Ontwikkel op dezelfde manier als Anthony van Dyck

Veel van de alternatieve processen die momenteel nog gebruikt worden, zijn variaties op het zilverloze proces dat Sir John Herschel in 1842 heeft ontdekt. Het zijn de oudste fotografieprocessen die er bestaan. Het eerste proces, cyanotypie, hebben we in een andere tipster behandeld: ’Blauwer dan blauw: cyanotypie." Een ander proces: Van Dyke Brown, is even gemakkelijk, niet duur, maar zorgt voor een bruine in plaats van blauw kleur. Zou het niet vet zijn om deze technieken tegelijkertijd uit te voeren? Check het hier!

Lomografen zijn uniek doordat ze oneindig willen experimenteren. Er is altijd weer iets om met onze camera’s of fotorolletjes uit te proberen. We denken al snel ‘Wat als…’ Zo ging het ook toen ik leerde wat de processen cyanotypie en Van Dyke Brown inhielden. Al snel dacht ik: ‘Wat zou er gebeuren als je de technieken allebei zou gebruiken?’ Ontdek hier het antwoord.

Als je de tipster over cyanotypie hebt gelezen, weet je inmiddels alles wat nodig is voor het maken van bruine afdrukken. Het proces is hetzelfde, het scheikundige gedeelte is bijna hetzelfde en op één stap na werkt het ontwikkelen ook hetzelfde. Net als voor cyanotypie, kun je de chemicaliën in een kit kopen. Dan zijn ze al helemaal klaar voor gebruik. Maar je kunt ze ook zelf maken. Als je ze zelf maakt is het iets goedkoper.

Zo doe je het:
Oplossing 1: Los 10 gram ijzer-ammoniumcitraat in 30 ml. gedestilleerd water op.
Oplossing 2: Los 1,5 gram wijnsteenzuur in 30 ml. gedestilleerd water op.
Oplossing 3: Los 5 gram zilvernitraat in 30 ml. gedestilleerd water op.

Meng de drie oplossingen door goed te roeren. Voeg gedestilleerd water toe tot je een oplossing van 100 ml. hebt. De oplossing zal meerdere weken op een donkere, koele plek te bewaren zijn.

Smeer je papier of andere materiaal in met de oplossing. Dit kun je het beste met een schuimkwast of Japanse Hake kwast doen. Maak horizontale en verticale bewegingen tijdens het kwasten en zorg dat het papier op gelijke mate is bedekt (als je de afdruk in ieder geval gelijkmatig wil). Laat het in een donkere ruimte drogen of gebruik (voorzichtig) een föhn.

Klem het negatief en het papier in een contactafdruk frame of onder een glasplaat. Stel het geheel bloot aan een UV-bron. Wat hier goed voor werkt is bijvoorbeeld de zon. (Net als bij cyanotypie maak je een contactafdruk. Je negatief moet dus van een goed formaat zijn: een grootformaat (minimaal 4 × 5) of een digitale negatief die je zelf kunt maken door een omgekeerde zwart/wit foto op OHP folie af te drukken.

Hier in Noord-Californië duurt het ontwikkelen ongeveer 1,5 tot 2 minuten. De randen van het papier die niet bedekt zijn met het negatief zullen al snel een rijke roodbruin-achtige kleur krijgen en zullen steeds donkerder worden. Als je gebruik maakt van een contactafdruk frame kun je het resultaat tussendoor checken. Doe dit buiten de zon en open de achterkant voor de helft. Je kunt nu voorzichtig de hoekjes van het papier van de negatief afhalen. De schaduwen zouden een rijke roodbruine kleur moeten hebben en de lichte punten zouden geel moeten zijn.

Was de afdruk voor een paar minuten onder kraanwater. Fixeer het vervolgens in een dunne oplossing (10:1) van fixeermiddel of een oplossing van vier theelepels natriumthiosulfaat die opgelost zijn in 1000 ml water. De afbeelding zal rood- tot donkerbruin worden en de highlights zullen duidelijk te voorschijn komen. Let op: de afbeelding zal in z’n geheel nog lichter worden. Was het voor zo’n 15 minuten onder stromend water en laat het geheel drogen. Dat was het al! Je hebt op de Anthony van Dyck-methode ontwikkeld!

Maar waarom zou je nu al stoppen? Als je al eerder cyanotypie hebt geprobeerd, heb je daar vast nog wat afdrukken van. Gebruik deze afdrukken alleen als ze volledig droog zijn zodat je ze opnieuw kunt bedekken met het Van Dyke Brown sensibiliseermiddel. Laat dit vervolgens op een donkere plek drogen.

Leg vervolgens in een gedimde ruimte het originele negatief op de cyanotypie afbeelding en tape het vast. Leg vervolgens het papier en het negatief in een contact afdruk frame en stel het weer aan zonlicht bloot. Ontwikkel het vervolgens als een gewone bruine afdruk.

Laat hier vooral zien wat voor resultaten dit experiment jou opleverden en experimenteer er op los!

written by kdstevens on 2012-03-17 #gear #tutorials #tutorial #large-format #tipster #netherlands #nederland #dutch #holland #alternative-process #handwerk #digital-negative #nld #contact-print #hand-craft #contact-printing #historical-process #hand-coated-paper #grootformaat #blauwdruk #contactafdrukken #historic-photographic-process #alternatief-proces #homemade-photographic-emulsions #bruindruk #brown-printing #blue-printing #kallitype #argentotype #sir-john-herschel

More Interesting Articles