Negatieven als versiering voor de feestdagen!

Als je nog wat negatieven hebt liggen waar je niks meer mee doet, dan kan je ze gebruiken voor de feestdagen. Vind je innerlijke Martha Stewart en maak van je oude negatieven stralende versieringen!

Als je een beetje op mij lijkt krijg je waarschijnlijk al een halve paniekaanval bij de gedachte dat je ooit al die stapels negatieven – die zich hebben verzameld in hoeken en op je kasten en in lades – moet gaan opruimen. Gelukkig is er een remedie tegen CANS (Chronische Accumulatie van Negatieven-syndroom)! In de geest van doe-het-zelf, recyclen en de feestdagen in het algemeen heb ik wat oude negatieven omgetoverd tot kerstversiering!

Je hebt nodig:

 • Ontwikkelde filmnegatieven (voor de grootste decoratie heb je een heel fotorolletje nodig)
 • Schaar
 • (IJzer)draad
 • Veiligheidsspeld of naald
 • Scherp tangetje voor als je supercreatief bent, maar gewoon je vingers zijn ook voldoende

Als je negatieven nog niet zijn geknipt, knip ze dan in kortere stroken van 4 tot 6 frames. Voor kleinere versieringen gebruik je kortere stroken. Knip elke strook in de lengte doormidden om smalle ‘linten’ te maken van de film. Maak met een veiligheidsspeld of naald een klein gaatje aan het einde van elke strook. Beweeg de speld of naald rond in de film om het gat groot genoeg te maken zodat de draad er doorheen past.

Knip met een tangetje of schaar (afhankelijk van de dikte) een stuk metaaldraad van ongeveer 30 centimeter. Verbuig het ene uiteinde met de tang of met je vingers tot een balletje of lus zodat het negatievenlint er niet vanaf kan glijden. Prik het andere einde van de draad door een uiteinde van elk lint, zoals op de derde foto hieronder.

Als je de Chinese lantaarn wilt gaan maken doe je hier een extra stap: beslis hoe lang je wilt dat je lantaarn wordt en maak nog een lus in de draad, dit helpt om je lantaarn in vorm te houden.

Steek nu de opengevouwen draad door het tweede gat in elk lint. Als je de sneeuwvlok wilt maken, duw dan de linten dan tot het einde van de draad. Maak nog een kronkel in de draad om de ze op hun plek te houden.
Als je de Chinese lantaarn maakt, duw dan de linten naar beneden, tot aan de lus die je eerder maakte. Maak weer een nieuwe bal of lus om de negatieven op deze plek te houden (zie de eerste foto hieronder).

Maak een flinke lus van draad, en veranker met de laatste kronkel draad die je hebt gemaakt, zoals je kan zien op de tweede foto hieronder. Het werkt het beste om de lus om de kronkel heen te wikkelen. Knip de draad en prik het scherpe uiteinde zorgvuldig weg zodat het jou niet kan prikken!

Na het gedeelte met het verbuigen en draaien van je negatieven en ijzerdraad is het tijd voor het lintschikken. Ik heb gekozen voor een sneeuwvlokvorm en een Chinese lantaarn, maar je kan natuurlijk ook zelf iets bedenken en experimenteren tot hoe je het hebben wilt. Door te varieren met het aantal stroken en de breedte ervan kan je bepalen hoe ‘dicht’ je versiering is. En verschillende lengtes van de stroken zorgen voor rare abstracte vormen.

Als je versiering klaar is, hang het dan in je boom of voor het raam, zodat het wat licht kan vangen en kleur kan geven!

written by twinklecat on 2012-01-09 in #gear #tipster

More Interesting Articles

 • Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  written by zonderbar on 2014-03-03 in #competitions
  Lomography X Caseable - je beste snapshots van 2013

  Je foto's in handen hebben om ze eens goed te bekijken is leuk, maar deze beelden altijd en de hele dag bij je hebben is misschien nog wel beter! Caseable maakt het mogelijk je creativiteit en analoge talent te gebruiken bij items die je altijd bij hebt. Show ons je beste shots van 2013 en maak kans op fantastische Lomography prijzen én de mogelijkheid om jouw lomo-foto's om te toveren tot Caseable musthaves in hun eigen shop!

