratiemerk Freshly Framed maar zijn ondertussen druk bezig met vele andere avonturen in Amsterdam. We gaven ze een La Sadina DIY camera om hun leven analoog vast leggen. Nieuwsgierig? Check de resultaten en lees het interview hier!

  2016-08-24
 • Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  geschreven door Lomography op 2016-02-28 in #gear
  Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  De dagen worden langer en het weer warmer; de perfecte tijd om je Lomo LC-Wide weer mee te nemen voor die roadtrips met vrienden, avonturen in het skate park, en luie picknicks in het park! Deze lente scènes vol warm licht en boeiende kleuren zijn het perfecte onderwerp voor deze veelzijdige 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige community foto's gemaakt met de Lomo LC-Wide!

  2016-02-28
 • Shop Nieuws

  Lomo'Instant Cameratas

  Lomo'Instant Cameratas

  Neem je favoriete Lomo'Instant baby mee in de nieuwste, zorgvuldig ontworpen, luxe lederen cameratas van Lomography en Above the Fray: de Lomo'Instant Camera Bag! Pre-order nu en ontvang 'm eind van september 2016.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Wide Victoria Peak

  geschreven door Lomography op 2016-10-28 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Wide Victoria Peak

  Voeg wat glitters toe aan je instant fotografie avonturen met onze nieuwste wide-formaat wonder! Geïnspireerd door de prachtige vergezichten vanaf de top van de hoogste berg in Hong Kong, kun je met de Lomo’Instant Wide Victoria Peak een complete skyline in je frame vastleggen.

  2016-10-28
 • Recap: Instant workshop in Hoxton te Amsterdam

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-27 in
  Recap: Instant workshop in Hoxton te Amsterdam

  Wat hebben wij een gezellige middag gehad! Samen met 7 deelnemers begonnen wij 23 oktober onze zondagochtend bij het Hoxton hotel met verse croissantjes, koffie en fruit. Een betere start konden we ons niet bedenken! Lees hier meer over onze Instant workshop.

  2016-10-27
 • Young & Free: een interview met Lana Prins (NSFW)

  geschreven door Ivana Džamić op 2016-10-27 in #people
  Young & Free: een interview met Lana Prins (NSFW)

  Met een leeftijd van slechts 23, heeft Lana Prins alles wat je nodig hebt om succesvol te zijn - zowel het talent en de toewijding aan dit beroep. Haar foto's zijn zacht en licht met een vleugje onschuld.

  2016-10-27
 • Shop Nieuws

  Geselecteerde tassen in de sale!

  Geselecteerde tassen in de sale!

  Iets nodig om je spullen veilig te bewaren en tegelijkertijd je analoge trots te delen met de wereld? Een geweldige selectie Lomography tassen zijn momenteel afgeprijsd! Bestel vandaag nog je favoriet.

 • Lomography Benelux x Hoxton: Diana F+ workshop

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-26 in
  Lomography Benelux x Hoxton: Diana F+ workshop

  Doe je mee met onze Diana F+ workshop in Hoxton te Amsterdam op 20 november?

  2016-10-26
 • Lomography Benelux x Hoxton: Caffenol workshop

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-26 in #people
  Lomography Benelux x Hoxton: Caffenol workshop

  Wat is zwart-wit en zit onder de koffie? Je volgende analoge foto's! Op 13 november organiseren we een workshop bij het Hoxton hotel waarbij jij, na het volschieten van je filmrolletje, je eigen foto's gaat ontwikkelen in koffie! Meer weten? Check hier de details en bestel je tickets!

  2016-10-26
 • Hedendaags picturalisme: Analoge foto's door Kristian Jalonen

  geschreven door Ciel Hernandez op 2016-10-24 in #people
  Hedendaags picturalisme: Analoge foto's door Kristian Jalonen

  Fotograferen is schilderen met licht. De picturale stijl wordt nog steeds overweldigd door de meer moderne realistische bewegingen, maar de Zweedse film fotograaf Kristian Jalonen is op de missie om de vintage esthetiek te evolueren met een meer moderne, kleurrijke draai.

  2016-10-24
 • Shop Nieuws

  Lomography Accessoire Keeper

  Lomography Accessoire Keeper

  Op zoek naar een handige manier om je Petzval Waterhouse Aperture Plates te bewaren en te gebruiken? Ga stylish op pad met de Lomography Accessoire Keeper!

 • Een Master in Film: Julian Martin's verleidelijke analoge werken

  geschreven door Ciel Hernandez op 2016-10-21 in #people
  Een Master in Film: Julian Martin's verleidelijke analoge werken

  Terwijl de meerderheid van de professionele industrie liever pixels dan prints ziet, blijft film streven als een medium van het kunstenaarschap en meningsuiting; maar de in Californië gevestigde fotograaf Julian Martin slaagt erin om zowel de commerciële als esthetische games met het analoge medium vast te houden.

  2016-10-21
 • 6 perfecte camera's voor een herfstwandeling

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-19 in
  6 perfecte camera's voor een herfstwandeling

  Stel je eens voor. Een frisse wind, een warm zonnetje en prachtige kleuren van rood tot groen - tijd voor een herfstwandeling in het bos! In dit artikel vertellen we je welke camera je het beste mee kan nemen. Ontdek het hier!

  2016-10-19
 • Lomography Benelux bezoekt tentoonstelling in FOAM

  geschreven door anna-lomo op 2016-10-18 in
  Lomography Benelux bezoekt tentoonstelling in FOAM

  Heb je een dagje Amsterdam op de planning staan? Bezoek dan ook de tentoonstelling Dynastie Marubi – Honderd jaar Albanese studiofotografie in Foam. Meer weten? Check hier alle details!

  2016-10-18