Stereofotografie met de La Sardina

Verschillende eigenschappen van de La Sardina zorgen ervoor dat de camera perfect is om stereofoto's mee te maken. Lees hier wat ik met mijn La Sardina heb gedaan.

De La Sardina is een vette camera als je analoog wilt fotograferen. Een paar eigenschappen van de camera die ervoor zorgen dat het een analoog wonder is, zorgen er ook voor dat je er goede stereofoto’s mee kunt maken. Om stereofoto’s te maken, heb je twee foto’s nodig. Eén voor het linkeroog en één voor de rechter. Er zijn meerdere manieren om ze te bekijken en er zijn een paar gratis programma’s waarmee je van twee foto’s (die op elkaar aansluiten) verschillende soorten stereofoto’s kunt maken. Mijn favoriete programma hiervoor is Stereo Photo Maker. Dit programma kun je hier in het Engels, Frans, Duits en Japans downloaden.

Er zijn verschillende manieren waarop je stereofoto’s kunt maken. De bekendste manier is om een foto te nemen, de camera naar je andere oog te verplaatsen en nog een foto te nemen. Deze manier is niet ideaal, gezien je resultaat gemakkelijk beïnvloed wordt. Iets wat je wilt vastleggen kan bijvoorbeeld bewegen nadat je de eerste foto hebt gemaakt. Daarnaast is het lastig om beide foto’s goed op elkaar aan te sluiten als je zelf de camera verplaatst.

Je kunt natuurlijk ook een stereocamera zoals de Holga 3D Stereo camera gebruiken. Het is een gemakkelijke optie, maar dit soort camera’s zijn vaak duur, groot en zwaar. Daarnaast maak je vaak half-frame foto’s die qua kwaliteit en resolutie een stuk minder zijn dan full-frame foto’s. Ze produceren ook foto’s met een minder wijd horizontaal beeld dan dan een normale 35 mm camera.

Een andere oplossing is om een stereobeugel te kopen. Hiermee kun je twee gelijke camera’s op een statief bevestigen. Dit is een goede oplossing waarmee je geweldige 3D foto’s kunt maken. Het nadeel hiervan is wel dat het erg groot is.

Er is nog een oplossing waar je ook aardig goede resultaten mee kunt behalen. Hier heb je twee gelijke camera’s voor nodig en ze moeten goed op elkaar aansluiten. Je kunt ze aan elkaar vasttapen en gelijktijdig een foto maken. Dit heb ik met mijn Sardina’s gedaan:

Ik schreef al eerder dat de La Sardina een paar eigenschappen heeft waarmee je goede stereofoto’s kunt maken. Eén daarvan is de vorm. De camera heeft mooie vlakke kanten waardoor je er gemakkelijk twee aan elkaar vast kunt maken. Het is bijvoorbeeld lastiger om twee camera’s vast te tapen die ronde kanten heeft. Daarnaast kun je ze als ze aan elkaar vast zitten nog steeds van een flitser voorzien, zoals hier:

Hiermee verhelp je het probleem van één flitser zien te synchroniseren met twee camera’s. Als je de flitsers op deze manier bevestigd versterk je ook nog eens het 3D-effect. Ik heb ook geprobeerd om de La Sardina’s op deze manier vast te tapen:

Hierdoor kun je nog steeds twee flitsers gebruiken en is de combinatie compacter. Ook al waren de camera’s op deze manier gemakkelijker vast te houden, het was lastiger om gelijktijdig foto’s te maken en de foto’s werden horizontaal gezien minder wijd. Ik hield daarom de eerste manier aan.

Nog een handige eigenschap van de La Sardina betreffende het maken van stereofoto’s is dat hij in meerdere kleuren komt. Ik fotografeerde altijd met de Cubic rechts en de Domino links. Hierdoor onthield ik hoe ik voor iedere foto’s de camera’s moest houden. Voordat ik aan de slag ging met stereofotografie maakte ik foto’s van de accordions die bij de camera’s hoorden zodat ik achteraf altijd kon zien welke fotoserie met welke camera gemaakt was.