  1
 • Sper je ogen wijd open voor deze knappe Russar+ portretten!

  written by cheeo on 2014-05-02 in #lifestyle

  De nieuwe Russar+ lens is meer dan zomaar een heruitgave van de klassieker uit de jaren '50. Deze moderne versie is net zo goed als de oude, heruitgevonden en aangepast, zodat jij nog betere beelden kan schieten met je L39/M39 mount camera! Nog niet helemaal overtuigd? Kijk dan snel even mee naar wat de nieuwe Russar+ allemaal in zijn mars heeft!

 • De magie die nog moet komen: Deel 2

  written by Lomography on 2014-09-03 in #news
  De magie die nog moet komen: Deel 2

  Ik heb alleen maar geruchten gehoord over de Magic Tree. Ik had geen idee of ze waar waren en eerlijk gezegd geloof ik het nog steeds niet helemaal, ondanks het verhaal dat ik je nu ga vertellen. Als je gelooft wat ik zeg, ben ik je dankbaar. Als je dat niet doet zijn we nog steeds even goeie vrienden. Laat hoe dan ook in de comments weten wat voor geheim je denkt dat ik gevonden heb.

 • De Diana Mini: een kleine kanjer!

  written by panchoballard on 2014-05-28 in #reviews
  De Diana Mini: een kleine kanjer!

  Je zou denken dat een camera die zo klein en schattig is als de Diana mini een hebbedingetje is - gewoon een leuk apparaatje om op vakantie wat kekke kiekjes mee te schieten. En hoewel het inderdaad een prima camera is om dat mee te doen, kan ze nog zo veel meer! Profiteer van de vele functies en verander je camera in een creatieve krachtpatser!

 • Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  written by anna-lomo on 2014-07-17 in #competitions
  Lomography X Poopy Cat: upload je analoge kattenplaatjes en win!

  Katten zijn hip en ook nog eens onwijs fotogeniek, vooral analoog! Met een fisheye lens, als panorama, dromerig op 120 film, noem het maar op. En jullie zijn gek op ze - het is niet zonder reden dat het een van de populairste tags van de community is! Daarom sluiten Poopy Cat en Lomography de handen ineen voor een leuke fotowedstrijd. Doe je mee?

  2
 • Elle Festival x Lomography: workshop handlettering van Marloes de Vries

  written by anna-lomo on 2014-05-26 in #events
  Elle Festival x Lomography: workshop handlettering van Marloes de Vries

  Van 27 tot 29 juni is het in Amsterdam tijd voor het Elle Festival: een mode- en designevent georganiseerd door ELLE, ELLE Eten en ELLE Decoration. Ze selecteerden hun favorieten van de Jordaan en de 9 straatjes - en daar horen wij bij. Daarom organiseren we een speciale workshop waar je zelf creatief aan de slag kunt!

 • Dromerige Lomo'Instant-grams!

  written by jacobs on 2015-01-23 in #gear #tipster
  Dromerige Lomo'Instant-grams!

  Wil je je Lomo'Instant skills naar een insane level tillen? Hier moet je zijn! Lees gauw verder om erachter te komen hoe je toffe fotogrammen kunt maken met de Lomo'Instant en een aantal bekende huishoudelijke artikelen.

 • Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  written by anna-lomo on 2015-01-16 in #news
  Film Swap Matchmaker - de resultaten van evelynedierikx en kler

  De Lomography Film Swap Matchmaker maakte een aantal topduo's en vervolgens ging elk duo samen op filmswap date. Was het een geslaagde match? Check hier de resultaten van lomografen evelynedierikx en kler!

 • Het verhaal van de Lomo'Instant op Social Media

  written by borisb on 2014-11-21 in #lifestyle

  De reis van de Lomo'Instant is een verhaal van uitpakken, aftellen, spotten en nog veel meer. Vanaf de dag dat hij verscheen op Kickstarter tot het moment dat hij in de handen van de gelukkige eigenaren terecht kwam: het verhaal is kleurrijk en veelbewogen - en naverteld op social media!

 • Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  written by chooolss on 2014-11-17 in #lifestyle
  Grappig filmpje waarin kids reageren op een oude camera

  Wat krijg je als je een stelletje tech-savvy kinderen een filmcamera geeft? Check deze hilarische video!

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  written by tomas_bates on 2014-11-10 in #news
  Printen op textiel met de kracht van licht: Lumi items nu verkrijgbaar bij Lomography

  Met trots kondigen we aan dat de Lomography shop nu Lumi producten op voorraad heeft waarmee je je favoriete analoge foto's en allerlei andere fantastische dingen op textiel kunt printen met behulp van het licht! In dit artikel vertellen we je een beetje meer over Lumi en de manier waarop dit speciale drukproces werkt - check hier meer informatie!