Staff Review: Diana Multi-Pinhole Operator

Als je nog geen ervaring hebt met pinhole fotografie, is Lomography's eigen Diana Multi-Pinhole Operator één van de beste camera's die je kan (en moet) proberen . Het was voor mij de eerste keer met beiden, en ik denk dat je net als ik de resultaten super vindt!

Pinhole fotografie is eigenlijk iets dat elke fotograaf een keer moet hebben geprobeerd, ongeacht je niveau of specialisatie. Foto’s maken zonder lens en met lange sluitertijden heeft iets uitermate fascinerends. Het is zo simpel, maar toch zo bijzonder, spookachtig en magisch. Je kan zelf een pinhole camera maken van gewone gebruiksvoorwerpen (zoals een luciferdoosje of een pakje sap), of je kan kiezen voor de Diana Multi-Pinhole Operator en een paar unieke pinholefoto’s maken.

Zoals de meeste lomografen die deze camera zien was ook één van mijn eerste vragen ’Wat is er nou zo anders aan deze camera dan de pinhole functie van de ==Diana F+?==" Het eerste teken was het schuifje aan de onderkant waarmee je kan kiezen tussen één, twee of drie pinholes. Vervolgens kreeg ik een aantal kleurenfilters in mijn handen gedrukt, die je voor de pinholes kan bevestigen. Als laatste de focus. Toen ik door de zoeker keek leek dat een groothoek te zijn. Ik keek in het boekje naar de technische specificaties en zag dat de focale lengte van de lens 29 mm was.

Oke, ik had dus meerdere pinholes (vandaar de naam van de camera natuurlijk), kleurenfilters en een groothoeklens. Dit zou echt een unieke pinhole-ervaring worden. Ik laadde de camera met 400 ISO films (Kodak Portra 400 NC and Fuji Pro 400H) en maakte overal foto’s: op kantoor, buiten het kantoor, tijdens het opbouwen van een expositie, in een restaurant, in mijn achtertuin, met en zonder kleurenfilters.

Credits: plasticpopsicle

Het gevoel dat ik pas aan het begin stond van een serie pinhole experimenten overheerste. Alle andere geavanceerde fantastische technieken (zoals die getipt door mephisto19) en andere geschikte Diana accessoires ga ik nu ook zeker proberen. Toen ik de foto’s hieronder zag was ik verbijsterd!

Als je meer wilt weten over de Diana Multi-Pinhole Operator, moet je hier even naar kijken: Capture Daily Happenings With The Diana Multi-Pinhole Operator (alleen in het Engels).

De Diana Multi-Pinhole Operator is een pinhole camera zoals je nog nooit hebt gezien! Met deze camera kun je kiezen tussen 1, 2 of 3 pinholes op één foto — spectaculair als je gebruik maakt van de bijgeleverde colour gels. Gave, unieke, gemakkelijke en kleurige medium format pinholes! Koop nu ke eigen Diana Multi Pinhole Operator in de Shop!

geschreven door plasticpopsicle op 2012-02-11 in #reviews #review #pinhole #pinhole-photography #staff-review #nederland #netherlands #lomography #diana-multi-pinhole-operator #recensie #holland #nld #dutch #diana
vertaald door pinkpix

Meer interessante artikelen

  • De Diana F+ Kroniek: Deel IV

    geschreven door audiosoldier op 2014-10-23 in #gear #tipster
    De Diana F+ Kroniek: Deel IV

    Wist je dat je met je Diana F+ ook aan Pinhole fotografie kan doen? In dit vierde deel van de Diana F+ Kronieken ga ik al mijn tips over Pinhole fotografie met de Diana F+ met jullie delen! Niets dat je nog zal tegenhouden om je eens aan deze oldschool techniek te wagen!

  • De magie die nog moet komen: Deel 5

    geschreven door Lomography op 2014-09-06 in #nieuws
    De magie die nog moet komen: Deel 5

    Vorige week ontving ik iets vreemds in mijn brievenbus. Het was een kaartje met op 1 kant een foto. Op de foto zie je mij bij de zee zitten tijdens mijn vakantie afgelopen jaar. Maar ik heb echt geen idee wie deze foto heeft gemaakt - daarom ben ik hier, om jullie hulp te vragen bij mijn zoektocht naar deze mysterieuze fotograaf en zijn/haar raadsel. Help je me?

  • De magie die nog moet komen: Deel 4

    geschreven door Lomography op 2014-09-05 in #nieuws
    De magie die nog moet komen: Deel 4

    Lees snel verder beste lomograaf, dan zal ik je een verhaal vertellen. Let op, er kunnen wel meer vragen dan antwoorden ontstaan van dit eigenaardige verhaal. In de loop der tijd zullen de dingen helder worden (zo gaat dat altijd, toch?). Ga samen met mij op reis. Als je op het einde het antwoord denkt te hebben; laat het me weten in de comments onderaan!

