Stereofotografie met de La Sardina

Verschillende eigenschappen van de La Sardina zorgen ervoor dat de camera perfect is om stereofoto's mee te maken. Lees hier wat ik met mijn La Sardina heb gedaan.

De La Sardina is een vette camera als je analoog wilt fotograferen. Een paar eigenschappen van de camera die ervoor zorgen dat het een analoog wonder is, zorgen er ook voor dat je er goede stereofoto’s mee kunt maken. Om stereofoto’s te maken, heb je twee foto’s nodig. Eén voor het linkeroog en één voor de rechter. Er zijn meerdere manieren om ze te bekijken en er zijn een paar gratis programma’s waarmee je van twee foto’s (die op elkaar aansluiten) verschillende soorten stereofoto’s kunt maken. Mijn favoriete programma hiervoor is Stereo Photo Maker. Dit programma kun je hier in het Engels, Frans, Duits en Japans downloaden.

Er zijn verschillende manieren waarop je stereofoto’s kunt maken. De bekendste manier is om een foto te nemen, de camera naar je andere oog te verplaatsen en nog een foto te nemen. Deze manier is niet ideaal, gezien je resultaat gemakkelijk beïnvloed wordt. Iets wat je wilt vastleggen kan bijvoorbeeld bewegen nadat je de eerste foto hebt gemaakt. Daarnaast is het lastig om beide foto’s goed op elkaar aan te sluiten als je zelf de camera verplaatst.

Je kunt natuurlijk ook een stereocamera zoals de Holga 3D Stereo camera gebruiken. Het is een gemakkelijke optie, maar dit soort camera’s zijn vaak duur, groot en zwaar. Daarnaast maak je vaak half-frame foto’s die qua kwaliteit en resolutie een stuk minder zijn dan full-frame foto’s. Ze produceren ook foto’s met een minder wijd horizontaal beeld dan dan een normale 35 mm camera.

Een andere oplossing is om een stereobeugel te kopen. Hiermee kun je twee gelijke camera’s op een statief bevestigen. Dit is een goede oplossing waarmee je geweldige 3D foto’s kunt maken. Het nadeel hiervan is wel dat het erg groot is.

Er is nog een oplossing waar je ook aardig goede resultaten mee kunt behalen. Hier heb je twee gelijke camera’s voor nodig en ze moeten goed op elkaar aansluiten. Je kunt ze aan elkaar vasttapen en gelijktijdig een foto maken. Dit heb ik met mijn Sardina’s gedaan:

Ik schreef al eerder dat de La Sardina een paar eigenschappen heeft waarmee je goede stereofoto’s kunt maken. Eén daarvan is de vorm. De camera heeft mooie vlakke kanten waardoor je er gemakkelijk twee aan elkaar vast kunt maken. Het is bijvoorbeeld lastiger om twee camera’s vast te tapen die ronde kanten heeft. Daarnaast kun je ze als ze aan elkaar vast zitten nog steeds van een flitser voorzien, zoals hier:

Hiermee verhelp je het probleem van één flitser zien te synchroniseren met twee camera’s. Als je de flitsers op deze manier bevestigd versterk je ook nog eens het 3D-effect. Ik heb ook geprobeerd om de La Sardina’s op deze manier vast te tapen:

Hierdoor kun je nog steeds twee flitsers gebruiken en is de combinatie compacter. Ook al waren de camera’s op deze manier gemakkelijker vast te houden, het was lastiger om gelijktijdig foto’s te maken en de foto’s werden horizontaal gezien minder wijd. Ik hield daarom de eerste manier aan.

Nog een handige eigenschap van de La Sardina betreffende het maken van stereofoto’s is dat hij in meerdere kleuren komt. Ik fotografeerde altijd met de Cubic rechts en de Domino links. Hierdoor onthield ik hoe ik voor iedere foto’s de camera’s moest houden. Voordat ik aan de slag ging met stereofotografie maakte ik foto’s van de accordions die bij de camera’s hoorden zodat ik achteraf altijd kon zien welke fotoserie met welke camera gemaakt was.

Ik heb een waterpas bovenop de camera’s geplaatst omdat het bij het maken van stereofoto’s handig is om rechte foto’s te maken. Uiteindelijk heb ik hem niet zo vaak gebruikt.

Naast de pluspunten van de La Sardina die ik al noemde, is het natuurlijk erg handig dat de camera een extreme groothoeklens heeft en dat de camera zorgt dat alles op de foto scherp is. Dit is erg handig als je de illusie van diepte met je foto’s wilt versterken.

Dit zijn de foto’s die ik heb gemaakt. Ik heb de gelijke foto’s bij elkaar gezocht en ze met Stereo Photo Maker bewerkt:

De volgende foto’s zijn rood/cyaan anaglyphen. Om deze als stereofoto te bekijken heb je een rood/blauwe stereo bril nodig.

Zelf vind ik de resultaten best goed, vooral als je kijkt naar hoe weinig werk ik eraan heb gehad. Zelfs de stereofoto’s die ik in de portretmodus heb geschoten zijn redelijk. Vooral gezien de extreme groothoeklens van de La Sardina camera’s. De resultaten zouden nog beter geweest zijn als ik een statief, draadontspanner en waterpas gebruikt zou hebben. Hierdoor zouden de foto’s nog beter op elkaar aansluiten en scherper zijn. Maar ik wilde een lichte, compacte en gemakkelijke manier om stereofoto’s te maken gebruiken.

Ik ben erg blij met de resultaten! Wat vind jij ervan? Heb je ook toevallig twee Sardina’s, probeer het dan zeker uit!

