Op avontuur in het Lomography archief

Vraagje: Heb jij je ook wel eens afgevraagd waar toch al die foto's vandaan komen die op die enorme LomoWalls staan? Lees hieronder verder om een antwoord te krijgen op je vraag! Ze zijn namelijk te vinden in het Lomografische archief, waar meer dan 600.000 analoge foto's verstopt zijn!

Het woord Archief stamt af van het oude Griekse woord ‘Archon’, de benaming voor een hoge magistraat. Archieven zijn eigenlijk een soort bibliotheken, maar hebben een andere functie. Archieven zijn gevuld met veelal ongepubliceerd en vrijwel altijd unieke exemplaren. Van boeken en tijdschriften zijn vaak meerdere kopieën in omloop, bij archiefstukken is dit niet het geval. De overeenkomst die zowel bibliotheken als archieven hebben zijn misschien is misschien wel het moeilijkste van de hele zaak: Het op orde houden van een bestand! Dit is een van de grootste uitdagingen voor de mensen die bij het LWA (Lomography Wereld Archief) werken.

Zicht op het Lomography Archief

Ik moet toegeven dat het niet het meest prachtige tafereel is als je het zo ziet op de foto’s. Maar als je er echt in duikt dan is het archief een groot feest van wonderen. Het klinkt best simpel, foto’s organiseren en in een envelop stoppen. Maar als het er 20, 50, 100 of meer worden, van verschillende mensen, in verschillende projecten met dozen vol negatieven, prints en scans… Nou ja, je ziet zelf ook wel dat het meer werk is dan het lijkt. De meeste problemen waar we in het LWA tegenaan lopen hebben te maken met het terugvinden van foto’s op basis van een zoekterm of onderwerp. Vaak moeten we eindeloos veel foto’s bekijken om bij die ene juiste aan te komen. Klinkt nog steeds vrij simpel, maar je moet ook nog een keer het juiste negatief er bij vinden om een hoge resolutie scan te kunnen maken. Wat was ook alweer het nummer van die foto? En in welke envelop zat ’ie nou? Is het die doos? Of toch die andere… AH! Toch die doos! Zul je alleen net zien dat het ene negatief dat je zoekt op magische wijze verdwenen is…

Meer dozen

Eerlijk is eerlijk, dat gebeurt (gelukkig!) niet erg vaak, maar het kan wel leiden tot een niesaanval door alle wolken van stof die omhoog komen bij het graven in al die foto’s, dozen en negatieven. En er is altijd een reden waarom iets verdwenen is. Ook weer een verhaal op zichzelf.

Voorbeelden van hoe het niet moet

Belangrijk aan een archief is niet alleen de wijze van opbergen, maar ook de manier waarop je alle informatie weer op vraagt. Voor tekstuele artikelen is dat redelijk simpel. Je hebt immers een uitgeverij, schrijver, wie wat waar, alles is er. Maar bij een foto is het wat ingewikkelder. Je kent vast die uitdrukking wel; ‘een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Dat is ook wat er gebeurt met meta-tags. Je krijgt een eindeloze stroom aan info aan de hand van een afbeelding waardoor het graven in alle info wat moeilijker wordt. Soms moeten we op zoek naar afbeeldingen die een gevoel weergeven en niet zo zeer het daadwerkelijke onderwerp. Ook weer ingewikkeld!

Dozen met prints, Rond de 1500 per doos. De meeste hebben op de achterkant een referentie nummer

Ja maar, Lomo mensen, hoe vinden jullie die foto’s dan!?

Niemand had ooit kunnen verwachten dat het LWA zo groot zou worden. Het is een soort plant die na verloop van tijd vertakkingen heeft gekregen en zo nu en dan een enorme groeispurt doormaakt afhankelijk van wie er op dat moment verantwoordelijk is. Een archief is een organisch gegeven en geen statisch object, waarbij ook nog eens veel informatie in de hersenen van de medewerkers is blijven plakken. Je hebt hen dus ook keihard nodig om te vinden wat je zoekt. Na een tijdje foto’s kijken begin je fotografen te herkennen, stijlen te onthouden en wordt het makkelijker om te vinden wat je zoekt.

Belangrijkste tools: Koffie en een PC.

Wat is er dan precies te vinden in het LWA?

