De beste van de beste: Irving Penn

"Een goede foto benadrukt een feit. Een goede foto is effectief." – Irving Penn

Irving Penn (16 juni 1917 – 8 oktober 2009)

Zeven decennia lang was Irving Penn een buitengewone mode- en portretfotograaf. Zijn werk stond bekend om een stijlcombinatie van zelfverzekerde elegantie en klassiek minimalistisch. Hij ging voor ‘less is more’ (eenvoud is soms beter dan complexe uitwerkingen). Omdat hij de voorkeur gaf aan eenvoud, werden zijn modellen en onderwerpen geïsoleerd door sterk licht en schaduwen. Ze bezaten een rustige beleefdheid waardoor ze de extravagantie en luxe van mode bijna trotseerden.

Hij heeft meer dan 150 coverfoto’s gemaakt voor verschillende edities van het tijdschrift Vogue. Naast mode- en portretfotografie was Penn opvallend goed in meerdere genres zoals: naaktfotografie, stilleven en reisfotografie. Zijn carrière bloeide op doordat hij bleef experimenteren en de grenzen van fotografie telkens weer opzocht. Opvallend was dat hij zijn passie voor kunst en commerciële fotografie wist te combineren.

Penn heeft meerdere bekendheden uit de wereld van literatuur, muziek en kunst weten vast te leggen. Truman Capote, Salvador Dali, Christian Dior, T. S. Eliot, Duke Ellington, Alfred Hitchcock, Georgia O’Keeffe, Grace Kelly, Al Pacino en Pablo Picasso zijn slechts een paar van de grote namen. Daarnaast fotografeerde hij ook alles wat hij maar interessant vond. Slagers, dierenschedels, ambachtslieden, peuken, ballerina’s en zelfs Hell’s Angels. Maar hoe chique, cultureel of levenloos zijn onderwerpen ook waren, de eindresultaten waren als geïmmobiliseerde poëzie met veel diepte en grafische precisie.

Salvador Dali, 1947 © Irving Penn via latimes.com
Alfred Hitchcock, 1947 © Irving Penn via npg.org.uk
Rockgroepen, 1967 © Irving Penn via npg.org.uk
Truman Capote, 1948 © Irving Penn via npg.org.uk
Vrouw met rozen, 1950 © Irving Penn via masters of photography
Cecil Beaton met blootmodel, 1946 © Irving Penn via npg.org.uk
Marlene Dietrich, 1948 © Irving Penn via npg.org.uk
Georgia O’Keeffe, 1948 © Irving Penn via latimes.com
Harlekijnsjurk (Lisa Fonssagrives-Penn), 1950 © Irving Penn via npg.org.uk
Barnett Newman, 1966 © Irving Penn via npg.org.uk
Pablo Picasso, 1957 © Irving Penn via latimes.com
Al Pacino, 1995 © Irving Penn via npg.org.uk
Theaterballet, 1947 © Irving Penn via masters of photography
Slagers, 1950 © Irving Penn via masters of photography
Drie Asaro moddermannen, 1970 © Irving Penn via masters of photography
Drie Rissani vrouwen, 1971 © Irving Penn via masters of photography
Meisje achter glas, 1949 © Irving Penn via latimes.com
Sigaretten 17, 1972 © Irving Penn via masters of photography

__Welke van deze foto’s van Irving Penn spreekt jou het meeste aan? Over welke andere klassieke fotografen zou jij willen lezen? Schrijf het in je reactie op deze pagina!

Lees meer van de Beste van de beste serie.__

Basterda is lid van het Lomography team van Manilla. Zij is degene die al sinds augustus 2010 de vragen bij de klantenservice van onze site behandelt. Tegenwoordig schrijft ze ook voor ons tijdschrift. Influential Photographs is een andere reeks die zij heeft gepubliceerd in de Analogue Lifestyle sectie.

written by basterda on 2011-12-31 in #lifestyle #fashion #netherlands #zwartwit #nld #classic-photographers #fotografen #zwart-wit #beste-van-de-beste #portraiture #still-life #reeks #holland #klassiekers #irving-penn #zwart-wit #portretten #nederland #black-and-white #stilleven #dutch #klassiek #best-of-the-best-series #serie

More Interesting Articles

 • De zoektocht naar analoge sterren: Landschappen

  written by hembot on 2014-04-07 in #competitions
  De zoektocht naar analoge sterren: Landschappen

  Bereid jezelf voor op de grootste analoge wedstrijd van het jaar, die op de grootste dag van de analoge fotografie begint! Omdat het 12 april 2014 Film Photography Day is, zijn we op een missie de beste analoge foto's OOIT te ontdekken - en we hebben fantastische prijzen.

 • Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  written by shhquiet on 2014-12-01 in #news
  Cyber Monday Deal: 15% korting voor 24 uur

  Het is Cyber Monday: dit is het startsein voor een goede week evenals het begin van het vakantieseizoen! Een ideaal moment om te beginnen met winkelen voor cadeaus, vinden we.

 • Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  written by hannah_brown on 2014-08-13 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Huwelijksfotografe Emma Case

  Emma Case woont in Engeland en is een huwelijksfotografe. Samen met haar man Pete Smith heeft ze een succesvol bedrijfje in het maken van prachtige foto's van stelletjes op de belangrijkste dag van hun leven! We hebben Emma een Petzval lens gegeven om uit te proberen en haar resultaten zijn prachtig. Een warm welkom voor Emma Case!

