Stereofotografie met de La Sardina

2012-03-05

Verschillende eigenschappen van de La Sardina zorgen ervoor dat de camera perfect is om stereofoto’s mee te maken. Lees hier wat ik met mijn La Sardina heb gedaan.

De La Sardina is een vette camera als je analoog wilt fotograferen. Een paar eigenschappen van de camera die ervoor zorgen dat het een analoog wonder is, zorgen er ook voor dat je er goede stereofoto’s mee kunt maken. Om stereofoto’s te maken, heb je twee foto’s nodig. Eén voor het linkeroog en één voor de rechter. Er zijn meerdere manieren om ze te bekijken en er zijn een paar gratis programma’s waarmee je van twee foto’s (die op elkaar aansluiten) verschillende soorten stereofoto’s kunt maken. Mijn favoriete programma hiervoor is Stereo Photo Maker. Dit programma kun je hier in het Engels, Frans, Duits en Japans downloaden.

Er zijn verschillende manieren waarop je stereofoto’s kunt maken. De bekendste manier is om een foto te nemen, de camera naar je andere oog te verplaatsen en nog een foto te nemen. Deze manier is niet ideaal, gezien je resultaat gemakkelijk beïnvloed wordt. Iets wat je wilt vastleggen kan bijvoorbeeld bewegen nadat je de eerste foto hebt gemaakt. Daarnaast is het lastig om beide foto’s goed op elkaar aan te sluiten als je zelf de camera verplaatst.

Je kunt natuurlijk ook een stereocamera zoals de Holga 3D Stereo camera gebruiken. Het is een gemakkelijke optie, maar dit soort camera’s zijn vaak duur, groot en zwaar. Daarnaast maak je vaak half-frame foto’s die qua kwaliteit en resolutie een stuk minder zijn dan full-frame foto’s. Ze produceren ook foto’s met een minder wijd horizontaal beeld dan dan een normale 35 mm camera.

Een andere oplossing is om een stereobeugel te kopen. Hiermee kun je twee gelijke camera’s op een statief bevestigen. Dit is een goede oplossing waarmee je geweldige 3D foto’s kunt maken. Het nadeel hiervan is wel dat het erg groot is.

Er is nog een oplossing waar je ook aardig goede resultaten mee kunt behalen. Hier heb je twee gelijke camera’s voor nodig en ze moeten goed op elkaar aansluiten. Je kunt ze aan elkaar vasttapen en gelijktijdig een foto maken. Dit heb ik met mijn Sardina’s gedaan:

Ik schreef al eerder dat de La Sardina een paar eigenschappen heeft waarmee je goede stereofoto’s kunt maken. Eén daarvan is de vorm. De camera heeft mooie vlakke kanten waardoor je er gemakkelijk twee aan elkaar vast kunt maken. Het is bijvoorbeeld lastiger om twee camera’s vast te tapen die ronde kanten heeft. Daarnaast kun je ze als ze aan elkaar vast zitten nog steeds van een flitser voorzien, zoals hier:

Hiermee verhelp je het probleem van één flitser zien te synchroniseren met twee camera’s. Als je de flitsers op deze manier bevestigd versterk je ook nog eens het 3D-effect. Ik heb ook geprobeerd om de La Sardina’s op deze manier vast te tapen:

Hierdoor kun je nog steeds twee flitsers gebruiken en is de combinatie compacter. Ook al waren de camera’s op deze manier gemakkelijker vast te houden, het was lastiger om gelijktijdig foto’s te maken en de foto’s werden horizontaal gezien minder wijd. Ik hield daarom de eerste manier aan.

Nog een handige eigenschap van de La Sardina betreffende het maken van stereofoto’s is dat hij in meerdere kleuren komt. Ik fotografeerde altijd met de Cubic rechts en de Domino links. Hierdoor onthield ik hoe ik voor iedere foto’s de camera’s moest houden. Voordat ik aan de slag ging met stereofotografie maakte ik foto’s van de accordions die bij de camera’s hoorden zodat ik achteraf altijd kon zien welke fotoserie met welke camera gemaakt was.

Ik heb een waterpas bovenop de camera’s geplaatst omdat het bij het maken van stereofoto’s handig is om rechte foto’s te maken. Uiteindelijk heb ik hem niet zo vaak gebruikt.

Naast de pluspunten van de La Sardina die ik al noemde, is het natuurlijk erg handig dat de camera een extreme groothoeklens heeft en dat de camera zorgt dat alles op de foto scherp is. Dit is erg handig als je de illusie van diepte met je foto’s wilt versterken.