Foto’s gemaakt door medewerkers van Lomography. De mensen van het archief en de labs weten wat collega’s doen in het weekend (veel LSI medewerkers brengen ook privé tijd met elkaar door). Waar ze chillen, met wie ze hangen en hoe gezellig het soms wordt. Dat is niet alleen hi-ha-hilarisch en leuk, maar het vraagt ook om respect en tact. Soms kom je ook net even iets te genante foto’s tegen en die moet je wegfilteren zodat niemand voor paal staat op een LomoWall.

Elke rol film die door het archief komt (ja, we doen onze eigen ontwikkeling binnen het bedrijf in mini-labs) en die niet als ‘privé’ gelabeld is wordt op onze servers opgeslagen. Vroeger bewaarden we ook alle negatieven in het archief. Vooral omdat we die indertijd nodig hadden voor kwalitatief hoge herdrukken van foto’s. Dat kostte ons enorm veel extra werk bij het maken van LomoWalls. Nu we van analoog naar digitaal een stuk verder zijn is het veel makkelijker om een order met foto’s naar het lab te sturen en af te laten drukken. 10 jaar geleden was een LomoWall met 10.000 foto’s groot, nu draaien we onze hand niet meer om voor LomoWalls met 150.000 foto’s!

LomoWall in de maak

Als we het dan toch over nummers hebben, op dit moment staat er 340Gb, in de vorm van 612.000 foto’s op onze server. Plus nog een paar 100Gb voor selecties, rumbles en projecten…

Zo ziet de server er uit als je er een visualisatie van maakt

En het offline archief? Nou ja, dat staat dus vol met dozen waar negatieven, prints, overzichten, folders, boeken, printjes, kopietjes, camera’s, stof, gadgets en aantekeningen in zitten.

Doos met prints

De schifting van analoog naar digitaal archiveren had ook impact op de manier van opruimen bij Lomography. In het begin zetten we nog basisinfo op een envelop, voornamelijk de maand en het jaar, de lomograaf en soms een speciaal evenement of thema. Bijna 20 jaar geleden maakten we de selecties uit deze enveloppen en bewaarden we ze in aparte dozen. Soms resulteerde dit in perfecte voorbeelden van hoe je vooral niet je archief bij moet houden. Dozen met het opschrift ‘van alles zonder nummers of jaar’ zeggen namelijk bar weinig over de inhoud van de betreffende doos. Gelukkig zijn dit uitzonderingen en hebben de meeste dozen de naam die ze horen te hebben.

HH mappen (HH staat voor Holy-Holy, dit betekend “best of”)

Later, nadat we een kleurenkopieermachine kregen, werden de selecties gekopieerd en in mappen gedaan. Als je iets zocht kon je in deze mappen zoeken en met een post-it aangeven dat je dat pareltje wilde gebruiken. Makkelijker dan 30 dozen door te moeten!
Vandaag de dag gaat het eigenlijk bijna hetzelfde, alleen gebruiken we geen mappen meer maar gaat alles via een computerscherm. Het is veel makkelijker om de foto’s te kopiëren, verplaatsen en tags te gebruiken om de juiste foto’s te zoeken. We zijn ons er wel van bewust dat een stroomstoring alle foto’s in een keer weg kan vagen. Daarom bewaren we altijd de negatieven.

De waakhond van het archief

geschreven door mandi op 2012-02-10 in #lifestyle #netherlands #translation #prophecies #nld #the #nederlands #exploring #analogue #holland #is #dutch #archive #nl #future #vertaling #lomography #archief
vertaald door pretletterp

Meer interessante artikelen

 • Verzoekjes voor augustus 2014

  geschreven door pretletterp op 2014-08-01 in #nieuws
  Verzoekjes voor augustus 2014

  Eindelijk zijn die zwoele zomerdagen er! Of, nou ja, we hebben er in ieder geval een paar meegemaakt in Juli! Daar hebben jullie vast, net als wij, enorm van genoten en gewapend met camera's zijn jullie op pad geweest. Toch? Mooi, want die foto's en artikelen die willen we hebben! Lees hier verder voor de verzoekjes van augustus!

 • Colorful Transformations: Deel 1

  geschreven door tomas_bates op 2014-10-17 in #nieuws
  Colorful Transformations: Deel 1

  Heerlijk toch als de hele wereld naar nieuwe perspectieven verschuift? Misschien is het op het moment dat je je realiseert dat het gras niet altijd groener is aan de andere kant. Nou dames en heren, we zijn bijna klaar om een ​​nieuwe Lomographic verrassing te onthullen die deze magische invloed op je fotografische leven zal hebben!

 • De magie die nog moet komen: Deel 4

  geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 4

  Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

 • Shop Nieuws

  Probeer ons LomoLAB!