Ik heb een waterpas bovenop de camera’s geplaatst omdat het bij het maken van stereofoto’s handig is om rechte foto’s te maken. Uiteindelijk heb ik hem niet zo vaak gebruikt.

Naast de pluspunten van de La Sardina die ik al noemde, is het natuurlijk erg handig dat de camera een extreme groothoeklens heeft en dat de camera zorgt dat alles op de foto scherp is. Dit is erg handig als je de illusie van diepte met je foto’s wilt versterken.

Dit zijn de foto’s die ik heb gemaakt. Ik heb de gelijke foto’s bij elkaar gezocht en ze met Stereo Photo Maker bewerkt:

De volgende foto’s zijn rood/cyaan anaglyphen. Om deze als stereofoto te bekijken heb je een rood/blauwe stereo bril nodig.

Zelf vind ik de resultaten best goed, vooral als je kijkt naar hoe weinig werk ik eraan heb gehad. Zelfs de stereofoto’s die ik in de portretmodus heb geschoten zijn redelijk. Vooral gezien de extreme groothoeklens van de La Sardina camera’s. De resultaten zouden nog beter geweest zijn als ik een statief, draadontspanner en waterpas gebruikt zou hebben. Hierdoor zouden de foto’s nog beter op elkaar aansluiten en scherper zijn. Maar ik wilde een lichte, compacte en gemakkelijke manier om stereofoto’s te maken gebruiken.

Ik ben erg blij met de resultaten! Wat vind jij ervan? Heb je ook toevallig twee Sardina’s, probeer het dan zeker uit!

Zet alle zeilen bij met onze nieuwe La Sardina collectie! Deze 35mm camera’s zijn uitgerust met een spectaculaire groothoek-lens, meervoudige belichtingfuncties en een terugspoelknop – kortom alles wat je nodig hebt voor een spannend avontuur! Koop nu je eigen La Sardina camera!

geschreven door gvelasco op 2012-03-05 in #gear #tipster #tipster #stereograms #netherlands #stereography #camera-modification #dutch #stereo #camera-aanpassing #camera #dubbel #nld #stereofotografie #holland #nederland #la-sardina #stereographs
vertaald door marissa

Meer interessante artikelen

 • De Diana Mini: een kleine kanjer!

  geschreven door panchoballard op 2014-05-28 in #reviews
  De Diana Mini: een kleine kanjer!

  Je zou denken dat een camera die zo klein en schattig is als de Diana mini een hebbedingetje is - gewoon een leuk apparaatje om op vakantie wat kekke kiekjes mee te schieten. En hoewel het inderdaad een prima camera is om dat mee te doen, kan ze nog zo veel meer! Profiteer van de vele functies en verander je camera in een creatieve krachtpatser!

 • Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  geschreven door e_ercolini op 2014-08-07 in #people #lomoamigos
  Petzval Artist: Huwelijksfotograaf Johnny Cheng

  De zomer is helemaal op gang gekomen en zo ook de lawine aan trouwfeesten. De perfecte gelegenheid voor huwelijksfotograaf Johnny Cheng om er met zijn vriendin op uit te trekken en de nieuwe Petzval lens te ontdekken. Resultaat van dit avontuur is een reeks foto's om verliefd op te worden! De soft focus en bokeh effecten van de lens zorgen voor schitterende achtergronden en een stralend model. Tijd om te vragen wat deze fotograaf uit Georgia van onze Petzval lens vindt.

 • La Sardina Dresses: Nieuwe kleren voor je camera

  geschreven door dopa op 2014-06-30 in #reviews
  La Sardina Dresses: Nieuwe kleren voor je camera

  Ik hou van mijn La Sardina camera - en het was mijn eerste Lomography camera. Maar na verloop van tijd zie ik hoe vaak ik d'r al heb gebruikt en eigenlijk ook misbruikt. Gelukkig is er een eenvoudige oplossing: de La Sardina Dresses!