Dit zijn de foto’s die ik heb gemaakt. Ik heb de gelijke foto’s bij elkaar gezocht en ze met Stereo Photo Maker bewerkt:

De volgende foto’s zijn rood/cyaan anaglyphen. Om deze als stereofoto te bekijken heb je een rood/blauwe stereo bril nodig.

Zelf vind ik de resultaten best goed, vooral als je kijkt naar hoe weinig werk ik eraan heb gehad. Zelfs de stereofoto’s die ik in de portretmodus heb geschoten zijn redelijk. Vooral gezien de extreme groothoeklens van de La Sardina camera’s. De resultaten zouden nog beter geweest zijn als ik een statief, draadontspanner en waterpas gebruikt zou hebben. Hierdoor zouden de foto’s nog beter op elkaar aansluiten en scherper zijn. Maar ik wilde een lichte, compacte en gemakkelijke manier om stereofoto’s te maken gebruiken.

Ik ben erg blij met de resultaten! Wat vind jij ervan? Heb je ook toevallig twee Sardina’s, probeer het dan zeker uit!

Zet alle zeilen bij met onze nieuwe La Sardina collectie! Deze 35mm camera’s zijn uitgerust met een spectaculaire groothoek-lens, meervoudige belichtingfuncties en een terugspoelknop – kortom alles wat je nodig hebt voor een spannend avontuur! Koop nu je eigen La Sardina camera!

geschreven door gvelasco op 2012-03-05 in #gear #tutorials #la-sardina #stereofotografie #stereograms #stereography #dutch #netherlands #camera-modification #camera-aanpassing #dubbel #holland #camera #tipster #stereo #stereographs #nld #nederland
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • 15 December Advent Deal: 3-voor-2 Film voor al je kerstfeestjes! (Online Code: THREE4TWO)

  geschreven door Lomography op 2015-12-15 in #nieuws #gear
  15 December Advent Deal: 3-voor-2 Film voor al je kerstfeestjes! (Online Code: THREE4TWO)

  Vandaag willen we ervoor zorgen dat je genoeg film op voorraad hebt om de perfecte kerstfoto's te schieten, met onze Lomography drie-voor-twee deal!

  2015-12-15
 • Stay Focused: voor alles een eerste keer

  geschreven door Lomography op 2016-04-03 in #nieuws
  Stay Focused: voor alles een eerste keer

  Je gelooft nooit wat we voor je in petto hebben met de lancering van ons nieuwste mysterie product. Wat een gek idee, dachten ze. Dit is onmogelijk, zeiden ze. Maar bij Lomography weten we dat er voor alles een eerste keer is. Dus hebben we besloten om in de tijd terug te reizen, we namen een snelle blik op enkele van de eerste ongelooflijke 'primeurs' in de geschiedenis van de fotografie. Hebben deze mijlpalen iets te maken met onze mystery product?

  2016-04-03
 • Een eerste indruk van de LC-A Minitar-1 lens: Gijs

  geschreven door miss_madri op 2016-02-11 in #people #gear
  Een eerste indruk van de LC-A Minitar-1 lens: Gijs

  Een paar treinritjes naar Utrecht en naar Amsterdam is wat Gijs Brinkman nodig had om zijn nieuwe LC-A Minitar-1 lens te testen. Precies genoeg om erachter te komen dat dit zijn nieuwe favoriete lens is! Lees hier over de eerste ervaringen van LomoAmigo Gijs.

  2016-02-11
 • Shop Nieuws

  Film Bundels

  Film Bundels

  Wil je geld besparen? Bekijk dan eens onze selectie speciale filmbundels en deals! Of je nou op zoek bent naar nieuwe spannende emulsies of gewoonweg je voorraad wilt bijvullen; wij hebben de ideale bundel voor je!

 • LomoAmigo Randy ging op fotojacht in Berlijn

  geschreven door anna-lomo op 2016-09-29 in #people #places
  LomoAmigo Randy ging op fotojacht in Berlijn

  Randy uit Amsterdam was eerder dit jaar de winnaar van een van onze Instant Scavenger Hunts en vertelde dat ze mee ging doen aan de Urban Photo Race. Te gek, dacht wij, en gaven haar een Lomo'Instant camera mee om haar avonturen vast te leggen. Lees het interview en check de resultaten hier!

  2016-09-29
 • Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  geschreven door Lomography op 2016-02-28 in #gear
  Spring in actie met de Lomo LC-Wide

  De dagen worden langer en het weer warmer; de perfecte tijd om je Lomo LC-Wide weer mee te nemen voor die roadtrips met vrienden, avonturen in het skate park, en luie picknicks in het park! Deze lente scènes vol warm licht en boeiende kleuren zijn het perfecte onderwerp voor deze veelzijdige 35mm camera. Bekijk hier een paar van onze favoriete lente-achtige community foto's gemaakt met de Lomo LC-Wide!