  Probeer ons LomoLAB!

  Wat je ook wil laten ontwikkelen, ons LomoLAB doet het voor je! Stuur je rolletjes op en je ontvangt je scans per e-mail en je negatieven en prints per post!

 • De magie die nog moet komen: Deel 5

  geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
  De magie die nog moet komen: Deel 5

  Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

 • Lomography Petzval Lens fotografie tips

  geschreven door gothcupcake op 2014-09-30 in #gear #tipster
  Lomography Petzval Lens fotografie tips

  Mijn vriend (@xtharnx) en ik wonen in Phoenix, Arizona en zijn gek op experimenteren met de Lomography Petzval lens. Vooral voor die ubervette bokeh effecten en de mooie portretten. Hier zijn een paar van onze tips en trucs om het meeste uit je Petzval te halen.

 • Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  geschreven door Samantha Norman op 2015-06-30 in #world #nieuws #events #lomoamigos
  Emily Soto bij onze NYC Lomo Gallery Store

  Reis naar New York gepland? Breng een avond door met NYC-based modefotograaf Emily Soto. Gelijktijdig met haar tentoonstelling in onze Gallery Store, "Petzval Porträts: Bloom," zal Emily haar werk en ervaring met de nieuwe Petzval Art Lens in haar werk bespreken. Verzamel inzicht in het creatieve proces van één van onze favoriete fotografen van New York. Dit evenement vindt plaats op 9 juli om 18:00u!

 • Shop Nieuws

  Check de sales sectie in de online shop

  Check de sales sectie in de online shop

  Wist je dat onze online shop een permanente sales sectie heeft en dat je hier tot wel 75% korting kan scoren? De items worden regelmatig gewisseld dus check it out!

 • Lomo Essentials: De tropische vakantie

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-29 in #gear #lifestyle
  Lomo Essentials: De tropische vakantie

  Je hebt recht op een vakantie en je hebt een aantal handige Lomography gear verdiend!

 • Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  geschreven door anna-lomo op 2015-06-24 in #people #nieuws #lifestyle
  Photo Automat Amsterdam bij Hutspot

  Omdat we helaas onze Gallery Store in de 9 Straatjes moesten sluiten, was het ook tijd om een nieuw thuis te zoeken voor onze photobooth van Photo Automat Amsterdam. Kom snel langs bij Hutspot en duik in onze photobooth!

 • De Lomo LC-A bezoekt Canada

  geschreven door givesmehell op 2015-06-23 in #world #locaties
  De Lomo LC-A bezoekt Canada

  Canada, ook bekend als de Great White North, is gelegen in het noordelijke deel van Noord-Amerika. Als tweede grootste land ter wereld, heeft Canada heel veel te bieden!

 • Shop Nieuws

  Lomography LomoChrome Turquoise XR 100-400 35mm - Pak van 15

  Lomography LomoChrome Turquoise XR 100-400 35mm - Pak van 15

  Koop 15 rollen van onze nieuwste film en krijg 10% korting!

 • Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  geschreven door antoniocastello op 2015-06-22 in #gear #lifestyle #events
  Terug in de tijd met de nieuwe Petzval 58 Bokeh Control Art Lens

  "Ik kan geen betere manier bedenken om een weekend in de stad door te brengen" - Bill Cunningham, The New York Times 2014

 • Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  geschreven door Kwyn Kenaz Aquino op 2015-06-22 in #gear #lifestyle
  Klassieke shots met de Lomo Lubitel 166+

  De Lomo Lubitel 166+ is een match met de klassieke charme van zwart-wit fotografie. Scènes van het stadsleven en de natuur krijgen de juiste hoeveelheid licht en schaduw dankzij de trouwe belichtingsinstellingen. De glazen lens, met zijn scherpe visie, helpt fotografen tonale en suggestieve beelden te schieten. Deze foto's van de wereldwijde community zijn goede voorbeelden.

 • Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  geschreven door shhquiet op 2015-06-18 in #gear #nieuws
  Dit is de nieuwe Lomo’Instant Havana!

  De zon schijnt voor instant fotografie! Met trots presenteren we het zonnigste lid van de Lomo’Instant Familie – de nieuwe Lomo’Instant Havana Edition. Met dit ultra-hete instant pakket ben je helemaal klaar voor creatieve Lomo avonturen! Neem klassieke instant snaps vol actie, probeer multiple exposure picknick snapshots te schieten of ga voor gesplitste zwembad scenes – de creatieve opties zijn eindeloos.