Week 1: Geert-Jan en de DoorgeefLomo

Geert-Jan was de allereerste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Hij kreeg een splinternieuwe Diana Mini te leen, waarmee hij een week lang zijn leven fotografeerde.

Credits: doorgeeflomo

Geert-Jan Edelenbosch (1980) woont in Amsterdam, werkt als projectmanager Jongeren & Onderwijs bij COC Nederland en draait als dj onder de naam EDEL. Hij was de allereerste tijdelijke eigenaar van de DoorgeefLomo. Van initiatiefnemer Sander Groen kreeg hij een splinternieuwe Diana Mini te leen en één filmrolletje om vol te schieten.

Credits: doorgeeflomo

Geert-Jan stak het blauw-zwarte cameraatje meteen in zijn jaszak, reisde af naar een homofeest in de Bijlmer en daarna heel Amsterdam door. “Het was geweldig,” zegt Geert-Jan. “Mannen, vrouwen, kinderen, oma’s, zwervers, iedereen moet meedoen!”

Hoe zag je week met de DoorgeefLomo eruit?
Met een Lomo zie je het leven anders. Alledaagse dingen, bijvoorbeeld op een kantoor waar niet zoveel te zien valt, ga je met andere ogen bekijken. Creatieve oplossingen bedenken. En je krijgt veel aandacht met zo’n cameraatje om je nek.

Waar heb je de DoorgeefLomo mee naartoe genomen?
Overal! Naar mijn werk, de straat op, de kroeg in en op bezoek bij vrienden: waar ik ook ging, de DoorgeefLomo was erbij.

Credits: doorgeeflomo

Hoe ging je te werk en wat wilde je per se fotograferen?
Als je maar vijf foto’s per dag kan maken, ga je ineens heel bewust fotograferen. Met een digitale camera schiet je erop los en zoek je achteraf de leukste wel uit. Maar een rolletje is zo vol en dus moest ik keuzes maken: is dit wel leuk genoeg voor een foto? Toch zijn de meeste foto’s op heel spontane momenten geschoten.

Wat voor reacties kreeg je?
Op feestjes dacht men vaak dat ik de huisfotograaf was. Leuk natuurlijk, maar ook lastig, want dan vroegen ze of ik ze op de foto wilde zetten, terwijl ik maar een paar foto’s per dag mocht maken. Daar snapten ze maar niks van.

Heb je je iets aangetrokken van de 10 gouden regels van Lomography?
Ik heb ze ter kennisgeving aangenomen.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van de zeven geselecteerde foto’s zelf de leukste?
De best geslaagde foto is volgens mij die van het kantoor op dag drie. Ik was die middag op locatie aan het werk, in het saaiste, meest inspiratieloze kantoor ooit. Toch is de foto stilistisch en qua compositie en sfeer goed gelukt. Het is een verbetering van de werkelijkheid.

Wat ging er mis?
Blijkbaar nogal wat, want veel foto’s bleken onscherp. Dat is ook wel weer de charme van Lomography: je weet nooit wat je krijgt en een foto hoeft ook niet persé haarscherp te zijn om toch geslaagd te zijn. Tezamen geven de zeven foto’s een aardig kijkje in mijn leven.

Credits: doorgeeflomo

Wat vind je van het idee van de DoorgeefLomo?
Geweldig! Beetje lastig dat ik de eerste was; ik had geen voorgangers om me aan te spiegelen. Nu ik het resultaat gezien heb, weet ik dat ik beter had moeten letten op de instellingen.

Wat was je meest memorabele moment met de DoorgeefLomo?
Het moment dat ik ’m kreeg! Ik was de allereerste en voelde me vereerd.

Wat is je gouden tip voor de volgende DoorgeefLomografen?
Houd je hand stil als je een foto maakt! Of juist niet…

Credits: doorgeeflomo

Over de DoorgeefLomo

De DoorgeefLomo is een Diana Mini en wisselt een jaar lang elke week van eigenaar. Die tijdelijke eigenaar maakt elke dag vijf foto’s van zijn of haar leven, vrienden, omgeving, gekke dingen, kortom: alles wat hij of zij tegenkomt en leuk vindt. Na een week levert dat 35 foto’s op, waarvan er 7 worden geselecteerd – één per dag. De DoorgeefLomo is een privéproject van Sander Groen. Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo

Volgende week gaat de DoorgeefLomo naar striptekenaar Floor de Goede. De DoorgeefLomo is een project van Sander Groen.

Volg de DoorgeefLomo ook op facebook.com/doorgeeflomo.

written by doorgeeflomo on 2012-04-02 in #lifestyle

More Interesting Articles

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 29 - Leo

  written by anna-lomo on 2014-06-19 in #news
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 29 - Leo

  Boris logeerde afgelopen week bij lomograaf leolensen in Amsterdam. Van Michelle kreeg hij de uitdagende opdracht om de vier elementen (aarde, water, vuur en wind) te fotograferen. Check hier de verrassende resultaten!

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 25 - Kayleigh

  written by anna-lomo on 2014-03-14 in #news
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 25 - Kayleigh

  Kayleigh uit Beverwijk is student aan het Grafisch Lyceum en woont op kamers. Boris de DoorgeefLomo mocht een weekje bij haar logeren en ze kreeg de opdracht de wereld van onderen te bekijken. En dat deed ze! Check het interview en de resultaten hier.