 • Shop News

  Petzval Buddies

  Petzval Buddies

  De Petzval lens is ontworpen voor Canon of Nikon SLR mounts en je kunt kiezen uit een messing of zwarte editie. Schiet prachtig scherpe foto's met bokeh effect!

 • Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  written by sirio174 on 2014-06-12 in #lifestyle
  Een dag op pad met de LC-A: Vanuit de bus, Como (Mijn eerbetoon aan Robert Frank)

  In 1958 maakte de grote fotograaf Robert Frank met zijn Leica een serie foto's van het straatleven in New York door het raam van een bus, op dezelfde manier als ik nu deze serie foto's heb gemaakt van mijn stad como met mijn vertrouwde LC-A geladen met een Kodak Tri-X film. Dit is een eerbetoon aan een fantastische camera en een fantastische fotograaf. Lees snel verder!

 • Colorsplashen voor dummies

  written by shhquiet on 2014-05-29 in #gear #tipster
  Colorsplashen voor dummies

  Colorsplashen kan wonderen doen voor je foto's. Het kan de sfeer van het beeld aanpassen, kleuren verbeteren, of je foto van een geheel nieuw perspectief benaderen! Je hebt hier geen geavanceerde fotoskills voor nodig. Alles wat je nodig hebt is een Colorsplash camera (of flitser) en je verbeelding. 'Verf' je hond groen, kleur het gezicht van je vriend roze... De mogelijkheden zijn eindeloos! Hier is een lijst van technieken die je gedurende de dag kunt proberen.

 • De zoektocht naar analoge sterren: Portretten

  written by hembot on 2014-04-07 in #competitions
  De zoektocht naar analoge sterren: Portretten

  Bereid jezelf voor op de grootste analoge wedstrijd van het jaar, die op de grootste dag van de analoge fotografie begint! Omdat het 12 april 2014 Film Photography Day is, zijn we op een missie de beste analoge foto's OOIT te ontdekken - en we hebben fantastische prijzen.

 • Shop News

  Lomo Instant Boston

  Instant fun met de nieuwe Lomo'Instant Boston camera. De foto's komen er direct uit en bij de camera krijg je 3 extra lenzen en de Lomo'Instant Splitzer.

 • Breng je foto's tot leven!

  written by andie_sollmer on 2014-08-27 in #gear #tipster

  Leer hier hoe je een minifilmpje kan maken van je favoriete foto! Het werkt het best met camera's met meerdere lenzen zoals de Oktomat of Pop9, waarmee je veel foto's hebt op één print.

 • Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  written by anna-lomo on 2014-11-10 in #people #competitions
  Lomography X Volkshotel: 24 uur op stap

  Lomography is fan van het Volkshotel, en zij van ons. En dus slaan we de handen ineen voor een hele toffe rumble: show ons je beste analoge shots en je maakt kans op een overnachting in het Volkshotel! Hoe, wat, wanneer? Check hier alle details en doe mee.

  2
 • Creëer verschillende doubles met verschillende soorten film

  written by ekeupratama on 2014-05-10 in #gear #tipster
  Creëer verschillende doubles met verschillende soorten film

  Dit is de magie van analoge fotografie en één van de vele redenen waarom we gekozen hebben voor lomografie. Dit is het fotograferen van doubles, oftewel: meerdere belichtingen.

 • Shop News

  Lomo Love op je huid

  Lomo Love op je huid

  Schreeuw het van de daken met deze (tijdelijke) lomo tattoos. We hebben 5 fantastische designs!

 • Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  written by hannah_brown on 2014-10-15 in #people #lomoamigos
  Petzval LomoAmigo: Victoria Schofield

  Er werken veel getalenteerde mensen voor de Lomography Gallery Soho en Victoria Schofield is geen uitzondering op deze regel. Ze is een studente die al een uitgebreid portfolio van foto's heeft opgebouwd en is vooral geïnteresseerd in muziekfotografie. We leenden haar een Petzval lens uit voor het weekend en hier zijn de reslutaten.

 • Schitterende Silhouetten

  written by chooolss on 2014-05-19 in #lifestyle
  Schitterende Silhouetten

  Er zijn van die foto's waar wij lomografen allemaal maar geen genoeg van kunnen krijgen. Zelfs niet als we er al duizenden hebben gemaakt. Het silhouet is er een van. Het duizelingwekkende aantal van dit soort foto's die in de community te vinden zijn is al een sterk bewijs van de populariteit.

 • Store Amsterdam: Workshops september 2014

  written by lgsamsterdam on 2014-08-15 in #events
  Store Amsterdam: Workshops september 2014

  Pak je agenda er maar bij, want in september geven we weer drie workshops. Wegens groot succes geven we opnieuw de Handlettering-workshop! Ook voor de lomografen hebben we weer twee workshops gepland: een workshop over de Diana F+ en over haar kleine zusje, de Diana Mini. Altijd al benieuwd geweest naar een van deze camera's? Of wil je eerst een goede uitleg voordat je zelf aan de slag gaat? Lees dan verder!