  2
 • Shop Nieuws

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  geschreven door sirio174 op 2014-06-12 in #lifestyle
  Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  In 1958 maakte de grote fotograaf Robert Frank met zijn Leica een serie foto's van het straatleven in New York door het raam van een bus, op dezelfde manier als ik nu deze serie foto's heb gemaakt van mijn stad como met mijn vertrouwde LC-A geladen met een Kodak Tri-X film. Dit is een eerbetoon aan een fantastische camera en een fantastische fotograaf. Lees snel verder!

 • Lomography Redscale XR 50-200: De film met de warme tonen

  geschreven door simonesavo op 2014-08-26 in #reviews
  Lomography Redscale XR 50-200: De film met de warme tonen

  De Lomography Redscale XR 50-200 is een film met breed bereik omdat we van 50 tot 200 iso kunnen belichten waardoor we verschillende unieke effecten verkrijgen. Lees door om er meer over te weten te komen!

 • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
  De Diana F+ Kroniek: Deel IV

  Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

 • Shop Nieuws

  Belair Camera

  Belair Camera

  Fan van middenformaat foto's? Deze parel van een Belair stelt nooit teleur tijdens het schieten van foto's op 120 film! Je kunt kiezen uit verschillende Belair edities.

 • New York - de beste stad om LomoChrome Turquoise uit te testen

  geschreven door zonderbar op 2014-11-17 in #nieuws
  New York - de beste stad om LomoChrome Turquoise uit te testen

  Twee jaar geleden beloofde ik mezelf: ik kom snel terug! Afgelopen oktober was het moment daar en vloog ik voor de tweede keer naar New York City om mijn lieve collega's van de Lomography Gallery Store in New York te bezoeken. Wat ik alleen niet zag aankomen was de mogelijkheid om tijdens mijn reis een nieuwe geheime film te testen!

 • Store Antwerpen: Workshops in Augustus!

  geschreven door lgsantwerpen op 2014-07-15 in #events
  Store Antwerpen: Workshops in Augustus!

  De zomer is alweer half en hopelijk heb je nog enkele plekjes opengelaten om een van onze te gekke workshops mee te doen!

 • La Sardina: elke dag van je leven bruikbaar!

  geschreven door dopa op 2014-09-09 in #reviews
  La Sardina: elke dag van je leven bruikbaar!

  We hebben elkaar een jaar geleden ontmoet - mijn La Sardina en ik, dus het wordt dringend tijd dat ik je vertel wat ik er zo geweldig aan vind!

 • Shop Nieuws

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • De Hipster Tipster

  geschreven door andie_sollmer op 2014-09-24 in #gear #tipster
  De Hipster Tipster

  Heb je deze nieuwe stijl al gezien? Dit is hét moment om te profiteren van je bebaarde vrienden. Steek wat bloemetjes in de baard en neem wat vrolijke portretjes. Hier lees je hoe, in vier zonnige stappen.

 • Wild Knutselen: Een nieuwe look voor de (niet DIY) La Sardina

  geschreven door dopa op 2014-06-06 in #gear #tipster
  Wild Knutselen: Een nieuwe look voor de (niet DIY) La Sardina

  Toegegeven, de twee DIY edities van La Sardina zijn heel simpel aan te passen: ze worden er gewoon opgeschilderd of je versiert ze met een van de dresses. Met een beetje handigheid kan je dit ook met de niet DIY La Sardina doen. Lees verder om te zien hoe.

  2
 • Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  geschreven door tomas_bates op 2014-12-05 in #nieuws
  Lomo’Instant Sanremo Update – Pre-Order nu!

  Heb je een oogje op de prachtige Lomo’Instant Sanremo Editie? Dit is het moment om je order te plaatsen! De huidige batch van pre-orders wordt op dit moment verzonden (de datum van levering is afhankelijk van je locatie) en nemen daarom nu pre-orders op voor de volgende batch, waarvan we schatten dat deze 12 december klaar voor verzending is. Deze volgende batch pre-order-camera's is de laatste voorraad die we hebben met levering voor de feestdagen en wordt geleverd op een wie het eerst komt, wie het eerst maalt basis; plaats dus nu je bestelling om teleurstellingen te voorkomen!