  2016-02-28
 • Een eerste indruk van de LC-A Minitar-1 Art Lens: Joeri van der Kloet

  geschreven door miss_madri op 2016-03-31 in #people
  Een eerste indruk van de LC-A Minitar-1 Art Lens: Joeri van der Kloet

  Joeri van der Kloet is journalistiek bruidsfotograaf en een echte Leica expert. Hij is dan ook de perfecte persoon om de LC-A Minitar-1 lens te testen. Hier lees je over zijn eerste indrukken.

  2016-03-31
 • Shop Nieuws

  Daguerreotype Achromat 2.9/64 Update: 1ste Kickstarter batch is verzonden!

  Daguerreotype Achromat 2.9/64 Update: 1ste Kickstarter batch is verzonden!

  Goed nieuws voor onze trouwe achterban! De eerste batch van de Daguerreotype Achromat 2.9/644 Art Lens is verzonden! Dus prep je camera body, en maak je klaar om nieuwe dromerige kunstwerken te makeh.

 • Oranje boven tijdens Koningsdag 2016 - win een oranje La Sardina camera van Lomography!

  geschreven door Anna Meijer op 2016-04-25 in #nieuws #people
  Oranje boven tijdens Koningsdag 2016 - win een oranje La Sardina camera van Lomography!

  Met je vrienden op stap, een koud biertje erbij en als het even kan je zonnebril op - dat is Koningsdag, toch? Nee, de camera ontbreekt nog! Doe vandaag nog mee aan onze giveaway en maak kans op de knaloranje La Sardina Orinocochre! Check hier de details.

  2016-04-25
 • Geselecteerde shipping deals voor Last Minute Shoppers!

  geschreven door Lomography op 2015-12-17 in #nieuws #gear
  Geselecteerde shipping deals voor Last Minute Shoppers!

  Moet je het perfecte cadeau voor je geliefden nog vinden? Of is het nu eindelijk tijd om jezelf te verwennen? Hoe dan ook, je hebt geluk — we hebben overal ter wereld holiday shipping deals! Afhankelijk vanuit welk land kan elke bestelling van meer dan €150/£150/$200 in aanmerking komen voor gratis express verzending voor de cut off data. Lees hier alle details!

  2015-12-17
 • Een LomoWalk in de Jordaan

  geschreven door miss_madri op 2016-02-17 in #people #nieuws
  Een LomoWalk in de Jordaan

  Op dinsdagmiddag 23 februari organiseren we een LomoWalk in Amsterdam. Doe mee met je eigen camera of leen een La Sardina of Diana F+ camera van ons!

  2016-02-17 1
 • Shop Nieuws

  Fantastische deals op Lomography Films deze week!

  Fantastische deals op Lomography Films deze week!

  ntvang vijf pakjes van dezelfde soort film voor de prijs van vier met deze funky film deal! Kies je favoriete Lomography film, zet vijf pakjes van dezelfde soort in je winkelwagentje en gebruik de promo-code LOMOFILM54 tijdens het afrekenen. Sla een voorraad in en bespaar op 35mm, middenformaat en nog veel meer – nu in de Lomography Online Shop!

 • Creatieve Turquoise foto's van de community

  geschreven door lomographymagazine op 2015-12-21 in #gear
  Creatieve Turquoise foto's van de community

  De wilde kleurverschuivingen van de LomoChrome Turquoise gecombineerd met andere effecten van de camera en diverse accessoires zorgen voor nog meer out-of-the-box creaties. Check hier een handvol van de vele creatieve manieren waar onze community gebruik van maakt.

  2015-12-21 1
 • Master of Monotone: Zwart, Grijs, Wit

  geschreven door lomographymagazine op 2016-02-29 in
  Master of Monotone: Zwart, Grijs, Wit

  Spelen met zwart-wit film is de beste manier om je vaardigheid in het vastleggen van licht en schaduw te verbeteren. Check hier een aantal mooie voorbeelden van de Lomography community.

  2016-02-29
 • Leanne Surfleet: portretten met de Lomo'Instant Wide

  geschreven door Lomography London op 2016-03-31 in #people
  Leanne Surfleet: portretten met de Lomo'Instant Wide

  De in Groot-Brittannië gevestigde analoge fotograaf Leanne Surfleet is niet onbekend met instant camera's. In haar reis naar Amsterdam nam ze de Lomo'Instant Wide mee om een aantal portretten en double exposures te schieten.

  2016-03-31