Zet alle zeilen bij met onze nieuwe La Sardina collectie! Deze 35mm camera’s zijn uitgerust met een spectaculaire groothoek-lens, meervoudige belichtingfuncties en een terugspoelknop – kortom alles wat je nodig hebt voor een spannend avontuur! Koop nu je eigen La Sardina camera!

geschreven door gvelasco op 2012-03-05 in #gear #tipster #stereofotografie #stereograms #holland #dutch #stereography #camera #camera-modification #netherlands #camera-aanpassing #nederland #dubbel #stereo #stereographs #la-sardina #tipster #nld
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • Film Swap voor creatieve eenlingen

  geschreven door nickpage op 2015-07-16 in #world #lifestyle
  Film Swap voor creatieve eenlingen

  Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.

 • Lomo’Instant Wide Tip No. 11 - Multiple Exposures

  geschreven door Lomography op 2015-10-28 in #gear #tipster
  Lomo’Instant Wide Tip No. 11 - Multiple Exposures

  Wij houden van meerdere belichtingen, wat de gecombineerde scènes ook zijn: het eindresultaat is altijd spectaculair! Verdubbel (of verdrievoudig) jezelf in een zelfportret of experimenteer met verschillende patronen en voorwerpen en je zult geweldige creaties maken met de Lomo'Instant Wide!

 • Lomo’Instant Wide Tip No. 3 - Volledig programmatische sluitertijd

  geschreven door Lomography op 2015-10-28 in #gear #tipster
  Lomo’Instant Wide Tip No. 3 - Volledig programmatische sluitertijd

  Geen gehannes met de instellingen! Met de Fully Programmatic Shutter van de Lomo'Instant Wide heb je de vrijheid om perfecte foto's te schieten.

 • Shop Nieuws

  Fuji Instax Wide 300

  Fuji Instax Wide 300

  Twee keer het formaat van fuji instax mini film. Schiet wijder en grootser met de Fuji Instax Wide 300!

 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!

 • De Lomo’Instant Wide "Share The News" wedstrijd

  geschreven door Lomography op 2015-10-21 in #gear #wedstrijden #videos
  De Lomo’Instant Wide "Share The News" wedstrijd

  Als je de afgelopen week op Neptunes hebt gezeten (wacht, hoe ben je daar gekomen!?) heb je het misschien gemist – De gloednieuwe Lomo’Instant Wide is geland! De Pre-orders voor de meest creatieve instant camera met wijd fotoformaat stromen binnen en om het nog spannender te maken hebben we besloten om er ook een wedstrijd aan te wijden.

 • We introduceren de New Lomo'Instant Wide — 's Werelds meest cratieve Instant Wide camera & lens systeem

  geschreven door Lomography op 2015-10-13 in #gear #nieuws #videos
  We introduceren de New Lomo'Instant Wide — 's Werelds meest cratieve Instant Wide camera & lens systeem

  Ze zeggen dat er voor alles een eerste keer is en dit geldt zeker voor de Lomo'Instant Wide. We hebben vakmanschap gecombineerd met veelzijdige functies en hierdoor is de Lomo'Instant Wide de instant camera voor iedereen die smelt bij het vastleggen van mooie, bizarre en verbijsterende momenten op een creatieve, super wijde, haarscherpe en perfect belichte manier.

 • Shop Nieuws

  Lomochrome Purple en 35mm filmbundel

  Lomochrome Purple en 35mm filmbundel

  Kleur je wereld met Lomochrome Purple in combinatie met een Lomography film naar keuze en scoor 15% korting!

 • Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  geschreven door jacobs op 2014-12-19 in #nieuws
  Profiteer tijdelijk van gratis Express Verzending!

  Ben jij een echte procrastinator als het gaat om shoppen voor kerst? Misschien heb je net pas beseft dat wij de perfecte cadeaus voor jouw vrienden en familie hebben? Wat het geval ook is, wij trakteren je met onze gratis express verzending deals over de hele wereld! Afhankelijk vanuit welk land je een bestelling plaatst: bij orders boven de €150/£150/$200 kom je in aanmerking voor gratis verzending! Scroll naar beneden om de details van deze super aanbieding te bekijken.

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  geschreven door jacobs op 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Mozes and the Firstborn ging op tour en nam Lomography fotorolletjes mee

  geschreven door anna-lomo op 2015-01-02 in #people #lomoamigos
  Mozes and the Firstborn ging op tour en nam Lomography fotorolletjes mee

  We gaven Mozes and the Firstborn - muzikaal talent uit Eindhoven - een La Sardina en wat fotorolletjes mee voor hun tour door Amerika maar vergaten de camera in te pakken. Niet getreurd! Ze wisten een vintage camera op de kop te tikken en schoten alsnog onze Lomography rolletjes vol. Check de resultaten en het interview van onze nieuwste Amigo's hier!

 • Shop Nieuws

  Diafragma's voor de Petzval lens

  Op zoek naar een beetje meer bokeh in je Petzval foto's? Ga voor onze speciale diafragma's en je zal sterretjes zien!

 • Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door jacobs op 2015-06-10 in #gear #nieuws #videos
  Op stap met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  Of je nou aan het chillen bent in het park, op het strand ligt, een wandeling door de straten van de stad maakt of ontspannen met vrienden een kop koffie drinkt; de nieuwe Petzval 58 is de perfecte metgezel. Check deze nieuwe video om te zien wat we bedoelen!

 • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
  Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

  Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

 • Briljante LC-A 120 foto's van de community

  geschreven door chooolss op 2014-12-19 in #lifestyle
  Briljante LC-A 120 foto's van de community

  Lomography heeft je al laten zien wat voor shots je met de nieuwe Lomo LC-A 120 kunt nemen. Nu de eerste batch camera's is verzonden is het de beurt aan de community om iedereen te laten zien wat deze camera kan!