 • De magie die nog moet komen: Deel 1

  written by Lomography on 2014-09-02 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 1

  Dit is een nogal willekeurig en mysterieus verhaal. Ik was laatst bij een lokale bar met een paar vrienden. Het was net als elke andere avond; we genoten van een paar cocktails, spraken over onze avonturen, hadden de slappe lach en mediteerden halfdronken over de zin van het leven. Maar toen gebeurde er iets vreemds. Lees gauw verder om mijn verhaal te horen en plaats jouw idee als reactie!

 • Boris de Doorgeeflomo op reis: week 27 - Vincent

  written by anna-lomo on 2014-04-17 in #news
  Boris de Doorgeeflomo op reis: week 27 - Vincent

  Vincent, beter bekend als lomograaf playstoppause, komt uit Leiden en legt het liefst zoveel mogelijk verhalen vast met zijn analoge camera's - en deze week was Boris aan de beurt. Check de resultaten en lees het interview hier!

 • Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  written by chooolss on 2014-09-17 in #lifestyle
  Hoe voorzie je de Diana Baby 110 van film?

  Hij mag dan wel klein zijn, de Diana Baby kan zijn mannetje staan naast zijn grote zussen Diana F+ en Mini. Neem de tijd om deze video te bekijken waarin je ziet hoe je een 110 cartridge in deze zakformaat-camera kan steken.

 • Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  written by hannah_brown on 2014-08-13 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  Emma Case woont in Engeland en is een huwelijksfotografe. Samen met haar man Pete Smith heeft ze een succesvol bedrijfje in het maken van prachtige foto's van stelletjes op de belangrijkste dag van hun leven! We hebben Emma een Petzval lens gegeven om uit te proberen en haar resultaten zijn prachtig. Een warm welkom voor Emma Case!

 • Eerbetoon aan de Meesters: Trappen, een ode aan Alexander Rodchenko

  written by sirio174 on 2014-03-23 in #lifestyle
  Eerbetoon aan de Meesters: Trappen, een ode aan Alexander Rodchenko

  Dit artikel is een eerbetoon aan de grote Russische fotograaf, beeldhouwer, graficus en schilder Alexander Rodchenko. Hij was een pionier op het gebied van ongebruikelijke perspectieven en van extreem hoge en lage camerastandpunten. Hij staat bekend om zijn innovatieve gebruik van diagonalen, gekantelde beelden en dynamische composities. Inspiratie voor dit artikel is zijn beroemdste foto, een vrouw die een trap beklimt, genomen in 1930. Een beeld dat onvermijdelijk doet denken aan de beroemde Odessa trap uit de film "Battleship Potemkin" van Sergei Eisenstein.

 • Op zoek naar de Super Spray? 1 april kikker in je bil!

  written by tomas_bates on 2014-04-01 in #news
  Op zoek naar de Super Spray? 1 april kikker in je bil!

  Oooh sorry! Helaas is onze fantastische Lomography Super Photo Spray slechts een grote 1 april grap! Hoewel de Super Spray best awesome zou zijn (als het allemaal niet zo lang duurde om te ontwikkelen), zijn er nog allerlei andere manieren om te genieten van analoge fotografie...

  1
 • De Diana Mini is 5 - Ontvang gratis Lomography Film bij aankoop van een Diana Mini!

  written by shhquiet on 2014-08-19 in #news
  De Diana Mini is 5 - Ontvang gratis Lomography Film bij aankoop van een Diana Mini!

  Happy birthday, Diana Mini! De kleine, schattige 35mm prinses van Lomography viert haar vijfde verjaardag door middel van een speciale traktatie. Koop deze week een Diana Mini camera en ontvang gratis een pakje Lomography Color Negative 100 35mm!

 • Dit is de Fujifilm Instax Share SP-1

  written by shhquiet on 2014-03-14 in #news
  Dit is de Fujifilm Instax Share SP-1

  Er is nu een nog leukere en eenvoudige manier om je instant herinneringen te delen met je vrienden. De nieuwe Fujifilm Instax Share SP-1 is een portable printer waarmee je beelden van je smartphone direct kunt printen als toffe instant foto’s door de gratis Instax Share App te gebruiken. We hebben maar een beperkte hoeveelheid op voorraad, dus mis de kans niet om dit exclusieve item te scoren!

 • De Diana Mini: een kleine kanjer!

  written by panchoballard on 2014-05-28 in #reviews
  De Diana Mini: een kleine kanjer!

  Je zou denken dat een camera die zo klein en schattig is als de Diana mini een hebbedingetje is - gewoon een leuk apparaatje om op vakantie wat kekke kiekjes mee te schieten. En hoewel het inderdaad een prima camera is om dat mee te doen, kan ze nog zo veel meer! Profiteer van de vele functies en verander je camera in een creatieve krachtpatser!

 • Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  written by simonesavo on 2014-07-29 in #reviews
  Een snel overzicht van de Lomography 110 Films

  Tot een paar jaar geleden was het gebruik van 110 camera's en de film cartridges nogal lastig omdat de enige beschikbare film op de markt al een flinke tijd over datum was. Maar dankzij Lomography is nu alles een stuk makkelijker: ze bliezen nieuw leven in onze kleine 110 camera's. Lees verder om meer te weten te komen over de 110 familie!