  • Shop Nieuws

    Gratis Diana F+

    Gratis Diana F+

    Je krijgt deze Diana F+ Love Letters helemaal gratis als je voor EUR 99,- of meer aan 120 film besteed in de online shop. Deze actie is geldig t/m 26 maart.

  • Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

    geschreven door bgaluppo op 2015-08-03 in #people #lifestyle
    Uwe Mimoun: de man achter KONO! Reanimated Film

    Misschien heb je het voorbij zien komen als "The Reanimated Film". KONO! films zijn met de hand gerold en ze zijn gemaakt van speciaal materiaal wat (bijna) nooit voor "normale" fotografie wordt gebruikt. De meeste materialen zijn bedoeld voor bewegend beeld en de resultaten kunnen erg verschillen - wat te maken heeft met de manier waarop je de film gebruikt. Lees meer in dit interview met de oprichter van KONO! Film, Uwe Mimoun.

  • Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

    geschreven door denisesanjose op 2015-08-02 in #people #nieuws
    Aanzoeken in fotohokjes: Van 'Cheese' naar 'Ja ik wil'

    Romantischer dan dit wordt het niet. We delen 14 foto's van mannen die hun vriendinnen op een spectaculaire, grappige en creatieve manier ten huwelijk vragen: in een fotohokje!

    9
  • We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

    geschreven door shhquiet op 2015-07-30 in #gear #nieuws
    We introduceren de nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition!

    De nieuwe Lomo'Instant Kyoto Edition is de laatste toevoeging aan onze creatieve instant fotografie line-up. Geïnspireerd door zomerbloesems en met een fleurig perzik design doet deze camera je denken aan prachtige zonsondergangen in Kyoto, een stad die aanbeden wordt om zijn pittoreske heiligdommen, tempels en natuurlandschap.

  • Shop Nieuws

    Korting op een DIY camera!

    Korting op een DIY camera!

    Maak zachte groothoek beelden met de Pinhole Art DIY 135 camera. Zet hem in elkaar, en schiet met 35mm film. Nu met 40% korting!

  • 5 travel tips voor de Lomo'Instant

    geschreven door kenaz op 2015-07-29 in #gear #lifestyle
    5 travel tips voor de Lomo'Instant

    Als je vaak reist is het handig als je ook goed kan archiveren. Reizigers hebben vaak de beste verhalen, onthouden iedere naam en omschrijving. De Lomo'Instant biedt een leuke en efficiënte manier om herinneringen om te zetten naar iets tastbaars. Met als bonus de nostalgische kleuren en een wit frame waar je op kan schrijven. Lees hieronder een aantal briljante tips om jouw reiservaringen op een echte Lomo manier te documenteren!

  • Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

    geschreven door shhquiet op 2015-07-27 in #gear #nieuws
    Breng wat licht in je leven met de gloednieuwe Lomography Light Painter

    Dus jij denkt dat je niet kan schilderen? Wij denken namelijk van wel.. maar dan met licht! Je foto's krijgen net dat beetje extra door een aantal klikken van de Lomography Light Painter. Deze gloednieuwe gadget van Lomography is uitgerust met 8 verschillende lichtstanden, speciaal voor de echte lichtschilders (in wording).

  • PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

    geschreven door kenaz op 2015-07-21 in #gear #nieuws
    PetaPixel noemt de Lomography Petzval Lens in een lijst met unieke en historische lenzen

    In zeer goed gezelschap van lenzen die goed zijn gekeurd door NASA en Kubrick wordt ook de Lomography Petzval Lens genoemd als een van de meest interessante lenzen ooit gemaakt.

  • Shop Nieuws

    Fuji Instax Mini Film Stripe

    Fuji Instax Mini Film Stripe

    Voeg wat strepen toe aan je frames met deze speciale Fuji Instax Mini film!

  • 10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

    geschreven door Julien Matabuena op 2015-07-20 in #gear #tipster
    10 stappen om betere foto's te maken met de Belair camera's

    De Belair X 6-12 is de eerste camera auto-exposure middenformaat camera ter wereld en hij combineert professionele fotografie met een uniek gebruiksgemak. In dit artikel hebben we een aantal tips waarmee je de foto's geschoten met de Belair kunt verbeteren.

  • Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

    geschreven door anamartaml op 2015-07-20 in #world #lifestyle
    Petzval Lomograaf van de week: mc_jakie

    Of hij nou portretten of landschappen schiet, we kunnen niet ontkennen dat Jake Cunningham de master van de Petzval lens is.

  • Film Swap voor creatieve eenlingen

    geschreven door nickpage op 2015-07-16 in #world #lifestyle
    Film Swap voor creatieve eenlingen

    Ik ben Nick Page, een grafisch ontwerper uit Hertford. Ik ben met analoge fotografie begonnen om een alternatief te hebben voor de pixel-perfect beelden die ik dagelijks in mijn werk tegenkom. In dit artikel vertel ik je graag wat meer over mijn film swap technieken, geschikt voor de solo filmfotograaf.